Darko Rundek održao sinoć (25.08.) prvi od tri koncerta u Botaničkoj bašti u Beogradu

Drugi i treći nastup zakazani su za večeras (26.08.) i u nedelju (28.08.)

0
Reklama


Drugi i treći nastup zakazani su za večeras (26.08.) i u nedelju (28.08.)

BEOGRAD, 26. avgusta (Tanjug) – Hrvatski rok muzičar Darko Rundek sa svojim sastavom “Rundek & Ekipa” održao je sinoć(25. avgust) prvi od tri rasprodata koncerta u beogradskoj Botaničkoj bašti “Jevremovac”.


Dobro veče svima. Ponovo smo tu nakon godinu dana. Doneli smo vam „Tamni jorgovan“ u Botaničkubaštu, na ovako prelepo mesto gde ima 50 vrsta ptica, puno glista, jelenak, milijarde mikroorganizama“, pozdravio je Rundek publiku na samom početku dvočasovnog koncerta i zasvirao pesmu „Tamni jorgovan“.

Frontmen bivše jugoslovenske novotalasne grupe “Haustor” – čest gost Beograda i cele Srbije, prošle godine takodje je imao tri rasprodata koncerta na ovom živopisnom prostoru.
Naredni nastupi Rundeka i Ekipe su danas, 26.08. i u nedelju, 28. avgusta.

U organizaciji promoterske koncertne agencije “Long Play”, ujedno i diskografske kuće, Rundek je promovisao i dalje aktuelni album „Brisani prostor“, koji je izašao tokom prvih talasa pandemije, tačnije krajem decembra 2020. godine.

„Izlazimo malo na „Brisani prostor“, najavio je Rundek i uz svoj specifičan blagi vokal i gitaru, ali i usnu harmoniku, sa ekipom je odredio dalji tok koncerta.

Repertoar je tako bio pun pesama sa poslednjeg albuma, gotovo čitav odsviran – „Zovu te“, „New World“, „Mila“, a Rundek se osećao da je „K’o duh„, zapitao se zamišljeno „Tko su svi ti ljudi“, i preispitao svoj „Unutarnji glas“.

Velikan regionalne scene, sa adresom u Francuskoj, Parizu, sa svojim sastavom predstavio je hitove svog bivšeg rok benda “Haustor” i kolekciju svoje bogate solo karijere.

Žanrovski nije jednostavno približiti i definisati njegovo stvaralaštvo, muzički umetnik je na granici regea, bluza i rok pravca, sličnog senzibiliteta sa svetskim imenima kao Sting ili Dejvid Birn (čak su i slični po tome što su i navedena dva superstara imala svoje grupe – “Police”, odnosno “Talking Heads” pre uspešne samostalne karijere).

Publika sjajno reaguje na Rundekove hitove solo karijere u kojima je pružio na poklon sopstvene „Ruke“ uz „Makedo“ i veoma upozoravajući „Apokalipso“, obradu čuvene kompozicije „Aj, Karmela“ (jedna od najpopularnijih pesama Republikanaca tokom Španskog gradjanskog rata 1936-1939. godine).

Set lista je obuhvatila i poetične naslove „Revolucija počinje u tanjuru“, „Grane smo na vjetru“.

Ipak, i dalje fanovi najviše vole hitove „Haustora“ koji nije dugo trajao (1979-1990), ali je iznedrio neprolazne stihove otpevane ove noći pred ogromnim brojem auditorijuma – „Sejmeni“, fatalna „Ena“, posebno uvek dinamičan „Šejn“, emotivna i divna numera uživo „Šal od svile“, ili „Bi mog’o da mogu“, a euforija redovno nastaje kad se čuju prvi taktovi „Uzalud pitaš“.

Iako Rundek i Ekipa sviraju sve pesme na dosta drugačiji način, usporenijeg tempa, pomalo razvučeno, u sasvim novim aranžmanima za koncert, to nimalo nije smetalo nepreglednoj reci posetilaca od nekoliko hiljada, koji su svi redom bili oduševljeni i uz puno ljubavi pevali su sve stihove.

U poslednje vreme, Rundek i Ekipa su koncertno veoma prisutni širom Srbije: krajem maja imali su dva nastupa u klubu “Fabrika” u Novom Sadu, onda na Letnjoj sceni Palića, u Kragujevcu na 12. Arsenal festu i u Nišu, u dvorištu Univerziteta, Banovina.

Inače je Rundek bio redovan na festivalima “Exit” i “Beer fest” kroz njihovu istoriju, a od samostalnih koncerata pamte se oni na Stadionu Tašmajdan, Domu omladine Beograda (DOB), Teatru Vuk, ili Sava centru, a u leto 2021. svratio je na dve rasprodate noći na Zappa barku, kao novi beogradski prostor za osvajanje.

Darko Rundek je jedan od najvećih aktivista za zaštitu životne sredine, i nastupi u Botaničkoj bašti za njega imaju veoma poseban značaj.
„Kao dobri gosti ostavljamo na kraju koncerta ovaj prelep prostor pristojno čist. Zato ste od nas dobili specijalne čaše za piće koje slobodno možete nositi kući“, rekao je Rundek publici, i taj postupak sa specijalnim čašama umetnik je uveo kao koncept prvi put na seriji od svojih pet koncerata u Domu omladine Beograda (velika sala, klub DOB scena „Amerikana“) proleća 2019. godine.

„To je prirodan, najbolji ambijent. Naša želja je da ti koncerti budu tradicionalni. I ove godine  imamo brendirane trajne plastične čaše koje će biti deljene svakom posetiocu na ulazu. Oni će moći da ih ponesu kući, kao uspomenu na koncert“, izjavio je Rundek uoči svoja tri nastupa u Botaničkoj bašti.

Posle jednog bisa, gde su se nizali antologijski hitovi “Haustora” (spomenuti “Uzalud pitaš” i “Šal od svile”), koncert od 130 minuta je definitivno završen sinoć, a publiku očekuju još dva Rundekova koncerta do kraja ove nedelje.


Ivan Makragić

TANJUG / Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here