Dela Mocarta i Bramsa na kamernoj sceni Beogradske Filharmonije 22. i 23. Aprila

Mocartov “Gudački kvartet br. 15” i Bramsov “Klarinetski kvintet op. 115

D.
Kontaktirajte nas na redakcija@musicpocket.org

podeli

popularno

Novi koncerti na kamernoj sceni Beogradske filharmonije zakazani su za četvrtak i petak, 22. i 23. aprila (Sala BGF od 19 časova) kada će nastupiti filharmoničari okupljeni u kvartet i kvintet, a na progamu su dela Mocarta i Bramsa. 

  Koncertmajstor Beogradske filharmonije Miroslav Pavlović će zajedno sa svojim koleginicama Selenom Jakovljević (violina), Ivanom Uzelac (viola) i Katarinom Stanković (violončelo) izvesti Mocartov “Gudački kvartet br. 15”, kao i Bramsov “Klarinetski kvintet op. 115”, sa klarinetistom Veljkom Klenkovskim. 

 “Imamo sreću da sviramo kompozicije koje smo oduvek želeli ali za koje, u regularnim uslovima, nismo imali prilike, kaže Miroslav Pavlović, koncertmajstor. 

Malo je neobično reći, ali prezadovoljni smo ovom sezonom koja je zahtevala prilagođavanje. Mogu ponosno da kažem da filharmoničari iz nje izlaze u top formi sa velikim brojem izvedenih koncerata”, ističe Pavlović.
 
Svirali smo dosta kamerne muzike idealne za naše usavršavanje, zatim težak orkestarski program i to po nekoliko puta. Ali najvažnije od svega je da se sjajno provodimo i da smo sezonu iskoristili maksimalno”
, zaključio je koncertmajstor BF.  

 Muzičari izvode dve stilski veoma različite kompozicije. Za Mocartov “Kvartet” je karakteristično da je nastao u stabilnoj i spokojnoj fazi njegovog stvaralaštva, što je možda i jedini srećan period u životu slavnog kompozitora.  

 Posebno je zanimljiv drugi stav u kome se čuju nagle, dramatične i uzbudljive promene raspoloženja zato što je Mocart tada bio veoma uzbuđen u čekanju svog prvog deteta i vesti koje će stići iz druge sobe.  

Pored tog remek-dela, publika u BF će imati priliku da uživa u Bramsovom “Kvintetu”, delu gustih i dugih fraza ali i mađarskog šarma, nastalo upravo po uzoru na Mocartovu kompoziciju istog žanra.  

IzvorPress
FotoPromo
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket