Đule Van Gogh dobitnik nagrade „Strune od svetla“ za 2020. godinu

Đorđe Vesković
Rođen divnog septembarskog dana 1995. godine u Sremskoj Mitrovici, u svet novinarstva sam ušao profesionalno sasvim slučajno, kao saradnik specijalizovanog sajta "Evrovizija.rs".

podeli

popularno

Žiri nagrade „Strune od svetla“ je doneo odluku da nagradu za 2020. godinu dodeli Zvonimiru Đukiću Đuletu, frontmenu sastava „Van Gogh“.

Nagrada „Strune od svetla“ dodeljuje se za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici, a žiri nagrade, koji funkcioniše u sastavu: Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić, doneo je odluku da upravo Zvonimir Đukić Đule bude ovogodišnji laureat te nagrade.

Prethodni dobitnici ovog renomiranog priznanja su: Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka i Miloš Zubac.

Pored plakete, laureat dobija i jednu gitaru iz kolekcije pisca i kantautora Saše Radonjića, koji je i ustanovio ovu nagradu pre šest godna.

U obrazloženju žirija se pored ostalog kaže:

Zvonimir Đukić Đule je kreativna i estetska konstanta naše rok scene sa stažom od preko 30 godina, što je već samo po sebi za svaki respekt. Kreativna suma njegovog visoko poetiziranog tekstopisačkog umeća je nedavno prezentovana kroz knjigu “More bez obala” (Laguna, 2019) koja pored Đuletovih dobro znanih strofa i stihova, donosi i jedan istinski dragocen bonus u vidu njegovih fotografskih radova za koje se bez ikakvih ustezanja može reći da su takođe čista poezija. U prilog unikatne vitalnosti Đuletovog tekstopisačkog i kompozitorskog dara najubedljivije svedoči singl iz prošle godine – Emotivno miniran.

Takođe, od ove godine će se posebno priznanje u vidu statuete nazvano „Svetlo od struna“ dodeljivati i mladim stvaraocima iz domena rok muzike i kulture. Ono će biti dodeljivano u godinama kada bude bio prepoznat poseban kapacitet naših mladih rokera, kao što je to slučaj ove godine, kada će priznanje pokupiti Novosađanin Marko Aleksić, vođa sastava „Nemi pesnik“.

O datumu i detaljima ceremonije uručenja nagrade i priznanja, fondacija Saše Radonjića će izvestiti u skladu sa okolnostima koje nam nameće pandemijska stvarnost.

- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Pregled najboljih koncerata u Beogradu / Srbiji tokom 2021. godine

Aktivna muzička sezona uprkos pandemiji koja nam traje već dve godine Druga godina zaredom prošla nam je, na žalost,...
Reklama
musicpocket