Dodeljene nagrade Zlatna Antena: “Crna svadba” proglašena za najbolju TV seriju na festivalu “FEDIS”

Najbolji glumci su - Sonja Kolačarić, Isidora Simijonović, Nebojša Dugalić, a posthumno - Marko Živić

0
Reklama

Najbolji glumci su – Sonja Kolačarić, Isidora Simijonović, Nebojša Dugalić, a posthumno – Marko Živić


BEOGRAD, 9. oktobra – Najbolja domaća igrana televizijska serija za proteklu sezonu 2021/2022 jeste “Crna svadba” prema odluci Strukovnog žirija 12. izdanja Međunarodnog Festivala drama i serija “FEDIS”, čije je finale održano 7. oktobra u Beogradu.


Najemotivniji trenutak ove noći bio je svakako dugotrajan aplauz publike iz više navrata u sali “Amerikana” Doma omladine, kada je dodeljena posthumna nagrada prerano preminulom glumcu Marku Živiću (1972-2021) za epizodnu mušku ulogu u TV seriji “Branilac” (RTS 1).


Nagradu “Zlatna Antena” za epizodu pod nazivom “Živorad Žika Milenković” (uveden naziv ove godine) primila je njegova rodjena sestra Nevena Živić.


Ona je podsetila da će uskoro (14. oktobar) biti godinu dana kako Marko nije više sa nama, i ako nešto može da bude barem malo pozitivno, jeste i ovo veliko priznanje koje je posthumno dobio za ulogu koja mu je veoma značila.


U poslednjem periodu, Živić je bio angažovan na više TV serija (“Prva tarifa”, “Žigosani u reketu”, “Senke nad Balkanom”, “Psi laju, vetar nosi” – 2 sezone) i u filmu “Ne igraj na Engleze” pred večni odlazak.
Sestra je naglasila da je njen brat uvek novčane iznose od svojih nagrada davao u humanitarne svrhe, tako da će i sa ovim priznanjem biti identično.

U konkurenciji nagrade za epizodnu mušku ulogu bili su i Radovan Vujović (“Vreme zla”), Stefan Vukić (“Kljun”) i Mladen Sovilj (“Klan”).

Prethodne sezone premijerno su prikazana rekordne 34 TV serije na svim domaćim TV stanicama.
Najbolja serija “Crna svadba” autorskog tandema Nemanja Ćipranić-Strahinja Madžarević osvojila je i nagradu za najbolju muziku, te je nova “Zlatna Antena” otišla u ruke Bilji Krstić i Mikiju Stanojeviću, ali i za najbolju montažu – laureat Nenad Pirnat.

Produkciju nagradjenog mračnog horor serijala potpisuju kompanija “Telekom Srbija” i kuća “Firefly”.

Kreativni direktor producentske kuće “Firefly”, dramaturg-scenarista Boban Jevtić je izrazio zadovoljstvo što se snima toliki broj serija u Srbiji, gde se podigao i kvalitet, i zahvalio se partneru “Telekomu” što je ušao u ovaj netipičan i veoma hrabar projekat.

Glumica Sonja Kolačarić osvojila je nagradu “Milena Dravić” za seriju “Močvara” – druga sezona, tandema Oleg Novković – Milena Marković i time pobedila konkurenciju – Ivanu Vuković (“Kljun”), Aleksandru Janković (“Azbuka naših života”) i Nadu Šargin (“Vreme zla”).


“Velika je čast zaista biti večeras medju svim fantastičnim stvaraocima TV serija. To je jedan veoma mukotrpan rad velikog broja ljudi koji stvaraju programe takodje za veliki broj ljudi”, izjavila je Sonja Kolačarić, primajući nagradu.

Sonja-Kolačarić– Foto: Petar-Djordjević
Nebojša Dugalić, već duže vreme jedan od najzaposlenijih glumaca malog ekrana, osvojio je nagradu “Zlatna Antena” za najbolju glavnu mušku ulogu u dve serije – “Vreme zla” i “Državni službenik” (treća sezona).

Ova kategorizacija je već nejasna, jer Dugalić uopšte nije glavni lik u tim serijama.
Istina, on ima veće uloge u njima, ali oni koji su gledali znaju – u seriji “Vreme zla” glavni su Goran Šušljik i Goran Bogdan, a u serijalu “Državni službenik” junak je – Milan Marić.

“Posebno se radujem što postoji ovakav festival koji nagradjuje sve kreatore u jednom tako složenom procesu kao što je proizvodnja TV serija i filmova. To je pravi mozaik u kome je potrebno složiti sve kockice, i mnogo toga može da se reši i putem kostima ili scenografije”, rekao je Dugalić, uveliko u vrhu najtraženijih glumaca, čija su konkurencija bili – Marko Janketić (“Ubice moga oca 5”, “Močvara 2”), Goran Šušljik (“Vreme zla”) i Miloš Timotijević (“Besa” – druga sezona).

Dugalić će dalje biti prisutan u novim serijama – “Nemirni” u režiji Darka Nikolića, “Vera” Nedeljka Kovačića (film i serija od 10 epizoda), „Vazdušni most“ Radoša Bajića, filmu “Senoviti Mediteran” Ivana Jovića, i mnogi drugi projekti.
Najbolja epizodna ženska uloga pripala je Isidori Simijonović za TV seriju “Vreme zla” reditelja Ivana Živkovića, i time je dobila nagradu “Radmila Savićević”.

“Čestitam svim nominovanim i nagradjenim kolegema ove večeri, posebno bih se zahvalila Goranu Šušljiku kao producentu i glumcu i režiseru Ivanu Živkoviću što su me zajedno vodili kroz moj lik u seriji”, istakla je Isidora Simijonović, koja je u takmičenju imala i koleginice – Katarinu Marković (“Močvara 2”), Natašu Šolak (“Kljun”) i Jovanu Gavrilović (“Kamiondžije 2”, “Klan 2”).

Za nagradu “Glumačko otkriće” borile su se Anja Pavićević (“Močvara 2”, “Branilac”), Emma Pendlebury (“Blok 27”), Djordje Mišina (“Azbuka naših života”, “Ubice moga oca 5”), ali je nagradu osvojila mlada nada Sara Simović za petu sezonu krimi serijala “Ubice moga oca”.


ISIDORA SIMIJONOVIĆ
Najbolji reditelji su prema odluci žirija Milica Tomović i Momir Milošević za mini seriju “Blok 27” od šest epizoda i time su pobedili reditelje serijala “Crna svadba”, “Nečista krv” i “Ubice mog oca 5”.


Najbolji scenario je onaj za seriju epohe “Vreme zla” prema nekoliko romana Dobrice Ćosića, i nagradu je primila dramaturškinja Sanja Savić Milosavljević i time izvojevala pobedu nad drugima – “Močvara 2”, “Besa 2” i “Ubice mog oca 5”.


Ta ista serija prema litrerarnom predlošku je osvojila i nagradu “Zlatna Antena” za najbolju fotografiju u jakoj konkurenciji (“Državni službenik 3”, “Crna svadba”, “Kljun”) i priznanje je primio direktor fotografije Igor Marović.

Marina Medenica je primila nagradu za najbolji kostim u seriji “Nečista krv” ispred ostalih (“Crna svadba”, “Državni službenik 3”, “Besa 2”), a ova serija iz 10 epizoda prema više književnih dela Borisava Bore Stankovića (1876-1927) i scenariju reditelja Vojislava Voje Nanovića (1922-1983) je osvojila i nagradu za – Najgledaniju seriju.

“Veoma je zanimljivo da se nalazimo u 2022. godini, a najgledaniji su kod nas jedan Bora Stanković i Voja Nanović. Mislim da to govori sve”, rekao je reditelj serije “Nečista krv” – Milutin Petrović dok je primao ovu laskavu nagradu.

Agencija “Nielsen” za istraživanje gledanosti TV programa objavila je da su ostale serije na listi najgledanijih bile, ovim redosledom – “Igra sudbine”, “Kamiondžije 2”, “Crna svadba” i “Močvara 2”.


Miloš Timotijević i folk pop pevačica Milica Pavlović proglašeni su za Najpopularniji glumački par iz TV serije “Pevačica” Predraga Gage Antonijevića, koju dodeljuje list “Večernje novosti”.

Glumac Miloš Timotijević se zahvalio autorima serije „Pevačica“ (Predrag Gaga Antonijević i Nataša Drakulić) putem video obraćanja, jer se nalazi u inostranstvu, te je istakao da mu je posebno draga ova nagrada jer dolazi od publike, za koju svi glumci i rade svoj posao.
Zlatna antena za sveukupan doprinos TV produkciji, na 12. FEDIS-u dodeljena je glumici Olgi Odanović, koja je nedavno osvojila i pozorišnu nagradu “Mija Aleksić – biti glumac”.

