Domaći filmovi “Strahinja Banović” i “Leto kada sam naučila da letim” osvajaju nagrade na inostranim festivalima

Značajni trijumfi domaće kinematografije u doba korone na svetskim festivalima

0
Reklama

Značajni trijumfi domaće kinematografije u doba korone na svetskim festivalima


Evidentno je da se u poslednje vreme snimaju sve zanimljiviji i atraktivniji domaći filmovi što garantuje duži vek trajanja u bioskopima, ali pre svega na svetskim festivalima.

Kvalitet je počeo uspešno da pobedjuje kvantitet, što je još jedan trijumf, zar ne?


Tako su nova ostvarenja “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića i “Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Raše Andrića trijumfovali u Evropi i time se otvaraju vrata i u doba pandemije ka značajnim festivalima u susret definitivnoj pobedi nad korona virusom.

Na Festivalu evropskog filma u Parizu (Festival L’Europe autour de l’Europe) drugi dugometražni igrani film Stefana Arsenijevića “Strahinja Banović” osvojio je dve nagrade: specijalno priznanje glavnog žirija i nagradu LUNA za najbolji film, koju dodeljuje mladi žiri.

Ceremoniji dodele je prisustvovao glavni i naslovni glumac Ibrahim Koma koji je primio obe nagrade u ime ekipe.Ibrahim Koma prima nagradu u Parizu, foto Adriana Matla Montoya

U svom obrazloženju, mladi žiri je naveo da posebno ističe impresivnu originalnost filma.

«Reditelj nikad ne koristi uobičajena sredstva i nikada ne upada u patetiku, što bi bilo lako, imajući u vidu temu. Njegov postupak, blizak naturalizmu, pokušava da pronađe istinu između globalnog dešavanja migrantske krize i intimne ljubavne drame. Film postiže čak i veći zamah, osavremenjavajući srpsku srednjovekovnu pesmu „Banović Strahinja“, putujući na taj način i kroz vreme, dok se Strahinja kreće kroz prostor », kažu iz žirija.

«Ukorenjena istovremeno u realnosti i epu, tako nam se otvara iskrena, tragična i snažna ljubavna priča koju toliko sugestivno i zaokruženo nose glavni glumci, da uspevaju da učine da zaboravimo da su glumci. Svi ovi kvaliteti čine „Strahinju Banovića“ važnim delom, humanim i snažnim“, saopštio je žiri.


Foto: Adriana Matla Montoya
Domaći film je imao svetsku premijeru na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima (Češka republika), gde je osvojio pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film.

Kako su naveli iz produkcije „Art & Pop Corn“ ostvarenja “Strahinja Banović”, ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

Osim toga, “Strahinja Banović” je do sada učestvovao i na još preko 20 filmskih festivala, kao u Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu i drugim gradovima širom sveta, a do sada je osvojio ukupno 11 festivalskih nagrada.

Kao podsetniik, ovaj film podržali su – Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar, Kreativna Evropa – MEDIA.

Film je svečano otvorio jubilarni 50. FEST i imao nekoliko dodatnih uvek rasprodatih projekcija. Uskoro će ići po letnjim domaćim i regionalnim festivalima, a distribucija u Srbiji se očekuje od jeseni. Lepa vest je i da su otkupljena prava za prikazivanje filma i po svetu, kao što je SAD.


Strahinja Banović 4 – Foto Maja Medić
Foto: Maja Medić
Evo i podjednako zapaženog i značajnog uspeha: iz Švedske je stigla uveliko vest da je domaći film o deci i za decu – „Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Raše Andrića, zasnovan na istoimenom romanu Jasminke Petrović, osvojio Nagradu Evropske asocijacije filma za decu (ECFA) koja se dodeljuje najboljem evropskom filmu na festivalu BUFF u Malmeu.

Žiri koji je ove godine u Malmeu dodeljivao Nagradu Evropske asocijacije filma za decu (ECFA) u svom obrazloženju je napisao sledeće: „Kvalitet filmova koji su se takmičili u našoj kategoriji je bio veoma visok, tako da nije bilo lako odabrati najbolji, ali je odluka koju smo doneli jednoglasna”.

Oni su dodali da se pobednički film istakao toplinom, šarmom, humorom i tonom – film koji se gleda sa lakoćom, a nije površan, film koji u gledaocu budi zadovoljstvo i koji sadrži nekoliko važnih poruka za svu decu i mlade.

“Bili smo impresionirani kompleksnim, uverljivim likovima, mešavinom realizma i naleta mašte, a pre svega sjajnom glavnom ulogom koja je srce ovog filma. Sa zadovoljstvom dodeljujemo  Nagradu Evropske asocijacije filma za decu (ECFA) filmu “Leto kada sam naučila da letim“,
zaključeno je u saopštenju žirija.
Međunarodni filmski festival BUFF  osnovan je 1984. godine i predstavlja jedan od najznačajnijih evropskih festivala koji su posvećeni filmovima za decu i omladinu iz svih delova sveta. Na ovogodišnjem festivalu bilo prikazano čak 118 filmova iz 51 države, dakle ogromna konkurencija.

Film „Leto kada sam naučila da letim” se trenutno prikazuje u bioskopima širom Srbije i do sada ga je pogledalo više od 150.000 gledalaca u Srbiji i Bosni i Hercegovini.


Radnja filma prati letnje avanture 12-godišnje Sofije na jednom od najsunčanijih mesta na Jadranu sa dve bake, kao nežna, lirična, tužna, melodramska, omladinska priča.

Film je realizovan u koprodukciji kuće “Sense Production” (Srbija), Kinorama (Hrvatska), Art Fest (Bugarska) i Silverart (Slovačka), uz podršku Filmskog centra Srbije i panevropskih fondova Kreativna Evropa i Eurimaž.

Moguće je da će Raša Andrić sa ovim filmom i sjajnim rezultatima u početku, nastaviti svoj niz koji je imao veoma zapažene uspehe sa delima – „Munje“, „Tri palme za dve bitange i ribicu“, „Kad porastem, biću kengur“.

Scenario prema romanu Jasminke Petrović je napisala Ljubica Luković, supervizor saradnik na scenariju je bio (na žalost nedavno pokojni) Vladimir Andrić, producenti su Maja Popović Milojević i Milan Stojanović, direktor fotografije – Dušan Joksimović, montažer Dejan Urošević, kompozitor čuveni etno jazz pijanista Vasil Hadžimanov, kostimografkinja Momirka Bailović, a scenografkinja – Tajana Čanić Stanković.

Glumačku ekipu čine mlada glumica Klara Hrvanović, a podršku su joj pružile iskusne kolege Olga Odanović, legendarni Žarko Laušević i Snježana Sinovčić. U filmu se u ulozi Sofijinih rođaka pojavljuju i mladi glumci Luka Bajto i Ema Kereta Rogić.

Tako će verovatno domaći filmovi i nastaviti ove godine da nižu svetske uspehe na toliko frontova.
Očekuju nas brojne premijere novih projekata na domaćim festivalima, pre svega na letnjim domaćim i regionalnim smotrama. A samim tim stižu i buduće nagrade.Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here