Domaći film “Kelti” danas (04.03.2021.) premijerno na Berlinskom filmskom festivalu

Intiman i iskren uvid u život jedne porodice

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Intiman i iskren uvid u život jedne porodice


Novi domaći film “Kelti” Milice Tomović imaće danas, 4. marta svetsku premijeru na prestižnom 71. Berlinskom filmskom festivalu u zvaničnom programu “Panorama”, objavio je Filmski centar Srbije na svom sajtu.
    
 Zbog specifične situacije usled pandemije kovida 19, čuvena filmska smotra Berlinale ove godine će biti održano u dva dela – prvi segment je već počeo 1. marta i trajaće do sutra, 05.03. u vidu onlajn projekcije filmova kao takmičenje i dodela nagrada.

Prikazivanje novih ostvarenja za javnost biće moguća u drugom delu, prema sadašnjem planu direkcije Berlinskog festivala, tek od 9. do 20. juna ove godine, od čega će neke od projekcija biti na otvorenom.

 Rediteljski prvenac autorke Milice Tomović na polju dugometražnog igranog filma sadrži sledeći sinopsis:
Beograd, 1993. godine, Srbija je u ratu, ljudi pate zbog sankcija i inflacije, ali se svi trude da pomognu koliko mogu.
Majka Marijana drži porodicu na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu ćerkice Minje koja mu ulepšava tmurnu svakodnevnicu.
Pijano veče puno duvanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak tokom proslave rođendana njihove ćerke.

Film „Kelti“ nudi intiman i iskren uvid u život jedne porodice u kojoj se sudaraju politički identiteti i zapleteni odnosi koji uzrokuju sukobe.

 

O svom filmu rediteljka je izjavila sledeće: 
 Kelti” su porodična drama sa elementima komedije, pisana sa željom da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželeti da se nikada ne završi.
 To je film o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta koji su prikazani kroz tri različite generacije unutar jedne porodice i njihove svakodnevne rutine, a tokom priprema rođendanske zabave za najmlađu kćerku”.


Scenario je napisala sama režiserka, a glumačku ekipu čine prevashodno dramski umetnici srednje generacije: Dubravka Kovjanić, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga OdanovićJovan Belobrković.

Glumica Milica Grujičić je rekla o svojoj ulozi:

„Očekujte film koji otvara brojne teme, poneke i vrlo intrigantne i provokativne, a opet ljudske i jednostavne…
Lik koji igram je otkačen. Anka je snalažljiva žena, otvorenog duha koja u jednom momentu učini nešto nesmotreno što menja tok radnje. Ona je rodom iz Knina, baš kao i ja.
Tako da mi je bilo zadovoljstvo da se malo igram sa dikcijom i akcentima iz rodnog kraja u kombinaciji sa novim okolnostima u koje Anka upada živeći nekoliko godina u Beogradu…
Scenario je uzbudljiv, promišljen, jednostavan, pun humora i tuge u isto vreme. Kada sam ga čitala prvi put, istovremeno sam plakala i smejala se. Nadam se da će isto tako i film delovati na publiku. Katarzično“. Film je nastao u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas, uz podršku Filmskog centra Srbije.


 U autorskoj ekipi su i direktor fotografije Dalibor Tonković, montažerka Jelena Maksimović, scenografkinja Marija Mitrić i kostimografkinja Maja Mirković.

 Rediteljka Tomović je režirala segment „Diplomiranje“ u sklopu poznatog omnibusa „Oktobar (2011), kao i neke od epizoda popularne televizijske serije “Jutro će promeniti sve” (2018).
Bila je zapazzena sa kratkim igranim filmom „Tranzicija“ (2016), koji je prikazan na festivalima u Torontu, Lokarnu, Kotbusu i na Kipru.

    Taj film je ovenčan glavnim nagradama u svojoj kategoriji na Martovskom festivalu, Festivalu autorskog filma i Sarajevskom filmskom festivalu („Srce Sarajeva“), kao i na festivalu NDU u Libanu.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Završeno snimanje dokumentarnog filma o Led Cepelinu

Film koji režira Bernard Mekmahon je najavljen u maju 2019. godine, a povodom 50 godina benda koja je obeležena...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket