Domaći kratkometražni filmovi „Organizmi“ i „Mesečeve kapljice“ na svetskim festivalima

Snimljen i dokumentarac “Prokop” o jedinoj železničkoj stanici u Beogradu

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Snimljen i dokumentarac “Prokop” o jedinoj železničkoj stanici u Beogradu


Domaći kratki igrani filmovi „Organizmi“ Nikole Polića i „Mesečeve kapljice“ izraelskog reditelja Jorama Evera-Hadanija, u koprodukciji sa Srbijom, imaju zapažene prijeme na svetskim filmskim festivalima gde osvajaju i nagrade, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS). 

  Takođe, FCS je objavio da je nedavno završeno snimanje dokumentarnog filma „Prokop“ Danila Stanimirovića. 

Film Organizmi“ autora Nikole Polić biće prikazan na festivalu nezavisnog filma Pendance u Torontu, Kanadi, koji traje od 26. do 28. marta.  

Ovaj mladi festival je pokrenut u decembru 2017. godine, a najnoviji Polićev film je nastao u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Kratko ostvarenje od 12 minuta prati sudbinu junaka Petra koji doživljava krizu identiteta u trenutku kada se njegova sestra Danica iseli iz stana u kojem su zajedno živeli skoro deset godina.
 Posmatrajući sestru koja započinje život sa čovekom kog voli, Petar se iznenada suočava sa činjenicom da je pojam porodice za njega nešto sasvim nepoznato i strano u poređenju sa društvom u kojem živi. 

ORGANIZMI”
U filmu igraju: Mladen Sovilj, Milica Stefanović, Aleksandar Vučković, Mediha Muslimović, Radoje Čupić, Dejan Dedić, Draginja Voganjac, Jana Bjelica.

U autorskoj ekipi su i scenarista Dejan Prćić, direktor fotografije Luka Trajković, montažerka Branka Pavlović, i kompozitorka muzike Ana Krstajić.  

Autor za sobom ima i prethodne zapažene filmove “Nevidljive” (2010), “Zid/Mur” (2012), “Kinooperater 2063” (2013), “Mogu sam”(2018), i “Jedini” (2018), nagrađeni na mnogim festivalima.


Izraelsko-srpski kratki igrani film „Mesečeve kapljice“ (Moon Drops) ovih je dana osvojio još jedno festivalsko odličje – Nagradu za najboljeg reditelja debitanta, na trećem Međunarodnom filmskom i obrazovnom festivalu Kino Duel u Podolsku, u Moskovskom regionu, u Ruskoj federaciji.  

Joram Ever-Hadani u svom filmu od 16 minuta prati sudbinu fabričkog radnika koji sastavlja enigmatičnu mašinu što proizvodi tečne kapljice od mesečine.
  Scenarista, reditelj i producent  je Ever-Hadani, a srpski producent je Miloš Đukelić.

 Film je u potpunosti sniman u Srbiji, a uloge tumače – Jelena Stupljanin, Nikola Vujović, Ivan Tomić, Dragoslav Živojnov i Mateja Janjić.

Mesečeve kapljice” su nagrađene i tokom 2020. godine – na Međunarodnom festivalu fantastičnog filma “Jubari” u Japanu, koji je osnovan još 1990. godine.
Film je osvojio i nagradu za najbolji kratki film na 24. Međunarodnom filmskom festivalu „Avanca“ u Portugaliji, kao i na Filmskom festivalu Santa Marina u Bugarskoj (Grand Prix i Nagrada za najboljeg reditelja) i Busho Budapest (nagrada za najbolji snimateljski rad – najbolju fotografiju).


MESEČEVE KAPLJICE”
“PROKOP”
FCS je objavio i da je završeno snimanje dokumentarnog filma Prokop“ mladog reditelja Danila Stanimirovića, autora zapaženog kratkometražnog igranog ostvarenja „Bambilend“ iz 2019. godine. 

„Prokop“ kao glavna železnička stanica u Beogradu je živi arhitektonski organizam koji u sebi nosi tragove mnogih epoha kroz koje je postojao.
Ova stanica nikada nije bila samo železnička stanica i oduvek je upijala posledice ljudskog delovanja.
Sada je jedina železnička stanica u Beogradu, jer je glavna onesposobljena još 2018. godine i biće pretvorena u muzej.

Kompletan autor filma je reditelj Danilo Stanimirović, jer je još producent, montažer i scenarista. Direktor fotografije je Aleksa Borković, dok je uz Danila montažerka i Mina Petrović.


“PROKOP”
“PROKOP”
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Led Cepelinu

Film koji režira Bernard Mekmahon je najavljen u maju 2019. godine, a povodom 50 godina benda koja je obeležena...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket