Bogata ponuda predstava tokom avgusta u beogradskom pozorištu „Teatrijum“

Komedije, drame, istorijske teme, mjuzikli, dečje predstave

0
Reklama


Komedije, drame, istorijske teme, mjuzikli, dečje predstave

BEOGRAD, 6. avgusta – Nakon velike posećenosti u julu, pozorište “Teatrijum” na sceni Kapetan-Mišinog zdanja nastavlja sa radom tokom avgusta sa nekoliko novih gostovanja, i večeras (06.08.) se igra poznati komad “Osam žena” prema istoimenom francuskom hit filmu.

Jedino pozorište u Beogradu koje radi tokom leta na otvorenoj sceni u dvorištu Univerziteta, ukupno će ponuditi publici prestonice oko 80 izvođenja predstava, uključujući i komade za decu, na koje je ulaz – besplatan.

Jul su obeležile uspešne premijere komada „Tesla – Svetlopis u vremenu“ Miroslava Benke (igraće se ponovo 24, 26., 27. i 29. avgusta) i „Banović Strahinja“ Borislava Mihajlovića Mihiza, u režiji Bojana Lazovića, rađene u koprodukciji Pozorišta Teatrijum i Centra beogradskih festivala (CEBEF).

Čuvena drama o junaku Banović Strahinji, koji je skupio hrabrosti da oprosti ženi preljubu sa neprijateljem, u predvečerje Boja na Kosovu, jeste priča gde se prkosi tradicionalnim, patrijarhalnim vrednostima i surovosti tog doba, i umesto moći i sile, heroj bira plemenitost.
Igraju: Fedor Đorović, Vladan Gajović, Gala Šalipur, Elizabeta Đorevska i Nikola Živanović.

I ovog meseca će najmlađi sugrađani uživati u dečjim predstavama svakog vikenda od 11 časova, a ulaz je besplatan za sve, zahvaljujući Fondaciji „Alek Kavčić“.


Banović Strahinja, foto Vladislava Krstić
Od početka avgusta na repertoaru je bilo neobično, duhovito, višeslojno delo “Balon” prema drami hrvatskog autora Mate Matišića, u režiji Monike Romić, koja i igra jednu od ključnih uloga. Komad je doživeo veliki uspeh u izvođenju pod otvorenim neb om i pred prepunim gledalištem. Pored Monike, glume i – Siniša Ubović, Miljan Prljeta i Vasilija Kozić.

Glumac Milan Caci Mihailović predstavio je svoj čuveni “Cacijev Uspomenar” kao lične zabeleške anegdota iz života glumaca, pretežno iz bifea Ateljea 212, kao omaž mnogim dramskim umetnicima koji nisu više sa nama.

Nova produkcija – psihološka duo drama “Bez pogovora” Harolda Pintera, u režiji glumca Janka Cekića koji i igra sa Nikolom Ivačkovim, imala je svoju prvu reprizu 4. avgusta, dok se “Bajka o pozorištu” u režiji Dušana Aškovića igrala veče kasnije, a glumili su – Vladimir Tadić, Voja Raonić, Dragana Janković, Milan Marković, Mirjana Simić, Jovana Tadić i Jovan Simeunović.

Čuveni francuski film “Osam žena” Fransoa Ozona dobija i pozorišnu verziju koju će publika gledati večeras, 6. avgusta. Prema drami mjuziklu Robera Tome, i režiji glumca Igora Đorđevića, igra osam žena – Ana Pogorelić, Marija Damjanov, Matea Trifunović, Nataša Miovčić, Neda Vuković, Sara Čizmović, Tamara Mladenović i Tijana Gal.

U kući se dešava ubistvo, i to pada jedini muški član i glava porodice – Marsel, i žene shvataju da samo jedna od njih može da bude ubica.


BALONDiplomska predstava “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” studenata glume u klasi glumca Igora Đorđevića i rediteljke Milice Kralj – dramski biser Ive Brešana, ponovo će se igrati 7. avgusta pred beogradskom publikom. U velikom ansamblu igraju: Andrej Jemcov, Đorđe Mišina, Jovan Petrović, Luka Markišić, Neda Vuković, Nikola Petrović, Tamara Mladenović i Teodor Vinčić.

Monodrame “Strah od ljubavi” glumice Sonje Jauković i “Zlostavljanje” prema pripovetci Ive Andrića, u režiji Tihomira Stanića, gde igra Milica Janković, na programu su 8. i 10. avgusta.

Naslov “Simfonija Crnjanski” u režiji glumca Đorđa Markovića igraće se 09.08., Vesna Stanković izvešće 11.08. svoju poznatu monodramu „Milunka Savić“, glumica Mariana Aranđelović će 12.08. odigrati svoj popularni Stand Up.

Na listi su i komedija “Klara, dogodilo se nešto neočekivano” (13.08.) Ivana Tomaševića i monodrama “Kontrabas” (14.08.) Patrika Ziskinda (poznat po romanu i filmu “Parfem”), u rediteljskoj postavci Vladimira Đurkovića (mjuzikl Pozorišta na Terazijama – “Flešdens”).

Prošlogodišnja produkcija Teatrijuma – “Don Žuan” prema motivima komada Molijera, u režiji glumca Tihomira Stanića i Marka Misirače, na repertoaru će biti 15. i 16. avgusta.


Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja foto Marija PetrovićMuzička hit komedija “Nas dve” ujedinjuje pevačicu Zoe Kidu (“Zemlja Gruva”) i glumicu Tatjanu Kecman (17.08.), a monodrama “Nadežda Petrović” (18.08.) u tumačenju Biljane Đurović i režiji Božidara Đurovića, govori o toj čuvenoj srpskoj slikarki i bolničarki.

Teatrijum u ponudi ima i ruski komad “Sirena Viktorija” (19.08.) Aleksandra Galina, u režiji glumca Radoslava Milenkovića, koji i igra sa Milenom Pavlović i Tatjanom Kecman, “Ženici” (20.08.) rediteljskog tandema Pera Eranović-Ivan Baranović, “Slavne srpske vojvode” (21.08.) Boška Puletića.

Glumac Daniel Kovačević će predstaviti svoje rediteljsko viđenje čuvenog romana na sceni “Zločin i kazna” (22.08.) Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, igrano do sada u Ruskom domu u Beogradu.

Još jedan ruski klasik “Ujka Vanja” Antona Pavloviča Čehova u režiji Borjanke Ljumović i Ivane Terzić na planu je 23.08., komedija “Tuđe slađe” se igra 25.08., ponovo sa rediteljskim potpisom glumca Janka Cekića, a poznatu bokeljsku priču “Tre sorele” Stevana Koprivice će publika gledati 28. avgusta kao klasu glumca Aleksandra Đinđića.

Za sam kraj biće izvedena komedija “Amateri” (30.08.) reditelja Momčila Miljkovića, a Tihomir Tika Stanić će 31. avgusta zatvoriti letnju scenu svojom monodramom „Na Drini Ćuprija“ prema istoimenom romanu našeg Nobelovca – Ive Andrića.

Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu dramskog umetnika – glumca i reditelja Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i gradske opštine Stari grad.
Upravnik i jedan od osnivača pozorišta je glumac Vladan Gajović, a u osnivanju je učestvovala i glumica Vesna Stanković.


NAS DVEPozorište je prošle godine imalo vrlo uspešnu „nultu“ sezonu u kojoj je odigrano 50 predstava, a ove godine je „prva“ sezona otvorena 1. jula.

Smeh i suze, lutanja, traženja, želje i preispitivanja teme su kojima se bave predstave na našem repertoaru naredne nedelje – od Crnjanskog i Andrića do stand up show-a.

Repertoar letnjeg pozorišta „Teatrijum“ od 8. do 14. avgusta:

Autorski projekat Sonje Jauković
STRAH OD LJUBAVI
po romanu „Darina” Leposave Jovanović
Ponedeljak 08. avgust
monodrama u tumačenju Sonje Jauković

„Koliko strah od patnje i povrede osiromašuje naše živote?”
Reč je o lirskoj ljubavnoj komediji koja govori o životnom putu Darine, žene iz naroda, sa juga Srbije, koja priča svoju porodičnu priču o ljubavi, o strahu zbog koga je propustila ljubav, a kasnije nije dozvolila da je ponovo obuzme… Koliko je danas mladih žena i muškaraca, zbog straha da se otvore za ljubav i ponovo rizikuju, ispunjen život zarobila izvesnošću, virtuelnim prijateljima i samoćom?

Autorski projekat Đorđa Markovića
SIMFONIJA CRNJANSKI
09. avgust u 21h
igraju: Đorđe Marković, Kristina Pajkić, Marta Bogosavljević, Milan Vučković, Mihailo Laptošević

Od Čarnojevića, preko Hiperboreje, pa sve do londonskih godina omeđen je drum kojim je lutao Miloš Crnjanski, noseći sa sobom ono ushićeno, zaneseno, setno i melanholično. Autor predstave je, putujući kroz svet i dela Crnjanskog počeo da osluškuje muziku jezika i shvatio da se svi ti slapovi rečenica, stihova, slika i boja slivaju u jednu simfoniju. Sudbina ratnika, ljubavnika i izgnanika – tri stuba ličnosti Crnjanskog, postala su tri čina predstave „Simfonija Crnjanski“.


