„Čekajući Handkea“ Gorana Radovanovića imaće svetsku premijeru na festivalu u Sankt Peterburgu

Dokumentarac posvećen Peteru Handkeu, kontraverznom književniku i velikom ljubitelju Srba

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno


Dokumentarac posvećen Peteru Handkeu, kontraverznom književniku i velikom ljubitelju SrbaNovi dugometražni dokumentarni film Gorana Radovanovića„Čekajući Handkea“ o čuvenom piscu i ljubitelju Srba – Peteru Handkeu, selektovan je u takmičarskom programu predstojećeg, 31. Filmskog festivala “Poruka čoveku” (Message to Man) u Sankt Peterburgu, u Rusiji, od 29. oktobra do 4. novembra.

Film će ovim putem imati svetsku premijeru, a Filmski centar Srbije (FCS) je podržao nastanak i ovog ostvarenja. 


Radnja i zaplet ovog dokumentarca je sledeća…
Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, vinar Srđan Petrović iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji gde je slavni pisac više puta boravio.
Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj enklavi okruženoj albanskom većinom kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. 
Film je sniman tokom ove i prethodne godine u Velikoj Hoči u Metohiji.

Autor pomenutog filma, Goran Radovanović, o svom najnovijem dokumentarnom ostvarenju rekao je sledeće: „Boravak Petera Handkea kod našeg naroda na Kosovu, u Orahovcu i Velikoj Hoči, imao je veliki uticaj i na moje opredeljenje da pre sedam godina snimim “Enklavu”. Ovim filmom želeo sam i da iskažem i zahvalnost Hadkeu za sva dobra dela koja je učinio prema našem narodu, od svog neupitniog moralnog stava spram ratova na prostoru bivše Jugoslavije do iskrene darežljivosti koja se još uvek prepričava medju Orahovčanima i stanovnicima Velike Hoče.
Na kraju krajeva, ja sam i filmski vaspitavan i školovan na Novom nemačkom filmu krajem sedamdesetih i početkom osamdestih godina prošlog veka, čiji je Handke bio neodvojivi ako ne i najznačajniji deo”.

U ovom filmu autor je pokušao da, za razliku od poslednjeg dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev”, u kojoj je dominirao audio-zapis, napravi priču koja počiva isključivo na slici.

Dakle, pokušao sam da napravim film koristeći svega nekoliko telefonskih razgovora kao „dijalog“. Velika Hoča je verovatno jedino urbano srpsko selo sa popločanim ulicama, kamenim kućama i desetak gradskih crkava. Dakle, gotovo mediteranska lepota mesta me je uputila na fotografiju kao osnovni element režije. U tome mi je pomogao direktor fotografije Milorad Glušica, sigurno jedan od najznačajnijih srpskih snimatelja“, zaključio je Radovanović.

U filmu učestvuju: Srđan Petrović, Luka Petrović, Ljubolmir Filijović, sveštenik Velja Stojković, Gavrilo Kujundžić, Živana Pavlović.


Goran Radovanović je, uz Borisa Trbića, i scenarista ovog filma. 
Ostalu autorsku ekipu čine: direktor fotografije Milorad Glušica, montažer Nenad Pirnat, kompozitor Gavrilo Kujundžić.
Producentkinja je Jasenka Jasniger, a “Čekajući Handkea” nastao je u ko-produkciji NAMA FILM-a, sa kućom Mir Media. 


Reditelj i ko-scenarista je autor veoma uspešnih i zapaženih, pre svega nagrađivanih dokumentaraca “Kasting”, “Pileći izbori”, “Uz Fidela do kraja”, kao i dva celovečernja igrana filma – “Hitna pomoć” i “Enklava”, u kom su igrali Nebojša Glogovac, Anica Dobra, Nenad Jezdić, Denis Murić, Miodrag Krivokapić, Goran Radaković i mnogi drugi. 

Ostvarenje Enklava je bilo nacionalni kandidat u trci za nominacije za nagradu Oskar u kategoriji filmova sa neengleskog govornog područja.

Ovaj autor je nedavno pobrao nekoliko priznanja svojim takođe dokumentarnim filmom “Slučaj Makavejev”, koji je, između ostalog, ovenčan priznanjem “Beogradski pobednik”, nagradom za najbolji ovdašnji film u takmičarskom programu Srpski film (Srbija i prijatelji) na beogradskom FEST-u 2019. godine.


Peter Handke je poznati austrijski književnik, dramski pisac, a kod nas je u poslednje vreme veoma aktuelan i prisutan, posebno ove godine u doba pandemije. Na sceni JDP-a se igra njegov pozorišni komad “Kasper” u režiji Miloša Lolića, dok je na pozornici SNP-a u Novom Sadu postavljena drama “Golmanov strah od penala” u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević.- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket