Dodeljene muzičke nagrade “GODUM”: Laureati “Električni orgazam”, Ana Stanić, Jovan Maljoković, “DRAM”

Prijatno veče kao presek muzičke godine u domenu rok, pop i džez žanra

0
Reklama


Prijatno veče kao presek muzičke godine u domenu rok, pop i džez žanra


BEOGRAD, 21. oktobra – Rok grupa “Električni orgazam”, pop pevačica Ana Stanić, džez umetnik Jovan Maljoković, laureati su glavnih muzičkih nagrada “GODUM”, koje su po četvrti put sinoć dodeljene od strane Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije u Beogradu.


Svečana ceremonija dodele nagrada, povelja i priznanja održana je na velikoj sceni Ustanove kulture “Vuk Karadžić”, pred velikim brojem muzičkih umetnika i ličnosti iz javnog života.


Beogradska rok grupa “Električni orgazam”, koja neprekidno postoji na sceni 41 godinu, osnovana je 13. januara 1980. u kafani “Mornar” nakon koncerta makedonskog sastava “Leb i sol”.
Pandemija ih je 2020. sprečila da proslave jubilej od 40 godina karijere, tokom koje su snimili 12 studijskih albuma i održali nepregledan broj koncerata širom Srbije i bivše SFRJ.


Cela ekipa “Električnog orgazma” primila je nagradu “GODUM” za rok muziku, kao rok grupa godine, koju im je uručio Miroslav Cvetković, basista benda “Bajaga i Instruktori”.
Frontmen, autor tekstova, pevač Srđan Gojković Gile naglasio je da ovakva nagrada ima posebnu težinu kada se dobije od kolega.

Posebno mi je drago što mi je nagradu uručio upravo Miša Cvetković, a evo i zašto. Pre “Električnog orgazma”, bio sam u bendu “Hipnotisano pile”, i tada me je Cvele učio da sviram bubnjeve. I evo sada, 40 godina i kusur kasnije, on mi je dodelio ovu značajnu nagradu”, izjavio je gitarista, kompozitor i lider benda.Muzičarka Ana Stanić osvojila je nagradu za pop muziku i tom prilikom otkrila da je sa svojih 20 godina, kao student, ušla u Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, koje postoji preko 60 godina.

“Tada sam bila pomalo uplašena da li će me uopšte primiti, a evo sada, dosta godina kasnije, od Udruženja dobijam nagradu. Teška je godina za nama, na žalost napustile su nas mnoge kolege, što nas tera da se zamislimo ko smo, koji su nam snovi, da guramo nekako dalje, i da radimo na sebi”, nadahnuto i sa setom je govorila pevačica, inače diplomirani filmski i TV producent sa FDU.


Karijeru je počela u pop dens sastavu “Moby Dick”, ne bi li kasnije od 1998. krenula kao solista, na samom početku u žanru pop rok muzike, i od tada je iznedrila sedam studijskih albuma.
Producirala je poznati film “Apsolutnih sto” (2001) Srdana Golubovića.


Na velikom video bimu su emitovani odlomci iz spotova ili koncerata ovih muzičara, što je inače ideja i koncept za gotovo sve laureate, a bend “Istok” iz Užica svirao je drugačije verzije pesama “Da si tako jaka” Električnog orgazma i “Za 20, 30 godina” Ane Stanić.


Za džez muziku nagradu je osvojio Rade Bulatović Cheya, dok je za životno delo dobio čuveni džez muzičar Jovan Maljoković.
U veoma dugoj i plodnoj karijeri, ovaj umetnik na saksofonu, rodom iz Valjeva, sarađivao je i sa mnogim rok i pop zvezdama kao što su “Bijelo dugme”, Zdravko Čolić ili Orkestar Gorana Bregovića.


Drage moje kolege, ovo je najveće priznanje koje se može dobiti. U to vreme ja sam polagao audiciju da bih ušao u Udruženje, nije moglo tek tako da se pristupi i postane član. Danas ima toliko mladih talenata, za koje se nadam da će i nadmašiti nas starije”, istakao je Maljoković, jedan od najznačajnijih džez velikana Srbije, koji je na turnejama proputovao čitav svet i bio na barem 50 džez festivala.


Alternativna rok grupa “Dram” kao mlade nade, dobila je nagradu “Miroslav Miša Aleksić”, po preminulom rok muzičaru iz “Riblje čorbe”, koji je bio predsednik Upravnog odbora Udruženja, a napustio nas je 29. novembra 2020. Momci iz benda su odsvirali jednu pesmu.
Grupa DRAM je osvojila i nagradu „Milan Mladenović“ 2020. godine.Jovan Maljoković
Grupa DRAM
Posebno priznanje upravo Miši Aleksiću dodeljeno je posthumno, a nagradu je primila njegova ćerka Mina Aleksić, uz emotivne reči da joj nije nimalo lako da drži nagradu za svog oca kojeg više nema.


SOKOJ je odredio svoje nagrade u tri kategorije svih žanrova, tako je najemitovanija rok numera – „Dolazim za pet minuta“ autora Dragoljuba Ilića Ilkea iz benda “Generacija 5”, najemitovanija pop numera je „Celu noć i celi dan“ Branislava Lalića i Žarka Kovačevića, koji je i primio nagradu, dok je u ovoj kategoriji džez numera „Dva stara kofera“ Vladimira Maričića osvojila priznanje.

Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretora – PI je u istim kategorijama uručila nagrade za najemitovaniju interpretaciju.
Tako je u pop muzici laureatkinja Jelena Tomašević za hit pesmu “Radio svira za nas”, u žanru roka to je numera “Ljubav ovde više ne stanuje” benda “Riblja Čorba”, dok je za džez – kompozicija “Kalčine priče” grupe “Hazari”.

Povelje za izuzetan doprinos muzičkom stvaralaštvu primili su – muzičarka novinarka Olga Kepčija sa Radija Beograd 202, kao i istaknuti fotograf Nebojša Babić.


Predsednik ovog esnafskog, reprezentativnog udruženja u kulturi – Ivan Ilić, sumirao je razne projekte i rezultate, zahvalio se Ministarstvu kulture Srbije što je u teškim vremenima pomagalo muzičare da prebrode krizu usled pandemije, kada ne mogu da nastupaju i zarađuju za život.

Na početku manifestacije Ivan Ilić dao je uvodnu emotivnu reč i podsetio se kolega koji su izgubili život između dve dodele nagrada.

“U proteklih godinu dana nas je napustio veliki broj kolega i stvaralaca, značajnih umetnika, a ovom prilikom bi hteli da ih se prisetimo i da im se još jednom zahvalimo za pesme svojih duša koje su podelili sa nama. Neka im je večna slava i hvala!”, rekao je Ilić.

Večeras nećemo puno pričati, jer je glavni fokus na proslavi i dodeli nagrada. U čast našeg prerano preminulog predsednika Upravnog Odbora, dragog prijatelja i kolege Miroslava Miše Aleksića, a u želji da prepoznamo doprinos koji je ostavio svojim radom u Udruženju i muzici uopšte, od ove godine nagrada za Nove snage će nositi njegovo ime.” istakao je Ivan Ilić, misleći na spomenutu nagradu koju su osvojili momci iz benda “DRAM”.Naravno, to je bio i najtužniji trenutak kada se publika podsetila ko više nije sa nama, sećanje na muzičke umetnike koji su nas zauvek napustili tokom pandemije u proteklih godinu dana (Đorđe Balašević, Dragoljub Đuričić, Miša Aleksić, Zafir Hadžimanov, Vojkan Borisavljević, Zoran Simjanović, Aleksandar Sanja Ilić, Đorđe Marjanović, Aleksandar Banjac, Minja Subota, Mikica Zdravković, Džej Ramadanovski, Predrag Živković Tozovac, Branko Marušić – Čutura i drugi).


Od prisutnih ličnosti iz sveta muzike bili su viđeni: Nikola Čuturilo Čutura (u upravnom odboru Udruženja), glumac Ivan Bosiljčić uz suprugu laureata Jelenu Tomašević, Kristina Jovanović Kika iz svog benda “KIKA”, alternativna rok grupa “E-Play”- Maja Cvetković (u organizaciji GODUM-a), i bubnjar Goran Ljuboja Trut, Nemanja Savić (sastavi “Neverne bebe” i “Stefan Nemanja”), Vladimir Đurić Đura (“Đura i Mornari”), raniji dobitnici Branko Rosić i Brajan Rašić, direktor festivala “Dok ‘N’ Ritam” – Sandra Rančić, muzički PR menadžer i radio voditelj Jovana Coka Stanković, TV novinarka Branka Glavonjić, muzički fotograf Marina Pešić i mnogi drugi.


Voditelj večeri, kao i prošlih godina, bio je Miloš Milovanović, istaknuto TV lice sa televizije N1.HAZARI


Podsetnik sa prethodnih dodela GODUM


Tokom prethodnih godina nagrade u oblasti džeza dobili su umetnici Vasil Hadžimanov za 2018. godinu, dok je naredne godine „Kvartet Dragan Ćalina” bio njen nosilac.

Priznanje namenjeno mladim nadama poneo je saksofonista Rastko Obradović (2018), dok je nagrada 2019. godine pripala bendu Buč Kesidi.


U oblasti roka nagradu 2018. godine je osvojio pop rok sasatav “Bajaga i Instruktori”, a “RibljaČorba” za 2019. godinu.

Nihovim kolegama iz “Nevernih beba” pripala je nagrada u kategoriji pop muzika za 2018. godinu, a 2019. dobitnik je bila grupa “S.A.R.S.”.

Nagradu za životno delo 2020. godine dobio je kultni gitarista i frontmen grupe “Smak” –  Radomir Mihailović Točak, dok je 2018. nagrada otišla u ruke Korneliju Bati Kovaču.

Na svakom početku prošlogodišnjih manifestacija GODUM dodeljene su i povelje dugogodišnjim saradnicima i prijateljima koji su dali svoj doprinos: muzičar i radio voditelj – novinar Vlada Janković Džet, novinar kulture, pisac i bivši muzičar – Branko Rosić, muzički fotograf Brajan Rašić, menadžer Bane Obradović, TV novinar – voditelj Branka Glavonjić, muzička novinarka Katarina Epštajn, bluz umetnik Dragan Marković Mare (Di Luna Blues band), muzički novinar Ivan Makragić ispred online magazina “Music Pocket”, Vlada Marić, diskografska kuća “Multimedia Music”, festival North City, Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora PI, kao i SOKOJ.


Ivan Makragić


Olga Kepčija
Nebojša Babić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here