Domaći film “Mrak” Dušana Milića srpski kandidat za Oskara 2023.

Zastrašujući film o mučnom životu srpskog naroda Kosova i Metohije

0
ReklamaZastrašujući film o mučnom životu srpskog naroda Kosova i MetohijeBEOGRAD: Selekciona komisija Filmskog centra Srbije odlučila da film “Mrak” Dušana Milića bude kandidat Srbije u trci za 95. dodelu nagrada Američke akademije filmske umetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji međunarodni film (International Feature Film Award).


Komisija je radila u sastavu: reditelj Ivan Ikić (predsednik komisije), reditelj i producent Stefan Ivančić, scenarista i reditelj Vuk Ršumović, glumica Olivera Viktorović, filmski kritičar Božidar Zečević, montažer Dragan Petrović i scenarista Kosta Peševski, članovi.

U obrazloženju, komisija je istakla:

Film ‘Mrak’ prati nekoliko dana života jedne porodice unutar izdvojene i nezaštićene enklave na Kosovu i Metohiji. Tenzijom, atmosferom, veštim filmskim jezikom i elementima horora, film nas uvodi u svet straha i neizvesnosti, u kome tri generacije jedne porodice pokušavaju da održe privid normalnog života. Zbog snažnih emocija, univerzalnosti teme i likova, komisija smatra da će film uspešno komunicirati sa međunarodnom publikom i članovima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku”.


Podsetimo, na osnovu odredbi Uputstva o izboru srpskog kandidata za 95. dodelu nagrade Oskar Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, FCS uputio je 12. avgusta ove godine javni poziv domaćim filmskim producentima da prijave svoje filmove.
Ove godine bilo je prijavljeno pet filmova: “Sveta Petka – Krst u pustinji” Hadži-Aleksandra Đurovića, “Leto kada sam naučila da letim” Radivoja Andrića, “Mrak” Dušana Milića, “Heroji radničke klase” Miloša Pušića i “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića.

Pre glasanja, komisija je utvrdila da film “Strahinja Banović” ne ispunjava uslove Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, jer je dijalog filma pretežno na engleskom jeziku (69,77%).

Tajnim glasanjem komisije film “Mrak” dobio je 11 bodova, “Heroji radničke klase” sedam, “Leto kada sam naučila da letim” dva i “Sveta Petka – Krst u pustinji” jedan.


Komisija se zahvaljuje producentima prijavljenih filmova, a izabranom filmu želi sreću u daljem takmičenju.


Predstojeća, 95. ceremonija dodele Oskara biće upriličena u Los Anđelesu, 12. marta 2023. godine.


Reditelj filma Milić zrazio je veliku radost i čast što se našao u trci za ovu prestižnu nagradu.

Vrlo sam počastvovan što je komisija sa toliko glasova podrzala naš film za prezentaciju za najznačajniju filmsku nagradu. Uradićemo sve što je u našoj moći da film što bolje predstavimo članovima američke akademije”, izjavio je Dušan Milić, autor prethodnih ostvarenja – “Jagoda u supermarketu”, “Guča”, “Travelator” i TV serija – “Sumnjiva lica” i “Folk”.


Radnja veoma zastrašujućeg i uznemirujućeg filma inspirisana je istinitim događajem koji se odigrao u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji. 

Film obrađuje životnu i potresnu priču koja je ispričana kroz vizuru devojčice Milice, koja sa majkom i dedom živi u planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom.


Redovnu distribuciju je “Mrak” započeo u Srbiji premijerom u Beogradu (bioskop Galerija Belgrade Cineplex) baš na datum pogroma 17. mart, ove godine, a prvo prikazivanje je bilo na jubilarnom 50. FEST-u, kada je režiser Dušan Milić osvojio prestižnu nagradu “Nebojša Đukelić”.


Mrak, foto Fotografije Kiril ProdanovGlavne uloge tumače Slavko Štimac i sve popularnija danska glumica srpskog porekla Danica Ćurčić, sa veoma zapaženom karijerom u ovoj zemlji i širom Evrope.

Ostale uloge su poverene Mioni Ilov, Flaviu Parentiju, Ivanu Zerbinati, Nikoli Kentu, Darrenu Pettie, Nikoli Rakočeviću, Slaviši Čuroviću, Slađani Bukejlović.


Autorsku ekipu filma čine još – direktor fotografije Kiril Prodanov, scenograf Milenko Jeremić, kostimografkinja Lidija Jovanović, montažer Yanis Chalkiadakis i kompozitor i dizajner zvuka Kristian Eidnes Andersen, a iza filma stoje produkcijske kuće “This and That” i “Firefly”.

Danska, Bugarska, Italija, Grčka i Srbija stoje kao koproducenti ovog filma, uz podršku Eurimages i Media fonda, a svetski distributer je kuća “Wide Management”.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here