Bogata žetva domaćih igranih TV serija u aktuelnoj 2021. godini

Preostaje nam i dalje sedenje u toplim domovima ispred malih ekrana

0
ReklamaPreostaje nam i dalje sedenje u toplim domovima ispred malih ekrana


Hiper produkcija televizijskih serija se nastavlja i u novoj 2021. godini, koja će zapravo biti još bogatija u pogledu nezaustavljivog snimanja igranog TV programa, jer se trenutno realizuje ili priprema više od čak 40 projekata različitih žanrova, što je idealno za publiku ispred malih ekrana u doba pandemije. Eskapizam – beg od stvarnosti, šta ćete lepše u pandemiji koja traje bezmalo godinu dana?

Ekonomski gledano, korona dakle ne samo da nije nimalo naudila TV industriji, već kao da ju je pojačala i pustila na mlazni pogon i nepreglednu pokretnu traku i slobodno možemo da pariramo HBO, Netflixu, Amazonu i drugim kompanijama u svetu po broju serija za tako kratko vreme u veoma maloj zemlji. Srećom, sada ima posla za toliko ranije zapostavljenih glumaca.

Tokom januara premijere su imale već dve zapažene serije koje su osvojile gledalište malog ekrana – telenovela „Tajne vinove loze“ (36 epizoda) sa glumačkim parom Sloboda Mićalović – Vojin Ćetković i sportska komedija „Drim tim“ Dejana Zečevića sa Lazarom Ristovskim, oba na kablovskom kanalu „Superstar TV“ Telekoma Srbije, kao i na RTS 1.
Upravo se priča da će te serije imati nastavak, i druge sezone su planirane da se snimaju tokom leta.


NEK IDE ŽIVOTRanije emitovana na Superstar TV kanalu, u produkciji Telekoma Srbije, a sada premijerno ide na TV Pink treća serija ove godine – sitkom „Nek ide život“ od 44 epizode u režiji Slobodana Šuljagića, gde glumi Anđelka Prpić, a uz nju su – Ljiljana Stjepanović, Nebojša Ljubišić, Paulina Manov.

Isti reditelj je autor komične, porodične i melodramske serije “Neki boji ljudi” od čak 66 epizoda, koja se delimično prikazivala na Superstar TV, a njen nastavak, kao i premijera na Pinku očekuje se tokom proleća.
U toj seriji igraju takođe Nebojša Ljubišić, Milena Vasić, Tijana Marković, Branislav Jerković i drugi.

Treća serija koja čeka svoj dalji “rasplet” i sudbinu prikazivanja jeste “Zlatni dani”, koja je počela da se emituje na Pinku, ali izgleda zbog slabe gledanosti je obustavljena, i onda vraćena na Superstar, jer sve navedene serije su u produkciji Telekoma.
U “Zlatnim danima” centralne likove ljubavni par tumače Tamara Krcunović i Andrija Kuzmanović, sa njima su Milutin Mima Karadžić, Aleksandar Radojičić, Jana Milosavljević, Vuk Kostić, Amar Ćorović, Snežana Savić, a sve po scenariju pokojnog Gordana Mihića, i režiji Marka Sopića u 30 epizoda.

Na RTS je krenulo emitovanje najnovije komične serije od 13. februara “Kaljave gume” Miodraga Ćertića, iz 10 epizoda. Serija je snimana i u SAD, gde uz glavnu glumicu Goricu Popović važnu ulogu igra i američki glumac Kris Malki (“K 9000”, “Tvin Piks”), dok ostale role imaju Jelena Stupljanin, Bojan Žirović, Jovana Gavrilović, Tanja Bošković, Miki Krstović, Goran Sultanović …

KALJAVE GUME
JEDINI IZLAZ
Spomenuta Anđelka Prpić trenutno je aktuelna sa bioskopskim filmom „Jedini izlaz“ Darka Nikolića, gde je prvi put odigrala veoma ozbiljnju ulogu u mračnom trileru, a upravo iz tog ostvarenja će se realizovati i serija od 10 epizoda.
U tom trileru društvo joj prave Ljubomir Bandović, Nikola Ristanovski, Danica Maksimović, Milena Predić, Milan Čučilović, Jovo Maksić, a u seriji će se pojaviti i Nela Mihailović.

Nije to jedini film sniman za bioskope, koji se pretvara istovremeno u seriju, biće takvih projekata više tokom aktuelne sezone. To će postati praksa ubuduće za skoro sve naslove velikog ekrana, gotovo da ne postoji više film koji neće postati istovremeno i serija.

Pre svega dosta se očekuje od biografske drame “Toma” Dragana Bjelogrlića o legendarnom pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću, kojeg tumači sve veća zvezda malog, sada i velikog ekrana Milan Marić. Antologijsku pevačicu Silvanu Armenulić igra Tamara Dragičević, i sa njima čitava plejada srpskog glumišta: Srđan Žika Todorović, Olivera Bacić, Vojin Ćetković, Milena Radulović, Mirjana Karanović, Andrija Kuzmanović, Đorđe Stojković, Slobodan Boda Ninković, Vaja Dujović, Petar Benčina, Iva Ilinčić, Paulina Manov i drugi.
Režiju serije potpisuju Bjelogrlić i Zoran Lisinac, a Bjela je i ko-scenarista sa Nikolom Pejakovićem, takođe je i producent zajedno sa muzičarem Željkom Joksimovićem.

Istorijska biografska drama “Ime naroda“ Darka Bajića imala je uspeha na filmskim festivalima, i mnogi su smatrali da je idealna za format TV serije. To će se naravno i desiti, tako da će “selidba” na male ekrane na RTS biti tokom proleća, a u priči o Svetozaru Miletiću igraju Ljubomir Bandović, Katarina Žutić, Andrija Kuzmanović, Žarko Laušević, Radovan Raša Vujović, Milutin Mima Karadžić, Ana Franić, Igor Benčina.

Nakon velikog uspeha u bioskopima u doba korone sa čak 65 000 gledalaca, komedija “Vikend sa ćaletom“ po scenariju i režiji Miroslava Momčilovića postala je i mini serija od 7 epizoda na kanalu Nova S, u produkciji United Media, a može se naručiti preko SBB provajdera u formi “bindžovanja” – gledanje cele serije odjednom za određeni iznos.
Glavna uloga je poverena Nenadu Jezdiću, dok mu rame uz rame pristaju Branislav Bane Vidaković, Aleksandra Anja Alač, Miodrag Miki Krstović, Marko Gvero.

Sportska melodrama o talentovanom fudbaleru “Zlatni dečko“ u režiji debitanta Ognjena Jankovića, takođe će biti u formi filma i serije od bar 10 nastavaka, gde će nadarenog umetnika na terenu igrati Denis Murić, a sa njim su Petar Strugar, Andrija Kuzmanović, Tihomir Stanić, Igor Benčina, Ljubomir Bulajić.

Istorijski spektakl “Kralj” Zdravka Šotre zamišljen je kao serija iz 15 epizoda i film za bioskop, prema romanu Vuka Draškovića “Aleksandar od Jugoslavije”.
Kralja Aleksandra tumači Ljubomir Bulajić, kraljicu Mariju Tamara Aleksić, a u projektu je angažovan neverovatan broj od 130 glumaca gde spadaju i – Petar Strugar, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Sergej Trifunović, Tanasije Uzunović, Nataša Ninković, Nela Mihailović, Danica Maksimović, Anica Dobra, Vojin Ćetković, Srđan Timarov, Vesna Čipčić
Produkcija je u rukama United Media za TV Nova S.

Ratna drama “Košare“ posle neprijatnih dešavanja na snimanju o kojima su pisali svi mediji, dobiće nastavak realizacije, kao film i serija od 12 epizoda, u režiji Balše Đoga, koji je postao zapažen sa krimi serijom “Pet”. U ovoj seriji i filmu igraju – Viktor Savić, Žarko Laušević, Miloš Biković, Svetozar Cvetković, Milena Radulović, Nikola Kojo, Aleksandar Radojičić.

Tranziciju sa filma na TV seriju doživeće i projekat epohe “Bilo jednom u Srbiji“ Petra Ristovskog o usponu Leskovca kada je postao vodeći industrijski grad prve polovine 20. veka.
Nostalgičnu romantičnu priču u periodu posle Drugog svetskog rata oživeće glumci Sloboda Mićalović, Viktor Savić, Radovan Vujović, Teodora Ristovski, Predrag Miki Manojlović, Dragan Petrović Pele, Zoran Cvijanović, Nemanja Oliverić, a serija će imati barem 10 epizoda. Ovde je poslednju ulogu gradonačelnika Leskovca ostvario Ivan Bekjarev, pre nego što će na žalost zauvek otići zbog pandemije.


