DOMAĆE IGRANE TV SERIJE I DALJE U VELIKOJ HIPER-PRODUKCIJI (VOL. 2)

BIĆE TO DUGO, TOPLO I RADNO LETO

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Martin Mills legenda indie scene gost Runda Digital Day

Drugo izdanje Runda Digital Day-a kreće za dva dana, u sredu 02.12., pa će sve do petka, 04.12. sve biti...

ZLOSTAVLJANJE NA FILMU

Dokumentarni film naše rediteljke i glumice Danijele Štajnfeld „Zaceli me“ juče je, na ovogodišnjem 26. Festivalu autorskog filma, imao specijalnu projekciju u Kombank...

Zaposlenima u ustanovama kulture 100 odsto plata ako dobiju kovid

Zaposleni u ustanovama kulture imaće pravo na naknadu plate u visini od 100 odsto prosečne plate ostvarene u prethodnih...

BIĆE TO DUGO, TOPLO I RADNO LETO

Veoma aktuelna i neiscrpna tema svakako je neverovatna ekspanzija igranih TV serija u Srbiji, koja i dalje ne jenjava uprkos teškom periodu korone i novom poretku koji je kulturu zaustavio na neko vreme.
U prethodnom tekstu smo vam predstavili 23 serije koje se i dalje uporno snimaju i čije emitovanje očekujemo uskoro na malim ekranima. Evo vam i još veći broj danas.

Sada u nastavku ove TV priče pred vama su skoro sve moguće serije koje se brižljivo pripremaju već mesecima, neke i godinama, ali sama realizacija još nije krenula. Veći deo ovih projekata je na snazi tokom celog leta, a prvi kadrovi još nisu snimljeni. Scenario je za veći deo tih formata gotov, a produkcija upravo hvata zalet.

Nove TV serije u pripremi (faza pre-produkcije):

1-2) VREME ZLA / VREME SMRTI
Prema romanima Dobrice Ćosića
Produkcija: United Media / Eye to Eye
Uloge: Žarko Laušević, Nebojša Dugalić, Goran Šušljik, Sergej Trifunović …
Planirano snimanje: u avgustu, 15 epizoda

– Antologijsko delo velikog pisca prvi put se ekranizuje, a posle “Korena”, završni deo ove trilogije biće u adaptaciji romana “Vreme smrti” od 30 epizoda tokom 2021. godine. Očekujemo vrhunska TV dela.

3) JUGOSLOVENKA
Autor: Roman Majetić
Planirano: 140 epizoda
Uloge: Ivana Dudić, Nina Grahovac, Stefan Radonjić, Jana Milić Ilić, Zoran Pajić, Dušan Kaličanin, Branka Pujić, Dragan Vujić Vujke, Dušan Matejić …

– Svojevrsni nastavak serije “Crveni mesec”, dakle čeka nas još jedna sapunica.

4) ZLATNO DOBA
Režija: Petar Ristovski
Idejni tvorac projekta: Zvonimir Šimunec
Uloge: Andrija Kuzmanović, Viktor Savić, Sloboda Mićalović, Dragan Bjelogrlić
– Film i mini TV serija od 6 epizoda – početak snimanja je tokom leta /avgust

– Portret Leskovca iz prošlog veka u svom šarmu kroz romantični, melodramski i komični žanr. Autor serijala Zvonimir Šimunec pružiće uz čitav tim scenarista pravu epohu zlatnog doba Leskovca kada je ovaj grad na jugu Srbije nazvan “Srpski Mančester”.


5) BESA – sezona 2
Uloge: Miloš Timotijević, Hana Selimović, Milan Marić, Raša Bukvić …
Produkcija: Adrenalin / Telekom Srbija – Superstar TV

– Dugo očekivan nastavak krimi serije po planu je trebalo da se snima u julu, avgustu, a onda je odabran datum 15. septembar. Ipak, izgleda da ne mogu producenti ni tada da krenu u realizaciju zbog Covida 19, jer se projekat snima u više zemalja.
Šta će se desiti sa sudbinom nesrećnog junaka, koji mora da likvidira i petu metu – voljenog inspektora Kocija, napeto pratimo 2021. godine kada krene serija sa prikazivanjem. U sezoni 2 najavljuju dosta jakih glumačkih pojačanja.

