Borba za slobodu u nevreme – otvoren 15. Kustendorf !

Nakon prošlogodišnjeg onlajn izgnanstva, Kustendorf je najzad ponovo na Mokroj Gori

0
Reklama

Petnaesti Kustendorf otvoren je veče ovim rečima pred višebrojnom publikom u Drvengradu sa svečanom ceremonijom koja je bila posvećena obeležavanju stogodišnjice rođenja italijanskog režisera Paola Pazolinija. Otvaranje je činilo prikazivanje omaža ovom reditelju i njegovog kratkog filma „Šta su oblaci?“ iz koga je replika koja čini slogan godišnjeg Kustendorfa „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“.
Kruna ceremonije bio je performans inspirisan Pazolinijevim delom, koji su izveli studenti prve godine Akademije umetnosti iz Beograda, klasa Milana Neškovića.
Festival je otvorio Emir Kusturica poželevši dobrodošlicu u slobodne, srpske planine. „Danas živimo u vremenu koje možemo nazvati nevremenom. To su zla vremena u kojima nemamo nekoga kao Pazolini da nam osvetli put. Ako je kovid 19 prekinuo za trenutak ovaj festival, mi ćemo se truditi da u budućnosti pomeramo termine tako da ne izgubimo čitavu godinu. Ne smemo biti lutke! Moramo se boriti za slobodu!“

Prvi dan festivala prikazan je dobitnik glavne nagrade filmskih kritičara kanskog festivala, film „Perje“ („Feathers“) egipatskog redatelja Omara El Zohairija, nastavak filma, održana je godinafa godine radionicu sa ovim mladim redom. svojim kratkometražnim filmom i bio nagrađen posebnim priznanjem.
Prvi dan zatvorio je nastupio Jovana Maljokovića.

Petnaest filmova naći će se u takmičarskom programu 15. Kustendorfa koji trenutno dobro predstavljaju trendove u novoj produkciji kratkometražnih filmova, ali se i izdvajaju po autentičnosti autorskih vizura i vešti. O bitnicima zlatnog, srebrnog i bronzanog jajeta, odlučujuće žiri koji čine egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf (Mariam Abou Ouf), publicističke filmove Brigita Portije (Brigitta Portiel), autorke profesora Dušana Portie (Brigitta Portier), umetnika umetnika Dušana Portiera, umetnika umetnika i umetnika. Ivan Šijak.

  1. Kustendorf održava se u organizaciji proizvodne kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Mećavnik grada. Mladi filmski stvaraoci i veliki svetski autorski film biće u fokusu i ovogodišnjeg Kustendorfa.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf je jedan od retkih festivala u svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika, a koji ugošćava proslavljene filmske škole iz škole mladih autora i muških glumaca, filmske akademije i studente sveta. kao i druge eminentne goste iz sveta filma.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here