Branislava Podrumac premijerno 28. aprila u operi “Turandot” u Operi i teatru Madlenianum

Veoma produktivna i nadasve talentovana mlada dama scenske umetnosti

0
Reklama


Veoma produktivna i nadasve talentovana mlada dama scenske umetnosti

BEOGRAD, 18. aprila:  Istaknuta operska diva i solistkinja Branislava Podrumac zaigraće prvi put u petak, 28. aprila u operi “Turandot” od 19.30h na sceni Opere i teatar Madlenianum u Zemunu, saopštila je ova ustanova kulture, u vlasništvu bračnog para Madlene i Filipa Ceptera.

Tako će Podrumac nastupiti i pevati premijerno u ulozi robinje Liu, što je za nju novi izazov kao prvakinju – uspešnu solistkinju Madlenianuma, koja je poznata po istaknutim ulogama u vanvremenskom mjuziklu “Jadnici” prema romanu Viktora Igora, ali i operetama “Vesela udovica” (2020) i “Pariski život” (2022) Žaka Ofenbaha  – obe u režiji gosta iz Hrvatske – Roberta Boškovića. 
Kod istog reditelja je igrala u kamernom mjuziklu “Poslednjih pet godina” (2021), ali i ranije u muzičkom projektu “Svetlosti pozornice” (2019).


 Publika Branislavu Podrumac može još u aprilu gledati 26.04. u naslovnoj ulozi “Vesele udovice”, već 4. maja kao Metelu u “Pariskom životu”, a “Turandot” je na repertoaru ponovo 12. maja.

Direkcija Madlenianuma javno čestita Mariju Pavlu del Monaku, operskom reditelju koji je uspešno realizovao operu “Turandot”, poslednju koprodukciju Narodnog pozorišta u Beogradu i Madlenianuma, na dodeli posebne table njegovom čuvenom dedi i imenjaku Mariju del Monaku i čitavoj operskoj porodici, od strane Muzeja Enrika Karuza u Napulju, čije je otvaranje planirano na 150 godišnjicu od rođenja velikog lirskog tenora.

Sopran Branislava Podrumac jeste višestruko i vanserijski nadarena umetnica velike moći transformacije koja sa jednakom lakoćom vlada scenom u operskim, operetskim, mjuzikl, pa čak i dramskim ulogama, kakva je bila muzička predstava “Male tajne” prema tekstu i režiji Gorana Markovića, na muziku kompozitora – legendarnog Zorana Simjanovića.

Diplomirala je solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti – FMU u Beogradu, u klasi profesorke Radmile Smiljanić, i u istoj ustanovi je na doktorskim studijama kod prof. Nikole Kitanovskog.

Usavršavala se na majstorskim kursevima u Beogradu, Beču i Hagu, kod Olivere Miljaković, Katarine Jovanović, Zone Gazarijan, Džejmsa Mekreja, Rite Susovski, Marjane Lipovšek i Olge Makarine.

Na operskoj sceni, Podrumac je debitovala 2003. godine kao član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu naslovnom ulogom u operi “Sestra Anđelika” Đakoma Pučinija.

Široj javnosti postala je poznata nakon tumačenja glavne uloge u hit mjuziklu “Rebeka” Silvestera Levaja, za koju je dobila nagradu Udruženja umetničkih umetnika Srbije (UMUS) za najboljeg mladog umetnika u 2012. godini.  Komad je režirao Nebojša Bradić, prema istoimenom romanu Dafni Di Morije i čuvenog filma Alfreda Hičkoka, u produkciji Madlenianuma (igrali su još – Ivan Bosiljčić, Dejan Lutkić, Katarina Gojković, Zafir Hadžimanov).

Upravo ovom glavnom ulogom započela je uspešnu saradnju sa operom i teatrom Madlenianum, gde tumači mnoge uloge: Metele u opereti “Pariski život”, Kejti u mjuziklu “Poslednjih pet godina”, Hane u opereti “Vesela udovica”, Nede u operi “Pajaci”, Eponine u mjuziklu “Jadnici”, Franci u opereti “Bečka krv”, Papagene u verziji “Čarobne frule” za decu, Ore u operi “Suton” Stevana Hristića, kao i dramsku ulogu Vide u predstavi “Male tajne” Gorana Markovića.  Takodje, uspešno je učestovala i spomenutom koncertu “Svetlosti pozornice”, koji je poslednji put izveden na Biznis forumu na Kopaoniku.

