DORIAN JOVANOVIĆ, dobitnik nagrade ”Vojin Mališa Draškoci”

Dodela nagrade na World music festivalu TODO MUNDO - 28. septembra 

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Dodela nagrade na World music festivalu TODO MUNDO – 28. septembra Dorian Jovanović, istaknuti makedonski umetnik, rodom iz Beograda, dobitnik prestižne nagrade Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci za 2021. godinu.


Tim povodom, dodela nagrade i koncert Doriana Jovanovića i Dobrile Grašeske (Dobrila & Dorian Duo) biće održani u Beogradu, u klubu DIM, u okviru festivala ”Todo Mundo”, 28. septembra, sa početkom u 20 časova.


Nagradu već deveti put dodeljuje Reprezentativno udruženje u kulturi „World Music asocijacija Srbije”.

Dodelu nagrade i koncert podržalo je Ministarstvo kulture Republike Severne Makedonije.

Prema odluci Odbora za dodelu nagrade Reprezentativnog udruženja u kulturi „World Music asocijacija Srbije”, nagrada Povelja sa statuetom Vojin Mališa Draškoci za 2021. godinu, dodeljuje se Dorianu Jovanoviću,cenjenom makedonskom muzičaru, kompozitoru, aranžeru i producentu.


Nagrada je ustanovljena 2013. godine sa ciljem da u Srbiji podstiče, razvija i popularizuje poližanr world music, odnosno muzičko stvaralaštvo i umetnike koji marljivo i uzorno stvaraju nadahnuti tradicionalnom muzikom, kao i da neguje sećanje na profesora, kompozitora i kontrabasistu Vojina Mališu Draškocija (Beograd, 1945 – 2000).

Dosadašnji dobitnici nagrade su: Filip Krumes, Vasil Hadžimanov, Vlatko Stefanovski, Vladimir Nikić, Nenad Vasilić, Veljko Nikolić – Papa Nik, Đorđe Stijepović i Jelena Popržan.
Ovoj listi uglednih imena se pridružuje i Dorian Jovanović (1969).DORIAN JOVANOVIĆ- DEVETI DOBITNIK NAGRADE POVELJA SA STATUETOM “VOJIN MALIŠA DRAŠKOCI

Dorian živi u Skoplju, ali je rođen u Beogradu, gde je proveo najranije detinjstvo. Jedan je od najinteresantnijih aktera na makedonskoj muzičkoj sceni, usmeren na različite projekte i zvučne strukture.

Od kraja devedesetih do danas, pokrenuo je nekoliko sastava, od kojih je svaki izgradio zasebnu, nadahnutu umetničku priču: String Forces, Axiotomic, Čalgija Sound System, Dorian Oud Quartet/Trio

Sastav sa kojim će se predstaviti beogradskoj publici jeste Dobrila & Dorian Duo.


Dobrila Grašeska je „dijamant makedonske čalgije” – kako ju je svojevremeno Dorian opisao u intervjuu za magazin „Etnoumlje”. Upravo je čalgija – ta stara, tradicionalna gradska muzička forma, karakteristična, pored ostalog, za Makedoniju – jedna od glavnih, dugogodišnjih Dorianovih „opsesija”. Zvuci čalgije su obeležili njegovo odrastanje, on za konceptom, duhom i osobenostima zapostavljene čalgije stalno traga, ispituje je, proučava, interpretira i uzbudljivo i autentično preoblikuje.


Na večeri u klubu DIM, nagrada će biti dodeljena Dorianu za 2021. godinu, ali i Jeleni Popržan, umetnici iz Austrije, rodom iz Srbije – dobitnici iste nagrade za 2020. godinu, koja nije mogla da joj tada bude uručena, zbog pandemije.

Nakon svečane dodele, publici će svoje muziciranje predstaviti Dobrila & Dorian Duo, a odmah potom i Jelena Popržan.

Nastup Dua Dobrile (glas) i Doriana (ud, elektronika) obeležiće materijal sa svežeg albuma Apocryph, njihovog zajedničkog debija koji je u julu mesecu objavljen pod etiketom Skopje Jazz Festival Records. Biće to susret sa čarima makedonske muzike, u intimnom, opojnom obliku.


Dodelu nagrade Dorianu Jovanoviću i koncert sastava Dobrila & Dorian Duo podržalo je Ministarstvo kulture Republike Severne Makedonije.

Ulaznice za ovo veče se mogu naručiti preko Fejsbuk-stranice World Music Festival Todo Mundo, po ceni od 500 dinara.


Facebook
https://www.facebook.com/dorian.jovanovic.5

Bandcamp stranica
https://stringforces.bandcamp.com/


YouTube kanal – Dobrila & Dorian Duo, album Apocryph
https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_kRsAFsM3cOCJGn0fTtTz8eRKdsqLvuDhk&feature=share

(Dobrila & Dorian Duo, spot)

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket