Boris Pingović: Drago mi je da vraćamo naš značajan brend “Beogradsko proleće” i da sam deo te velike priče

O učestvovanju na velikom festivalu, poeziji, svestranosti u svom izrazu, kreativnosti, prvom albumu koji izlazi za PGP RTS, planovima za moguću predstavu o svojoj poeziji, ljubavi prema umetnosti

0
Reklama


O učestvovanju na velikom festivalu, poeziji, svestranosti u svom izrazu, kreativnosti, prvom albumu koji izlazi za PGP RTS, planovima za moguću predstavu o svojoj poeziji, ljubavi prema umetnosti


BEOGRAD: Manifestacija – spektakl – festival “Beogradsko proleće” od puna tri sata trajanja završen je u petak veče (29. aprila) u Mts Dvorani, uz direktan prenos na RTS 1, jer ovo i jeste dobrim delom televizijski muzički format, kako su ljudi i navikli pre 60 godina kada je osnovana ta umetnička priča zabavne i pop muzike.

Izabrali smo jednog učesnika za mini intervju, a to je poznati glumac sada i kao pevač – Boris Pingović, laureat jedne od značajnih nagrada.

Publika je svojim SMS glasovima, kao i glasovima putem Instagrama pobedničku titulu dodelila pop zvezdi Toniju Cetinskom iz Hrvatske za pesmu “Čuvam ljubav” .

Drugo mesto pripalo je Željku Vasiću za razigranu latino kompoziciju “Kompanjero”, dok je nosilac „bronze“ bosanski pevač Mirza Selimović sa baladom “Plakaćeš”.

Svi odabrani muzičari su podeliti nagrade od 100.000, 200.000 i 300.000 dinara.

Stručni žiri radio je u sledećem sastavu: Beti Đorđević, Ivan Ilić Ilke, Fredi Stanisavljević, Marko Milutinović i Aleksandar Filipović dodelio je četiri nagrade.

Pobednik u kategoriji – Najbolja kompozicija pripala jeautorima pesme “Atlantida” Dušana Bačića i Dejana Nikolića, a u izvođenju Kristijana Rahimovskog.

Nagradu za najbolji tekst osvojio je naš sagovornik – glumac Boris Pingović za pesmu “Život”.

Foto: Filip Olćan

Najbolji aranžman po glasovima stručnog žirija je pripao Aleksandru Filipoviću za pesmu “Oprosti mi” u izvođenju Filipa Žmahera, dok su za najbolju interpretaciju nagrađeni u duetu – Bojana Stamenov i Marko Tolja za pesmu “Kad kažeš ljubav”.

Dodeljena je i specijalna „mts nagrada“napravljena od bakra krova Dvorana Doma sindikata kojom je počastvovan čuveni doajen Lado Leskovar, koji je napunio 80 godina, dok je NAXI nagrada pripala takodje laureatu – Toniju Cetinskom.

Voditelji večeri su bili dvoje glumaca – Milena Vasić i Srdjan Timarov, na visini zadatka.


Podsetimo, u takmičenju obnovljenog prestižnog festivala učestvovalo je 18 izvođača sa 18 do sada neobjavljenih kompozicija i to sledećim redosledom:

Filip Žmaher / numera Oprosti mi;
Boris Pingović/ Život;
AngelLina/ Melanholija;
Igor Simić/ Vrati se;
Jasna Gospić/ Beli grad;
Davor Jovanović/ Život;
Lado Leskovar/ Beograd, ti i ja;
Saška Jankiović Yanx/ Tirkiz;
Dejan Najdanović Najda/ Posle tebe;
Maya Sar/ Ljubav;
Lukijan Ivanović/ Da znaš;
Bojan Marović/ Živim za nas;
Kristijan Rahimovski/ Atlantida;
Boris Režak/ Lastavica;
Mirza Selimović/ Plakaćeš;
Bojana Stamenov i Marko Tolja / Kada kažeš ljubav;
Toni Cetinski / Čuvam ljubav;
Željko Vasić/ Kompanjero.


BG Proleće_Jelena Gavrilović _foto Nemanja MiščevićU revijalnom delu nastupili su Jelena Gavrilović, Ivana Vladović, Stefan Zdravković i Dušan Svilar.

U selekciji 18 imena je bio i jedini roker – Dejan Najdanović Najda, bivši pevač grupa “Smak” i “Generacija 5”, sa svojom autorskom kompozicjijom “Posle tebe”.

Na glamuroznoj sceni mts Dvorane, nekadašnje Kombank Dvorane, izvođače je pratilo čak 44 muzičara, Revijskog orkestra Muzičke produkcije RTS-a, dok je u punoj sali, gromoglasnim ovacijama publika pozdravila nove numere, kao i povratak glamuroznog festivala u svoju kolevku – nekadašnju Dvoranu Doma sindikata, gde je Beogradsko proleće rođeno davne 1961. godine.
Sa Borisom Pingovićem koji je osvojio nagradu stručnog žirija za apsolutno najbolji tekst na celom festivalu razgovarali smo dva dana (27.04.) pred sam festival.

Tada je organizovano druženje sa medijima u MTS dvorani, gde su gotovo svi muzičari bili prisutni, tačnije 14 od 18 umetnika.

Jedini glumac medju muzičarima na ovoj manifestaciji – Boris Pingović specijalno za Tanjug i Music Pocket ističe da je ova manifestacija veliki brend Beograda i Srbije, te da je počastvovan što je deo te velike priče.

Istaknuti dramski umetnik nastupio je kao kantautor sa svojom pesmom “Život” za koju je pisao muziku i tekst i povodom toga smatra da jedino tako i može da funkcioniše, kao kompletan autor.

Svakako se samo Pingović ističe, jer je prevashodno glumac sa veoma produktivnom karijerom u Narodnom pozorištu čiji je član, a gledali smo ga i u raznim TV serijama u poslednje vreme – “Ubice mog oca”, telenovela “Igra sudbine”, “Senke nad Balkanom”, “Pet”, “Aleksandar od Jugoslavije”, “Sinđelići”, “Preživeti Beograd”.

“Jeste na neki način intrigantno i neobično, što sam kao glumac na ovom festivalu, ali najviše je to iznenadjenje samo za mene. Za one koji me znaju, nije sve to toliko neobično. Istina, manje je vidljivo da se ja uporedo bavim glumom, muzikom i pisanjem poezije. Sa tim u vezi, u najavi je i izlazak mog prvog studijskog albuma “Avgustovski januar”, nadam se na jesen, za kuću “PGP RTS”. Jedna od kompozicija sa tog albuma je upravo i pesma “Život” koju ću 29. aprila premijerno izvesti na “Beogradskom proleću”, otkrio je Pingović i dodao da je veoma uzbuđen dve večeri pred svoj nastup.

Dramski i muzički umetnik ne vidi ovaj festival kao takmičenje u pravom smislu niti ostale izvođače kao konkurenciju, već je sve to vid opuštenog druženja, da prikažu neke lepe stvari publici koja će ispratiti program.

Na sceni ima fantastičnih 17 muzičara, regionalnih zvezda, uz mene kao 18. izvođača, bilo je tu raznih autorskih, kantautorskih, pevačkih nastupa. Svoju pesmu ću izvesti u malo drugačijem aranžmanu nego što je na albumu, prilagođeno festivalskoj izvedbi”, rekao je tada glumac i pevač.

Naveo je primere Lada Leskovara i Đorđa Marjanovića koji su osim muzičke slave, imali iskustva i kao glumci, tako da smatra da su ove dve umetnosti često veoma povezane.
“Iako mi jeste neobično da se izdvajam kao glumac medju svim pevačima, ne bih voleo da sa tim osećanjem izadjem na binu i izvodim nešto neuobičajeno. Biće sasvim suprotno, potrudiću se da iskoristim svoje veliko iskustvo da ne obrukam sebe ni one koji veruju u mene”, istakao je Boris.

Svestrani stvaralac iz Sremske Mitrovice je uveliko poznat i kao muzičar sa svojim bendom u kome svira na gitari i peva popularne rok hitove domaće i strane muzike po klubovima i intimnim prostorima, a ranije je bio aktivan i u klubu svog matičnog teatra – Narodnog pozorišta u Beogradu.

Osim toga, sa kolegom Nebojšom Dugalićem već punih 18 godina izvodi hit muzički kabare “Da, to su bili dani” širom Srbije i po inostranstvu.

