Četiri koncerta klasične muzike u samo jednom danu – utorak, 30. maja u Beogradu: Istorijski muzej, Kolarčeva zadužbina, Ustanova kulture Gvarnerijus

Bogata muzička ponuda u samo jednom danu

0
Reklama

Bogata muzička ponuda u samo jednom danu

BEOGRAD, 29. maja:  Umetnost će biti u prvom planu sutra, u utorak, 30. maja u Beogradu, kada će biti održano čak četiri koncerta klasične muzike na scenama Ustanove kulture Gvarnerijus – dva programa, Kolarčeve zadužbine i Istorijskog muzeja Srbije.

1 – 2
Ustanova kulture „Gvarnerijus“

Koncert najboljih učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije

ANJA JANEŠ, violina

(klasa prof. Božidara Radosavljevića)

NEDA HOFMAN, klavir

Utorak, 30. maj 2023. u 12 časova

Program:  J. S. Bah, Š. Dankla, P. Rode, V. Peričić, J. Sibelijus

Završni koncert prvog ciklusa koncerata najboljih mladih pijanista Radio Beograda 2

IVA VUKOVIĆ, klavir

DIREKTAN PRENOS NA TALASIMA RADIO BEOGRADA 2

Utorak, 30. maj 2023. u 19 časova

Program:  F. Šopen, F. List, S. Prokofjev, D. Despić

Ulaz je slobodan, informacije i rezervacije mesta:

 info@guarnerius.rs ili 066/8028-368.

Dakle, u utorak, 30. maja ljubitelje zvuka violine i klavira očekuju dva koncerta mladih umetnica u „Gvarnerijusu“ osnivača Jovana Kolundžije.

Tako će matine nastup od 12 časova koncert održati violinistkinja Anja Janeš, jedna od najboljih učenica Škole za muzičke talente iz Ćuprije, iz klase profesora Božidara Radosavljevića.

Anja Janeš će nastupiti uz klavirsku saradnju Nede Hofman, a na programu koncerta su dela Baha, Danklea, Rodea, Peričića i Sibelijusa.

Od 19 časova posetioce Gvarnerijusa očekuje završni koncert prvog ciklusa „Najbolji mladi pijanisti“ u okviru obeležavanja 65 godina postojanja Radio Beograda 2.

Tada će nastupiti višestruko nagrađivana pijanistkinja Iva Vuković, prošlogodišnja pobednica međunarodnog takmičenja “Ohridski biseri”.

Na programu koncerta su dela Frederika Šopena, Franca Lista, Sergeja Prokofjeva i Dejana Despića, a koncert će biti direktno emitovan na talasima Radio Beograda 2.

Umetnica od svega 23 godine Iva Vuković, trenutno pohađa master studije klavira u klasi Aleksandra Serdara na Akademiji za muziku u Ljubljani.

Urednik i voditelj ciklusa i prenosa koncerata je Ana Ćirica.


ANJA JANEŠ

Anja Janeš (Bor, 2004) već sa 10 godina je počela da nastupa na koncertima i takmičenjima. Sa 14 godina (2018) nastavila je dalje usavršavanje u Školi za muzičke talente u Ćupriji, u klasi prof. Božidara Radosavljevića.

Mlada umetnica je nosilac mnogih nagrada i priznanja, među kojima se posebno izdvajaju prve nagrade na Međunarodnom takmičenju gudača u Nišu (2017, 2022), Otvorenom školskom takmičenju gudača “Vladimir Đorđević“ u Beogradu (2019), Republičkom takmičenju Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije u Beogradu (2021. i 2023), Internacionalnim susretima gudača u Sremskim Karlovcima (2022. i 2023), Međunarodnom violinističkom takmičenju “Krežma“ u Hrvatskoj (2022.).

Od ustanova kulture, Anja Janeš je nastupala u Zadužbini Ilije M. Kolarca, Galeriji SANU, Narodnom muzeju Srbije.

Pohađala je majstorske kurseve kod značajnih muzičkih pedagoga  – Marije Špengler (FMU), Marije Misite (FMU), Nadežde Tokarjeve (Rusija), sarađivala je sa gitaristom Johanom Šmitom (Švajcarska).


Anja JanešIVA VUKOVIĆ

Iva Vuković (23) rodom iz Čačka završila je osnovne akademske studije na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, kod Aleksandra Serdara, u čijoj klasi trenutno pohađa i master studije na Muzičkoj akademiji u Ljubljani.

Ostvarila je značajne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, kao: pobeda u najstarijoj kategoriji na međunarodnom takmičenju “Ohridski biseri” (Ohrid, 2022), 100 poena na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije (2017), specijalna nagrada za najperspektivnijeg pijanistu na Međunarodnom takmičenju u Radovljicama (Slovenija, 2019), prva nagrada na takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu (2012, 2014),  a bila je nagrađivana i na takmičenjima mladih pijanista u Sankt Peterburgu (Rusija, 2010), Festivalu slovenske muzike u Beogradu (2018) i takmičenju „Slavenski“ u Beogradu (2017).

 Iva Vuković (2000) je počela da svira klavir sa četiri godine kod Magdalene Popović u Muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“ u rodnom Čačku, a školovanje je nastavila u MŠ „Dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu, u klasi Natalije Tomić, i u SMŠ „Dr Vojislav Vučković“ u Čačku, u klasi Vesne Janjić.

Usavršavala se i kod drugih profesora, među kojima su Jurij Kot (Ukrajina), Boris Kraljević (Crna Gora), Valerij Sigaljevič (Rusija/Francuska), Arabel Moraguez (Španija) i drugi.Ива Вуковић
Laureat je međunarodnih takmičenja u Stokholmu (2012), Banjaluci (Banjalučki bijenale, 2018), Beogradu (Davorin Jenko, 2017), Šapcu (Takmičenje mladih pijanista 2008, 2017).

Ona je dobitnik nagrade najstarije kategorije na onlajn takmičenju „Four Notes“ (Abu Dabi, 2022), najuspešniji je učesnik 56. i 58. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije i višestruki je laureat takmičenja u Kragujevcu, Smederevu i Aranđelovcu.

Takodje, mlada muzičarka je aktivna i na polju kamerne muzike i sa ansamblom „Trio P Piccolo“, u klasi  Nemanje Stankovića osvojila je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu.

U decembru 2019. dobila je specijalnu nagradu grada Čačka i proglašena je najuspešnijim studentom u prethodnoj školskoj godini, dok je 2021. dobila nagradu “Olga Mihajlović”, kao najtalentovaniji student klavira sa FMU.

Pijanistkinja Vuković je nastupala u svim značajnim koncertnim salama Srbije (Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, Muzička galerija Kolarca, Beogradska Filharmonija, Studentski kulturni centar, Galerija Artget, Svečana sala MŠ „Stanković“) i održala više solo koncerata na Muzičkoj akademiji u Ljubljani, u galeriji SANU u Beogradu, u CLU „Gvarnerijus”, i imala mnoge koncerte u rodnom Čačku i Novom Sadu (World conference of Isidor Bajic Piano Memorial).  Posebno se izdvaja  koncert u Skupštini grada Beograda, u okviru devetog izdanja festivala „Šopen Fest“ u Beogradu (oktobar 2020).


Iva Vuković
TREĆA SEZONA CIKLUSA KONCERATA
MUZIKOM KROZ MUZEJ”

KONCERT TENORA DEJANA MAKSIMOVIĆA

UZ KLAVIRSKU PRATNjU TAMARE HADŽI-ĐORĐEVIĆ

Utorak, 30. maj 2023. u 20.00 časova

Galerija Istorijskog muzeja Srbije

Trg Nikole Pašića 11

DEJAN MAKSIMOVIĆ
tenor

TAMARA HADžI-ĐORĐEVIĆ
klavir

Istorijski muzej Srbije i udruženje „UNICA ART” koju uspešno vodi violinistkinja Aleksandra Dimitrijević, realizovaće sutra, 30. maja – 17. koncert iz serijala – ciklusa „Muzikom kroz muzej“, kada će nastupiti tenor Dejan Maksimović uz klavirsku pratnju mlade Tamare Hadži-Đorđević.

Koncert se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Na programu su kompozicije Vićenca Belinija, Đuzepea Verdija, Đakoma Pučinija i Frančeska Paola Tostija, uz kompoziciju iznenađenja iz muzičke arhivske građe Istorijskog muzeja Srbije.

Ono što je poznato, zbog ograničenog broja mesta, zainteresovani građani moraju da rezervišu mesto na telefon 064/ 858- 1296, osim ponedeljka, u periodu od 12 do 19 časova.


ALEKSANDRA DIMITRIJEVIĆ – „UNICA ART“
Koncert će biti snimljen i prikazan več sutradan, 31. maja na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije, gde se nalaze svi koncerti u kolekciji ove tri sezone posebnog serijala „Muzikom kroz muzej“, nastale u doba pandemije od 2020. godine, kada je realizacija bila usmerena na online predstavljanje.

Takodje, u Istorijskom muzeju Srbije nedavno je otvorena reprezentativna izložba „Čekajući stalnu postavku”, koju zainteresovani građani mogu da posete svakoga dana, osim ponedeljka, u od 12 do 20 časova.

Program koncerta:

V. Bellini:

Dolente immagine

Vaga lune che inargenti

Ma rendi pur contento

Malinconia, Ninfa gentile

G. Verdi:

 More Elisa, lo stanco poeta

Il tramonto

Non t’accostare all’urna

In solitaria stanza

G. Puccini:

Terra e mare

‘Canto d’anime

Avanti, Urania!

Sole e amore

F. P. Tosti:

Tristezza

L’ultima canzone

Non t’amo più

L’aba separa dalla luce l’ombra

Kompozicija iz notne arhive Istorijskog muzeja Srbije


Историјски музеј Србије
DEJAN MAKSIMOVIĆ

Tenor Dejan Maksimović je prve časove pevanja započeo u Muzičkoj školi Mokranjac u klasi prof. Mirjane Vlaović, diplomirao je na FMU u Beogradu u klasi Radmile Bakočević i završio specijalističke studije na Konzervatorijumu Đuzepe Tartini u Trstu u klasi Rite Susovski.

