Domaći dečiji film „Vučje bobice” otvorio je 18. “Kids fest” u Beogradu: Deca su zvezde i heroji filma

Povratak prirodi, porodici i pravim vrednostima

0
Reklama


Povratak prirodi, porodici i pravim vrednostima

BEOGRAD, 16. oktobra (Tanjug) – Domaći film za decu „Vučje bobice” reditelja Sretena Jovanovića premijerno je prikazan večeras u Mts Dvorani i time svečano otvorio 18. izdanje festivala “Kids Fest”, u prisustvu gotovo komplertne glumačke i autorske ekipe.

Čuveni književnik za decu i autor mnogih zagonetki i mozgalica Uroš Petrović, kao ambasador 18. “Kids festa” svečano je otvorio ovu značajnu manifestaciju za najmladje.

“Velika mi je čast što sam u ulozi ambasadora ovog festivala. Hvala vam svima što ste došli, što ste prepoznali i ovaj film koji ćete večeras videti i sve ostale naslove, i naše radionice. Sve je to deo borbe za našu decu”, istakao je pisac za decu Uroš Petrović, koji će radionice držati sa starijim kolegom Ljubivojem Ršumovićem.

“Dugo sam razmišljao kako da otvorim u svom stilu ovaj dečji festival. Pre nekoliko godina, u jednoj mojoj knjizi napisao sam zagonetku za veoma teško rešavanje, volim da to radim. Ta zagonetka je glasila: “Šta može da prodje kroz mali prozor kad je zatvoren, a ne može da prodje kroz mali prozor kad je otvoren?” I naravno, sad treba da se malo razmišlja, a rešenje ću vam reći odmah, za razliku od mojih radionica gde to ne radim. Dakle, rešenje je – kišobran”, obradovao je decu Petrović sa tom glavolomkom i objasnio da kišobran zaista i može proći kroz mali prozor dok je otvoren, ali ne može na isto to mesto kada je otvoren.


“Sada imam za vas jednu lakšu zagonetku: Šta je to što maločas je bio zatvoren, a od ove sekunde je otvoren? Rešenje je naravno – ovaj festival “Kids fest”, oduševio je popularni pisac najmladju publiku i njihove roditelje, dobio gromoglasan aplauz, i onda je projekcija mogla da počne.


UROŠ PETROVIĆ
Uloge u pozitivnom, lirskom, nežnom i poučnom filmu “Vučje bobice” tumače – Tijana Čurović, Nada Blam, Rastko Janković, Miljana Kravić, Duško Radović, Vesna Stanojević, Rade Marjanović, dok uloge dece – brata i sestre igraju Simon Jegorović (Aleksa) i Nina Sinadinović (Anđa).
U gostujućim ulogama nastupaju – Sonja Knežević, Jelica Kovačević, Dimitrije Ilić Mita, Branko Bane Vidaković, Aleksandar Dunić, i drugi.


Najmlađa publika je veoma želela da se snimi konačno novi film za decu, i sudeći po aplauzima na poklonu autorske i glumačke ekipe, novo ostvarenje će imati dug život u bioskopima.


Bilo je u sali i suza, smeha, radosti, tuge, neizvesnosti, strepnje, jer dečiji igrani film „Vučije bobice“ upravo sve to i nudi.
Novi domaći film je približniji porodičnom žanru, jer je suština u očuvanju te svetinje i pored mnogobrojnih izazova koji su zaokupirali glavne junake – majku, oca i njihovo dvoje dece.


Devojčica Anđa od šest godina boluje od astme i njen brat Aleksa (12) brine o njoj, dok se njihovi roditelji neprestano svadjaju i nalaze se očigledno pred razvodom.

NADA BLAM I DUŠAN RADOVIĆ
Deca u takvoj toksičnoj atmosferi žele da promene sredinu i na zimskom raspustu odlaze da borave kod majčinih roditelja, ali baka i deka su suviše urbani i samoživi u svojoj vili, što deci ne prija.

Tako se mališani odlučuju da sami organizuju avanturu i odu kod druge bake i deke na selo, roditelji njihovog oca. Iako je deki i baki sumnjivo kako su deca došla sama kod njih na selo bez pratnje roditelja, ipak se obraduju i uživaju sa unucima.


Onda nastaje panika, jer su deca nestala iz kuće urbanih bake i deke, te ostatak filmske priče postaje velika potera za njima, majka i otac su se nasekirali i u potrazi za najmilijima pokušavaju nekako da se i sami (ponovo) zbliže, ukoliko nije kasno.

Kroz drugu polovinu filma utopistički i pomalo idealizovano se provlači ideja da je danas najbolje bežati iz urbanog u ruralno i da je zdravije posvetiti se životu u manjim gradovima, selima, varošicama.Deca zapravo pokušavavaju da pobegnu od kuće i pronađu svoj put do sreće upravo u jeku mogućeg razvoda njihovih roditelja, kada sve postaje jedna životrna avantura, puna neizvesnosti i neočekivanih obrta, i tu negde se provlači i jedna legenda o usamljenoj i odbačenoj ženi u selu, i neke – vučje bobice.


