Domaći film “Otac” Srdana Golubovića od 2. decembra u bioskopima Nemačke

Reditelj će doći na premijeru filma u Berlinu, Drezdenu, Hamburgu, Frankfurtu / Majni, Minsteru

0
Reklama
Reditelj će doći na premijeru filma u Berlinu, Drezdenu, Hamburgu, Frankfurtu / Majni, MinsteruBEOGRAD, 6. novembra – Višestruko nagrađivani domaći film „Otac“ (2020) reditelja Srdana Golubovića od 2. decembra imaće redovnu bioskopsku distribuciju u više gradova širom Nemačke, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS).


 Reditelj će doći lično na premijeru svog filma u Berlinu, Drezdenu, Hamburgu, Frankfurtu/Majni, Minsteru i drugim gradovima u Nemačkoj.


„Otac“ je ranije otkupljen za distribuciju i u mnogim zemljama širom sveta: SAD, Francuska, Turska,Švajcarska, Južna Koreja, Litvanija, Irska, VelikaBritanija, Grčka Kipar, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Egipat, Iran, Irak, Jordan, Kuvajt, Liban, Irak, Sudan, Maroko.Socijalna i psihološka drama „Otac“ je film o gubitniku, odbačenom i poniženom čoveku kome su zbog siromaštva oduzeli decu.
Kroz svoje dugo putovanje, hodajući od svog sela na jugu Srbije do prestonice, iz protesta, dostojanstva, želje da dokaže i sebi i drugima, iz očaja sasvim nenadano iznenada postaje – heroj.


  Scenario koji potpisuju reditelj Golubović i Ognjen Sviličić iz Hrvatske, baziran je na istinitoj priči, koja je u poslednjem periodu bila dosta prisutna u srpskim medijima, i konačno je dobila srećan ishod – epilog, nakon puinih šest godina prave agonije po brižnog oca svoje dece.


  Film je osvojio nagradu „FEDEORA“ na festivalu FEST 2020, gde je i imao srpsku premijeru nakon svetske u Berlinu (program Panorama), nagradu na Pulskom festivalu za najboljeg glavnog glumca – Gorana Bogdana, koji je laureat i nagrade u Minsku (Belorusija) na festivalu „Listapad“, ali i Dablinu (Irska).


Takođe, Bogdan je bio i nominovan za nagradu Evropske filmske akademije u veoma žestokoj konkurenciji, gde je trijumfovao danski glumac Mads Mikelsen za film „Još jedna tura“ Tomasa Vinterberga.


 Ostale uloge u drami “Otac” tumače: Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Vahid Džanković, Slaviša Čurović, Jovo Maksić, Nikola Rakočević, Milan Marić i Ljubomir Bandović, a u rolama dece Ajla Šantić i Muharem Hamzić.

Srdan Golubović je imao svetskih uspeha i sa svojim prethodnim filmovima, uglavnom psihološkim ili krimi dramama: „Apsolutnih sto“ (2001), „Klopka“ (2007) i „Krugovi“(2013).


Uvek je Golubović bio i producent svojih ostvarenja uz suprugu Jelenu Mitrović, sa svojom kućom „Baš čelik“.


Projekat je snimljen u koprodukciji šest zemalja: Srbije, Francuske, Nemačke, Slovenije, Hrvatske i BIH: FCS, nemački fond MDM, francuski fond „Cinema du Monde“, hrvatski, slovenački i BIH fond, „Arte France“ i „ZDF Arte“ kao i koprodukcioni fond Eurimages. Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here