BRANISLAVA PODRUMAC (operska dama): MUZIKA JE ONO NAJLEPŠE I NAJPLEMENITIJE ŠTO NEKOME MOGU DA PRUŽIM

Ivan Makragić
Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Premijera baleta “Krcko Oraščić” u nedelju 6. decembra u Cineplexx Ušće i u Nišu

Na repertoaru lanca Cineplexx i dalje bogata ponuda filmskih hitovaSamo jedna premijera će biti predstojećeg vikenda (5. i 6.12.)...

Francusko – srpski susreti od danas (30.11.) na 26. Festivalu Autorskog filma

Program se održava u potpunosti onlajn zbog pandemije Ovogodišnji program „Randevu“ kao Francusko-srpski filmski susreti u okviru 26. Festivala Autorskog filma počeli su...

Muzika u Velikoj Britaniji: Zašto BBC ne pušta original hita grupe The Pogues

BBC Radio 1 ovog Božića neće puštati originalnu verziju Bajka iz Njujorka (Fairytale of New York) grupe The Pogues...

ODUŠEVILA je širu populaciju muzičkih i kulturnih konzumenata u poslednjih mesec dana i ulepšala život svima koji je zdušno prate na njenoj Facebook stranici. Tamo kada zavirite, odmah ulazite u jedan sasvim novi, magičan svet, nestvaran univerzum u kome caruje muzika, lepota umetnosti, predivan i bajkoviti vokal, koji vas očara, opčini i odvodi u neistražene meridijane i horizonte bez kraja. Svaki dan od početka vanrednog stanja, ove teške izolacije i mučnog karantina, ona nam olakšava život i ulepšava ružnu stvarnost.

Bez pauze, bez izuzetaka, bez presedana, izuzetna operska umetnica utonula je u nepregledne okeane Disney crtanih filmova i povukla je sa sobom sve nas u detinjstvo i neprolaznu čaroliju, gde nas ponovo upoznaje sa delima koje smo obožavali. Na jedinstvenom repertoaru iz svoje sobe poklanja nam klasike: “Pepeljuga”, “Mala sirena”, “Kralj lavova”, “Pinokio”, “Mulan”, “Meri Popins”, “Spasioci”, “Aladin”, “Lepotica i zver”, a tu su i noviji crtaći tipa – “Zaleđeno kraljevstvo” (Frozen), “Začarana” (Enchanted) i ruske uspavanke, kao i mjuzikli – “Eni”, “Evita”, “Moje pesme, moji snovi”.

Ona je …. BRANISLAVA PODRUMAC.


Slobodan umetnik, operska dama ili diva, zapravo je mnogo više od toga, ne ograničava se samo jednim žanrom. Veoma svestrana, kreativna, uvek puna ideja, osmišljava muzičke večeri kao svoje autorske projekte kolažnog tipa gde naravno dominiraju opera, opereta, filmska muzika ili mjuzikli.

U sam osvit pandemije Branislava je barem imala sreće da izađe sa premijerom svoje nove predstave – opereta “Vesela udovica” na sceni Madlenianuma u Zemunu. Premijera spektakla po delu Franca Lehara bila je u februaru, a uz nju igraju i odlični glumci, sada popularni i po TV serijama Žarko Stepanov (Istine i laži) i Đorđe Stojković (Vojna akademija, Žigosani u reketu).

Podrumac je jedna od ključnih dama u apsolutno najboljem mjuziklu-opereti spektaklu svih vremena – JADNICI (LES MISERABLES) po remek delu Viktora Igoa, pravca Romantizma, na istoj pozornici Opera & Theater Madlenianum. Ovaj grandiozni spektakl se igra na sceni od 2007. godine, u režiji Nebojše Bradića, a sa istim kolegom je realizovala i mjuzikl – “REBEKA” Silvestera Levaja, prema romanu Dafni di Morije, što je poslužilo Alfredu Hičkoku za čuveni viktorijanski triler film.


Rođena u Osijeku, diplomirala je solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, a na operskoj sceni je debitovala još pre 17 godina – 2003. kao član Operskog studija Narodnog pozorišta naslovnom ulogom u operi “Sestra Anđelika” Đakoma Pučinija. Nizale su se onda i role – “Bečka krv” Johana Štrausa Mlađeg, Mocartova “Čarobna frula” za decu, “Suton” Stevana Hristića, ali i prava dramska uloga u muzičkoj drami “Male tajne” Gorana Markovića. Nije joj prvi put da je u svetu glume, na početku karijere bila je glavni protagonista dokumentarno–igranog filma Gorana Paskaljevića “Beograd: otići ili ostati” (2002) u produkciji nemačko–francuske televizije “Arte”.

Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije sa statusom samostalnog umetnika, bavi se i pedagoškim radom, i muzičkom edukacijom dece. Mislite da je to sve? Tek se zagrevamo. Dama je hiper produktivna.

Nedavno je tokom praznika ulaska u novu 2020. i cele te euforije imala tematske autorske večeri “Muzički Kaleidoskop” i “Novogodišnje Muzičko putovanje” – kolažne večeri najlepših operskih arija.


Održala je veliki broj koncerata, resitala i javnih nastupa kao Bernštajnov Kadiša” sa Horom i Simfonijskim orkestrom RTS-a (2003) i koncert Beogradske filharmonije za Novu godinu 2011.
Bila je i deo dokumentarno-igranog TV serijala “Narodno pozorište u 10 činova” na RTS 2 (2018), u segmentu koji se tiče Opere.

Umetnica neguje tradicionalnu i duhovnu muziku, savremena dela klasične muzike, a nove ideje su joj isplivale kao iz rukava. Tako je osmislila i dnevni koncert (matine) posvećen omiljenom književnom junaku dece širom planete: “Hari Poter” svita sa Beogradskom filharmonijom, i poslednji put 2017. je bilo toliko prepuno, da su ljudi morali da stoje ispred Velike sale Kolarčeve zadužbine.

Ljubitelji operske umetnosti mogli su je gledati i u plesnoj operi “Derišta” Filipa Glasa (2009) i “Narcis i Eho” (2003) Anje Đorđević, “Pajaci” Ruđera Leonkavala, a svestrana i produktivna dama stiže da bude paralelno i deo tri muzička kolektiva – “Libercuatro” (tango muzika) i “Trio Casablanca”i “No Boundaries duo” sa repertoarom filmske i popularne klasične muzike.


Ako želite da pratite njenu FB stranicu, samo izvolite:
https://www.facebook.com/branapodrumac/

Muzički FB video klipovi ove svestrane i stvarno nestvarne dame su veoma lekoviti, ona to čini na tako nežan i drag način, iz ušuškanosti svoje sobe, gde imamo utisak kao da nam je tu blizu, i da se već družimo sa njom, tokom uživanja u svim divnim pesmama.
Pripremili smo vam i FB kolekciju od njenih 30 interpretacija!

Ti muzički video zapisi okupljaju između 8 000 i 12 000 ljubitelja svako veče!

Ovo je naša nova inspirativna muzička i pozorišna priča.
Ovo je zapravo priča …. Branislave Podrumac.


Da li si svesna koliki si odjek i pozitivnu pažnju izazvala svojim online video zapisima na Facebook stranici? Da li ti i prija tolika pažnja evo sada i medija, a pre svega nekoliko hiljada pratioca koji redovno gledaju i slušaju tvoje interpretacije poznatih pesama?

– Tek nedavno sam pokušala malo da se bavim tim statistikama na Facebook-u i brzo odustala, shvativši da neke stvari jednostavno nisu za umetnike. Matematika mi je bliska samo kada je protkana u notni zapis. To u krajnjoj liniji i nije toliko bitno, naravno da bih više volela da se broje popunjena mesta u pozorišnim i koncertnim salama, ali i ovako, kome god ovo što radim nešto znači i pomaže, meni je drago. Znači i meni puno, naravno, kad se nečim bavim da to ima i neku pozitivnu reakciju..


Da li si odmah u startu želela da pevaš Disney hitove ili si možda imala u planu i neku klasiku, operske arije, iz bogatog opusa koji svakako imaš u malom prstu? Intimno da li i bez pevanja sada voliš Disney crtaće i posebno sve te naslovne numere?

– Mislim da se iz prvih snimaka vidi da nisam baš od početka bila svesna u šta se upuštam, niti imala jasnu viziju ili plan. To je bio više neki impuls u datom trenutku, da dam oduška svojim strahovima i neizvesnosti, svom talentu i da pružim podršku i utehu svojim prijateljima zatvorenim sa decom po kućama. Tek sa pozitivnim reakcijama, pa i sugestijama za dalji repertoar, to se pretvorilo u malu tradiciju.  Sa Diznija polako prelazim na popularne numere iz sveta mjuzikla i filmskih hitova. Pa ćemo videti za dalje koliko će ovo sve da traje…

Crtaće sam inače volela od kada znam za sebe i nikada ih nisam prerasla, kao ni moja mama, pa je bilo logično da sa tim počnem.


Da li je svet crtanih filmova vid sveta eskapizma, jedinstvenog bekstva van realnosti i prepuštanje univerzumu iz mašte bez granica? Imaš li omiljeni Disney dugometražni crtani i naravno favorit pesmu (ne mora biti iz istog filma)?

– Moja profesija i jeste vid eskapizma, gde stalno hodate u tuđim cipelama i postajete na trenutak druga osoba. To je nešto što me je privlačilo od malena, često sam imitirala i glumila likove koje sam susretala u svom okruženju. Sećam se da sam volela da imitiram kako pričaju i pevaju oni Pepeljugini miševi.


Koliko tebi lično kao umetniku teško pada ova situacija vanrednog stanja? Da li ti je serijal online muzičkih numera i vid terapije, oslobađanja iz izolacije? Da li umetnik kada umetnički – kreativno ćuti kao i da ne postoji? Kako se osećaš sada?

– Pre svega sam naravno zabrinuta za svoju egzistenciju, jer je sve što je trebalo da radim sada stalo na neodređeno vreme. Naravno da deluje nepristojno u trenutku kada su ljudski životi ugroženi pokretati ovo pitanje, ali nadam se da će neko od nadležnih u celoj ovoj situaciji imati sluha i za slobodne umetnike. Ovo što radim je jedino što trenutno mogu da radim i da se umetnički izrazim, ali se nadam i željno iščekujem nove angažmane.


U samo praskozorje vanrednog stanja imala si i premijeru novog projekta – opereta “Vesela udovica” na sceni Madlenianuma. Kakvi su utisci stručne javnosti i kolega na tvoj novi angažman? Opiši nam malo proces rada na ovom poduhvatu.

– Rad na opereti “Vesela Udovica” je bio najintenzivniji i najzahtevniji koji sam do sada imala, i drago mi je da smo makar na trenutak imali priliku da prikažemo publici rezultat tog velikog truda i rada, i da dobijemo satisfakciju da sve nije bilo uzaludno i da je predstava zaista dobro ispala. Nadam se da neću zaboraviti tekst, komplikovane koreografije i mizanscen dok se redovna sezona ne uspostavi ponovo. A onda pozivam sve da dođu i pogledaju ovu predivnu predstavu jer odiše humorom i pozitivnom atmosferom, što će nam svima trebati u vremenu pred nama.


Kako su se snašli u opereti glumci Žarko Stepanov i Đorđe Stojković? Nije ti inače prvi put da si deo spektakla u kome pevaju i glumci?

– Opereti kao žanru je svojstvena saradnja glumaca i pevača, i Žarko i Đorđe su bili odličan izbor, naročito za koncepciju i režiju koju je postavio Robert Bošković. Sa Žarkom sam i ranije sarađivala i znala sam šta da očekujem, ali za Đorđa i njegovu energiju i pristup poslu me ništa nije moglo spremiti. To je zaista dobar primer kastinga, ali inače nisam zagovornik da glumci po svaku cenu pevaju, i ima dosta loših primera i tankih rezultata. Baš kao što je operska gluma često komična. Treba naći balans.Koliko si svesna da je mjuzikl JADNICI jedno retko remek delo na našim prostorima? Tamo si upravo i pevala/glumila sa glumcima (Nebojša Dugalić, Ivan Bosiljčić, Srđan Timarov, Katarina Gojković, Dejan Lutkić, Nataša Marković), što je slično bilo i sa mjuziklom “Rebeka”. Da li ti je neobično kao operska dama da deliš binu i sa glumcima i koliko je bilo potrebno da im i pomogneš da iznesu operetu na pravi način? Nedostaje ti možda “Rebeka”, koja nije igrana dugo koliko zaslužuje?

-“Jadnici” su zaista remek delo svog žanra i decenijama su na repertoaru scena širom sveta, pa i kod nas u Madlenianumu. I do dan danas je sala popunjena prilikom svakog izvođenja. Tokom vremena bilo je mnogo promena u ansamblu, ja sam ulogu Eponine nasledila od Katarine Žutić i Snežane Jeremić. Taj protok vremena je najuočljiviji po broju dece koja su prerasla svoje dečije uloge. Upravo ovih dana je moj prvi Gavroš (najmlađi lik u romanu i predstavi, prim. aut.) postao punoletan čovek. Neverovatno!

Rebeka” je predstava u kojoj sam ostvarila prvu veliku ulogu u pozorištu i po tome će uvek imati posebno mesto u mom srcu; celokupan proces, rad sa Nebojšom Bradićem, kolegama i glumcima, razmena ideja, iskustava i znanja …zaista dragoceno iskustvo. Pošto više nije na repertoaru, možda će emitovati snimak tokom ove pandemije. To bi me baš obradovalo, i verujem da bi uživali svi koji su propustili da pogledaju.


Da li te uz sve te silne projekte, upravo zbog mjuzikla, privlači i gluma, budući da si imala i dramsku ulogu u muzičkom komadu “Male tajne” Gorana Markovića, takođe na sceni Madlenianuma? A bila si i deo dokumentarno–igranog filma Gorana Paskaljevića “Beograd: otići ili ostati” (2002). Ima li gluma jake sličnosti sa operskim ulogama?

Gluma je sastavni deo mog posla i pored vokalnog treninga trudim se da se razvijam i u tom pogledu. Davno je prošlo vreme kada je bilo dovoljno da operski pevač samo stane statično na scenu i otpeva tačno sve note. Današnje produkcije su sve više i glumački zahtevnije.

Male tajne” će biti emitovane naredne nedelje na YouTube kanalu Madlenianuma pa pozivam sve da pogledaju!

 Prija li ti uloga pedagoga, muzička edukacija dece? Smatraš li da je muzika najlepši lek i u ovo doba korone i inače, posebno kod najmlađih? Da li su ti tvoji muzički video klipovi Disney pesama upravo i način da deci i roditeljima pružiš ono najlepše?

Ne smatram da sam i sama savladala sve veštine vokalne tehnike, pa izbegavam pedagoški rad, naročito sa mladim neformiranim glasovima. Radije sarađujem i razmenjujem znanja i iskustva sa kolegama sa već formiranim glasovima i sa pevačkim iskustvom.

Muzika je ono najlepše i najplemenitije što mogu nekome da pružim, i drago mi je ako nekome znači i pomaže to što radim u ova teška vremena.Osim uloga u pozorištu, stižeš da uradiš i samostalne autorske projekte – zanimljive tematske večeri – “Muzički Kaleidoskop” ili “Novogodišnje Muzičko putovanje”  – kolažno veče najlepših operskih arija. Možemo li od tebe očekivati još autorskih sadržaja, kada sve ovo prođe, možda eto neko veče samo Disney pesama? Ili nastavak muzičke priče o Hariju Poteru, što je sve oduševilo na prepunom Kolarcu?

Samo da sve ove prođe što pre i sa što manje žrtava i posledica, pa ćemo lako za nove projekte i ideje…


Kako uspevaš pored toliko uloga u pozorištu istovremeno biti i deo čak tri muzička kolektiva – “Libercuatro” (tango muzika), “Trio Casablanca” i “No Boundaries duo” sa repertoarom filmske i popularne klasične muzike? Da li si pronašla recept za kloniranje a nisi nam prijavila, otkrila? Zaista, kako sve balansiraš?

Kao slobodni umetnik bez stalnog angažmana neophodno je da stalno tragam i angažujem se u različitim projektima i pevačkim žanrovima da bih ostala u formi, fokusu javnosti i ostvarila što stabilniji izvor prihoda. To je jednostavno tako.

Od svih uloga u operama, da li bi mogla izdvojiti neku koja ti je najdraža: “Sestra Anđelika”, “Bečka krv”, “Čarobna frula”, “Suton”, “Derišta”, “Narcis i Eho”, “Pajaci” ili neka po tvom izboru van spiska?

Nadam se da ću imati priliku da otpevam ulogu Violete u “Travijati” to je za mene zaista vrhunac operskog stvaralaštva.


Za sam, kraj uživajte u svim muzičkim video klipovima Branislave Podrumac na Facebook stranici ili YouTube kanalu. Izvolite i samo se prepustite!
Kolekcija od 30 pesama za 30 dana!

https://www.youtube.com/watch?v=-qJVGlWELCs&list=PLYkSO-55mjHKU1x4czUDVybjbmcXGInAq


Branislava u mjuziklu-opereti “Jadnici”
https://www.facebook.com/branapodrumac/videos/2790768227668056/


Ili ako vam je lakše putem Facebook stranice:

PEPELJUGA
https://www.facebook.com/branislava.podrumac/videos/10157430746313380/UzpfSTI1MTE4Mjk2NTMwNTE2Njo5MDM5NzExMzMzNTk2NzY/

ANASTASIA
https://www.facebook.com/branislava.podrumac/videos/10157434247598380/UzpfSTI1MTE4Mjk2NTMwNTE2Njo5MDQ4MDM4NDk5NDMwNzE/

MALA SIRENA
https://www.facebook.com/branislava.podrumac/videos/10157438205403380/UzpfSTI1MTE4Mjk2NTMwNTE2Njo5MDU1MDg4NDk4NzI1NzE/

ZALEĐENO KRALJEVSTVO /FROZEN/
https://www.facebook.com/branislava.podrumac/videos/10157442304833380/UzpfSTI1MTE4Mjk2NTMwNTE2Njo5MDYzMDY5MDk3OTI3NjU/


MERI POPINS

https://www.facebook.com/branislava.podrumac/videos/10157445889803380/UzpfSTI1MTE4Mjk2NTMwNTE2Njo5MDcwNzIyNDk3MTYyMzE/


MULAN
https://www.facebook.com/branislava.podrumac/videos/10157449537408380/UzpfSTI1MTE4Mjk2NTMwNTE2Njo5MDc5MTA2NTYyOTkwNTc/

LEPOTICA I ZVER
https://www.facebook.com/branislava.podrumac/videos/10157453071628380/UzpfSTI1MTE4Mjk2NTMwNTE2Njo5MDg1NzQ0NDk1NjYwMTE/

Mjuzikl “DUH” (GHOST)
https://www.facebook.com/branapodrumac/videos/515151039157899/

Mjuzikl “MAČKE” (CATS) “Memories”
https://www.facebook.com/branapodrumac/videos/584238065775147/


Mjuzikl “EVITA” – “You Must Love Me”
https://www.facebook.com/branapodrumac/videos/584238065775147/

Mjuzikl “EVITA” – “Don’t Cry For Me, Argentina”

https://www.facebook.com/branapodrumac/videos/2874894899253311/

Mjuzikl ENI (ANNIE) “Tomorrow”
https://www.facebook.com/branapodrumac/videos/668095120589919/

Mjuzikl ENI (ANNIE) “Maybe”
https://www.facebook.com/branapodrumac/videos/957377858028932/

Mjuzikl “MOJE PESME, MOJI SNOVI” – “Do, Re, Mi”
https://www.facebook.com/branapodrumac/videos/714586855745111/


Mjuzikl “MOJE PESME, MOJI SNOVI” “My Favorite Things”
https://www.facebook.com/branapodrumac/videos/360296214892113/

https://www.facebook.com/detinjarije/videos/1316967612026821/UzpfSTI1MTE4Mjk2NTMwNTE2Njo5MjA5NTUxOTQ5OTQ2MDM/


Ruska uspavanka
https://www.facebook.com/detinjarije/videos/232495961145423/UzpfSTI1MTE4Mjk2NTMwNTE2Njo5MjAxNzU4NTg0MDU4NzA/


KRALJ LAVOVA (LION KING)
Elton John – “Can You Feel the Love Tonight”
https://www.facebook.com/branislava.podrumac/videos/10157503276303380/UzpfSTI1MTE4Mjk2NTMwNTE2Njo5MTk0MTM2NTg0ODIwOTA/

SPASIOCI (The Rescuers)
https://www.facebook.com/branislava.podrumac/videos/10157496218423380/


PINOKIO

https://www.facebook.com/branislava.podrumac/videos/10157499748703380/UzpfSTI1MTE4Mjk2NTMwNTE2Njo5MTg2MjMwNjUyMjc4MTY/

Pete’s Dragon
https://www.facebook.com/branislava.podrumac/videos/10157492810068380/UzpfSTI1MTE4Mjk2NTMwNTE2Njo5MTcxODcyMjIwMzgwNjc/

ZAČARANA (ENCHANTED)
https://www.facebook.com/branislava.podrumac/videos/10157489585613380/UzpfSTI1MTE4Mjk2NTMwNTE2Njo5MTY0NzYzODU0NDI0ODQ/Ivan Makragić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aktuelno

“Kratki metar iz ženskog ugla” online u Institutu “Servantes” od 7. decembra

Novi španski filmovi ženskih autorskih rukopisaČetiri kratkometražna filma španskih rediteljki biće dostupna od 7. do 28. decembra za besplatno gledanje na Vimeo...

Legendarna YU grupa obeležila sinoć (04.12.) svoj 50. rođendan izuzetnom kolekcijom svih albuma

Jedan akord dovoljan za rokenrol, a dva su već gužvaJubilej od čak pet decenija postojanja, uz promociju boks set izdanja “50 godina YU grupe”...

EDO PLOVANIĆ MUZIKA.HR: Imam jednu excelicu sa svime šta želim napraviti, čovječe, nema kraja

U najnovijem nastavku naše muzičke PR priče, upoznajemo veoma zanimljivog, ambicioznog, nadasve svestranog mladog čoveka, koji je do sada postigao toliko toga kao da...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!