Sam naslov filma i nije baš adekvatan, jer se tek malo spominju vučje bobice i ne predstavljaju glavnu nit ni suštinu filma, prema ideji Jelene Miljuš i po scenariju poznatog pisca za decu Todea Nikoletića.


Posle filma “Peti leptir” (2014) prema romanu Uroša Petrovića, “Zlogonje” (2018) i “Leto kada sam naučila da letim” (2022), oba prema romanima Jasminke Petrović, domaća kinematografija je konačno bogatija za još jedan drag i poseban film za decu koji ostavlja jak utisak.
Glumački se najviše ističu Tijana Čurović kao majka, Nada Blam – baka, Rade Marjanović – deka, Miljana Kravić u šarmantnoj ulozi brižne služavke, kao i deca koji nose film – Simon Jegorović i Nina Sinadinović.Na 18. Kids Festu pod parolom “Svet u dečijim rukama”, biće prikazano ukupno 15 ostvarenja, od čega je 10 premijera – nemački animirani film “Najbolji rođendan ikada”, švedski igrani film „Eva i Adam“, finska igrana komedija “Vinski: Nevidljivi super-klinac”, francuski naslov “Mala banda”, “Faraon, divljak i princeza” (Belgija/Francuska), “Kraljica komedije” (Švedska).

Na repertoaru su i francuski dokumentarci edukativnog karaktera – „Hrast“, “Životinja”, “Ris”, a od repriza su tu Diznijevi i Piksar hitovi – „Enkanto: Magični svet”, “Pocrvenela panda”, „Baz svetlosni“, kao i ruski animirani – “Finikove avanture” i „Kašaj: Kradljivac nevesti“.

Glumica Tijana Čurović specijalno za agenciju Tanjug i portal Music Pocket je nedavno izjavila uoči ove premijere da je izuzetno počastvovana i prezadovoljna što učestvuje u ovako pozitivnom filmu koji predstavlja novi dan i trend u domaćoj kinematografiji.

„Film je jako emotivan, i svima bih ga rado preporučila, jer je to jedna prava pricca za decu i roditelje. Tako bih ga i ukratko opisala – dečji film za celu porodicu. Da se vratimo tim vrednostima kao što je porodica i da naučimo kako danas da sačuvamo porodicu, što nije nimalo lako. Ovaj film nam pokazuje da je ipak moguće“, smatra Tijana Čurović, ranije poznata i po emisiji za decu „Verujte, ali ne preterujte“ (2008).


„Moja generacija ipak je imala talas filmova za decu kao što su „Suncokreti“ ili „Ptice koje nikad ne polete“, i nadam se iskreno da je konačnodošao taj dan da će i naša deca gledati ovako lepe filmove. Mislim da je dosta, čak previše raznih tema sa nasiljem u serijama i filmovima. Sada treba da se okrećemo vedrim pričama sa decom“, rekla je Tijana, poznata iz mnogih popularnih TV serija kao „Moj rodjak sa sela“, „Cvat lipe na Balkanu“ po knjizi Gordane Kuić, kao i prema romanima Mir-Jam: „Greh njene majke“, “Jedne letnje noći”, „Ranjeni orao“.

TIJANA ČUROVIĆGlumica je najavila i svoje naredne projekte, i podsetila da je upravo završeno emitovanje TV serije od 30 epizoda za tinejdžere „U klinču“, što joj je takodje prijalo da radi.


Snimaćemo i drugu sezonu serije „U klinču“, koja je veoma potrebna za omladinu, jer i oni nemaju svoju seriju. Angažovana sam i u novoj sezoni serijala „Aviondžije“, kao i drugoj sezoni „Beležnice profesora Miškovića“, čija će premijera biti u decembru ili januaru“, zaključila je Tijana Čurović za Tanjug / Music Pocket, koju je publika nedavno gledala i u serijama „Junaci našeg doba“ (dve sezone) i „Slučaj porodice Bošković“.
Naravno, poznata je i kao voditeljka TV serijala “Domaćine, oženi se” i “Trenutak iz sna”.


U susretu sa medijima Tijana je izjavila i to da je prvi put gledala ceo film tek na novinarskoj projekciji nedavno i da je barem dva puta plakala, jer ju je dirnuo taj nežan, brižan, blizak odnos brata i sestre.

Čast mi je da sam barem na filmu bila majka ove divne dece, ne samo kao junaci, već su i privatno sjajni. Deca su heroji i zvezde ovog filma. Svi smo funkcionisali na snimanju kao prava porodica, što je i poruka filma, očuvanje naših najmilijih, porodice“, izjavila je Čurović.


TIJANA ČUROVIĆIstaknuta glumica Nada Blam je specijalno za Tanjug ocenila da je svakako nedostajao ovakav film za decu u moru drugih tema i žanrova danas na malom i velikom ekranu.


