Domaći film “Usekovanje” osvojio dve nagrade na 44. Filmskom festivalu u Moskvi

Takodje i srpski film "Sveta Petka - Krst u pustinji" učestvovao na festivalu

0
Reklama


Takodje i srpski film „Sveta Petka – Krst u pustinji“ učestvovao na festivalu


MOSKVA: Dugometražni igrani film ,,Usekovanje” Siniše Cvetića dobio je Nagradu publike i Nagradu za režiju, na upravo završenom 44. Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, saopštila je producentska kuća “Košutnjak film”.

Film je bio odabran za glavni takmičarski program sa još 12 ostvarenja iz celog sveta, a festival u Moskvi je trajao od 26. avgusta do 2. septembra.

Takodje, u glavnom gradu Rusije prikazan je i srpski film „Sveta Petka – Krst u pustinji“, reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića, koji je premijeru imao 29. avgusta.

Drama “Usekovanje” je do sada učestvovala i na dva filmska festivala u Srbiji sa zapaženim uspehom: u Sopotu je film dobio nagradu publike, a na Filmskim susretima u Nišu glumci Pavle Mensur, Aleksandra Balmazović i Anita Ognjanović su osvojili nagrade.
Film je snimljen u produkciji “Košutnjak filma” (u poslednje vreme snimaju zapažene TV serije – “Junaci našeg doba”, “Beležnica profesora Miškovića”, „Slučaj porodice Bošković”) u saradnji sa Filmskim centrom Srbije.

Autorsku ekipu čine debitantni – scenarista David Jakovljević i reditelj Siniša Cvetić, dok je producent iskusni – Zoran Janković.

Kao gost festivala u Moskvi prisustvovao je upravo reditelj Siniša Cvetić.

Uloge tumače: Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović, Momčilo Pićurić.

“Usekovanje” predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana.
Priča ih sve prati u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a Jovan krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji.

Postepenim zahuktavanjem, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnih tajni i sukoba.


Aleksandra Balmazović
BOJAN ŽIROVIĆPavle Mensur, sin Irfana Mensura, skrenuo je pažnju na sebe ulogama u raznim TV serijama (“Grupa”, “Švindleri”, “Kalkanski krugovi”, “Vreme zla”), a i drugi glumci imaju zanimljive karijere do sada:
Zlatan Vidović (“Lihvar”, “Dara iz Jasenovca”, serija “Pevačica”, uskoro – film i serija “Oluja”),
Milica Janevski
(filmovi “Otac”, “Asimetrija”, serije “Kosti”, “Ubice mog oca”, uskoro –mini serija “Pad”),
Marko Grabež (
uspešan i kao muzičar u alternativnom bendu “KOIKOI”, istaknut u filmu i seriji “Nečista krv”, serijalu “Senke nad Balkanom” (druga sezona), snima seriju “Tajkun 2”),
Dubravka Kovjanić
(filmovi “Kelti”, “Posle zime”, “Asimetrija”, serije – “Tajkun”, “Močvara”, “Porodica”, “Koreni”).


Ove jeseni film ,,Usekovanje” biće prikazan u bioskopima širom Srbije, a kako otkrivaju iz produkcije “Košutnjak film”, u ovoj kući već spremaju nove projekte sa istim rediteljem i scenaristom.


Pavle Mensur i Marko Grabež – scena iz filma „Usekovanje“
Reditelj SINIŠA CVETIĆ na 44. festivalu u Moskvi
U selekciju kratkog metra na moskovskom festivalu međunarodnog i takmičarskog karaktera, A kategorije, uvršten je i diplomski film “Sami zajedno” Aglaje Filipović, diplomirane rediteljke Akademije umetnosti u Beogradu.

U ovom 20-minutnom glavne role tumače Jovana Dragaš i Vladimir Gvojić.

Zaplet izgleda ovako: Ines i Vuk se slučajno upoznaju u Beogradu.

Zbog nepredvidivih okolonosti prinuđeni su da dele hotelsku sobu.

Dvoje mladih koji su odlaskom vani postali stranci u svom gradu otvaraju se jedno drugom tražeći sigurnost.


SAMI ZAJEDNOSVETA PETKA

Igrani film „Sveta Petka – Krst u pustinji„, reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića imao je svoju svetsku premijeru 29. avgusta na 44. Moskovskom filmskom festivalu.

Prateći život pobožne mlade Paraskeve, publika upoznaje njen put od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja.
Film je sniman na autentičnim lokacijama u Jordanu, u Srbiji i Jašiju.

Reditelj vodi kroz 40 godina iskušenja, dubokih unutrašnjih borbi, ali i sveprisutne vere. Sa jedne strane, moderan u izrazu i ritmici kadrova, ovaj film donosi priču staru vekovima, koja i danas snažno živi u vernicima i poštovaocima Svete Petke.
Ova biografska drama nastala po istinitoj priči i bestseleru „Petkana“ Ljiljane Habjanović Đurović.
Film će imati premijeru u Beogradu 6. septembra u Mts Dvorani i od tada će se gledati samo u bioskopima.

U glavnim ulogama nastupajju: Milena Predić, Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Branislav Tomašević, Daniel Sič, Andrej Šepetkovski i Mladen Sovilj, kao i nekoliko jordanskih glumaca.

Projekat „Sveta Petka – Krst u pustinji“ je prva srpsko-jordanska koprodukcija, podržan od Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, Filmskog Centra Srbije, ali i Kraljevskog filmskog centra Jordana.

Ovo je drugi film reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića na festivalu u Moskvi, nakon filma „Vi idite, ja neću!“ (2016).


Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here