Branka Katić (Vol. 2): Radujem se premijerama svih novih filmova i serija koje sam sa uživanjem snimala

Drugi deo intervjua, o novim projektima, o nepotrebnom jurcanju za novim ulogama po svaku cenu, o odabiru naslova, pregledu inostranih filmova koje je snimala u Engleskoj i SAD

0
ReklamaDrugi deo intervjua, o novim projektima, o nepotrebnom jurcanju za novim ulogama po svaku cenu, o odabiru naslova, pregledu inostranih filmova koje je snimala u Engleskoj i SAD


BEOGRAD, 12. septembra – Domaća glumica Branka Katić sa zapaženom svetskom karijerom uveliko se vratila u Srbiju na snimanje mnogih projekata i realizacije predstava, a specijalno za Tanjug – Music Pocket je izjavila da se veoma raduje predstojećim premijerama svih ostvarenja koje je radila sa velikim uživanjem.


Dramska umetnica je trenutno aktuelna sa predstavom “Tramvaj zvani želja” u svom matičnom Beogradskom dramskom pozorištu gde tumači glavnu ulogu nesrećne Blanš Diboa.


Uspešna glumica danas pažljivo bira projekte u trenutnoj eri hiper produkcije serija i filmova u Srbiji, tako da ju je publika nedavno gledala u filmu “Nije loše biti čovek” (krajem 2021) prema scenariju i režiji Dušana Kovačevića, gde je delila kadar sa vodećim glumcima kod nas – Vojin Ćetković, Nenad Jezdić, Hristina Popović, Srđan Žika Todorović, Milan Lane Gutović (poslednja uloga velikog glumca).


Od ovog filma planirano je da se emituje i mini serija sa materijalima koji nisu vidjeni u filmu.

Nemam previše mnogo da biram danas, ja sam sve te nove projekte odabrala u trenutku kada sam odlučila da ih radim, sa nestrpljenjem ih očekujem da budu premijerno prikazani, na televiziji i u bioskopu”, rekla je Branka Katić i dodala da se neverovatno i dalje snima veliki broj igranih projekata.

Trenutno se emituje serija “U klinču” od 30 epizoda, svakog radnog dana na RTS-u, gde joj je partner Nikola Kojo i dosta mladih glumaca kao Ivana Zečević i muzičar reper Mihajlo Veruović Vojaž.

Nakon toga snimila je seriju “Bunar” od 10 epizoda, gde je glavni glumac Igor Đorđević, istovremeno prvi put i kao autor scenarija, i dva domaća filma – “Žal” Koste Đorđevića i “Među bogovima” Vuka Ršumovića – adaptacija “Antigone” od Sofokla, u miljeu migrantske krize.


“Film “Među bogovima” je zaista jedna prelepa, potresna, važna priča, potrebna danas u savremenoj kinematografiji. Ferešte Hoseini iz Irana neverovatno je talentovana mlada glumica, izvanredna. Gledala sam nekoliko inserata, mislim da će to biti jedan sjajan film”, podelila je utiske za Tanjug – Music Pocket popularna dramska umetnica.


Drama “Medju bogovima”, smeštena u aktuelnu migrantsku krizu u Srbiji, govori o mladoj ženi iz Avganistana koja dolazi u Beograd i saznaje da joj se brat udavio u reci tri nedelje ranije.
Kao i u starogrčkom epu “Antigona”, i ova devojka pokušava da časno sahrani svog brata pod njegovim punim imenom i prezimenom, ali nailazi na opstrukciju te njene želje.

Partneri Branke Katić, osim glumice iz Teherana Ferešte Hoseini, jesu i Miloš Timotijević, Vule Marković i Nikola Ristanovski.


Branka Katić i njen suprug – britanski reditelj i producent Džulijan Farino
Prema scenariju i režiji Koste Đorđevića (“(S)Kidanje”, “Reži”) nastao je i omladinski film “Žal”, u kome Katić deli ekran sa Dubravkom Kovjanić i mladim glumačim nadama – Pavle Mensur, Pavle Čemerikić, Denis Murić, Alisa Radaković.


“Bilo je divno saradjivati sa nekim ko je tako talentovan i svoj kao Pavle Čemerikić, koji igra mog sina u filmu. Sasvim poseban mladi glumac, veoma obrazovan, sluša divnu muziku, ima svoj integritet, poseban glumački izraz, koji se meni veoma svideo, poštujem ga jako”, rekla je Branka o angažmanu na ostvarenju “Žal” koji će se pojaviti u bioskopima 2023. godine.


U seriji “Bunar” glumica igra sa Igorom Đorđevićem i Natašom Ninković, u režiji Maše Nešković (poznati film “Asimetrija”).

Angažman na “Bunaru” sam prihvatila, jer mi je scenario bio neobičan i zabavan, vidim da je Igor Đorđević crpeo teme iz svog pozorišnog iskustva, iz velikih dramskih pisaca, što mi je skroz u redu. Ne mislim da je bilo ko danas vlasnik neke ideje ili neke dramske situacije. Maša Nešković je režirala, a sa njom sam imala divnu saradnju na petoj sezoni serije “Ubice mog oca”. Mislim da je ona fantastična rediteljka”, pohvalila je Katić, koja se osvrnula i na aktuelnu seriju “U klinču” autorskog tandema Miloš Avramović – Aljoša Ćeranić, na programu RTS 1 svakog radnog dana.


