DANI BEOGRADSKOG DRAMSKOG POZORIŠTA 18. & 19. MAJA U NOVOSADSKOM POZORIŠTU (UJVIDEKI SZINHAZ)

Dve predstave u ponudi prema čuvenim filmovima

0
Reklama


Dve predstave u ponudi prema čuvenim filmovimaU Novosadskom pozorištu / Újvidéki Színház biće održani Dani Beogradskog dramskog pozorišta 18. i 19. maja, kada će publika gledati dve predstave “Sumrak bogova” i “Crna kutija”.

Zajedničko za oba projekta je da su radjeni prema poznatim filmovima.


Tako je predstava “Sumrak bogova” u režiji Jagoša Markovićarealizovana prema motivima istoimenog italijanskog filma Lukina Viskontija iz 1969. godine, igra se na maloj sceni BDP-a.

Likove tumače – Branka Katić, Isidora Simijonović, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić, Vanja Nenadić, Slobodan Boda Ninković.

Ovde je od premijere 2019. igrao pokojni Milan Lane Gutović, kao i Branka Šelić, koju je kasnije zamenila Branka Katić.

Naizgled prijatna rođendanska proslava prerasta u brutalnu, krvavu „igru stolica”, u kojoj u svakom krugu neko ispadne, tačnije izgubi život, a maske civilizacijske nadgradnje ubrzano spadaju, otkrivajući istinski smisao, u krajnjoj slici, ove zastrašujuće igre moći.
Surova drama i film govore o radjanju i usponu Nacizma tokom 30-ih godina kroz veoma turbulentne živote bogate porodice čije živote i njihov kraj publika gleda tokom sat i po predstave.

Reditelj Jagoš Marković je o predstavi rekao: „Moramo svedočiti, moramo jedni drugima kazati – da ne bismo pomislili da je sve u redu, da ne bismo utrnuli. E, zato ’Sumrak bogova’.”

Ovo je svakako mračna i turobna drama, surova i opasna, prava glumačka snažna predstava.

Osim ovog starog filmskog klasika, BDP je nešto ranije realizovao i adaptaciju scenarija veoma novijeg italijanskog ostvarenja “Savršeni stranci” (2016) Paola Đovanezea, koji nam je ove godine bio gost u Beogradu tokom jubilarnog, 50. FEST-a.


Crna-kutija-foto-Dragana-UdovičićNaslov je izmenjen, tako da se u srpskoj pozorišnoj verziji drama zove “Crna kutija”, u režiji Andreja Nosova, a u njoj igraju Ivan Zarić, Ljubinka Klarić, Miloš Petrović Trojpec, Nataša Marković, Andrej Šepetkovski, Ivana Nikolić i Stefan Radonjić.
U originalnoj postavci jednu od važnih uloga tuimačio je sve popularniji filmski i televiozijski glumac – Miloš Timotijević.

Svi živimo tri života: javni, privatni i tajni. Nekada smo tajne čuvali u glavi, a danas u SIM kartici. Šta bi bilo kada bi SIM kartica mogla da govori?

Sedmoro prijatelja, okupljenih da dočekaju pomračenje meseca, tokom večere razotkriva svoje najintimnije tajne i žudnje, tražeći izlaz iz igre istine mobilnim telefonima. Šta je istina, a šta tajna? Koliko dobro poznajemo one najbliže s kojima i pored kojih živimo? – pitanja su koja se postavljaju u predstavi Crna kutija.


Publika u Novom Sadu neka oceni da li im je bolja predstava „Crna kutija“ ili italijanski hit film „Savršeni stranci“.

Crna-kutija-foto-Dragana-Udovičić
Sumrak-bogova-foto-Dragana-Udovičić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here