Dan kad je rođen „Dečak iz vode“

0
Reklama

Na današnji dan, 1958. godine, u Zagrebu je rođen Milan Mladenović, kultni rok muzičar čije je stvaralaštvo s grupom „Ekatarina Velika“ (EKV) obeležilo drugu polovinu ’80-tih godina u bivšoj Jugoslaviji.

„Počeo sam da sviram u četvrtom razredu osnovne škole kada mi je otac kupio akustičnu gitaru na kojoj je pisalo Tango, potom sam išao u muzičku školu i naučio neke akorde. Bilo je to u Sarajevu, gde smo se doselili kada sam imao šest godina i na čudan način mislim da je ono mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv i stalno sam se tukao sa starijima od sebe“

Danas će biti dodeljena nagrada Milan Mladenović koja se od 2019. godine dodeljuje muzičarima za najbolju pesmu sa prostora bivše Jugoslavije.

Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče muzičko stvaralaštvo koje odlikuju vrednosti svоjstvene Milanovoj umetničkoj zaostavštini, a ovogodišnji slogan konkursa za nagradu bio je „Prijavi svoju stvar“.

Mladenović je dobio ulice u Zagrebu, Sarajevu i Ljubljani, a u Beogradu, pored ulice, dobio je plato ispred beogradskog Doma omladine u centru grada, koji nosi njegovo ime.Umetnik je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, u šestoj godini se s porodicom odselio u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd.

U Beogradu je završio 11. Gimnaziju u kojoj je krajem 1970-ih, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem-Gagijem, osnovao svoj prvi bend „Limunovo drvo.

Godinu dana kasnije formirao je svoj prvi kultni bend „Šarlo Akrobata“, zajedno s Dušanom Kojićem-Kojom i bubnjarem Ivanom Vdovićem.

Najpoznatiji hitovi grupe su „Niko kao ja“, „Ona se budi“ i „Mali čovek“. „Šarlo akrobata““ nije opstao dugo i iz njega su proistekla dva uticajna rok sastava – Mladenovićeva „Katarina II“ i Kojićeva „Discplina kičme“.

Tokom 1982. novom bendu su se priključili klavijaturista Margita Stefanović – Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar „Šarla akrobate“ Ivica Vdović.

U postavi „Katarina II“ grupa 1984. godine je izdala istoimeni album, posle čega Vdović i Mihajlović odlaze iz benda.

Grupa je promenila ime u „Ekatarina Velika“ i 1985. godine izdala takođe istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend.

Album iz 1986. godine, „S vetrom uz lice“, na kojem se nalazi verovatno najslavnija Mladenovićeva pesma „Ti si sav moj bol“, lansirala je grupu na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde je sa Mladenovićem kao vođom ostala sve do 1994. godine, izdajući seriju uspešnih albuma.

Zajedno sa ostalim članovima benda, Mladenović se 1985. godine pojavio u filmu Gorana Markovića „Tajvanska kanasta“, a sledeće godine i u filmu Darka Bajića „Crna Marija“ gde igra glavnu ulogu i za koji je napisao kompoziciju „Bus Station“.

Krajem osamdesetih napisao je muziku za jednu pozorišnu predstavu, a 1992. godine s članovima grupa“Partibrejkers“ i „Električni orgazam“ formirao je sastav „Rimtutituki“, čija je muzička aktivnost koncentrisana na antiratnu propagandu, i sa kojim je snimio singl „Slušaj ‘vamo!“.

Singl je objavio Radio B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.

U leto 1994. godine Mladenović je otputovao u Brazil, gde je sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem – Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album „Angel’s Breath“.

U avgustu 1994. godine, posle nastupa „Ekatarine Velike“ na Festivalu u Budvi, Mladenović je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa.

Milan Mladenović (36) je umro 5. novembra 1994. u Beogradu.

Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegovom smrću „Ekatarina Velika“ je prestala da postoji.

EKV je ukupno izdao sedam studijskih albuma –“Katarina II“ (1984), „Ekatarina Velika“ (1985), „S’ vetrom uz lice“(1986), „Ljubav“ (1987),“Samo par godina za nas“ (1989), „Dum dum“ (1991), „Neko nas posmatra“ (1993), kao i tri živa albuma.„

Borite se za svoju ličnu slobodu, ne dozvolite da vas neki lažni srebrnjaci i krivo opravdane norme uguše, borite se za život. Za kraj bih rekao samo da mi ni u kom slučaju nije žao što sam sve ove godine protraćio na tako neozbiljnu stvar kao što je rokenrol, i mislim da poštenije i iskrenije nisam mogao da potrošim sve te godine“, reči su umetnika kojima je zaključena monografija o Mladenoviću.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here