Direktor Nišville jazz festivala najavljuje: Očekujemo 200 000 gostiju 2022. godine

0
Reklama

NIŠ, 23. novembra – Internacionalni Nišville džez festival biće održan po 28. put o5. do 14. avgusta naredne godine, saopoštila je direkcija festivala.

 Direktor festivala Ivan Blagojević kaže da će u sklopu svih segmenata Nišvila, više od 1000 učesnika izvesti preko 300 programa na 20 različitih scena, kao i da se očekuje da Nišvil poseti više od 200 000 gledalaca.

Prema podacima Turističke organizacije Niša, tokom izdanja festivala ove godine – 70 posto gostiju u niškim hotelima bilo je iz inostranstva.

Glavni program će se realizovati od 11. do 14. avgusta u niškoj Tvrdjavi i očekuje se rekordna poseta stranih turista.

Kako je najavio Blagojević, Nisville upravo potpisuje ugovore sa 5 najznačajnijih bendova iz Amerike Evrope i Južne Koreje, medju kojima je svakako najpoznatiji Mingus Big Bend koji baštini zaostavštinu velikog Čarlsa Mingusa.

Potpisan je i ugovor sa 18-članim bendom “Earth Wind and Fire Experience”, koji predvodi jedan od osnivača Al McKay. Oni su bili planirani da otvore Nishville 2021, ali je koncert otkazan skoro u poslednji čas.Čuveni američki funk sastav će sledećeg leta biti na velikoj evropskoj turneji, a a nastupiće na otvaranju Nišvila 11. avgusta. 


T
akodje, Blagojević je najavio da konačno dolazi Julian Marley, takođe u sklopu svoje velike evropske turneje.

Očekuje se da ovih dana i potpisivanje ugovora za nastup sa značajnom grupom “Living Colour” koja u martu naredne godine objavljuje novi album.

 Direktor Nišvila kaže da je svoj nastup potvrdila je i velika egipatska pevačica Natasha Atlas, čuveni saksofonista Paul McCandless sa grupom “Charged Particles”, kao i da su svoje ponude poslali i veliki Bill Frisel, Kurt Rosenvinkel, grupa “Hipster Assassins” koju predvode sinovi muzičara Jaco Pastoriusa.

Jedina programska nedoumica je dolazak poznatog britanskog benda “Level 42”, za koje je još neizvesno da li će krenuti na veliku evropsku turneju povodom 40 godina od osnivanja grupe.

Organizator trenutno pregovara da “Nišvil” 14. avgusta zatvori jedan od najvećih bendova koji je ikada nastupio u Srbiji , ali će dogovor ipak zavisiti od cene, odnosno honorara za grupu i odluke da li žrtvovati 60 % ukupnog festivalskog budžeta, ma koliko bi takav koncert okupio publiku celog regiona i značajno pozicionirao Niš kao centar kulturnog turizma.

Savet Festivala usvojiće u narednih 15 dana kompletan program Nišvila i počev od 5. decembra krenuće prodaja promo kompleta karata po ceni pojedinačne karte. Nišvil inače poslednjih godina daleko najviše vraća budžetu Grada i Republike od svih sportskih i kulturnih manifestacija južno od Beograda zajedno, a doprinos imidžu Grada Niša i Srbije je nemerljiv, što je uticalo da ga “Londonski Gardijan” uvrsti u 10 najboljih evropskih festivala”, podseća i zaključuje direktor “Nišvilla” Ivan Blagojević.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here