Bosanskohercegovački bend Divanhane objavio novi četvrti studijski album !

0
Reklama

Nakon više od četiri godine rada, muzicirajući i komponujući sa umetnicima širom Evrope i sveta, bosanskohercegovački bend Divanhane je objavio novi, četvrti studijski album simboličnog imena „Zavrzlama“ za izdavačku kuću Multimedia Music.

Ova muzička poslastica sa sobom donosi 11 novih pesama, a kako su ranije najavljivali iz ovog popularnog sastava, novo diskografsko izdanje predstavlja i novu eru u njihovoj bogatoj karijeri koja će biti obilježena autorskim stvaralaštvom.

Želeli smo napraviti konceptualni album, gde ćemo kroz prizmu sevdalinke, prikazati sve stilove koji su, kasnije kroz godine, sa tog izvora potekli i teku do dan danas. Tako su na albumu zabeležene dve tradicionalne pesme: Stade se cvijeće rosom kititi i Oj, curice, dvije starogradske Zarasle su staze ove te pomalo zaboravljena Penavina „Sarajčice, hajdemo“, onda dve kafanske „Opa Opa“ od Luisa te „Peno“ od Šabana Bajramovića, te na koncu pet autorskih kompozicija našeg sastava za koje smo inspiraciju vukli sa nepresušnog izvora prethodno nabrojanih pesama i muzičkih stilova, te ih brusili kao dragi kamen do oblika koji na Zavrzlami prezentujemo našoj cenjenoj publici“ izjavio je Nedžad Mušović. 

Album je sniman neposredno pred početak pandemije, februara 2020. godine u muzičkom studiju Metro u Ljubljani u saradnji sa eminentnim slovenskim producentom Janezom Križajem, te naknadno produciran u Sarajevu u saradnji sa dugogodišnjim saradnikom benda Borjanom Miloševićem. Zavrzlamu su svojim notama oplemenili umetnici sa raznih krajeva sveta kao što su Carlitos Yoder (Argentina), Danica Krstić (Srbija), Lakiko (Švicarska), Duygu Demir (Turska), Goran Bojčevski (S. Makedonija), Ivan Bobinac i Iwan Josipović (Hrvatska), te Rok Nemanič i Klemen Bračko (Slovenija).

Zavrzlama su naši životi u Bosni i Hercegovini, koji su toliko zapetljani i zamršeni uticajima različitih tradicija, religija, običaja i kultura. Zavrzlama su naše reke, njihove pritoke i potoci, koje stežu naša brda i planine u čvor pa su se izvile tako visoko da sa njih vidiš haman cijelu planetu. Zavrzlama je i naš sevdah u koji je zapetljan istrumentarij donešen sa istoka i zapada, ritmičke strukture sa različitih krajeva svijeta, lirika sa dozom Ljubavi, dozom šale, dozom tragedije. Zavrzlama je na koncu muzika ovog albuma“ izjavio je Neven Tunjić.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here