Da li ikada možemo njemu reći zbogom – (Ne) prolaznost: Minja Subota

Oproštaj od Minje Subote: Ukras našeg detinjstva

0
ReklamaOproštaj od Minje Subote: Ukras našeg detinjstva


Moram dati i jednu ličnu notu …


Suviše nam odlaze oni VELIKI.


Nismo se ni oporavili od predivnog Milana Laneta Gutovića, kad ono…
Još jedan šok i još jedan dragi Milan – Minja Subota.


Heroj mog, tvog, vašeg, našeg detinjstva.


Neizbrisivi trag radosti, sreće, uživanja uz mali ekran.


MUZIČKI TOBOGAN –
Bilo je pravo remek delo u svakom pogledu.


Teško je rastajati se, posebno kada nema više nikog ko nas podseća na neko bezbrižnije vreme, kada smo bili veoma značajni na kulturnoj mapi Evrope, sveta, bez granica, a taj šmek i šarm je uvek ostavljao samo Minja Subota.

Taj predivni čovek najneobičnijeg prezimena na svetu.

Jugoslavija je definitivno sada ovim poslednjim Mohikancem zauvek iščezla….


Poslednji put sam ovog gospodina video na komemoraciji Đorđu Marjanoviću.

Lepo se držao, lepo je ostario, mada je dugo delovao kao da se balsamovao.

Večno mlad. Pravi dečak u ozbiljnim godinama.

Nikad se ne menja, svima nam je to bio istinski fenomen.
Kao da će živeti zauvek, tako smo mislili …

Uvek isti, kao večiti momak koji odbija, ne ume i ne želi da ikada ostari.

Eto, beše to na tužnom događaju, gde nam je zauvek otišao zvezda te Juge, jer je Marjanović stvarno bio neprikosnoven…

I ko bi rekao da će iste godine otići i naš Minja …


 Oproštaj od Minje Subote: Hvala ti na svim našim detinjstvima

BEOGRAD, 17. septembra (Tanjug) – Mnoge kolege, prijatelji i saradnici opraštaju se putem društvenih mreža od slavnog kompozitora i voditelja Milana Minje Subote, koji je danas (petak, 17. septembar) preminuo u 82. godini.


   Istaknuti voditelj Vojislav Voja Nedeljković postavio je fotografiju na svom Facebook profilu, na kojoj je sa čuvenim umetnikom i podsetio da je u bivšoj Jugoslaviji davno nastupala grupa „One i Oni“, gde je pevao Minja Subota. 

„Bilo je to početkom sedamdesetih, pre nego što je nastala „ABBA“, i tada sam prvi put čuo za Minju Subotu. Kasnije, zahvaljujući poslu kojim se bavim, imao sam priliku i čast da upoznam ovog divnog čoveka“, priseća se Nedeljković.

„Pre neku godinu, kada sam ga poslednji put video, reče mi “Vojkane! Ti i ja sa našim prezimenima kompletiramo vikend, još da spojimo muzički tobogan i 3K dur i život će nam biti kao pesma”. Hvala Vam za sve, poštovani Minja“
, emotivno se oprostio Nedeljković od gospodina Subote. 

Novinarka Natalija Cajić, sada PR menadžer diskografske kuće „Jugoton“, napisala je da se od ove smrti neće lako oporaviti.  

„Minja je bio otac mojih snova. Podrška od ranih televizijskih dana. Možda jedini koji je pozvao Televiziju Vojvodine i rekao „Čuvajte tu malu“. Na Minjinom osamdesetom rođendanu u Dečijem kulturnom centru pričala sam skoro poslednja po redu, sa velikanima iz sveta dečijeg stvaralaštva.
Danas je otišlo vreme u kojem su živeli ljudi zbog kojih je sve imalo smisla. Za mene je Minja bio roditelj. Za mene je ovaj dan duboki preokret ne samo u glavi i srcu. Već i temeljno razmatranje daljeg smisla”.Hrvatska pop muzičarka Ida Prester, koja živi na relaciji Beograd – Zagreb, očigledno je bila u šoku kada je saznala za smrt velikog svestranog autora.
 „Oh, koja tužna vest. Poslednji pozdrav, dragi Minja. Hvala ti na svim našim detinjstvima“, kratko je zapisala Prester.

Poznati kolega Minje Subote, takođe zabavljač za decu i TV lice – Predrag Vuković, slavan kao Peđolino, na Facebook-u kratko se obratio – „Druže moj , nastavićemo naše planove ma gde da si sad“. 

  Rok muzičarka Ivana Peters je nazvala preminulog umetnika – „Ukras našeg detinjstva, gospodin Minja Subota“.
  Prisetila se da je Minja uvek bio nasmejan, pravi džentlmen, muzičar, stalno elegantan, besprekorno uredan, sa stilom u svakom pogledu. 


 „Mislim da ga nikad nisam videla neraspoloženog i zabrinutog. Njegov stil je bio tako prepoznatljiv kao recimo stil Džemsa Bonda, stara dobra skola“, piše Peters.

  „Često me je podsećao na mog dedu, verovatno jer je i on bio ta “stara škola” a i zbog toga što sam sa njim delila ljubav prema televiziji i „Muzičkom toboganu“.

   Prema njemim rečima, Minja Subota je uvek bio na vreme, i pre vremena na mestu gde je nastupala, uvek spreman za sve,  sa više energije od mnogih mlađih kolega.