6) GRUPA – sezona 2
Uloge: Denis Murić, Jasna Đuričić, Vojin Ćetković, Bojan Žirović, Branka Katić …

– Nejasno je šta bi se dalje dešavalo u ovom krimi serijalu koji je odlično prihvaćen, ali možda je pametnije znati kada stati i ne nastavljati po svaku cenu. Kako je glavni junak detektiv nastradao, šta i kako dalje …

7) KOŠARE
Film i TV serija od 10 epizoda
Režija: Balša Đogo
Uloge: Žarko Laušević, Miloš Biković, Viktor Savić, Svetozar Cvetković …

– Čuvena istinita ratna drama iz 1999. godine poslužila je kao predložak za ekranizaciju teške sudbine vojnika na Kosovu tokom 67 paklenih dana.
Početak snimanja bio je planiran na Vidovdan – 28. juna, ali zbog Covida 19 odustalo se. Čeka se sledeće bolje vreme za početak realizacije u režiji Balša Đoge (serija “Pet”). Žarko Laušević i Miloš Biković prvi put zajedno!


8) BELEŽNICA
Prema romanu „Beležnica profesora Miškovića” Ratka Dmitrovića
Režija: Miroslav Lekić
Adaptacija romana: Radoslav Pavlović
Produkcija: Košutnjak film, Telekom Srbija, RTS
Snimanje 12 epizoda planirano: tokom jula/avgusta
Uloge: Momčilo Otašević, Anica Dobra, Irfan Mensur, Svetozar Cvetković, Danica Radulović, Dejan Lutkić, Stefan Bundalo, Milena Radulović, Aleksandar Radojičić

– Serija je negde slična kultnim američkim naslovima “Dosije X” i “Tvin Piks”.

9) JUŽNI VETAR 2 – film i serija, sezona 2
Režija i scenario: Miloš Avramović
Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Jovana Stojiljković …

– Sa serijom je već bilo sve rečeno, ne znamo da li nam je zaista potreban nastavak? Odnosno, na krilima uspeha filma i serije, logično je i da tvorci osmisle dalje avanture Maraša i ekipe u drugom delu filma i TV serijalu, ali će morati onda da izmišljaju baš dosta novih likova, jer su sve poznate negativce “likvidirali”, te tako nije pruženo mnogo prostora za manevrisanje i dalji razvoj te priče. Čekamo i pričamo.

10) VERA
– Drama će biti realizovana kao film i serija iz 12 epizoda o poznatoj srpskoj špijunki Veri Pešić tokom Drugog svetskog rata, nalik na Mata Hari.

11) UBICE MOG OCA – sezona 5
Scenario: Nataša Drakulić
Režija: Miroslav Lekić, Ivan Živković, Predrag Gaga Antonijević, Miloš Kodemo
Snimanje: tokom leta
Uloge: Vuk Kostić, Nina Janković, Tihomir Stanić, Miodrag Radonjić, Mirjana Karanović, Elizabeta Đorevska, Slavko Štimac …

– Da li će peta sezona (konačno) biti i poslednja i hoćemo li zaista saznati ko su ubice oca glavnog junaka? I da li nam je zaista stalo do toga, nakon svega…?


12) CRNA RUKA
Uloge: Branislav Bane Trifunović
– Na neki način nastavak popularnog serijala “Crni Gruja”.

13) AZBUKA
Produkcija: “Contrast studios” Radoša Bajića
– Prema romanima “Muška azbuka” i “Azbuka mog života” Mirjane Bobić Mojsilović

– Melodrama poznate autorke kao adaptacija – spajanje dve novele donosi nam osetljivu temu – razvod.

14) ŠNAJDER
Režija: Dejan Zečević
– Mini serija iz 8 epizoda po žanru je špijunski dramski triler.

15) HOTEL BALKAN
Scenario: Nebojša Romčević
Režija: Saša Karanović
Produkcija: Bosonoga /Banja Luka/ i Telekom Srbija

– Komedija od čak 60 epizoda pripoveda sudbinu porodice čiji je biznis vođenje hotela, 30-ih godina prošlog veka.

16) JUNACI NAŠEG DOBA – sezona 2
Autor: Siniša Pavić
Režija: Mihajlo Vukobratović
Uloge: Igor Đorđević, Mina Lazarević, Nenad Jezdić, Marija Vicković, Hadži Nenad Maričić, Tijana Čurović, Branislav Lečić, Vojin Ćetković …

– Posle 20 epizoda prvog ciklusa, publika se očigledno uželela pisca mamutskih serija – “Bolji život”, “Porodično blago”, “Srećni ljudi”, “Bela lađa”


17) PEVAČICA
Režija: Predrag Gaga Antonijević
– Rekonstrukcija ubistva koje potresa Srbiju još od 2016. godine – pevačice Jelene Marjanović. Teška misterija koja očigledno nema kraja i posle pune 4 godine.

18) JOVANKA
Serija o Jovanki Broz iz njene vizure kao supruge jednog od najkontraverznijih diktatora novije istorije.

