DIZNI „FANTAZIJA“ NA UŠĆU večeras, 2. jula: Proslava 100-godišnjice Beogradske filharmonije pod otvorenim nebom

Uz koncert i projekacije odlomaka iz dva dugometražna crtana filma

0
Reklama


Uz koncert i projekacije odlomaka iz dva dugometražna crtana filma


BEOGRAD, 2. jul:  Svi ljubitelji dosadašnjih piknika Beogradske filharmonije na Ušću, posebno oni koji su sa velikim nestrpljenjem čekali izvođenje čuvene Diznijeve “Fantazije”, večeras (nedelja, 2. jul)  će imati priliku da prisustvuju najvećem muzičkom dogadjaju do sada, koji će okupiti slušaoce svih generacija na velikom besplatnom koncertu.

Koncert je ranijih godina bio najavljen nekoliko puta, tokom 2019, ali je uvek bio odložen i na kraju otkazan usled najavljenog nevremena, i svih ovih sezona nisu se dalje vraćali na taj projekat.

Mesto dešavanje je Ušće, Novobeogradski blok 14, odnosno Park prijateljstva, od 20.30 časova.

Ovim se nastavlja proslava jubileja – 100 godina postojanja Beogradske filharmonije, koja je već slavila na datum 13. juna, a naredni put 20. juna velikim koncertom sa dirigentom Zubinom Mehtom u Kolarčevoj zadužbini.

Ovaj „live to film“ koncert biće prvi put da se licencirani muzičko-filmski spektakl Dizni kompanije izvodi u našem region, pod vođstvom šefa-dirigenta Gabrijela Felca.

Beogradska filharmonija dobila je pravo da prikaže i izvede ovu senzacionalnu produkciju – visokokvalitetnu projekciju, koja predstavlja kompilaciju originalnog filma „Fantazija“ iz 1940. godine i „Fantazije 2000“, koja zvanično nikada nije prikazana na našim prostorima.

Podsetimo na istoriju ovog opstvarenja: premijerno prikazana 1940, animirani projekat „Fantazija“ je svojevremeno bio najodvažniji eksperiment vizionara Volta Diznija.

Želja ovog kreativnog čarobnjaka bila je da spoji lepotu animiranih prizora sa klasičnom muzikom. Leopold Stokovski dirigovao je Filadelfijskim orkestrom prilikom snimanja muzike za film, koja je zabeležena u stereofonskom zvuku, a u to vreme to je još uvek bio eksperimentalan medij.


Kratak film nazvan „Čarobnjakov učenik“, koji je počeo kao sredstvo razvoja karijere junaka Mikija Mausa, uskoro je postao pravi filmski klasik.

Scene iz oba Diznijeva čuvena filma biće projektovane u visokoj rezoluciji na velikom ekranu iznad orkestra, koji će izvesti odlpomke iz Betovenove “Pastoralne simfonije” , Debisijeve “Mesečine”, Ponkijelijevog “Plesa časovnika”, Elgarovog “Sjaja i raskoši”, Respigijevih “Rimskih pinija”, “Čarobnjakovog šegrta” Pola Dikaa, i mnogih drugih.

Program traje oko 2 sata sa pauzom od 10 minuta.


Koncert počinje u 20.30, a kapije za početak piknika biće otvorene od 17.30 časova.

“Ovim dugo iščekivanim spektaklom krunisaćemo početak proslave 100 godina Beogradske filharmonije. Jedva (vas) čekamo!”, poručuju iz Beogradske filharmonije.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here