Dokumentarci i slovenački filmovi na 28. Festivalu evropskog filma Palić 2021

Novi evropski dokumentarni film, Eco Dox, Slovenija u fokusu

0
Reklama

PALIĆ: U okviru 28. izdanja Festivala evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 17. do 23. jula na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcije Novi evropski dokumentarni film, koji donosi najbolje dokumentarce sa evropskog kontinenta, kao i Eco Dox, gde je program zasnovan na dokumentarnim ostvarenjima sa temama izazova očuvanja životne sredine, a selektor oba programa je Igor Toholj.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi „Antigona – kako se usuđujemo!” slovenačkog reditelja Janija Severa, žpolitički esej o evropskoj demokratiji danas; „Felinopolis” italijanske rediteljke Silvije Đulijeti, koji otkriva 40 godina stare snimke sa filmskih setova legendarnog Federika Felinija; letonsko-češka produkcija „Gorbačov. Raj”Vitalija Manskog o jednom od najpoznatijih političara 20. veka Mihailu Gorbačovu.

Tu je išpanski film „Interegnum” tandema reditelja – Fernando Gómez-Luna i César Souto Vilanova, koji opisujekonverzaciju između dvoje ljudi na različitim kontinentima, u vreme aktuelne globalne pandemije, a na programu će biti i „Nova smena“ češkog reditelja Jindriha Andrša, o rudaru koji je nakon zatvaranja rudnika uglja u procesu prekvalifikacije za kompjuterskog programera.

O samoj selekciji Igor Toholj kaže da su autori aktuelnih evropskih dokumentaraca itekako zapitani nad današnjom Evropom i upozoravaju – da je tranzicija istočnoevropskih društava u neoliberalni kapitalizam poprimila karakter parodije.
Sa druge strane, neki autori nude intimistički, epistolarni pogled na ljudsku komunikaciju tokom pandemijskog lokdauna, kao kreativni odgovor ili poetičnu terapiju posledica strašnog šoka koji je potresao čovečanstvo.

Selekcija Eco Dox predstaviće projekte „Algoritamsko ostrvo” gruzijske rediteljke Tekle Aslanišvili, „Ptice Amerike” američkog reditelja Krega Lukasa, poljsko ostvarenje „Kovid-19: Svet u opasnosti” (režija: Jarosław Jabrzyk & Łukasz Ruciński), „Voda života” češkog autora Pavela Boreckija, Supa od jastoga” španskog reditelja Pepea Andreua, „Metaplazma: slučaj ptica” Nemanje Babića, „Obično čudo-Stublaja” Branka Lazića, „Lični život rupe“ češkog reditelja Ondřeja Vavrečke, i „Ukradena riba” poljske rediteljke Gosia Juszczaka. 

Igor Toholj je obrazložio i svoj izbor za program Eco Dox: „Ovogodišnja selekcija ekoloških dokumentaraca po prirodi stvari u centar pažnje stavlja niz tema koje svedoče o davno poremećenom odnosu ljudske populacije prema prirodnim resursima i živom svetu.
Mada je inače jasna slika čiji 
sadržaj sve više interesuje i zaokuplja pažnju evropskih dokumentarista zamagljena Covid-19 pandemijom, temom svih tema u ovom trenutku, svi delovi u mozaiku programa reflektuju jasnu poruku i ideju o tome da nam nije ostalo još mnogo vremena za osvešćivanje trenutne, vrlo dramatične pozicije u kontekstu prirodnog okruženja”.

Festival Palić su posetili, između ostalih, Nikita Mihalkov, Ken Louč, Roj Anderson, Ken Rasel, Brajan Koks, Teo Angelopulos, Kristi Puju, Jirži Mencl kao i najveća imena srpske i jugoslovenske kinematografije.

Selekcija “Slovenija u fokusu”

Osim navedenih programa – selekcija gde je fokus na dokumentarnu forrmu filma, biće predstavljena i selekcija „Slovenija u fokusu” u kojoj će se naći 12 ostvarenja iz ove zemlje: „Neću da budem luzerka“, „Pođi sa mnom“, „Ne zaboravi da dišeš“, „Korporacija”, „Bik“, „Ona lovi“, „Marsova luka”, „Muzika je vremenska umetnost: LP film Laibach“, „Odlaženje“, „Istorija biciklizma“, „Nerazdvojni“, i „Rešetari sa Crvenog krsta“.

Svi filmovi iz ove selekcije biće prikazani u bioskopu Eurocinema u Subotici, a ove godine uvedena je i specijalna počasna nagrada Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji, koja će biti uručena slovenačkoj glumici Mileni Zupančić. 

U selekciji „Slovenija u fokusu”, tokom trajanja festivala biće prikazana četiri igrana dugometražna filma. 

Drama „Neću da budem luzerka” u režiji Urše Menart prati istoričarku umetnosti u kasnim dvadesetim, koja se bori za samostalnost i dostojanstvo u urbanom miljeu nezaposlenosti i prekomorskih migracija. U filmu „Pođi sa mnom” Igora Šterka izlet troje tinejdžera prerasta u dramu u dubini šume, dok film otkriva dosad neviđene lepote prirode Slovenije.

Naslov „Ne zaboravi da dišeš“ Martina Turka je lirska i angažovana drama odrastanja o 15-ogodišnjem mladiću Klemenu u malom ruralnom mestu.
“Korporacija” Mateja Nahtigala u fokusu ima kontroverznog policijskog inspekora Leona Gala, koji rešava slučaj vezan za najveću investiciju u istoriji grada. 


Na repertoaru će biti i tri kratkometražna igrana ostvarenja: „Bik” Bojana Laboviča napeta je drama o nastavniku likovnog bez posla u Milanu, i biku u potrazi za životom, koji je pobegao iz klanice.

„Ona lovi” Urške Đukić govori o samostalnoj ženi bez ljubavi koja odlučuje da postane lovac na šumsku divljač, a „Marsova luka” Maura Lainščeka predstavlja intimni portret jedne luke i njenog odnosa sa gradom.

Program “Slovenija u fokusu” će predstaviti i dva dugometražna dokumentarca sa muzičkom tematikom – „Muzika je vremenska umetnost: LP film Laibach” je ostvarenje Igora Zupea koji predstavlja portret svetski poznate, kultne grupe industrial muzike i art-koncepta.

Film „Odlaženje” Petre Seliškar filozofska je meditacija o životu slovenačkog poete, gitariste i lautiste Tomaža Pengova, čiji je album „Otpotovanja” iz 1973. bio prvi kantautorski album u bivšoj SFRJ. 

Kratki dokumentarni film iz Slovenije biće predstavljen kroz tri naslova. „Istorija biciklizma“ (reditelj Karpo A. Godina) tematizuje misao da bickli nisu deo bili deo nacističke propagande već deo istorije slobode.

„Nerazdvojni” (režija Marko Naberšnik)  prati grupu prijatelja koja pronalazi način da se poveže tokom pandemije Covid-19 i čestita drugu rođendan. 

„Rešetari sa Crvenog krsta” Dragomira Zupanca govori o slovenačkoj manjini u Beogradu, kroz priču o stogodišnjoj radionici za sita i rešeta majstora Debeljaka, oca i sina. 

Milena Zupančić, ovogodišnja dobitnica počasne nagrade „Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji, jedna je od najznačajnijih jugoslovenskih glumica.

Za ulogu u filmu „Idealist“ (1976) nagrađena je „Zlatnom arenom” u Puli i priznanjem „Carica Teodora” na glumačkom festivalu u Nišu, a popularnost je utvrdila ulogama u filmovima „Novinar“ (1979) i „Dečko koji obećava“ (1981).

Osvojila je čak šest Sterijinih nagrada u Novom Sadu i najviše je nagrađivana jugoslovenska glumica na ovom pozorišnom festivalu.
Bila je prvakinja ansambla Drame u Ljubljani, igrala je na skoro svim slovenačkim i pozorišnim scenama Jugoslavije i radila aktivno za UNICEF punih 11 godina. U njenu čast biće prikazan film „Svaka dobra priča je ljubavna priča”, kao posebna projekcija 14. jula na Gradskom trgu, kao deo predfestivalskog programa.

Tokom festivala će biti održan i Okrugli sto sa temom „Dometi savremene slovenačke kinematografije” kojim će rukovoditi Ivana Kronja i Dragomir Zupanc uz učešće predstavnika festivala, filmskih centara, autora i producenata slovenačkih filmova.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here