Ivo Andrić
ZLOSTAVLJANJE
Sreda 10. avgust
režija: Tihomir Stanić
monodrama u tumačenju Milice Janković

Jedan čovek, pogotovu jedna žena, mora u odbrani svojih prava i svoje ličnosti da se osloni na druge ljude i na svoje pravo onakvo kakvo je formulisano u zakonima, ili bar u shvatanjima i navikama društva“.
Predstava “Zlostavljanje” je dramsko tumačenje istoimene Andrićeve pripovetke. Glavni lik u priči, Anica, se suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku, a ono što aktuelizuje predstavu jeste što istraživanja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u partnerskom odnosu, tako da je ova monodrama zapravo način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na kako Andrić kaže, ličnu sreću.


SIMFONIJA CRNJANSKI – ĐORĐE MARKOVIĆ
ZLOSTAVLJANJEVesna Stanković
MILUNKA SAVIĆ
Četvrtak, 11. avgust u 21h
režija: Petar Stanojlović
monodrama u tumačenju Vesne Stanković

Lična ispovest u prvom licu ratnice i herojine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić, o životu i smrti, ratu, Srbiji i njenoj istoriji. Žena – borac koja je dobila najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, bila je neustrašiva u svakoj borbi, a u Kolubarskoj bitki istakla se kao bombaš.

STAND UP – MARIANA ARANĐELOVIĆ
Petak, 12. avgust u 21h

Veče spontanog humora iz ženskog ugla: Lucidan komentar o sopstvenoj ličnosti i svetu koji nas okružuje.
Logični zaključci o nelogičnim pojavama. I obrnuto!

Uputstva za rukovanje saobraćajcima, rodbinom i ostali praktični i modni saveti…
Ostanite vitalni u potrazi za partnerom! Šarmantan vodič kroz muško – ženske odnose, sa analizom sličnosti i razlika među polovima.

Mariana je svoj Stand Up igrala na mnogim scenama Beograda (UK Vuk) i Srbije, i dalje uspešno delo živi u umetničkom životu naše zemlje.

MARIANA ARANĐELOVIĆTekst: Aneta i Ivan Tomašević
KLARA, DOGODILO SE NEŠTO NEOČEKIVANO
Subota, 13. avgust u 21h
igraju: Ivan Tomašević, Aleksandra Ristić, Aneta Tomašević

Pred nama izranjaju glumci – obični ljudi od krvi i mesa sa mnoštvom mana, sumnji, strahova, želja, ali i bračnih nesuglasica o životnih zabluda. Čitav preobražaj prati trauma i katarza glavnih junaka. Glumci stvaraju dirljivu komunikaciju i empatiju publike koja (neočekivano) postaje deo performansa. Sve vreme traje ta čudna intimnost i bliskost gledaoca i junaka predstave, koja se sa uspehom igra već 20 godina.


Patrik Ziskind 
KONTRABAS
Nedelja, 14. avgust u 21h
režija: Vladan Đurković
monodrama u tumačenju Đorđa Kreće

U životu jednog muzičara, kontrabas predstavlja prijatelja, neprijatelja, ljubavnicu, prepreke na putu koje je sam sebi zacrtao. Kontrabas je napisan 1981. godine, preveden je na 27 jezika i jedan je od najigranijih nemačkih komada. U Beogradu je tokom 90-tih Predrag Ejdus igrao ovu, u to vreme vrlo popularnu predstavu, u Malom pozorištu „Duško Radović”. Danas ovog samoironičnog kontrabasistu igra Đorđe Kreća.

POZORIŠTE TEATRIJUM: Ideja o pozorištu Teatrijum pokrenuta je na inicijativu našeg uvaženog dramskog umetnika Tihomira Stanića, uz podršku Univerziteta u Beogradu, koji je ustupio dvorište Kapetan-Mišinog zdanja i gradske opštine Stari grad. Upravnik i jedan od osnivača pozorišta je glumac Vladan Gajović, a u osnivanju je učestvovala i glumica Vesna Stanković. Pozorište je prošle godine imalo vrlo uspešnu „nultu“ sezonu u kojoj je odigrano čak 50 predstava, a ove godine je „prva“ sezona otvorena 01. jula. 

Ove sezone novina je dečji program – svakog vikenda u 11h igraju se predstave za decu, a ulaz je potpuno besplatan za sve, zahvaljujući podršci fondacije „Alek Kavčić“. 

Planirano je oko 80 predstava koje će se igrati skoro svako veče tokom jula i avgusta, a Tihomir Stanić će svojom monodramom „Na Drini ćuprija“ zatvoriti sezonu 31. avgusta. Sve predstave počinju u 21h, a karte se mogu kupiti preko sajta teatrijum.rs i linka https://new.tickets.rs/venue/pozoriste_teatrijum_105, kao i na blagajni Rektorata svake večeri od 19h.
Cena karata je 1000 dinara, dok su karte za monodrame 700 dinara. Studenti i penzioneri imaju 20% popusta.


KONTRABAS
Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here