  „A njegove priče, To je trebalo zapisivati. Svaki put je imao da nam ispriča bar dve, tri dogodovštine iz svog ogromnog iskustva i bogatog života punog muzike, divnih saradnika i naravno, dece. Gospodin Minja Subota je deo naših života, uvek bio i uvek će biti. Zbogom Minjice!“, zaključila je Ivana Peters.  


Odlazak Milana Minje Subote (1938-2021): Ali, niko ovde Zaista ne odlazi

Popularni umetnik Milan Minja Subota (1938-2021), autor i voditelj čuvene emisije „Muzički tobogan“, danas je preminuo u 82. godini od teške bolesti, a za sobom je ostavio veoma bogatu karijeru svestranog autora, koji je uglavnom komponovao muziku za decu.  


   Minja Subota je bio srpski kompozitor, pevač, muzičar, zabavljač, scenarista i fotograf, ali pre svega slavno TV lice.  


 Žanrovi koji su obeležili njegovo stvaralaštvo su – pop, džez, rok, šansona, zabavna, kao i muzika za decu.


 Bio je autor i voditelj dugotrajne dečije serije „Muzički tobogan“ na RTS-u (ranije TV Novi Sad) i velikog broja drugih TV serijala – „Od glave do pete“, „Igre bez granica“, „Željoteka“, „Sve igračke sveta“, „Muzički balon“, „Nedeljno popodne“, „Zvezdana žurka”, „Dete je čovek važan“.


  Rođen je 8. novembra 1938. u Sarajevu, i ima diplomu inženjera elektrotehnike, ali se ceo život bavio kreativnim umetničkim i medijskim poslovima koji su ga proslavili.


 Porodica Subota je srpska pravoslavna familija iz Petrovog polja u Dalmaciji, a Minjin otac Ante, poreklom iz Drniša u Petrovom polju, rođen je i živeo u Splitu.  Nakon završenih studija elektrotehnike u Beogradu, Minjin otac Ante se venčao Desankom Pilja iz Sarajeva, gde su dobili sinove Aleksandra „Sašu“ (1935) i upravo Milana „Minju“ (1938).


  Kasnije, 1942. godine otac Ante prelazi sa porodicom u Zagreb, kao inženjer Glavne pošte, gde bivaju pošteđeni od ustaša, a nakon rata, sele se u Beograd. 

Osnovnu školu i gimnaziju, Minja je završio u Beogradu. Išao je u nižu i srednju muzičku školu „Stanković“, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao diplomu inženjera elektrotehnike.


  Veoma produktivan i svestran u svom umetničkom izražavanju, ima obrazovanje i u oblasti fotografije, gde je stekao diplome – „Famous Schools International“ i „Evropske kuće fotografije iz Chalon-sur-Saône“ iz Francuske.  

 Kao kompozitor, napisao je mnoge numere zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji. 

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima – Dečje Beogradsko proleće (u periodu od 1963. do 2019.), „Pesma leta“, „Festival kantautora“ – Novi Sad, smotre u Splitu, Skoplju, „Festival JNA“, „Karneval fest“ u Cavtatu.  

Snimio je uspešne albume i EP izdanja za decu, neke u saradnji sa slavnim kolegama kao što su Ljubivoje Ršumović, Dragan Laković, Zlata Petković – „Minja i Ršum“, „Plavi čuperak“, „Deca su ukras sveta“.
Komponovao je i ciklus pesama „Još nam samo ale fale“ na stihove spomenutog Ljubivoja Ršumovića.


Autor je i voditelj serije „Muzički tobogan“ koja je emitovana čak 18 godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu.
 Zahvaljujući tom serijalu, naši najpoznatiji muzičari snimali su na stihove pesnika za decu preko 150 kompozicija, od kojih su mnogi danas klasici.

 Stvarao je mnoge poznate numere – „Homo, homini“, „Čuvar parka“, „Budi dobar prema njoj“, „Čekaj me“, „Dok te ljubim“, „U jednom danu“, „Plava muzika“.

  Komponovao je mnoge pesme na stihove raznih dokazanih pesnika kao što su: „Razbole se lisica“, „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“.

  Njegove pesme i danas su toliko popularne da su odavno sastavni deo muzičkog obrazovanja učenika mlađeg školskog uzrasta.

  Bio je predsednik Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije.
U muzičkim udruženjima radio je u upravnim odborima, a često je bio sastavni deo žirija u sklopu muzičkih dešavanja. Bavio se i dobrotvornim radom.

  Takođe, počasni je građanin grada Kruševca sa titulom „Viteza od Čarapanije“, a sve zbog predanog rada sa decom.
 

Kako smo zabavljali Tita“ je naslov njegove jedine objavljene knjige iz 2006. godine.

  Njegova supruga Branka Jeremić Subota (1949-2018), je umrla pre tri godine, a iz njihovog braka rođen je sin Miloš.

Minja Subota je vodio Dečiji kulturni centar u Beogradu do odlaska u bolnicu.

Kao umetnik obavljao je funkcije predsednika Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženje kompozitor Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije.

Bio je član programskog saveta „Zmajevih dečjih igara“, učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Održao je na stotine dobrotvornih programa – organizovao je humanitarne koncerte i umetničke programe. Večna slava, dragi večni dečaku! 🙂


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here