KRALJ
BILO JEDNOM U SRBIJI
KOŠARE
Produkcija “Firefly” koja je iznedrila zapažene krimi serije “Tajkun” Miroslava Terzića, “Močvara” Olega Novkovića i “Klan” Bobana Skerlića najavila je da će sve pomenute serije imati svoje druge sezone, čak se “Klan” planira već u cugu kao spoj drugog i trećeg ciklusa.

Ista ta produkcija koja realizuje projekte u saradnji sa vodećim gigantom Telekom Srbija, snimila je već mini seriju od 5 epizoda “Porodica” Bojana Vuletića o poslednjim satima na slobodi bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, koga tumači Boris Isaković.
Suprugu Miru Marković odigrala je Mirjana Karanović, dok ostale uloge u seriji o hapšenju Miloševića imaju i Ljubomir Bandović, ali i Milan Marić kao Čeda Jovanović.

Još nekoliko TV serija planira “Firefly”, među kojima je i adaptacija poznatog romana “Gorila” Dušana Savkovića, avantura žestokih srpskih momaka 60-tih godina prošlog veka u Parizu, i priča o telohranitelju Alena Delona.
Osim toga, produkcija se širi i na tržište van Srbije, mađarski „Džoj rajder“ udružio je snage na novom međunarodnom projektu „Frust“, gde je kreator serije pisac Srđan Vuletić, dok će režiju potpisati dobitnik Oskara i Zlatnog globusa Danis Tanović.

Planiraju i ekranizaciju romana “Konstantinovo raskršće“ Dejana Stojiljkovića, ali i drugih knjiga kao što je “Besnilo“ Borislava Pekića.
Na repertoaru im je i „Kobni suparnik“, špijunski triler iz sveta službe MI6 iz pera Tima Sebastijana, bivšeg novinara BBC-ja.


KALKANSKI KRUGOVI
ZLATNI DEČKO
Dve serije koje su već snimljene iz te produkcije su misterija „Kalkanski krugovi“ Milana Karadžića sa odličnom ekipom glumaca (Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Žarko Laušević, Vesna Čipčić, Olivera Bacić, Nina Janković, Pavle Mensur) i triler “Crna svadba” o ritualnim ubistvima u jednom selu, gde glavne detektive igraju Nikola Kojo i Uliks Fehmiu, uz njih su Slavko Štimac, Filip Đurić, Jelena Đukić, Raša Bukvić i drugi.

Krimi tematika prisutna je i u novoj seriji “Kljun” iz 10 nastavaka, za Nova S, United Media produkcije, a jedan od autora scenarija u timu je reditelj Srđan Dragojević.
Uloge su poverene Ivani Vuković, Nataši Tapušković, Filipu Đuriću, Ljiljani Blagojević.

Krimić iz miljea estrade i muzičkog biznisa iza kulisa “Pevačica” takođe će imati premijeru uskoro, iz pera i produkcije Predraga Gage Antonijevića, koji će u 12 epizoda predstaviti svet estrade kroz prizmu trilera i misterije. Igraju folk pevačica Milica Pavlović, Igor Đorđević, Miloš Timotijević, Nataša Ninković, Nikola Rakočević i drugi.

Antonijević je uveliko u snimanju pete sezone serijala “Ubice mog oca”, a nakon uspešne druge, planira i treću sezonu špijunske priče “Državni službenik”.
Isto tako, najavljena je i mini serija “Dara iz Jasenovca”, nakon bioskopske distribucije tog njegovog filma koja će početi u aprilu.
Mada, začudno, sada u subotu, 20.02. film će biti prikazan ekskluzivno na RTS 1. Kako to sad odjednom ta odluka, niko ne zna.