19) MOST
– Dobijamo još jednu licencu čuvene serije – adaptacija švedsko-danske krimi priče iz 2011. godine, koja ima već svoje verzije na drugim svetskim tržištima (Velika Britanija, SAD, Francuska, Rusija, Nemačka i Malezija/Singapur).
Ovde će to biti srpsko-hrvatska koprodukcija u srpsko-hrvatskoj kriminalističkoj avanturi. Produkcija je poverena kući “Adrenalin” (Besa, Vratiće se rode).

20) ISTINE I LAŽI – sezona 4
Produkcija: Smart Media
– Iako je delovalo i objavljeno da je ovoj licenciranoj telenoveli definitivno kraj, producenti su se odlučili da nastave sagu i nakon snimljenih više od 300 epizoda!


21) JESENJE KIŠE
– Prva originalna serija o lekarima, prema scenariju Radoslava Pavlovića (Moj rođak sa sela) o autentičnim sudbinama požrtvovanih heroja.

22) NEČISTA KRV
Režija: Milutin Petrović
Adaptacija romana: Voja Nanović prema delima Bore Stankovića
Dramaturška dorada scenarija: Milena Marković

– Projekat je zamišljen kao igrani film za bioskope pod nazivom “Hadžijino zvono” takođe prema delu Borisava Stankovića, a onda i serija iz 10 epizoda – “Nečista krv”. Scenario je izvorno napisan još pre skoro 50 godina, od autora Voje Nanovića, inače bivšeg urednika ‘ABC studija’ u Njujorku. Pisac je scenario i stvorio kada je živeo u ovom rajskom gradu, gde je radnja smeštena u Otomansko carstvo 19. veka.
Dugo se mislilo da je taj scenario izgubljen ili samo urbana legenda, ali je detaljnim istraživanjem režiser Milutin Petrović došao do predloška i sada su se stekli uslovi za snimanje.

23) KONSTANTINOVO RASKRŠĆE
Istorijska drama prema istoimenom romanu Dejana Stojiljkovića
Adaptacija scenarija: Đorđe Milosavljević

24) DUG MORU – sezona 2
Autorska ekipa: Bojana Maljević, Bojan Maljević, Stevan Koprivica, Goran Gajić
Produkcija: Monte Royal Pictures & Telekom Srbija / Superstar TV
Režija: Goran Gajić
Uloge: Dragan Mićanović, Ana Lečić, Sergej Trifunović, Bojana Maljević, Branimir Popović, Nada Šargin, Miodrag Miki Krstović, Leon Lučev, Vesna Trivalić

– Retko izvanredna serija u produkciji glumice Bojane Maljević koja je ovde i ostvarila jednu od najboljih i najtežih uloga u karijeri. Veoma mučna psihološka drama i triler o iskupljenju, praštanju, novoj šansi, demonima iz prošlosti, negde je na krilima snažnih filmskih priča poput “Babel” ili “21 gram”.
Završena je prva sezona tako da može i da se nastavi, ali i da se stavi tačka na kompletnu zavrzlamu. Videćemo kojim putem će ta priča dalje ići …


Na dužem štapu se spominju i nastavci serija “Senke nad Balkanom” (sezona 3) i “Tajkun” (sezona 2), iako posebno za ovaj drugi naslov za to i nema mnogo smisla, jer je cela priča apsolutno završena bez prostora za nove zaplete.
Ako Dragan Bjelogrlić bude imao snage da i treću sezonu svojih “Senki” realizuje, to bi bila veoma atraktivna i zanimljiva trilogija, a nadamo se i vešto zaokružena u grand finale!


Ivan Makragić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

ZLOSTAVLJANJE NA FILMU

Dokumentarni film naše rediteljke i glumice Danijele Štajnfeld „Zaceli me“ juče je, na ovogodišnjem 26. Festivalu autorskog filma, imao specijalnu projekciju u Kombank...

POVODOM FILMA “POVRATAK KUĆI – MARINA ABRAMOVIĆ I NJENA DECA” ODŽANA PRVA VELIKA ONLINE KONFERENCIJA

Povodom premijere filma "Povratak kući - Marina Abramović i njena deca" reditelja i scenariste Borisa Miljkovića u sredu je održana prva velika Online konferencija kod nas, uz prisustvo predstavnika...

Novi uspeh srpske glumačke zvezde: Miloš Biković u filmu “Koma”

Jedan od najpoznatijih glumaca sa ovih prostora, Miloš Biković, igra jednu od vodećih uloga u ruskom naučnofantastičnom filmu KOMA (2019) koji će biti prikazan...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!