Umetnik je imao operski debi na prvoj godini studija, a preko Operskog studija Narodnog pozorišta, od 1997. godine je tumačio uloge tkz. prvog faha u Operi NP.

Za više od 20 godina karijere tumačio je veliki broj značajnih uloga u velikim predstavama – operama: „Boemi“, „Faust“, „Evgenije Onjegin“, „Rigoleto“, „Madam Baterflaj“, „Ljubavni napitak“, „Travijata“, „Lučija od Lamermura“, „Knez Igor“, „Hofmanove priče“, „Toska“, „Karmen“, „Moć sudbine“, „Bal pod maskama“, „Manon Lesko“, „Trubadur“.DEJAN MAKSIMOVIĆ


Gostovao je u produkcijama operskih kuća Novog Sada (Srpsko narodno pozorište – SNP), Ljubljane, Sarajeva, Koblenca, Konstance, Rusea, Makedonske opere, kao i Opere i teatra Madlenijanum u Zemunu.

Maksimović je bio gost-solista orkestara Beogradske, Sofijske, Rheinske i Makedonske filharmonije, Simfonijskog orkestra u Rimu, simfonijskih orkestara RTV Srbije i RTV Slovenije sa delima Volfganga Amadeusa Mocarta, Ludviga van Betovena,  Jozefa Hajdna, Antonjina Dvoržaka, Đoakina Rosinija i Karla Orfa.

Nastupao je u Mađarskoj, Grčkoj, Kini, Italiji, Danskoj, Sloveniji, Rumuniji i širom Balkana, a do sada je izveo cikluse pesama Franca Šuberta – „Lepa mlinarica“,  Roberta Šumana – „Pesnikova ljubav“, Johanesa Bramsa – „Ljubavne pesme“, kao i resitale sa italijanskom, španskom, francuskom i ruskom vokalnom muzikom.
Тенор Дејан Максимовић
TAMARA HADŽI-ĐORĐEVIĆ

Mlada pijanistkinja Tamara Hadži-Đorđević je osnovno i srednje muzičko obrazovanje završila u Muzičkoj školi „Vatroslav Lisinski“ u Beogradu u klasi profesorke Olge Latković, dok je osnovne i master studije klavira u klasi prof. Dejana Stošića i master studije kamerne muzike u klasi prof. Jasne Tucović diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu sa najvišim ocenama.   

Talentovana dama je dobitnik nagrade fakulteta „Slobodanka Milošević – Savić“ za najboljeg studenta četvrte godine i najbolji uspeh iz glavnog predmeta, kao i stipendije grada Beograda i Fonda za talente Republike Srbije.

Tamara Hadži-Đorđević je radila kao klavirski saradnik od 2014. do 2017. godine u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“, a od 2017. radi u MŠ „Stanković“.

Njen rad je prepoznat i nagradjen mnogim priznanjima za solo sviranje, kamernu muziku i klavirsku saradnju.

Пијанисткиња Тамара Хаџи-Ђорђевић
Koncert „Misa Tango“ Martina Palmerija
Utorak, 30. maj, 20.00h
Kolarčeva zadužbina

Manifestacija „Dani Argentine na Kolarcu“

Novi koncert nas očekuje sutra, 30. maja u velikoj sali Kolarčeve zadužbine:  pod dirigentskom palicom Predraga Kostovića, Kragujevački akademski orkestar akordeonista i GKH Liceum izvešće delo Martina Palmerija – „Misa a Buenos Aires“ ili „Misa tango“, koje će „zavesti publiku raskošnim zvucima argentinskog nasleđa“, poručuju iz Kolarca.

Time će se završiti manifestacija „Dani Argentine na Kolarcu“ na kojoj je 27.05. gostovala mlada violinistkinja Pilar Polikano uz Simfonijski orkestar RTS i dirigenta Luisa Gorelika.

“Ovo delo je napisano sa namerom da svojim horovima ponudim horsku simfoniju delo koje bi nas moglo približiti tango repertoaru. Radeći sa svojim horovima, otkrio sam koliko je teško i složeno tumačenje tradicionalnih tanga od strane horova. Delo je stoga omaž horovima i tangu kao i njegovim stvaraocima“, reči su Martina Palmerija, kompozitora koji je stvarajući delo „Misa Tango“, koristio harmonije, sinkopirane ritmove i senzualne kvalitete tanga, nacionalne muzike i plesa Argentine.

Omaž horovima u „Misi Tango“, dočaraće Gradski kamerni hor Liceum, koji je za izvođenje ovog dela pripremila profesorka dr Katarina Stanković, dok će celim ansamblom dirigovati profesor Predrag Kostović, a tu su i solisti Petar Mirkov, bandoneon i Nevena Milošević, sopran.


Ivan Makragić
TANJUG / Music Pocket
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here