CRNA SVADBA
KLJUN
PEVAČICAEpoha će biti zastupljena u raskošnoj seriji “Vreme zla” prema romanu Dobrice Ćosića (United Media, za kanal Nova S), u režiji Ivana Živkovića, a ekipa je sledeća: Žarko Laušević, Goran Bogdan, Nebojša Dugalić, Goran Šušljik, Isidora Simijonović, Vesna Čipčić, Sergej Trifunović, Nataša Ninković, Nada Šargin, Boris Isaković …

Čuvena “Nečista krv” Bore Stankovića će biti kao serija iz 10 epizoda, a film će nositi naziv “Hadžijino zvono” u režiji Milutina Petrovića, sa udarnim akterima – Dragan Bjelogrlić, Dragan Mićanović, Nela Mihailović, Ljubomir Bandović, Nikola Šurbanović.

Od novih naslova snimljena je serija “Azbuka našeg života“ prema romanima Mirjane Bobić Mojsilović, u produkciji “Contrast Studios” Radoša Bajića, u režiji njegove ćerke Jelene Bajić Jočić , gde igraju Aleksandra Janković, Nebojša Milovanović, Anđelka Prpić, Miona Marković, Aljoša Vučković, Radoš Bajić…

Komedija prema američkom sitkomu “Dva i po muškarca” dobiće domaću verziju “Tri muškarca i tetka” gde tandem braće igraju Marko Janketić i Milan Vasić, uz Seku Sablić, a humor neće izostati ni u sitkomu “Ljubavni zalogaji“ Milorada Milinkovića iz 20 epizoda, “Radio Mileva“ (Anđelka Prpić, Marija Vicković, Olga Odanović), “Don Gilić“ u stilu Srećka Šojića i “Bele lađe” (Milan Lane Gutović i Voja Brajović), “Ljubav ispod Zlatnog bora“ Slobodana Šuljagića (Katarina Radivojević, Ivan Tomić, Marijana Mićić, Marko Marković), kao i “Koleginice” (Vesna Stanković, Boris Komnenić, Miljana Kravić, Saša Joksimović).


VREME ZLA
AZBUKA NAŠEG ŽIVOTA
Nova verzija “Crnog Gruje” biće u komediji “U zagrljaju Crne ruke“ sa Banetom Trifunovićem, a humoristički sadržaj je prisutan i u projektu “Advokado“ Nikole Pejakovića, gde igraju Branka Katić, Ljubomir Bandović.
Isti autor posle uspeha sa serijama “Meso” i posebno “Kosti”, planira i finale te trilogije o Banja Luci u serijalu “Koža”.

Premijeru će imati i misterija “Beležnica” Miroslava Lekića iz 12 epizoda, prema romanu “Beležnica profesora Miškovića” Ratka Dmitrovića (Momčilo Otašević, Milena Radulović, Miloš Samolov, Anica Dobra, Svetozar Cvetković, Irfan Mensur, Aleksandar Radojičić, Tijana Čurović, Aleksandar Srećković Kubura, Miodrag Krivokapić, Dejan Lutkić). Seriju najavljuju kao prvu na temu paranormalnog, na krilima stranih proizvoda tipa “Dosije X” ili “Tvin Piks”.

Ne zna se mnogo o seriji „Jesenje kiše„, sem da je pisac scenarija Radoslav Lale Pavlović (Moj rođak sa sela), koji potpisuje i „Beležnicu“ sa timom saradnika, i da je reč o uverljivom prikazu života lekara, van holivudskog glamura kakav nudi Urgentni centar.

Nove epizode licencnih telenovela “Tate“ i “Igra sudbine“ se i dalje snimaju u produkciji Smart Media, koja bi realizovala i nastavak popularne sapunice “Istine i laži”.
Kompanija Emotion će snimati barem 80 epizoda popularne američke sapunice“Dinastija” (imala je 220 epizoda), kao i nastavak “Urgentnog centra”, čija se nova sezona od čak 70 nastavaka i dalje emituje.
Pojačanje u glumačkom timu ER je bilo u liku Slobode Mićalović, Dragana Mićanovića, Marije Vicković.

Druga sezona čeka i serije koje su imale zapažen prijem kod publike – psihološka drama i misterija “Dug moru“, sada u režiji Gorčina Stojanovića, krimić „Besa“, avantura „Švindleri“ sa drugom ekipom ispred i iza kamere, sitkom „Slučaj porodice Bošković“, komedija „Junaci našeg doba“ iz pera veterana Siniše Pavića, telenovela „Hotel Balkan“, kriminalistički “Južni vetar”, triler “12 reči”, verovatno i “Kamiondžije”…

Nastaviće se ….


Ivan MakragićReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here