Kadar iz buduće TV serije „BUNAR“
“Serija “U klinču” je jedna zabavna priča, više je za mlade, za moj ukus snimana je malo u jednom ritmu za koji ne mislim da je dobar. Opet, uprkos vremenskim ograničenjima i pritisku da za kratak period snimimo toliko puno materijala, mislim da smo uspeli da napravimo najbolje što smo mogli, u svim datim okolnostima, zahvaljujući rediteljima i direktorki fotografije Bojani Andrić, koja je veoma energična i sposobna mlada žena”, objasnila je glumica.


Osim navedenih projekata, Katić je snimila i bosansko-hercegovački film “Praznik rada” Pjera Žalice, gde igraju i Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Labina Mitevska.

Poslednjih godina igrala je u domaćim serijama “Sumnjiva lica”, “Ujka – Novi horizonti”, “Grupa”, u Hrvatskoj je bila zapažena sa uspešnom serijom “Novine” Dalibora Matanića.

Takodje, publika ju je skoro gledala u petoj sezoni krimi priče “Ubice mog oca” i sitkomu “Advokado” uz Ljubomira Bandovića, Mirjanu Karanović, Miru Banjac, Jasnu Đuričić i Nikolu Pejakovića.

Ne moram više ni da jurcam za novim ulogama svaki čas, nalazim se u tim godinama kada je pametno brinuti o svom telu, zdravlju, nemam istu snagu i energiju koju sam imala kada sam bila mladja. Mislim da je ovde malo i nemilosrdno kako glumci danas imaju probe za nove predstave, onda paralelno snimaju tolike serije i mislim da niko ne brine za dobrobit glumca”, izrazila je svoj stav Katić, i dodala da je shvatila da mora sada da brine o svom zdravlju i o tome koliko će se davati poslu.

Hrvatska serija „NOVINE“
Iz serije „Ubice mog oca“ – sezona 5Tokom poslednje decenije svetska publika ju je gledala u hvaljenim engleskim TV serijama – “Porota” (2011) uz Džeralda Batlera i Dereka Džekobija,Raj” (2012), “Blackout” (2012), “Tihi svedok” (2015). Snimila je i američku mini seriju “Crvena udovica” (2013), gde su igrali Rada Mičel, Rade Šerbedžija, Goran Višnjić, uz holivudske spektakle “Kapetan Amerika: Zimski vojnik” (2014) ili “Državni neprijatelji” (Public Enemies, 2009) Majkla Mena, sa Džonijem Depom.

Od novijih inostranih filmova, Katić je igrala u drami “The Roads Not Taken” (2020) Sali Poter uz Havijera Bardema i Selmu Hajek, kao i u akciji “The King’s Man” (2021) Metjua Vona, sa Ralfom Fajnsom.

Nakon kompleksne i teške uloge kakva je Blanš u drami “Tramvaj zvani želja” Tenesija Vilijamsa, u režiji Lenke Udovički, Branka Katić kaže da za sada nema toliko snage da se brzo prihvati novog pozorišnog izazova, iako je planirala da uskoro ponovo izadje na pozornicu.

Pre odlaska u Englesku, igrala je u hit predstavi „Bliže“ Patrika Marbera, u režiji Alise Stojanović, gde su joj partneri bili – Branislav Lečić, Vladica Milosavljević i na žalost pokojni – Nebojša Glogovac.
Na repertoaru BDP-a već igra u još dve predstave – “Sumrak bogova” u režiji Jagoša Markovića, prema istoimenom filmu Lukina Viskontija, kao i “Tiho teče Misisipi” po romanu Vladimira Tabaševića, reditelja iz Hrvatske – Ivice Buljana.

“Ima još nekih poslova koje sam prihvatila, tako da mislim da ću tek sledeće godine igrati novu predstavu u svom pozorištu. Danas bi svi želeli da glumci pruže što više u tom trenutku kako je potrebno autorima serija, filmova. Znam kako je to, posebno i tokom procesa rada na “Tramvaju zvani želja”, koliko je glumaca jurilo nakon probe pravo na snimanja”, primetila je glumica, junakinja hitova „Mi nismo anđeli“, „Ubistvo s predumišljejem“, „Rane“, „Crna mačka, beli mačor“.

“Tako i ja mesec dana nisam imala nijedan jedini slobodan rad, jer sam istovremeno snimala TV seriju “U klinču”, ali sam opet mislila i to je sve dobro za moju ulogu Blanš, i te rane, modrice, iscrpljenost, neispavanost, umor. Ipak sam bila posvećena mojoj Blanš, nije moglo drugačije da se pravi tako teška uloga ako joj nisam posvećena, da se nimalo ne vidi da sam imala druge projekte u to vreme”, zaključila je Branka Katić za Tanjug – Music Pocket.


IVAN MAKRAGIĆ

TANJUG / Music Pocket

Foto: Mirko Tabašević
Foto: Ana Paunković
Foto: Nikola Anđić
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here