Dejan Cukić održao večeras (16.10.) akustični koncert u Botaničkoj bašti

Uvertira za muzičko druženje na proleće 2022. u Kombank Dvorani

0
ReklamaUvertira za muzičko druženje na proleće 2022. u Kombank Dvorani


BEOGRAD, 16. oktobra (Tanjug) – Pop rok muzičar Dejan Cukić imao je večeras akustični koncert na sceni Botaničke bašte “Jevremovac” u okviru drugog dana trodnevne manifestacije “Piknik u bašti”, dok je prvu noć u petak obeležila Bojana Vunturišević.

Muzički program je krenuo sa baladom “Trenutni lek”, starim draguljem sa početka karijere, što je i objasnio nakon otpevane numere.

Dobro nam došli na piknik. Drago mi je da ste na ovako prelepom mestu. Ova pesma je nastala pre 40 godina, dok je postojala grupa “Bulevar”. Ako mislite da je to strašno, što sviramo već četiri decenije, tek da čujete da smo prvi bend imali u trećem razredu osnovne škole”, duhovito je počeo Cukić komunikaciju sa svojom publikom blizu bine.

Navedena kompozicija “Trenutni lek” bila je deo albuma “Mala noćna panika” davne 1982. godine, grupe “Bulevar” gde je pevao Cukić.

Na pozornici su bili samo pevač sa gitarom i klavijaturista Dragan Mitrić.

Kantautor je nastavio dalje sa hitom “Nebo jedino zna” (1991) i kao na svim koncertima, jasno je koliko Cukić apsolutno uživa da peva, nastupa, obožava svoj posao, kao da je tek počeo karijeru.Identičnom snažnom energijom peva kao da je pred njim 100 posetilaca ili 100 000, koliko je skoro imao na otvaranju Beer festa 2019. na Ušću, gde je održao nastup za pamćenje.
Istina, tada je imao veću binu i ceo svoj “Spori ritam” bend da se razmahne i skače sve vreme, dok je ovde svirka bila intimnija, skronija, samim tim i svedenija u pogledu mizanscena–kretnje po pozornici.

Objavili smo novi album pre ovog čuda zvanog virus, i nikako da ga uživo promovišemo. Nadam se da će se i to jednom desiti kako dolikuje”, izjavio je muzičar, time otkrio da verovatno zakazanog koncerta u novembru neće biti u Kombank Dvorani.

Savetovao je publici – “Pamet u glavu” kao pesmu sa poslednjeg albuma “Ulica bez brojeva” (PGP RTS, 2019). Tokom koncerta je otpevao i naslovnu – istoimenu numeru sa tog izdanja, čiji mu je dobar deo poetičnih tekstova napisao kolega Nikola Čuturilo Čutura.
Novom albumu će se vratiti i sa baladom “Prvi let”, gde stihovi kažu “Prvim letom letim tebi”, a sam Dejan Cukić se osvrnuo i naglas razmišljao – “Trebalo bi da snimimo spot za ovu pesmu”.Gledajući sebe dok stoji sve vreme, na akustičnom koncertu koji podrazumeva sedenje, kratko je rekao da je obećao sebi da će sedeti na svirci, ali je ipak odlučio da od toga odustane.

Pevušio je setno stihove “kako je divan dan” za numeru “Ruža ispod pepela” (1992), da bi nastavio sa kolekcijom poznatih kompozicija – “Kao ti”, ili da najavi da ona (ljubav) – “Dolazi tiho” (1992).

“Setili smo se danas jedne pesme koja je baš dobra. A eto desi se tako da je nekada zabašurimo i zaboravimo. Kao da se na nekim albumima pamte samo hitovi, a ove ostale stvari kao da ih nema, što je naprevadno”, bila je najava za naslov “Samo pusti neka traje”.

Malo je presekao svoj diskografski opus sjajnim izvođenjem pesme “Your Song” (1970) slavnog britanskog pevača Eltona Džona, gde se pamti stih “I Hope You Don’t Mind”.

Svestrani kreativac Cukić je i naveo razlog otkud ova pesma u repertoaru, tek da malo dodirne i svoju karijeru prevodioca, jer je tokom pandemije kuća “Laguna” objavila njegov prevod autobiografije “Ja, Elton Džon” (2020). Prevodio je i knjigu o Elvisu Prisliju nedavno, a dosta ranije autobiografije Stinga, Erika Kleptona, i druge.Foto: Nebojša Babić

“Sledeća pesma je za prijatnu damu koja je želela da se slika sa mnom pre koncerta, zove se Julija. Pumo sreće tebi i bebi”, jasna je bila najava za hit “Julija”, koji je oduševio sve prisutne.

