Domaći film „Kelti“ premijerno 27. novembra na 27. izdanju Festivala autorskog filma

Svetska premijera novog filma bila je ove godine u online izdanju festivala u Berlinu

0
Reklama


Svetska premijera novog filma bila je ove godine u online izdanju festivala u Berlinu


BEOGRAD, 22. oktobra (Tanjug) – Srpska premijera domaćeg filma  „Kelti“ Milice Tomović biće održana 27. novembra u okviru takmičarskog programa 27. Festivala autorskog filma (FAF), saopštila je direkcija festivala.

 Svetsku premijeru „Kelti“ su imali na festivalu u Berlinu 2021, koji je ove godine održan u onlajn izdanju zbog pandemije korona virusa.
Najnoviji domaći film je dobio je veoma pozitivne kritike stručne javnosti i prestižnih filmskih magazina nakon projekcije na „Berlinalu“.

Takođe,  „Kelti“ su osvojili nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolju režiju na Sarajevo film festivalu, i sada će ovaj nostalgičan i emotivan film prvi put videti i publika u Srbiji.

  Festival autorskog filma održava se od 26. novembra do 3. decembra u Beogradu i gradovima širom Srbije, a premijera navedenog ostvarenja će biti održana u Kombank Dvorani.


Film pripoveda o nestanku zemlje i gubitku identiteta, što je prikazano kroz tri različite generacije jedne porodice i njihove dnevne rutine tokom priprema za rođendan najmlađe ćerke.

Drama je smeštena u zimu 1993. godine, kada je Bil Klinton izabran za predsednika SAD, a glumica Odri Hepbern umrla, dok se ratovi koji okončavaju život Jugoslavije nastavljaju u Bosni i Hrvatskoj.
Beograd je tada pod teškim sankcijama i inflacija preti da postane hiperinflacija.

 „Ideja je bila da se istovremeno bavim svojim detinjstvom i odraslim životom, zarobljavajući ih u jednu kuću i jedan dan. To je bila mogućnost da shvatim kroz šta su prolazili moji roditelji , sada kada sam dostigla njihove godine“, istakla je rediteljka i scenaristkinja filma Milica Tomović.

Autorka debituje ovim filmom na polju dugometražnog igranog ostvarenja, a do sada je imala uspeha sa kratkim projektom „Tranzicija“, koji je prikazan na filmskim festivalima u Lokarnu (Švajcarska) i Torontu (Kanada).
 Takođe, režirala je pet epizoda domaće serije „Jutro će promeniti sve“ (2018) i jedan segment u omnibus filmu „Oktobar“ (2011).  

Glavne i prateće uloge u „Keltima“ su ostvarili: Dubravka Kovjanić, Katarina Dimić, Slaven Došlo, Nikola Rakočević, Olga Odanović, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Jelena Đokić i mnogi drugi.
Publiku 27. FAF-a ove godine očekuju još tri ostvarenja sa filmskog festivala u Kanu.
 
 

Direkcija 27. izdanja Festivala autorskog filma (FAF) otkrila je još tri ostvarenja sa filmskog festivala u Kanu – „Memorija“, „Petrovi u gripu“ i „Ahedino koleno“ , koji će se naći u selekciji od 26. novembra do 3. decembra.

   Centralna lokacija festivala je Kombank Dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu, i u drugim gradovima širom Srbije.

 Film „Memorija“ reditelja Apičatponga Virasetakula osvojio je Nagradu žirija u Kanu, a sam autor je najpoznatiji po ostvarenju „Ujka Bunmi koji može da se seti prošlih života“ – laureat „Zlatne palme“ 2010. godine.
 Drama pripoveda o junakinji Džesiki (Tilda Svinton) koja pati od nesanice otkad ju je jednog jutra probudio jak zvuk u zoru.

 Ovogodišnja kanska Nagrada direktoru fotografije za tehnički doprinos dodeljena je ostvarenju „Petrovi u gripu“ ruskog reditelja Kirila Serebrenikova.
  Film je zasnovan na romanu „Petrovi u gripu i oko njega“ Alekseja Saljnikova, i prikazuje apsurdno i halucinogeno putovanje kroz jedan dan u životu strip crtača u postsovjetskoj Rusiji.
 

Treći film u Glavnom programu je „Ahedino kolenoNadava Lapida iz Izraela, dobitnika takođe Nagrade žirija u Kanu.

 U tom ostvarenju autor prikazuje renomiranog reditelja koji ulazi u dve bitke iz kojih ne može da izađe kao pobednik: jednu protiv smrti slobode u njegovoj zemlji, drugu protiv smrti njegove majke.

Za film „Sinonimi“, režiser je osvojio „Zlatnog medveda“ na festivalu u Berlinu 2019.

  Prateći svetske trendove, deo programa FAF-a će se odvijati i u onlajn formatu – na „MojOFF“ filmskoj platformi.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here