Britanska grupa „The Brand New Heavies“ sinoć (20.10.) održala uspešan koncert u Beogradu – BitefArtCafe

Redovni favoriti beogradske publike i ne umeju nikad da razočaraju

0
Reklama


Redovni favoriti beogradske publike i ne umeju nikad da razočarajuBEOGRAD, 21. oktobra: Poznati britanski džez fanki sastav “The Brand New Heavies”, jedan od velikih miljenika srpske publike, održao je sinoć (četvrtak, 20. oktobar) prvi od dva zakazana koncerta u popularnom beogradskom klubu BitefArtCafe, u okviru koncertnog serijala „Musicology Sessions“. 

Publika je navikla da se u ovom prostoru koncerti kasno održavaju, tako da je nastup engleskog sastava počeo tek nakon 22 sata.

Osnivač i vlasnik BitefArtCafe kluba Miša Relić pre samog starta koncerta, kao i uvek, imao je da podeli par reči sa publikom.

Ovog puta Relić je objasnio da su uvek iz organizacije imali poteškoća i stresa da dovedu „The Brand New Heavies“, jer su prva dva gostovanja neki članovi grupe stigli u poslednji čas, vrlo im je bilo napeto u celoj situaciji, dok se sada desilo da aktuelna pevačica Andjela Riči nije uopšte ušla u avion.

Bili su onda primorani da joj pronadju zamenu pod hitno prvo za koncert u Zagrebu u sredu veče (19.10.), i za ove dve svirke u Beogradu, da ne bi otkazali mini turneju po regionu.
I tako, na svu srechu su pronašli pevačicu koja je munjevito iz Londona doletela u Hrvatsku taman na početak koncerta, i to baš Sulen Fleming, koja je dve godine bila vokal ovog benda (2016/2018).„Ako ne želite da vam malo bude dosadno u životu, onda svakako zovite „The Brand New Heavies“, poručio je Miša Relić, prvi čovek lanca Bitef klubova (popularan je svakako BitefArtCafe Summer Stage na Kalemegdanu).

Autentična grupa sa mešavinom veoma bliskih žanrova – džez, fank, soul ili R’n’ zapravo je pionir tkz. „Acid jazz“ scene u Velikoj Britaniji i mnogo ssire.

Koncert od skoro puna dva sata sinoć je počeo sa instrumentalnom kompozicijom sa tek malo ubačenim vokalima „People Get Ready“, gde su dominirale gitara, saksofon, bubanj i truba, što je bilo tek lagano zagrevanje.

Bend je pozdravio i pohvalio svoju predgrupu koju je imao prilike da gleda nakratko sa sprata kluba, neposredno pre početka svog nastupa.

BitefArtCafe od skoro je osmislio projekat „Musicology Showcase by Lenovo“ kao prilika domaćim muzičarima da se istaknu pre inostrane grupe i ovoga puta su doveli talentovani autorski bend „Petraz Collective“ da nastupaju kao uvertira poznatom londonskom sastavu.

Na ovaj način Musicology Sessions želi da promoviše muziku u najboljem svetlu i da pruži šansu mladim muzičarima i bendovima da se predstave beogradskoj publici.

Multitalentovani umetnik Petar Zorkić nastupio je sa svojim bendom i predstavio autorsku muziku -funk, soul, RNB.

Na nedavnim gostovanjima sjajne holandske pop soul dame Sharon Kovacs (održala dva vrhunska koncerta) i sastava “Moonchild” takodje je organizovan Showcase kada su nastupali domaći bendovi „Natalee“ i “Manivi”.Bend „The Brand New Heavies“ tokom 37 godina karijere snimio je 11 studijskih albuma koji su naravno bili okosnica kroz ovo ccudesno putovanje: “The Brand New Heavies” (1990), “Heavy Rhyme Experience, Vol. 1” (1992), “Brother Sister” (1994), “Shelter” (1997), “We Won’t Stop” (2003), „Allabouthefunk” (2004), “Get Used to It” (2006), “Dunk Your Trunk” (2011), “Forward” (2013), “Sweet Freaks” (2014), “TBNH” (2019).


Britanska acid jazz grupa je veoma vešto vodila srpske fanove kroz skoro sve navedene albume i pružili su kolekciju najvećih hitova poput „Midnight at the Oasis„, koja je odmah oborila masu prepunog Bitef kluba, a onda su nastavili sa snažnom baladom „Sometimes“ kao moćnim adutom.

Pokretna traka set liste je uključila numere „Back to Love“, veliki hit „Never Stop“, uz čitav niz trijumfa – „These Walls“ ili eksploziju zvanu „Dream On Dreamer“ koja je usijala atmosferu kluba do vrhunca.

Osnivači benda Jan Kinkejdi Sajmon Bartolomeo, ujedno su i kantautori i producenti koji imaju 16 pesama na svetskim top 40 listama, a prodali su više od 2,5 miliona primeraka svojih albuma.

Bend je nastao1985. godine kao instrumentalni sastav inspirisan tada aktuelnom klupskom gruv scenom u Londonu, a ubrzo je sastav dobio i duvačku sekciju, i naravno pevačice, najdubljeg traga je ostavila veoma upečatljiva N’ Dea Davenport (glavni vokal u više faza benda 1990-1995, 2005-2013, 2016, 2019).Glavni trio benda danas čine – Sajmon Bartolomeo (Simon Bartholomeo), Endru Levi (Andrew Levy) i Andjela Riči (Angela Richie, koja nije sinoć pevala, jer eto nije stigla na avion), dok je Jan Kinkejd napustio priču 2015. godine nakon tri decenije u grupi.

Izvanredne solaže i koktel hitova uz ukrštanje gitare i trube, vokala i bubnjeva, saksofona i gitare i basa, nanizao je dalje čuvene kompozicije „Brother Sister“, „BNH“, posebno „Stay This Way“, ili „Stupid Love“ kao divan tobogan muzičkog uživanja.

U finalu su odusevili auditorijum sa hitovima „Spend Some Time“, fantastična numera „You Are the Universe“, i – „Dream Come True“, koji su rasplesali prepunu salu zadovoljnih ljubitelja.

Naziv muzičkog sastava prvobitno je bio “Brothers International”, ali onda su pri potpisivanju ugovora za izdavanje prvog albuma promenili ime, inspirisani pločom kralja fanki muzike Džejmsa Brauna – „Minister of New Super Heavy Funk”.
Nisu imali dugu set listu, ali svaka od tih pesama je odsvirana u dužoj verziji, tako da je koncert trajao skoro dva sata (110 minuta), kao pravi eksperiment, fusion, gruvanje”, “džemovanje” na radost iskrenih fanova benda, zahvaljujući kojima su oba koncerta rasprodata.

Na bis su se vratili sa još samo jednom numerom iz bogatog opusa i dalje se nisu vraćali, smatrali su da je to sasvim dovoljno, iako je publika očekivala i neumorno tražila još svirke.

Sledeće druženje sa bendom “The Brand New Heavies” je večeras, 21.10., takodje u 22.00h na sceni BitefArtCafe-a na Paliluli.

Uveliko omiljeni beogradskoj publici, britanski muzičari iz Ilinga u zapadnom Londonu vraćaju se u naš grad veoma često i uveliko su se odomaćili.

Nastupali su pre pandemije korona virusa 2019. godine takodje na sceni ovog kluba i imali su dva rasprodata koncerta dve noći zaredom.
Ranije su osvajali i Sava centar, i razne festivale po Srbiji kao što je tradicionalna džez manifestacija “Nišville” u Nišu.

Jasno je da će se i dalje vraćati kod nas, jer ta ljubav veoma dugo traje sa srpskom publikom i očigledno nimalo ne bledi.

U subotu, 22.10. takodje u Bitefu nastupiće i italijanska kantautorka Elisa, pobednica Sanremo festivala, ovog puta u organizaciji koncertne agencije “Charm Music Serbia”.


Osnivač BitefArtCafe lanaca klubova Miša Relić uspeo je da sa serijalom Musicology Sessions jedini održi jedan snažan kontinuitet gostovanja stranih muzičara u Beograd, što retko koji organizator danas uspeva, čak i u većim prostorima.


Tako su samo ove godine organizovali po dva koncerta zaredom sledećih muzičara: negirijski fusion jazz umetnik Keziah Jones, belgijski bend “Hooverphonic”, italijanski pop pevač Mario Biondi, američki jazz sastav “Snarky Puppy”, američki hip hop bend “Arrested Development”, kao i spomenuti – holandska dama Sharon Kovacs i atrakcija “Moonchild”.


Nakon uspeha sa prvim koncertom pop pevačice Vanne u Srbiji, BitefArtCafe dovodi još muzičara iz Hrvatske uskoro, kao pop rok bend “Vatra” (27. oktobar) i elektro dens pop damu Idu Prester (28.10. i 30.10.).

IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here