Ciklus koncerata “Muzikom kroz muzej” večeras, 28. marta u Istorijskom muzeju Srbije: Tamara Arsovski, Đorđe Milovanović i Isak Haračić

Još jedno divno umetničko veče klasike - Ludvig Van Betoven na repertoaru

0
Reklama


Još jedno divno umetničko veče klasike – Ludvig Van Betoven na repertoaruBEOGRAD, 28. marta: Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ARTvečeras, 28. marta organizuju nastup trija koji čine violinistkinja Tamara Arsovski, violista Đorđe Milovanović i violončelista Isak Haračić, što čini 12. koncert u okviru treće sezone serije – ciklusa „Muzikom kroz muzej”.

Kao i uvek, koncert se održava u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

MUZIKOM KROZ MUZEJ

Utorak, 28. mart 2023.

u 19.00 časova

Galerija Istorijskog muzeja Srbije

Trg Nikole Pašića 11


TAMARA ARSOVSKI
violina

ĐORĐE MILOVANOVIĆ
viola

ISAK HARAČIĆ
violončelo


Program:

Kompozicija iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije

Ludvig van Betoven – Serenada op. 8 D-dur

Ludvig van Betoven – Gudački trio op. 3 Es-dur


sdr_vivi

Na programu su kompozicije neprolaznog genija Ludviga van Betovena (Bon, 1770 – Beč, 1827), a pored njih, kao specifičnost koncerata u okviru ciklusa „Muzikom kroz muzej”, biće izvedena i kompozicija iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Nedavno je iz štampe izašla interaktivna monografija „Muzikom kroz muzej”, koja putem QR kodova pruža mogućnost čitaocima da uživaju u koncertima iz prve dve sezone ciklusa.

Na promociji knjige 9. marta u Istorijskom muzeju Srbije, izmedju ostalh je govorila violinistkinja Aleksandra Dimitrijević ispred udruženja “Unica Art”, organizator i menadžer svih ovih divnih koncerata, kojji će se dalje nastavljati u kontinuitetu.
TAMARA ARSOVSKI


Umetnica na violini Tamara Arsovski rođena je 1991. godine u Sarajevu, gde je stekla obrazovanje u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo, a ubrzo svoj muzički talenat potvrdila je sa tri specijalne i šest prvih nagrada, osvojene na takmičenjima učenika i studenata muzike u Bosni i Hercegovini.

Tokom 2008. godine, Tamara je predstavljala BiH na Festivalu mladih umetnika na Ohridu (Makedonija).

Diplomske i master studije violine (2010. – 2016.) završila je pod mentorstvom profesora Violete Smailović – Huart, na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Kao solista je nastupala sa orkestrima – Camerata Academica, Gudački orkestar MAS i Mostarski simfonijski orkestar.

Bila je članica Omladinskog simfonijskog orkestra Jugoistočne Evrope, Kamernog orkestra „Symphonia Momentum Orient and Occident“, Sarajevskog kamernog orkestra, Mostarskog simfonijskog orkestra, Gudačkog orkestra MAS, sa kojima je nastupala u BiH kao i u inostranstvu.

Tri godine je takodje bila član i Sarajevske filharmonije, a trenutno je zaposlena kao asistent na predmetima kamerna muzika i violina, na Odseku za gudačke instrumente i gitaru Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, gde je i završila studije.Violinistkinja Tamara Arsovski


ĐORĐE MILOVANOVIĆ

Violista Đorđe Milovanović je rođen u Beogradu gde je završio osnovno i srednje muzičko obrazovanje, i 2012. godine je diplomirao u klasi profesora Ljubomira Milanovića na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU).

Tokom studija pohađao je majstorske kurseve od kojih izdvaja rad sa profesorima – Dejvidom Takenom (Guildhall School of music and drama, London) i Vilfredom Štrele (zamenik vođe viola Berlinske filharmonije).

Kao član kvarteta „Del Gesu“, Milovanović je išao na Internacionalnu letnju akademiju za kamernu muziku u Austriji.

Nakon završenih osnovnih studija u Beogradu, umetnik viole je školovanje nastavio u gradu Esenu (Nemačka) na master studijama za kamernu muziku u klasi profesora Andreasa Rajnera.

Takođe se privatno usavršavao i kod profesora Vilijama Kolmana (Univerzitet Mozarteum Salzburg, član kvarteta „Kuss“) i Natan Braude (vođa viola u orkestru „Gürzenich“ Keln).

U Nemačkoj je inače bio član velikog broja sastava – ansambala, kao što su filharmonije Bona i Minhena, ili kamerni orkestar Esena.

Od 2019. godine on je vođa viola Simfonijskog orkestra Mostar i kamernog orkestra Muzikon u Beogradu, koji ima uvek zanimljive programe na svojim koncertima, i nastupali su sa Stefanom Milenkovićem u Botaničkoj bašti 2021. godine.


Violista Đorđe MilovanovićISAK HARAČIĆ

Umetnik violončela Isak Haračić je rođen u Beogradu, ali je svoje najranije muzičko obrazovanje stekao u Školi za muzičke talente u Ćupriji.

Na Muzičkoj akademiji u Sarajevu je završio prvi i drugi ciklus studija u klasi prof. Yevgeny Xaverieffa, a 2013. se usavršavao na Music Academy of the West u Kaliforniji.

Imao je priliku na nastupa na mnogim važnim festivalima kao – ISA Music Festival (Austrija), New York Youth Philharmonic Festival (SAD), Liandu Music Fest (Kina), Pučini Festival (Italija), Miami Summer Music Festival (SAD), BEMUS (Srbija), SVEM (BiH), Concerti del Tempietto (Italija).

Izvodio je koncerte u nekim od najznačajnijjih sala u svetu klasične muzike, poput Konzerthaus Berlin, Carnegie Hall – Njujork, Guildhall School of Music, Orčard Hall u Tokiju.

Sezonu 2017/2018 je celu proveo u Kini, gde je pomogao da se osnuje sekcija violončela u novoosnovanom međunarodnom orkestru Kunming International Philharmonic.


Trenutno je zaposlen kao vođa violončela i solista orkestra Sarajevske filharmonije, a od 2012. je i stalni član poznatog sastava “No Borders Orkestra“.


Kao što je svima već poznato, zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani građani, koji žele uživo da prisustvuju koncertu večeras od 19.00h, moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296, danas do 15 časova.

Svi koji nisu u mogućnosti da prisustvuju koncertu biće svakako u prilici da gledaju snimljen ovaj koncert na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije već sutradan, u sredu 29. marta, as na ovoj platformi se nalaze i snimci svih prethodnih koncerata ciklusa „Muzikom kroz muzej”.


Violončelista Isak Haračić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here