DAH Teatar organizuje drugo izdanje festivala „Umetnost i ljudska prava“ u Beogradu od 24. do 27. februara

0
Reklama

Program uživo na nekoliko lokacija u Beogradu: UK Parobrod, galerija N.EON, Dorćol Platz, Mestašce, Zadužbina Ilije M. Kolarca, KROKODIL i Narodno pozorište.


BEOGRAD, 18. februara (Tanjug) – Pozorišni kolektiv “DAH Teatar” realizuje drugi po redu festival „Umetnost i ljudska prava“ u Beogradu od 24. do 27. februara, najavili su organizatori.

Program će se održavati uživo na nekoliko lokacija u Beogradu: UK Parobrod, galerija N.EON, Dorćol Platz, Mestašce, Zadužbina Ilije M. Kolarca, KROKODIL i Narodno pozorište.

Učesnici festivala dolaze u Beograd iz Španije, Izraela, Crne Gore, Kosova, Irske i Srbije, a onlajn će predstaviti svoj rad umetnici iz Irana, Belgije i Brazila.

Festival je zamišljen kao platforma za pokretanje i predstavljanje ideja koje u prvi plan stavljaju i povezuju umetnost i ljudska prava.

Ovogodišnje izdanje sa podnaslovom „Umetnost u akciji“ ima cilj da osnaži građane da preuzmu aktivnu ulogu u promenama svojih zajednica, da se umetnici i borci zaljudska prava povežu.

Na programu su: radionice, instalacije, predstave, koncerti, razgovori, konferencija Umetnost i kultura u afirmisanju ljudskih prava”, filmska premijera i promocije knjige.

Sam početak festivala biće u znaku radionice „Prekidanje tišine” gošće iz Španije – Amarante Osorio, 24, 25. i 26. februara od 10 do 14h u UK Parobrodu.

U pitanju je dramska radionica-laboratorija u kojoj će učesnici kroz pokret, pisanje, i razgovor izraziti ono o čemu se inače ćuti, i preispitati rodne uloge.

Autorski dokumentarni film „Duga resa” grupe “Škart” biće prikazan prvog dana od 17 časova u prostorijama UK Parobrod.

Samo godinu dana starija od DAH teatra, grupa Škart je kolektiv koji kroz umetnost i aktivizam preispituje granične forme poezije, filma, arhitekture, grafičkog dizajna, performansa, muzike i alternativne edukacije.
Njihov film „Duga resa” dobio je nagradu publike za najbolji film na festivalu ljudskih prava – igranog i dokumentarnog filma – “Slobodnazona” 2021.

Zvanično festival će biti otvoren instalacijom DAH Teatra – „Ti moraš biti Zenitista” u galeriji “N.EON”od 19 sati.

Drugi dan festivala25.02. biće obeležen insertom predstave “Na kraju leta” koji realizuje irski umetnički kolektiv “Smashing Times” iz Dablina, na sceni UK Parobroda.

To je monolog iz perspektive jevrejsko-irske građanke, ubijene u holokaustu, a nakon inserta biće upriličen razgovor o predstavi i o značaju promovisanja ljudskih prava kroz umetnost.


Instalacija “Kardiofon – Moran Duvšani” iz Izraela na istom mestu će biti izvedena od 17 do 20 sati.

Stiže i kolektiv “Artpolis” sa Kosova igostovaće sa predstavom „Artemidine lovkinje“ koja slavi večni, stvaralački ženski princip.

Trećeg dana biće realizovana konferencija “Umetnost i kultura u afirmisanju ljudskih prava”, koja će predstaviti filmove i radove umetnika iz celog sveta.

Na konferenciji će učestvovati: Mašad Afšar (Iran, Velika Britanija), Frederik Lecont (Belgija), Maja Mitić Vera Obradović Ljubinković iz Srbije, Narciso Tales (Brazil), Jovan Ulićević (Crna Gora), dok je moderator –Dijana Mitrović Longinović.

Nakon konferencije, na Kolarcu će biti premijerno prikazan dokumentarni film o projektu DAH teatra – „Drveće pleše”, kao i film o toj predstavi, nastao tokom realizacije i proba scenskog dela.

Treći dan će biti završen koncertom grupe “Angsters” koji kroz svoju muziku preispituju privatnost i prava na istu.

Poslednjeg, četvrtog dana festivala, 27.02. biće promocija knjige Jelene Šantić – “Život bez kompromisa za umetnost i mir Jelena Šantić: eseji, zapisi, komentari” u Centru KROKODIL, dok će u Narodnom pozorištu u Beogradu biti izvedena predstava Amarante Osorio – “Ono što nisam izgovorila”.


Taj komad se bavi nasiljem i problemima rodne pripadnosti sa kojim se žene suočavaju od rođenja i koji su u vezi sa njihovim telom, obrazovanjem, seksualnim zlostavljanjem i društvenom obavezom da bude lepe, tihe, nasmejane, produktivne i savršene.

Festival se završava koncertom poznate grupe “Pretty Loud”, kao prvi romski ženski hip-hop bend. Kroz svoje tekstove šalju jasne poruke o važnosti obrazovanja, pravu na sopstveni izbor, samostalnosti i poručuju da rani brakovi nisu romska tradicija.
One govore o svojim svakodnevnim izazovima i nadama, diskriminaciji, ali pripovedaju o ljubavi i ravnopravnosti.

Svi programi su besplatni, osim predstave španske umetnice Amarante Osorio u Narodnom pozorištu i premijere filma „Drveće pleše“ na Kolarcu.

Festival je podržan od strane Međunarodnog fonda za pomoć nemačkog saveznog ministarstva inostranih poslova Gete-Instituta, Ministarstva kulture i informisanja RS, ambasade Izraela, internacionalne mreže ITAC – Climate Impact, Austrijskog saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here