„Istina je da se uvek dosta priča o deci svuda, ističu se najmladji u prvi plan, ali kada je potrebno da se ulože sredstva za snimanje filmova za decu, onda po pravilu novca nema. To je velika šteta jer je ranije toliko bilo dečijih emisija, čak i radio drama za decu. Odrastali smo na dečijim serijama i filmovima“, rekla je glumica.


Nada Blam je već osvojila Nagradu publike za ulogu bake u filmu „Vučje bobice“ na Festivalu Filmski susreti u Nišu, što joj veoma znači i prija da auditorijum tako pozitivno reaguje na novo ostvarenje.


NADA BLAMPublika je kao i deca, veoma čista. Nadam se da će im se svideti i na beogradskoj premijeri, kao u Nišu. Uzbudjenje postoji, mada u mojoj karijeri i ne više toliko, puno toga sam prošla“, rekla je glumica čija je karijera bila okrenuta vedrijim temama, ulogama u komedijama, bez mraka.

„Teže je danas napraviti dobru komediju nego kriminalistički film koji i nije teško smisliti, svet je pun krimi priča. Dosta se ulaže u te akcione teme koje mi se čini da su većprezasićene“, primetila je Blam i otkrila za Tanjug – Music Pocket da je skoro, za vreme Dečije nedelje, odigrala veliki broj predstava za decu na Kosovu i Metohiji gde je uživala i uskoro će raditi jedan dečiji interaktivan pozorišni projekat.

Glumica Nada Blam je u daljoj konferenciji za medije rekla da joj nije bilo nimalo teško da igra baku sa sela, da su bili „koherentna ekipa“, i podvukla da je jako puno energije uloženo u snimanje filma.

Blam je istakla da su ovde deca glavna, a da su stariji glumci bili „prateći vokali“, i da se film okreće prirodi kao novi trend, te da joj je drago da su najmladji bili bez telefona da se posvete lepšim stvarima.
Popularni glumac u mjuziklima i hit kabareima u Pozorišta na TerazijamaRade Marjanović se duhovito zahvalio reditelju filma Sretenu Jovanoviću.

„Ovo je moja prva uloga dede u životu. Zahvaljujem se što me je režiser prepoznao kao dedu, što je otkrio dedu u meni, i na ovaj načinću zauvek imati uspomenu da sam bio i deda na filmu“, nadahnuto je podelio utiske Rade Marjanović, prvak Pozorišta na Terazijama.

Rastko Janković je otkrio da su svi imali veliki broj proba pre samog snimanja, i da je divno u ovom „ludilu danas“ imati jedan toliko pozitivan film, i da Tijana Čurović i on igraju roditelje u svadji koji nemaju vremena za druge, pa na žalost ni za svoju decu.


Reditelj filma Sreten Jovanović
Glumica Miljana Kravić ostvarila je veoma upečatljivu, dragu, suptilnu ulogu služavke u vili kod urbanih bake i deke.

“Uloga u ovom filmu mi je izuzetno draga. Za mene lično važna mi je poruka koji film nosi, mada mislim da će se deo ekipe složiti sa mnom sigurno, a to je da kroz sve životne izazove koji nosimo sa sobom – potraga za karijerom i novcem, moramo da se svi izborimo tako što otvorimo dušu i srce, i da se suočimo sa onima koji su nam najvažniji – porodicom i prijateljima”, smatra Miljana, poznata po raznim pozorišnim predstavama, ali i TV serijama – “Koleginice”, “Radio Mileva”, “Ljubavni zalogaji”, “Vojna akademija”, “Urgentni centar”, “Istine i laži”.

“Potrebno je da budemo spremni za svaku vrstu kompromisa, da bismo očuvali ono što nam je najvrednije, a to je upravo taj odnos sa porodicom, povratak prirodi i pravim vrednostima. A za mene lično taj odnos brata i sestre uvek treba da bude najvažniji. Oni uvek jedno drugome moraju biti uzdanica, a kao što se vidi iz ovog filma – brat i sestra zajedno mogu sve”,
zaključila je Miljana Kravić.
Na konferenciji za medije govorili su i deca Simon Jegorović i Nina Sinadinović i ostala autorska ekipa – reditelj, scenarista, i drugi.

Film „Vučje bobice“ će krenuti u redovnu distribuciju od četvrtka, 20. oktobra u bioskopima širom Srbije.

Distributerska kuća „MegaCom Film“ organizuje već 18 godina “Kids Fest” koji će ove godine pod sloganom „Svet je u dečijim rukama“ trajati do 23. oktobra sa 15 ostvarenja u programu.

Ambasador festivala – čuveni bestseler pisac za decu Uroš Petrović, specijalni gost je Ljubivoje Ršumović, jedan od najpopularnijih pesnika za najmladje, i obojica će održati radionice za posetioce ovog festivala.

Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here