Umetnica je održala i veliki broj koncerata, resitala i javnih nastupa, od kojih se posebno izdvajaju izvođenje Bernštajnovog “Kadiša” sa Horom i Simfonijskim orkestrom RTS-a (2003) i nastup na Novogodišnjem koncertu Beogradske filharmonije (2011).
TURANDOT 2022
Posebno mesto u njenoj karijeri prestavljaju negovanje tradicionalne i duhovne muzike, ali i izvođenje savremenih dela klasične muzike.

 Zapažena su njena tumačenja uloga Elizabete u plesnoj operi “Derišta” Filipa Glasa (2009) i Nimfe u kamernoj operi “Narcis i Eho” (2003) Anje Đorđević.


U okviru kamerne scene Beogradske filharmonije 2017. recitovala je stihove i pokazala izuzetno glumačko umeće izvodeći “Fasadu” Vilijama Voltona, delo, inspirisano duhovitim, ironičnim, sarkastičnim, ali i sentimentalnim stihovima engleske pesnikinje Edit Sitvel.

Osim toga, Brana, kako je zovu kolege, često ima razne autorske večeri opere i drugih žanrova, gde sa drugim saradnicima peva popularne arije ili pop i rok hitove domaće i svetske muzike.BRANA Foto David-Pavlašević
BRANA Branislava-Podrumac i -Milivoje-VeljićTakođe, realizovala je matine koncert posvećen muzici iz filmskog serijala o popularnom čarobnjaku Hariju Poteru, iz pera Džoane Roling, na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, kao edukativni programi Beogradske filharmonije (koncertna svita “Hari Poter i čarobnjakov kamen” 2006, 2016 i 2018).

Brana je članica nekoliko ansambala sa kojima redovno nastupa na koncertima, festivalima i prigodnim kulturnim manifestacijama od kojih se izdvajaju: “Libercuatro” specializovan za izvođenje tango muzike, kao i “Trio Casablanca” i “No Boundaries duo” (sa pijanistom Milivojem Veljićem, imali su koncerte po svetu, i kod nas u Istorijskom muzeju Srbije), sa repertoarom filmske i popularne klasične muzike.

Branislava je učestvovala u edukativnim projektima i Opere i teatra Madlenianum kao što je opera Volfganga Amadeusa Mocarta – “Čarobna frula za decu” (2013).


BRANA Les-Miserables-©Photo-Vladimir-Nešović-Opera-Theatre-Madlenianum-
BRANA Male tajne ©Photo-Branko-Sekerović-Opera-Theatre-Madlenianum


BRANA – ČAROBNA FRULA ©Photo-Marina-Lukić -Opera-Theatre-Madlenianum

Oprobala se i na ekranu, bila je glavni protagonista dokumentarno – igranog filma “Beograd: otići ili ostati” (2002) reditelja Gorana Paskaljevića, u produkciji nemačko – francuske televizije Arte, i bila deo dokumentarnih TV filmova “Od Boga dar” (1997) i “Boja duše” (2019) autora Vladimira Perovića.

Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije sa statusom samostalnog umetnika.


Tokom prvog perioda pandemije korona virusa, Branislava Podrumac je bila u centru pažnje, jer je snimala video zapise sebe kako iz svoje sobe vrhunski peva filmsku muziku, prvenstveno muzičke teme iz antologijskih animiranih filmova Disney univerzuma ili kultnih mjuzikla.

Veoma vredno, predano, posvećeno i sa puno ljubavi svakog dana je pevala, snimala i emitovala uživo te numere na svom Facebook nalogu, kako divno interpretira numere da obraduje decu i njihove roditelje, dok traje lokdaun – tokom barem dva meseca karantina.


Branislava-Podrumac-izolacija-karantin – pandemija 2020.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here