„Čelo fest“ od 25. do 28. septembra u Beogradu

Koncerti i drugi programi su na Kolarcu, u Skupštini grada i u muzičkim školama Beograda

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularnoKoncerti i drugi programi su na Kolarcu, u Skupštini grada i u muzičkim školama Beograda

Međunarodni festival klasične muzike „Čelo fest“ nakon osam godina pauze, biće održan u Beogradu na različitim lokacijama, od 25. do 28. septembra, u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.


 Kao manifestacija koja je tokom decenije postojanja ostavila neizbrisiv trag na muzičkoj pozornici ovog dela Evrope, Čelo fest ponovo otvara vrata muzičkih dvorana i učionica za sve ljubitelje ovog instrumenta i klasičnu muziku generalno, kao i za najbolje učenike i studente violončela.


Ovogodišnji Čelo fest sa podnaslovom „Buđenje“, posvećen je uspomeni na muzikologa Vesnu Kabiljo (1957 – 2013), koja je svojom energijom i entuzijazmom učinila da ovaj festival postane jedan od vodećih u ovom delu Evrope.


„Čelo fest“ se na neki način ‘budi iz sna’ nastupima i majstorskim kursevima internacionalnih i domaćih violončelista, a centralni koncert festivala je planiran za 28. septembar u Kolarčevoj zadužbini, sa aranžmanima kompozicija za ansamble od dva do trinaest muzičara.

 Na programu će biti izvedena dela Čajkovskog, Rosinija, Paganinija, Šopena, kao i neka dela popularne muzike.
Uz najbolje domaće umetnike svih generacija, nastupaju renomirani gosti: Denis Severin (Švajcarska), Atanas Krastev (Bugarska) i Razvan Suma (Rumunija).

Dan ranije, 27. septembra, biće održan koncert najboljih mladih čelista iz cele Srbije u Svečanoj sali Skupštine grada, a ulaz je slobodan.


Majstorski kursevi će se održati u muzičkoj školi Mokranjac, Vučković i Đorđević.

Festival posvećen umetnosti sviranja na violončelu od samog početka je bio mesto susreta vrhunskih muzičara iz celog sveta koji su kroz koncerte, majstorske kurseve i radionice doprineli razvoju i kvalitetu srpske čelističke škole.

Tokom prvih deset izdanja festivala, kroz majstorske radionice je prošlo više od 500 učesnika i studenata, a održano je više od 100 koncerata, predavanja i edukativnih radionica.

Ulaznice za gala koncert u prodaji su na blagajni Kolarca, a zbog trenutno važećih epidemioloških mera, broj mesta je ograničen.
 

Festival je bio domaćin brojnim sjajnim solistima i pedagozima – Miša Majski, Alban Gerhard, Marija Kligel, Gotje Kapison, Aleksandar Bejli, Martin Ler, Stefan Popov, Jang-Čang Čo, Luiz Hopkins, Stiven Iserlis, David Geringas i mnogi drugi.
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket