Domaći film „Da li ste videli ovu ženu?“ imaće svetsku premijeru na Festivalu u Veneciji

Dugometražni debi rediteljskog tandema Dušana Zorića i Matije Gluščevića

0
Reklama


Dugometražni debi rediteljskog tandema Dušana Zorića i Matije Gluščevića

Debitantski igrani film „Da li ste videli ovu ženu?“ rediteljskog tandema Dušana Zorića i Matije Gluščevića imaće svetsku premijeru na 79. izdanjuFilmskog festivala u Veneciji, koji se ove godine održava od 30. avgusta do 10. septembra.
Ovo je rediteljski debi dvojice autora na polju dugometražnog igranog filma.

Film će u Veneciji biti prikazan u okviru takmičarskog programa “Nedelje kritike”, u kom je poslednji put srpski film učestvovao 2014. godine, kada je prikazano debitantsko ostvarenje Vuka Ršumovića „Ničije dete“.

Drama „Da li ste videli ovu ženu?“ je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože.

Glavnu ulogu filma tumači hrvatska glumica Ksenija Marinković, poznata iz filmova “Ustav Republike Hrvatske” Rajka Grlića, sa Nebojšom Glogovcem, ili “Nebesa” Srđana Dragojevića.

U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.
Dušan Zorić i Matija Gluščević studirali su filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, i do sada su se publici predstavili svojim kratkim filmovima „Strano telo“ (2018) i „Loop“ (2017), koji su imali premijere u Veneciji i Lokarnu.

Film „Da li ste videli ovu ženu?“ producirala je Čarna Vučinić ispred Non-Aligned Films iz Srbije, u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, FDU i zagrebačkom producentskom kućom “Dinaridi Film”, uz podršku Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Venecijanska „Mostra“ je najstariji filmski festival na svetu i zajedno sa Kanom i Berlinom jedan je od tri najuglednija festivala na svetu.

DA LI STE VIDELI OVU ŽENU?
Dušan Zorić i Matija Gluščević

Srbija/Hrvatska – 2022 – 80 min.

Uloge: Ksenija Marinković, Isidora Simijonović, Boris Isaković, Alex Elektra, Ivana Vuković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić

Režija i scenario: Dušan Zorić, Matija Gluščević
Producentkinja: Čarna Vučinić
Ko-producentkinja: Tena Gojić
Direktori fotografije: Aleksa Radunović, Marko Kažić, Milica Drinić
Montažerka: Olga Košarić
Scenografkinje: Iva Ilić, Milena Grošin
Kostimografkinja: Kristina Savić
Muzika: Stipe Škokić – DJ Jock
Međunarodni naslov: Have You Seen This Woman?
Produkcija: Non-Aligned Films, Radio-televizija Srbije, Fakultet dramskih umetnosti, Dinaridi Film


Reditelji filma – Dušan Zorić i Matija Gluščević
Radnja filma:
U vrelini letnjeg dana, Draginja pronalazi telo mrtve žene koja podseća na nju. Ona tokom tog istog dana unajmljuje lažnog muža kako bi se pokazala pred prijateljima. U hladnoći zimske noći, Draginja luta ulicama grada u potrazi za izgubljenim pamćenjem. Kroz tri različita života, jedna sredovečna žena pokušava da iskoči iz svoje kože.

Motivacija autora
Inspiraciju za film pronašli smo u našim majkama – osobama koje su nam vrlo bliske, a opet tako nepoznate. Često zamišljamo da je njihov život potpun, da ono što ih čini živima pripada prošlosti, a ne sadašnjem trenutku. Bez obzira da li to jesu ili nisu, žene srednjih godina se u našem društvu arhetipski doživljavaju kao majke. Međutim – za čime one čeznu? O čemu one sanjaju? Kroz ovaj film želeli smo da istražujemo skrivene živote sredovečnih žena i da tragamo za njihovim pravim identitetima.
Film “Da li ste videli ovu ženu? je „doplgenger“ bajka o ljudskoj potrebi za srećom i pripadanjem.


Biografija reditelja
Dušan Zorić i Matija Gluščević studirali su filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njhovi filmovi su prikazani na velikom broju međunarodnih festivala, i osvojilio su više nagrada. Dušanov dokumentarni film “Ljubav” (2016) imao je premijeru na festivalu Visions du Réel u Nionu (Švajcarska), dok je kratki igrani film “Strano telo” (2018) selektovan u zvanični program Venecijanskog filmskog festivala. Matijin dokumentarac “Utopija” (2016) prikazan je u Puli i na Martovskom festivalu u Beogradu (Festival Kratkog metra i dokumentarnog filma), a njegov kratki igrani film “Loop” (2017) imao je svetsku premijeru na festivalu u Lokarnu (Švajcarska).
Ostvarenje “Da li ste videli ovu ženu?” je njihov dugometražni igrani debi.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here