Domaći flm “Leto kada sam naučila da letim” osvojio Grifon nagradu na festivalu u Italiji

Divan film za decu i dalje osvaja svet punim zamahom

0
Reklama

Divan film za decu i dalje osvaja svet punim zamahom

Domaći dugometražni igrani film “Leto kada sam naučila da letim” reditelja Radivoja Raše Andrića, osvojio je Specijalnu Grifon nagradu za životnu sredinu na upravo završenom 52. izdanju festivala filmova za decu i omladinu Giffoni na jugu Italije.


Hit film za decu prema romanu istog naziva spisateljice Jasminke Petrović nastao je uz podršku Filmskog centra Srbije.

U obrazloženju prestižne nagrade, žiri je istakao sledeće: “Specijalna nagrada Grifon CIAL za životnu sredinu ove godine ide igranom filmu koji se bavi temama porodičnog života i osećanja. Ove teme su prihvaćene od prirode koje predstavljaju pozadinu moderne i dirljive priče”.

Dalje navode iz stručnog žirija da iako fokus radnje nije isključivo ekološki, nagrada za životnu sredinu pripala je ovom igranom filmu zbog čvrstog odnosa između glavne junakinje Sofije i hrvatskog ostrva i mora koji je hrane i štite u najtežim godinama, života mlade žene.
Međunarodni filmski festival Giffoni je jedan od najpoznatijih festivala dečijeg filma na svetu, sa tradicijom dugom više od 50 godina. Održava se u malom italijanskom gradu Giffoni Valle Piana u Kampaniji, u južnoj Italiji, u blizini Salerna i Napulja, a svake godine festivalu prisustvuje više od 2.000 dece iz nekoliko zemalja širom sveta, te oni i ocenjuju filmove i odlučuju o nagradama.


Ovo je četvrta međunarodna nagrada za film “Leto kada sam naučila da letim”.
Film je u Srbiji i regionu do sada pogledalo više od 200.000 ljudi i tokiom avgusta počinje distribucija u Hrvatskoj, a početkom sledeće godine u više od 10 evropskih zemalja.

Podsetimo, film je osvojio nagradu Evropske asocijacije filma za decu (ECFA), koja se dodeljuje najboljem evropskom filmu na festivalu BUFF u Malmeu (Švedska), kao i dve nagrade na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu, gde spada Nagrada publike.

Uloge tumače Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, legendarni – Žarko Laušević, Luka Bajto, Ema Kereta Rogić, Frano Lasić.

Prema knjizi Jasminke Petrović, scenario je napisala Ljubica Luković, a producenti su Maja Popović Milojević i Milan Stojanović iz beogradske kuće “Sense Production”.Film je koprodukcija Srbije, Hrvatske, Bugarske i Slovačke, podržan od strane filmskih centara ovih zemalja, uz program Kreativna Evropa MEDIA i Fonda Saveta Evrope Eurimages.

Kompozitor muzike je istaknuti etno jazz pijanista Vasil Hadžimanov, a saradnik na scenariju i supervizor je bio na žalost nedavno preminuli svestrani umetnik – Vladimir Andrić (1944-2021), reditelj, dramaturg, pisac za decu, autor TV serijala „Laku noć, deco“ i „Pustolov“, inače otac upravo režisera ovog filma – Radivoja Andrića.

Autorka Jasminka Petrović je već imala filmskog iskustva sa ekranizacijom svog romana “O dugmetu i sreći”, koji je u filmskoj verziji poneo naslov “Zlogonje” (2018) u režiji Raška Miljkovića.
Ova knjiga je bila i osnova za predstavu “Miljakovac, to jest Novi Zeland” (Malo pozorište Duško Radović) reditelja Marka Manojlovića, koji je spomenuti film potpisao kao ko-scenarista.

Takodje, roman “Leto kada sam naučila da letim” imao je i pozorišnu iscenaciju u postavci Patrika Lazića i produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu (FDU) u okviru medjunarodnog studentskog festivala FIST.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here