Mnoga malena deca predškolskog uzrasta su se veselo igrala ispred pozornice, skakali su, držali se za ruke i igrali ukrug, kao da prave kolo, što se dopalo Cukiću i svima u publici.

Inače je koncept manifestacije “Piknik u bašti” zamišljen da se okupljaju porodice, parovi, grupe prijatelja kod štandova i šankova, ne bi li probali veliki izbor slane i slatke hrane, mnoga pića i napitke.

Tako je Dejan svirao i pevao u opuštenoj varijanti gde je akcenat stavljen i na druženje uz hedonizam.


Podsetio se Cukić svog ranog detinjstva i sudbinskog povezivanja sa prijateljem na bini.
“Tako se mi sa Novog Beograda preselimo na Zvezdaru, meni to bilo u početku teško, ko zna koga ću da sretnem u novoj školi. Bio je to treći razrted osnovne, kad eto, prvi drugar u klupi mi je bio – čovek pred vama: Dragan Mitrić”, predstavio je svog vernog klavijaturistu, od koga se ne razdvaja tokom cele bogate karijere.
Ispričao je Cukić i jednu anegdotu dok je spremao jednu od epizoda svoje radio emisije “Ode ponedeljak” na Radiju Beograd 202, gde je trebalo da mu se uključi direktno pop zvezda – Gibonni.
Naime, kada je dobio kontakt kolege kojeg nije video 30 godina (mada je hrvatski muzičar gostovao u Beogradu na svojim koncertima više puta), pisao mu je poruku da ga podseti na sebe.
Gibonni mu je samo odgovorio stihovima koje je Cukić stvorio -“Tvoja ljubav boli, ali mi je potrebna” iz pesme “Pogledaj sa prozora” (1987), čime je pokazao da i dalje pamti numere koje su mu obeležile rokenrol stare Jugoslavije. Naravno, ponosni Cukić je i ovu pesmu večeras otpevao.


Nizali su se hitovi kao što je antologijska pesma “Mokre ulice” ili je mnogi znaju kao “Milica”, u originalu beše duet Branimira Džonija Štulića (“Azra”) i Cukića, a onda je set lista bila bogatija i za njegovo priznanje kad kaže – “Volim kad si tu”, i ume da istakne – “Tvoje oči”.


Dinamična rok kompozicija “Dugo putovanje vozom” je još jednom razigrala publiku u Botaničkoj bašti, što se eksplozivno nastavilo kroz emotivne “Letnje kiše”, kao vrhunac večeri.


Naravno, neumorni i energični Cukić uvek će publici objasniti i naglasiti – “Ja bih da pevam još malo”, što je svima dovoljno jasno koliko se sve vreme koncerta davao i pružao svoj maksimum.Foto: Aleksandar Zec

Dužu koncertnu apstinenciju usled korona virusa, Cukić je prekinuo u Beogradu ovog leta 2021. na samostalnom koncertu u klubu BitefArtCafe na Kalemegdanu i pritom oduševio čitav auditorijum.

“Vidimo se na proleće u Kombank Dvorani, kada ćemo nadam se konačno promovisati naš novi album iz 2019. godine”, najavio je Dejan novo beogradsko druženje i time definitivno zvanično objavio da nastupa u novembru na tom mestu svakako neće biti.

“Hajdemo mi odmah na bis da sviramo. Da se čisto ne maltretiramo, da kao silazimo sa bine, pa nas vi pozovete da se vratimo. Bolje je da otpevamo istog trena. Divno nam je bilo, veoma mi je prijalo večeras, nadam se i vama koliko i nama. Hvala vam što smo se družili, ovo je zaista sjajan prostor, ideja je odlična da ovde budu koncerti”, odjavio se Cukić, ponovo sa pesmom “Mokre ulice” na efektan bis.
Publika je očekivala duži nastup od tih 80 minuta, ali muzičar se dalje nije vraćao.

Sutra uveče (nedelja,17.10.) manifestacija “Piknik u bašti” će biti završena koncertom sastava “Crystal Strings”, koji će svirati poznate svetske rok i pop hitove, kao i filmsku muziku.Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket


Napomena: Fotografije Dejana Cukića nisu sa večerašnjeg koncerta, već sa drugih nastupa u bogatoj karižjeri muzičara.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here