“Osećam se počastvovan na samu činjenicu što vraćamo jedan veliki brend kakav je festival “Beogradsko proleće” i da ću biti deo toga. Tako značajan brend mi malo stariji vrlo dobro pamtimo, uz njega smo odrastali. Nadam se da povratak ovog festivala neće biti samo “incident”, sada jednom i gotovo, nego da će ostati tradicija, zanavek”, napomenuo je Pingović.
Glumac i muzičar nije imao prilike da čuje ostale kolege sa njihovim pesmama, osim pevačice Saške Janković Yanx i njene numere “Tirkiz”, i ta kompozicija na njen tekst i muziku Filipa Jonathana mu se veoma svidela, želi joj iskreno da pobedi.
Saška je slušala Borisovu pesmu i uzvratila mu kompliment.

Boris Pingović je afirmisan kao pesnik sa dve zapažene zbirke poezije “Čubrina 3A” i “Da ništa priznao ne bih”, i prija mu da je svestran, čak kaže da mu je to potrebno, nužno i da drugačije ne ume, jer se nalazi u životnoj fazi kada se “oseća stabilnije i bolje ako se oslanja na svoja autorska dela”.

U osnovi glumac, zatim muzičar, a pesničko stvaralaštvo je treće u nizu, i on je to trojstvo nazvao “tronožac”, odnosno svoj – umetnički tronožac.

Foto: Sonja SpasićOd daljih planova, Pingović razmišlja da objavi i treću knjigu poezije, i napominje da postoji odredjeni broj pesama koji moraju da zadovolje za publikovanje, tako da je sada negde blizu polovine te produktivnosti, jer “ne juri inspiraciju”, pušta da mu slegne kreativnost, bez pritisaka.

“Sigurno mogu reći da će u stvaranju daljih albuma svakako biti dalje priče, jer sam spremio barem 60 pesama u svom stvaralaštvu, a na prvom albumu će biti 12 kompozicija”, otkrio je Pingović.

Ranije je govorio da bi želeo da od svojih zbirki pesama realizuje i pozorišnu predstavu.

“Mnogo ideja postoji, samo je danas sve pitanje vremena. A vreme je mnogo skupo, jer ga nemamo. Mislim da bi bilo sjajno da uradim predstavu po svojoj poeziji, ali da li će se zaista ostvariti ta moja želja, još uvek ne znam, a znam da bih veoma voleo”, zaključio je Pingović za Tanjug i Music Pocket.

Zadovoljstvo zbog konačnog povratka ovog festivala istakli su te noći umetnički direktor Branko Klanšček, direktor Mts Dvorane Igor Stanković, kao i PR menadžerka Jelena Kostadinović Burazor.


Čuveni festival će nastaviti da živi u organizaciji Radio Televizije Srbije, kompanije “Color Media Communications” i Mts Dvorane.
Poznata glumica Jelena Gavrilović oduševila 29.04. je sve prisutne na festivalu zabavne i pop muzike „Beogradsko proleće“ svojim glamuroznim stilom i izuzetnim nastupom u Mts Dvorani.

Zna se da je ona i pevačica, odnosno da nastupa po raznim kabaretskim, muzičkim večerima, igrala je u mjuziklu “Kosa” (Atelje 212), i bila deo spektakla “Rock Opera”.


U okviru revijalnog dela programa Jelena Gavrilović je nastupila u „medliju“ u aranžmanu Ivana Ilića Ilketa, i uz ovacije publike izvela je numere koje su obeležile „Beogradsko proleće“ u vreme najveće slave tog festivala.

Jelena je izvela dve kompozicije Aleksandra Koraća pri čemu je otvorila revijalni deo programa pesmom Nade Knežević „Seti se naše ljubavi“ iz 1971. godine, a onda je izvela evergrin hit „Duga topla noć“ Lole Novaković sa „Beogradskog proleća“ 1973.

Kao treću numeru Jelena je izvela kompoziciju Arsena Dedića „Ne plači“ koju je Bisera Veletanlić pevala na „Beogradskom proleću“ 1971.

Kompletan nastup se može pogledati na YouTube kanalu „RTS Muzika“:

foto Nemanja Miščević
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here