Čovek koji je pomerao granice: 31 godina od smrti Fredija Merkjurija

0
Reklama

Od njegove smrti prošla je 31 godina. Ali vreme ne može ništa Frediju Merkjuriju. Šta je vreme naspram njegovog talenta zbog kojeg mnogi kažu da je on najbolji pevač svih vremena.

Fredi Merkjuri, legendarni pevač britanske grupe Queen, ostaće upamćen po svom snažnom vokalu i energiji, koja je pomerala granice i pristup muzici.

Rođen je 5. septembra 1946. godine, a otpevao je tokom života mnogo pesama uz koje su odrastale generacije.

I mlađe generacije počele su da slušaju njihovu muziku od kad se pre tri godine u bioskopima pojavio film “Bohemian rapsody” koji govori o životu ovog multitalentovanog i ekscentričnog umetnika.

Malo koji muzičar je ostavio toliki trag na umetnost, kulturu i publiku, koliko Fredi Merkjuri. Iako je ostao upamćen po ekstravagantnosti na sceni, o njegovom privatnom životu se nije puno znalo.

Donosimo vam nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o, kako je to nauka nedavno dokazala, najboljem pevaču svih vremena:

Fredi – umetnik sa “teškim” imenom

Fredi je rođen u današnjoj Tanzaniji, a njegovo pravo ime je Farok Bulsara. Ime Fredi je dobio kada je počeo da svira sa srednjoškolskim bendom The Hectics u Londonu, jer su članovi grupe imali problema da izgovore njegovo pravo ime.

Zanimljiva je činjenica da je Fredi stekao diplomu iz umetnosti i grafičkog dizajna. Upravo to znanje je iskoristio kada je osmislio omot za jednu ploču, na kome se nalazio grb benda Queen, koji je po mnogima, predstavljao parodiju na grb Engleske.

“Bohemian Rhapsody” – numera veka o Fredijevim traumama

Fredi je ovu pesmu napisao 1975. godine i u to vreme “Bohemian Rhapsody” je važila za najskuplju i najduže snimamu numeru ikada. Ona se našla na četvrtom albumu ove grupe “A Night at the Opera”. Mediji su pisali u da pesma zapravo govori o pevačevim traumama iz detinjstva. Fredi to nikad nije potvrdio, već je kratko rekao da je “to pesma o vezama”.

Fredi je voleo mačke

Legendarni pevač je obožavao životinje, a mačke su u njegovom životu imale posebno mesto. Čuvao je nekoliko u svom domu, a svojoj miljenici Dilajli je čak posvetio i pesmu “Innuendo” sa istoimenog albuma. U svom testamentu je obavezao svoju bivšu verenicu Meri Ostin da brine o njegovim mačkama nakon njegove smrti.

“Sudar kraljeva” i veliki hit

Malo je poznato da su legendarni hit grupe Queen, “Under pressure”, napisali Dejvid Bouvi i Fredi Merkjuri. Maratonsko sviranje i snimanje u “miksu” sa konzumiranjem vina i kokaina trajalo je nekoliko dana. Bouvi je insistirao da on i Fredi snime vokale odvojeno, kako ne bi čuli jedan drugog, što ovu pesmu još više čini posebnom. Nikada je nisu izveli uživo.

Žurke do jutra sa princezom Dajanom

Pričalo se da je princeza Dajana izlazila sa Fredijem i njegovom ekipom, u periodu kada je imala problema u braku sa Čarlsom. Videvši da je tužna, Fredi je rekao Dajani: “Hajde mala, izađi, zabavi se malo”. Kako je bilo nemoguće da Dajana “opušteno” uđe u bilo koji klub, Fredi je bio taj koji je predložio da se princeza maskira u muškarca i izađe na jedno mesto gde izlaze gejevi. Dajana je sa oduševljenjem prihvatila ideju, a posebno se oduševila “slobodom” koju je spoznala, jer je mogla da naručuje piće na šanku, kao sav običan svet.

Transvestiti za 39. rođendan

“Living On My Own” je njegova najpoznatija solo pesma, za koju je snimio provokativan spot. U spotu su prikazani snimci sa njegovog 39. rođendana koji je slavio u Minhenu 1985. godine, na kome su većinu zvanica, pored njegovih prijatelja, činili transvestiti iz nemačkih klubova.

Ostvarenje velikog sna

Fredijev lični asistent Piter Friston je u svojoj knjizi “Fredi Merkjuri, intimni memoari čoveka koji ga je najbolje poznavao” opisao kako je tekla saradnja sa operskom divom Monserat Kabalje, kojoj se pevač divio i u kojoj je vidio veliki uzor. Projekat “Barcelona” iz 1988. godine, po mnogima je vrhunac Fredijeve karijere. Pre upoznavanja sa divom iz Katalonije, Fredi je imao veliku tremu. Nakon prvog razgovora sa njom, umetnici su se prepoznali i usledila je odlična saradnja.

Monserat je postala veoma emotivna posle prvog slušanja pesme ‘How Can I Go On?’, zbog osećanja i zvuka Fredijevog glasa dok je izgovarao stihove, a koje je ona posle toga otpevala. Suze su joj tekle niz obraze i kada je Fredi vidio dubinu njenih osećanja, napunio je suzama svoje oči. Možda je i on po prvi put stvarno slušao reči dok je do tada samo živio kroz njih”, napisao je Fredijev asistent.

Iako su pesme sa albuma “Barcelona” bile tema Olimpijskih igara 1992. godine, od realizacije se odustalo, jer Fredi godinu dana pre toga preminuo.

Zašto nije želeo da se zna gde je sahranjen?

U svom testamentu, Fredi je svojom posednjom voljom obavezao svoju bivšu verenicu Meri Ostin da se pobrine za pepeo i nikada javno ne saopšti šta je uradila sa urnom. Početkom 2019. na groblju u zapadnom Londonu otkrivena je ploča sa natpisom: “U spomen na Faroka Balsara. Uvek ću biti uz tebe svojom ljubavlju. M”. Ipak, još uvek niko zvanično nije potvrdio da se urna sa pepelom legandarnog muzičara nalazi ispod ploče.

Fredi nema spomen bistu u Londonu

Njegov uticaj i dan danas je predmet rasprave u britanskoj javnosti. Konzervativci negiraju njegov značaj, najviše zbog seksualnog opredjeljenja i načina života. Iako su njegovi obožavaoci godinama pokušavali da mu podignu spomenik u Londonu, to se još uvek nije dogodilo.

Njegova spomen-bista nalazi se u Švajcarskoj, u mestu Montre koje je postalo mesto hodočašća Fredijevih obožavaoca. Svakog septembra se u Montreu održava svečanost kojom se obeležava njegov rođendan.

Koncert za Ginisa

Pola godine nakon Fredijeve smrti, bend je organizovao tribute koncert na londonskom stadionu Wembley. Sva zarada išla je u dobrotovorne svrhe, organizaciji za borbu protiv AIDS-a, fondu “Mercury Phoenix”. Koncert je ušao u Ginisovu knjigu rekorda i smatra se najvećim dobrotvornim rok koncertom ikada.

Film “Bohemian rhapsody”, nastao inspirisan njegovim životom, srušio je brojne rekorde gledanosti i zaradio oko 900 miliona evra što ga čini najuspešnijim muzičkim filmom ikada. Fredija glumi Rami Malik.

Pevač je prenimuo 1991. godine od posledica upale pluća prouzrokovane AIDS-om.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here