„Čelo fest“ od 25. do 28. septembra u Beogradu

Koncerti i drugi programi su na Kolarcu, u Skupštini grada i u muzičkim školama Beograda

0
ReklamaKoncerti i drugi programi su na Kolarcu, u Skupštini grada i u muzičkim školama Beograda

Međunarodni festival klasične muzike „Čelo fest“ nakon osam godina pauze, biće održan u Beogradu na različitim lokacijama, od 25. do 28. septembra, u organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF.


 Kao manifestacija koja je tokom decenije postojanja ostavila neizbrisiv trag na muzičkoj pozornici ovog dela Evrope, Čelo fest ponovo otvara vrata muzičkih dvorana i učionica za sve ljubitelje ovog instrumenta i klasičnu muziku generalno, kao i za najbolje učenike i studente violončela.


Ovogodišnji Čelo fest sa podnaslovom „Buđenje“, posvećen je uspomeni na muzikologa Vesnu Kabiljo (1957 – 2013), koja je svojom energijom i entuzijazmom učinila da ovaj festival postane jedan od vodećih u ovom delu Evrope.


„Čelo fest“ se na neki način ‘budi iz sna’ nastupima i majstorskim kursevima internacionalnih i domaćih violončelista, a centralni koncert festivala je planiran za 28. septembar u Kolarčevoj zadužbini, sa aranžmanima kompozicija za ansamble od dva do trinaest muzičara.

 Na programu će biti izvedena dela Čajkovskog, Rosinija, Paganinija, Šopena, kao i neka dela popularne muzike.
Uz najbolje domaće umetnike svih generacija, nastupaju renomirani gosti: Denis Severin (Švajcarska), Atanas Krastev (Bugarska) i Razvan Suma (Rumunija).

Dan ranije, 27. septembra, biće održan koncert najboljih mladih čelista iz cele Srbije u Svečanoj sali Skupštine grada, a ulaz je slobodan.


Majstorski kursevi će se održati u muzičkoj školi Mokranjac, Vučković i Đorđević.

Festival posvećen umetnosti sviranja na violončelu od samog početka je bio mesto susreta vrhunskih muzičara iz celog sveta koji su kroz koncerte, majstorske kurseve i radionice doprineli razvoju i kvalitetu srpske čelističke škole.

Tokom prvih deset izdanja festivala, kroz majstorske radionice je prošlo više od 500 učesnika i studenata, a održano je više od 100 koncerata, predavanja i edukativnih radionica.

Ulaznice za gala koncert u prodaji su na blagajni Kolarca, a zbog trenutno važećih epidemioloških mera, broj mesta je ograničen.
 

Festival je bio domaćin brojnim sjajnim solistima i pedagozima – Miša Majski, Alban Gerhard, Marija Kligel, Gotje Kapison, Aleksandar Bejli, Martin Ler, Stefan Popov, Jang-Čang Čo, Luiz Hopkins, Stiven Iserlis, David Geringas i mnogi drugi.
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here