“Lepe okolnosti su mi se desile za nagrade u poslednje vreme, zaista neverovatno. Nije jednostavno biti u toj divnoj grupi dobitnika ove nagrade FEDIS-a, kada pogledam ko je sve pre mene dobio”, nadahnuto je govorila Olga Odanović i pozvala publiku da prati i treću sezonu sitkom serije “Radio Mileva” od 11. oktobra radnim danima na RTS-u, gde igra glavnu ulogu.

Tako je Odanović dobila nagradu posle scenarista Siniše Pavića i Gordana Mihića, kompozitora Zorana Simjanovića, reditelja Zdravka Šotre i glumaca: Velimira Bate Živojinovića, Milana Laneta Gutovića, Predraga Mikija Manojlovića, Jelisavete Seke Sablić, Vlastimira Đuze Stoiljkovića, Mire Banjac, Svetlane Cece Bojković i Bogdana Diklića.
Olga Odanović rođena je u Celju (Slovenija) i diplomirala je glumu 1985. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića.

U stalnom angažmanu pozorišta “Boško Buha” je provela punih 18 godina, a od 2006. je prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

Dobitnica je mnogih važnih nagrada za svoje umeće među kojima su i – Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru (2011), “Velika Žanka”, za životno delo, Sterijina nagrada, “Miloš Žutić”, “Zoranov brk” – dva puta, Nagrada za najbolju žensku epizodnu ulogu na 53. Filmskim susretima u Nišu, nedavno nagrada “Mija Aleksić” i mnoge druge.

U TV serijama ostvarila je svoje najznačajnije uloge u serijama “Selo gori, a baba se češlja” Radoša Bajića, od 100 epizoda, kao Zlatana, “Vojna akademija” Dejana Zečevića, kao Milijarda i kao Mileva Majstorović u sitkom seriji “Radio Mileva”.

Udata je za glumca Dragana Petrovića Peleta.
Za najpopularniju TV seriju regiona proglašena je “Područje bez signala” iz Hrvatske koja se emitovala i kod nas (RTS), gde uloge tumače – Goran Bogdan, Slavko Štimac, Jovana Stojiljković i drugi.
Nagradu je primila hrvatska glumica Mia Begović u ime produkcije serije – “Drugi plan”.

Međunarodni Festival drama i serija “FEDIS” bio je 12. put održan od 4. do 6. oktobra u Domu omladine Beograda uz 16 selektovanih serija iz Srbije i četiri iz regiona.

U pratechim programima svoje nove TV serije za sezonu 2022/2023. predstavile su Radio televizija Srbije, kao i velike produkcije “Telekom Srbija” i “United Media”.

Direktor festivala je Nenad Milenković, koji je rekao da se toliko TV serija snima poslednjih godina u Srbiji kao nikada u istoriji televizije naše zemlje, i da je već sada pomalo problem u toj meri da više nema ni dovoljno radne snage za tolike potrebe tržišta.

Selektorka 12. međunarodnog Festivala drama i serija FEDIS, TV kritičarka dnevnog lista Politika MERI BILIĆ odabrala je TV serije koje su bile u konkurenciji za nagradu ZLATNA ANTENA:

1. Branilac – RTS || 9 epizoda || Up&Up Production

2. Feliks – Kurir TV  40 epizoda || FireFly Production

3. Kljun – Nova S || 10 epizoda || United Media

4.. Crna svadba – Superstar || 10 epizoda || FireFly Production

5.. Vreme zla – Nova S || 15 epizoda || Eye to eye Production & United Media

6.. Besa 2 – Superstar || 10 epizoda || Adrenalin Production

7. Azbuka našeg života – Superstar || 10 epizoda || Contrast Studios

8. Nečista krv – RTS || 10 epizoda || This and That Production

9. Kamiondžije doo 2 – RTS || 12 epizoda || Nira Production

10. Ubice mog oca 5 – Superstar || 12 epizoda || Film Danas & Dandelion Production

11. Blok 27 – Superstar || 6 epizoda || FireFly Production

12. Močvara 2 – Superstar || 11 epizoda || FireFly Production

13. Tajne vinove loze 2 – Superstar || 38 epizoda || Metro Production

14. Igra sudbine – Prva TV  || 217 epizoda || Smart Media Production

15. Državni službenik 3 – Superstar || 12 epizoda || Film Danas & Dandelion Production

16. Klan 2 – Superstar || 8 epizoda || This and That Production za FireFly Production  

Pravo učešća imale su domaće TV serije koje su premijerno prikazane televizijske sezone 2021/22 i takmičiće se za nagradu Zlatna antena za najbolju seriju, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolju epizodnu mušku i žensku ulogu, glumačko otkrovenje, najbolju režiju, scenario, fotografiju, kostim, montažu i muziku.

Festival drama i serija FEDIS, prvi je festival TV drama i serija u Evropi i jedini na teritoriji jugoistočne Evrope. Osnovan je maja meseca 2011. godine i država se druge nedelje meseca oktobra u Domu omladine Beograda u čijem je zvaničnom programu. Od druge godine postojanja FEDIS ima međunarodni karakter, jer osim TV serija iz Srbije, na festivalu učestvuju TV serije sa prostora Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Naziv nagrade koja se dodeljuje na FEDIS festivalu je Zlatna antena i do sada je dodeljeno više od 100 nagrada glumcima, rediteljima scenaristima, direktorima fotografije, kostimografima, montažerima i autorima muzike iz TV serija učesnicama.FEDIS festival svake godine ima raznovrstan prateći program, koji se sastoji od bindžovanja TV serija iz regiona, premijernih prikazivanja epizoda TV serija, obeležavanja godišnjica legendarnih ostvarenja, promocije knjiga iz oblasti TV produkcije, međunarodne tribine na temu regionalne saradnje…

FEDIS ima podršku Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija, Gradskog sekretarijata za kulturu Grada Beograda, SOKOJ-a, pojedinih gradskih opština u Beogradu i brojnih uglednih ustanova i pojedinaca.

Retrpospektiva: Održane su tribine, razgovori o serijama:


Tribina na temu SAVREMENA SRPSKA DRAMA
Udruženje dramskih pisaca Srbije i FEDIS festival organizuju tribinu na temu savremene srpske drame i scenarija pod nazivom – “SVE, SVE ALI SCENARIO”
Učestvovali su – Božidar Zečević, Miladin Ševarlić, Petar Jakonić, Strahinja Madžarević
Moderator: Zoran Stefanović
UNITED MEDIA premijera

Produkcija UNITED MEDIA predstavila je svoj igrani program za predstojeću 2022/23 TV sezonu.
Nakon prezentacije usledilo je premijerno prikazivanje jedne epizode hrvatske TV serije “KUMOVI”

RTS PREMIJERA
Produkcija igranog programa RADIO TELEVIZIJE SRBIJE, odnosno njen urednik u dramskom i igranom programu SAŠA RADOJEVIĆ, predstavio je svoj igrani program za predstojeću 2022/23 TV sezonu.

Nakon prezentacije premijerno je prikazana jedna epizoda TV serije “RADIO MILEVA” – najnovija, treća sezona, od 11. oktobra svakog radnog dana na RTS 1.

Tribina REGIONALNI EKRAN

I ove godine organizovana je tribina na temu regionalne saradnje uz učešće producenata, glumaca i kulturnih poslenika iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Učestvovali su:
Milanka Rašić, TV autorka i producentkinja (Severna Makedonija),
Nataša Buljan, producentkinja Nove TV (Hrvatska),
Mia Begović, dramska umetnica (Hrvatska),
Izudin Bajrović, dramski umetnik (Bosna i Hercegovina),
Jasmina Lakobrija, direktorka produkcije Telekoma Srbije,
Dejan Dabić, TV kritičar i kreativni producent FEDIS festivala
MTS PREMIJERA
Produkcija TELEKOM SRBIJA predstavila je svoj igrani program za predstojeću 2022/23 TV sezonu.
Nakon prezentacije gledaoci su pratili jednu epizodu iz treće sezone krimi serije “Klan” Bobana Skerlića.


PREMIJERA MAKEDONSKE SERIJE
Eksluzivna premijera makedonske TV serije “KUĆNI PRITVOR”
Producenti: Makedonska radio televizija i OHO produkcija

Igraju: Goran Stojanovski, Irena Ristić, Saško Kocev, Deniz Abdula, Jovana Spasić….


SERIAL KILLER
Prezentacija međunarodnog festivala TV serija “SERIAL KILLER” iz Brna, Češka RepublikaReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here