Divanhana na desetogodišnjicu objavila novu pesmu “Ćilim”

0
Reklama

Grupa Divanhana obeležava deset godina uspešnog rada novom pesmom pod nazivom  “Ćilim”. Reč je o još jednoj autorskoj kompoziciji ovog ovog popularnog sastava. 

Na sevdah sceni u Bosni i Hercegovini 19. decembra, sada već daleke 2011. godine, pojavio se mladi muzički sastav oformljen od strane grupe studenata sa Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. Noseći sa sobom akademsko obrazovanje, kombinujući narodni melos sa modernim muzičkim stilovima, ubrzo su osvojili srca mnogih ljubitelja tradicionalne pesme sevdalnike, kako starijih, tako i onih najmlađih. 

Njihova sevdah bajka traje sve do danas, u kojoj su tokom bogate karijere realizovali više stotina koncerata širom regiona, Evrope, na čak 3 kontinenta, kao i tri studijska albuma, koncertno diskografsko izdanje, filmsko izdanje, te na desetine međunarodnih saradnji sa eminentnim svetskim umetnicima. O njihovom sevdahu pisali su i govorili mnogi; od evropskog ARTE-a britanskih BBC-a, Songlines i fRoots magazina, njemačkog Deutsche Welle-a, turskog TRT-a, Al Jazeere, pa do istaknutih regionalnih i lokalnih medija. 

Tekst za pesmu “Ćilim” pisao je Samir Šojko, a datira još iz sredine devedesetih godina, kada se na obalama reke Miljacke rodilo par romantičnih stihova uz prepoznatiljvu dozu Bosanskog humora. Muziku za ovu numeru potpisuje čak 9 autora, gde su pored članova Divanhane svoj doprinos dali i članovi popularnog austrijskog benda Russkaja.

“Već dugo godina, negdje skriven u džepu od odjeće za koncert, stojao je tekst Samira Šojke koji smo dobili u amanet od gospođe Enise Hajdarević Šojko. Tekst koji je pisan sredinom devedestih godina, pričao je romantičnu priču koja svojom ljepotom i notom šaljivosti prkosi jednom teškom vremenu kojeg su proživljavali Sarajke i Sarajlije. Baš tada, u tom svirepom beznađu, tokom pranja ćilima na obalama rijeke Miljacke, rađao se neki novi sevdah. To je sevdah koji smo željeli sa cijelom planetom da podijelimo”  kaže pijanista benda Neven Tunjić.

Pesma je snimana u Ljubljani, tokom februara 2020. godine u kultnom studiju Metro. Produkciju potpisuju eminentni slovenački producent Janez Križaj, te Borjan Milošević i Neven Tunjić. Svoj note u “Ćilim” utkali su mnogi gostujući muzičari – Rok Nemanič na trubi, Goran Bojčevski na fruli, te slavonski tamburaši Ivan Bobinac i Iwan Josipović.

“Ćilim je sniman u predpandemijskom vremenu, tokom našeg boravka u Ljubljani. Iz ove prespektive mogla bih reći da je ova pjesma svojevrstan eho iz naših prošlih života, vremena gdje smo se slobodno kretali, družili, svirali, pjevali i grlili pjesmom. Za nas je Ćilim glasnik jednog novog vremena koje će, sigurna sam, probuditi samo ono dobro u ljudima. Zajedno sa našim prijateljima iz Slovenije, Hrvatske, te drugarima iz Russkaje smo u ovu pjesmu utkali samo ono najkreativnije i najiskrenije što smo mogli iznjedriti, kako bi našoj dragoj publici poklonili jednu eksploziju novog sevdaha koji tek dolazi.” – reči su pevačice Divanhane Šejle Grgić. 

Video spot je realizovao dugogodišnji kreativni saradnik benda Sallex Perić koji potpisuje režiju, animacije i montažu. Snimateljsku ekipu predvodio je direktor fotografije Davorin Đuranović.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here