ČETVRTI FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA OD 15. DO 19. JUNA U BEOGRADU NA TRI LOKACIJE

0
Reklama

NA REPERTOARU „DON ŽUAN“ KOJI OTVARA FESTIVAL U PRISUSTVU REDITELJA SERŽA BOZONA, „MAČ SA DVE OŠTRICE“ SA ČUVENOM ŽILIJET BINOŠ; DRAMA „HRONOLOGIJA NASILJA“ KOJI ZATVARA FESTIVAL U PRISUSTVU REDITELJA MANUELA ŠAPIRE SA DALI BENSALAHOM POZNATOM I PO ULOZI U  DŽEJMS BONDU- „NIJE VREME ZA UMIRANJE“.

OVOGODIŠNJI KUM FESTIVALA GLUMAC MIKI MANJLOVIĆ

BESPLATNE PROJEKCIJE FILMOVA NA OTVORENOM

Četvrti festival Francuskog filma, sada već tradicionalni filmski događaj, biće održan od 15. do 19. juna u Beogradu na tri lokacije Kosančićevom vencu, Silosima Beograd, mts Dvorani, kao i na online platformi MOJ OFF. Filmovi na otvorenom, kao i svake godine, biće besplatni.

Revija francuskih filmova  koju godinama prate i mlađe i starije generacije, ove godine  donosi nam 10 novih naslova među kojima su:  „Final cut“ (Coupez !) Mišela Hazanaviciusa, „Mač sa dve oštrice“ (Avec amour et acharnement) sa čuvenom Žilijet Binoš; „Hronologija nasilja“ ( Tropic of violence ) sa Dali Bensalahom; Brigada (La Brigade);  kao i „Don Žuan“ (Don Juan). „Prateći program ljubitelji francuske kinematografije moći će da prate putem online platforme MOJ OFF.Film koji će otvoriti festival je „Don Žuan“ reditelja Serža Bozona, gosta festivala. Čuveni glumac Tahar Rahim („Prorok“) tumači ulogu glumca koji u svakoj devojci vidi verenicu koja ga je napustila.

Repertoar će između ostalih krasiti  ljubavni film, romantična drama „Mač sa dve oštrice“ (Avec amour etacharnement ) poznate francuske rediteljke Kler Deni (Claire Denis). Ostvarenje nastalo 2022. godine je priča o ljubavnom trouglu o ženi uhvaćenoj između dva muškarca, svog dugogodišnjeg partnera i njegovog najboljeg prijatelja, njenog bivšeg ljubavnika.

Uloge tumače slavna Žilijet Binoš  (Juliette Binoche), Vensan Lendon (Vincent Lindoni Gregoar Kolen (Grégoire Colin). Istovremeno, ovo je prvi film glumice Hane Mažimel, ćerke Žilijet Binoš i Benoa Mažimela.

Ekskluzivan naslov koji će zatvoriti festival je drama iz 2022. godine „Hronologija nasilja“ (Tropique de la violence ) višestruko nagrađivanog reditelja Manuela Šapire (Manuel Shapira), ,koji će ujedno biti jedan od gostiju ovogodišnjeg festivala, a poznat je po ostvarenjima Demokle
( Democles ); Psi ( The hounds) i Čovekova ćerka ( La fille de l’homme).

Film govori o sudbini Moiza, dečaka kog je majka napustila po rođenju, a  usvojila ga je medicinska sestra na Majotu koja ga je sama odgajala i negovala sve dok nije umrla kada je imao 15 godina. Dečaka teške sudbine tumači  mladi  Žil Alan Ngalamu Hipokrat (Gilles-Alane Ngalamou Hippocrate) kome je ovo prvo glumačko ostvarenje, dok su u ostalim ulogama Selin Salet (Céline Sallette ), francuska glumica, poznata po učešću u romantičnoj fantaziji Klinta Istvuda iz 2010. „U drugom životu“u kom deli kadar sa Metom Dejmonom, a koji je bio u nominacijama za Oskara. Saletova je takođe poznata i po ulozi u filmu  Marija Antoneta iz 2006.godine, kao i „Kuća tolerancije“ iz 2011. koji je dobitnik 6 nagrada i vlasnik 11 nominacija za prestižne filmske nagrade.Autentičnu mušku ulogu u filmu tumači Dali Bensalah (Dali Benssalah) koji je zapažen i po ulozi u pretposlednjem Džejms Bondu iz 2021. Godine «Nije vreme za umiranje »
( No time to die).

Festival francuskog filma ove godine  održava se u saradnji i uz podršku  Francuskog instituta u Srbiji, Ministarstva kulture i informisanja, opštine Stari grad,  kompanije Mlekoprodukt, TV 5 MONDE, Unifrance, Blitz filma,  mts Dvorane i MCF Megakom filma. Festival Francuskog filma okviru predsedavanja Francuske Evropskom Unijom.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here