Bogata koncertna nedelja u Beogradu i Srbiji (26.10.-31.10.): Beogradski Jazz festival, SOMUS, Goblini, Marčelo

Završetak muzičkog oktobra, a sledi ne tako povoljan novembar

0
ReklamaZavršetak muzičkog oktobra, a sledi ne tako povoljan novembar


BEOGRAD & SRBIJA: Beogradski džez festival, Bizjak duo & Muzikon,
grupa Goblini, Marčelo, Somborske muzičke svečanosti, neki su od atraktivnih programa koji će se održati u narednih nedelju dana (26.10.-31.10.) u Beogradu i Srbiji (Somboru i Novom Sadu), uprkos sve težoj situaciji oko pandemije.

Time se i završava mesec oktobar, a onda sledi novembar, koji barem prema prvim zakazanim svirkama, ne obećava da će biti prebogat dešavanjima u prestonici i celoj zemlji.

Prvi muzički događaj je na redu već večeras, 26. oktobra od 19 sati kada počinje 37. izdanje Beogradskog džez festivala, koje će trajati do 1. novembra.

Pod sloganom “Džez plamen” (Jazz Flame) ove godine festival obeležava pola veka od rođenja manifestacije, 1971. godine.
Festival će u punom formatu trajati 6 dana, a održaće se i jedan „bonus“ koncert u Domu omladine, 1.11. kao i gostovanje u Novom Sadu, što čini ukupno nedelju dana najboljeg savremenog džeza iz celog sveta u Srbiji.


U salama uglavnom Doma omladine Beograda i pomalo Kombank Dvorane, nastupiće 25 sastava, sa preko 100 muzičara iz 18 zemalja, sa 3 kontinenta (Evropa, Severna Amerika i Azija).

37. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL 
/ PROGRAM

Utorak, 26. 10. 2021.

 Velika sala DOB 19.00

Majamisty TriO feat. Ulrich Drechsler, Aneta George & Dečji hor LA LA studio
(Srbija/Austrija/Severna Makedonija/Francuska)

Theo Croker BLK2LIFE || A FUTURE PAST (SAD)Sreda, 27. 10.
Velika sala DOB 19.00

Markus Stockhausen Group – Tales Tour (Nemačka/Holandija)
Rymden (Bugge Wesseltoft, Dan Berglund, Magnus Öström) (Švedska/Norveška)


Amerikana DOB 22.30

Serbian Showcase:

Jovićević/Miklós/Wójcinski Trio (Srbija/Mađarska /Poljska)

Drama Quartet (Srbija)

drumbooty (Srbija)


Jasna Jovićević: Jovićević/Miklós/Wójcinski Trio, foto – Sabina Kojić
drumbooty – photo Ivana Čutura
Drama Quartet – foto: Dejan TomkaČetvrtak, 28. 10.

Velika sala DOB 19.00

SEIFERT NIGHT: THE BEST OF POLISH JAZZ

Marcin Wasilewski Trio & Joe Lovano „Arctic Riff“ (Poljska/SAD)

Piotr Damasiewicz & Into the Roots (Poljska)

Mateusz Smoczyński Trio (Poljska)

Amerikana DOB 22.30

Spinifex (Holandija/SAD/Belgija/Portugal/Nemačka)

Angles 8 (Švedska/Norveška)

Petak, 29. 10.

Velika sala DOB 19.00

Petros Klampanis Trio (Grčka/Estonija/Poljska)

Arild Andersen Group (Norveška)

Amerikana DOB 22.30

Debussy Now! (Mađarska/Rusija)

Ghost Horse (Italija/SAD)


Angles – foto: Francesca Patella
Spinifex photo Raymond van Mil
Subota, 30.10.

Velika sala DOB 19.00

Stanković All Stars (Srbija)

Aziza Mustafa Zadeh Trio (Azerbejdžan/Nemačka)

Amerikana DOB 22.30

Itamar Borochov Quartet (Izrael/SAD/Belgija/Italija)

Thomas de Pourquery & Supersonic (Francuska)

Nedelja, 31. 10.

Kombank dvorana 19.00


Džez oktet FMU & Specijalni gosti: Vokalni kvartet MING (Srbija)

Subway Jazz Orchestra (Cologne) feat. Maria Schneider: Maria’s Masterpieces (Nemačka/Francuska/Australija/SAD)

Amerikana DOB 22.30

TGB (Portugal)

Edi Nulz (Austrija)

Ponedeljak, 1. 11.

Zatvaranje Beogradskog džez festivala

Velika sala DOB 20.00

Brad Mehldau Trio (SAD)


Lidija i Sanja Bizjak – „Bizjak duo“

Bizjak duo & Muzikon

Zadužbina Ilije M. Kolarca 27.10.


Orkestar Muzikon i Bizjak duo pozivaju publiku da ove večeri dođu u Zadužbinu Ilije M. Kolarca na koncert koji su dugo planirali i konačno došli u situaciju da ga izvedu.

Muzikon nastavlja praksu saradnje sa solistima počastvovani su što će deliti scenu sa Bizjak klavirskim duom, kao što im je bio zvezda večeri Stefan Milenković na koncertu u Botaničkoj bašti “Jevremovac” tokom leta.

Koncert je prema konceptu podeljen u dva poglavlja, od čega će prvi deo biti posvećen stvaralaštvu klasicizma, dok je drugi deo rezervisan za kompozitore 20. veka.

Sestre Lidija i Sanja Bizjak predstavljaju srpsko-francuski sastav “Bizjak duo”, žive u Parizu duže vreme i imaju zapaženu internacionalnu karijeru.

Program večeri je sledeći: Koncert za klavirski duet i orkestar Leopolda Koželuha, Koncert za klavirski duo i gudački orkestar Malkolma Arnolda, a tu su i dela Volfganga Amadeusa Mocarta i Bele Bartoka.


Lidija i Sanja Bizjak – „Bizjak duo“
Kolarac će biti produktivan ove sedmice, jer već 29. oktobra biće realizovasn koncert „Kamo noći, kamo dani“, povodom 40 godina od prvog autorskog koncerta kompozitora Miroljuba Aranđelovića Rasinskog, koji se odigrao u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

Rasinski ovo veče posvećuje upravo sećanju na naše velikane, koji su obeležili njegovu karijeru.

Neki od njih će nastupiti i na večerašnjem koncertu, ali je prilika da se publika podseti i drugih velikih umetnika sa kojima je Rasinski sarađivao za 4 decenije karijere: Aleksandra Ivanović, Irina Arsikin, Aneta Ilić, Snežana Savičić Sekulić, Nataša Jović Trivić, Tanja Andrijić, Željko Lučić, Oliver Njego, Ivan Tomašev, Tripo Simonuti, Milica Barić, Bojan Suđić, Stanko Šepić, Nemanja Savić, Olga Biserčić i mnogi drugi.


Miroljub Aranđelović Rasinski
Violinista svetskog značaja Sreten Krstić će posle dužeg vremena 31. oktobra od 20 časova održati solistički koncert takođeu Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Krstić će nastupiti uz klavirsku pratnju Nataše Đorđević Isić, a na programu su dela Leklera, Mendelsona, Šuberta i Griga.

Sreten Krstić (1953) je nakon školovanja i prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima mladih violinista 1980. godine otišao u Minhen gde su mu se otvorila vrata međunarodne muzičke scene. Postaje koncertmajstor Minhenske filharmonije i na tom mestu ostaje skoro 40 godina, do penzionisanja 2019. godine.

Tokom karijere je nastupao sa najvećim dirigentima poput Zubina Mehte, Džejmsa Livajna, Vaclava Nojmana, a odlazak u penziju, bar kad je reč o Minhenskoj filharmoniji, omogućio mu je da više vremena posveti kamernoj muzici koja je, kako kaže, njegov život.

Krstić je umetnički vođa Zagrebačkih solista, Kraljevskih gudača Sv. Đorđa i Filharmonijskih solista, kao i osnivač Seksteta Minhenske filharmonije i član „Gelius trija“ koji je u februaru 2018. nastupio na velikoj sceni Kolarca.

Koncert našeg vrhunskog violiniste održava se u okviru ciklusa koncerata Kolarac tvoj svet muzike.


GOBLINI – Subbeerni centar – 29. oktobar

U proleće 2018. godine pank rok atrakcija “Goblini” su protresli bunkere pivare Bajloni u klubu Subbeerni centar sa dva rasprodata koncerta posle kojih su publici čvrsto obećali da će se vratiti prvom prilikom. Konačno su vatreni fanovi dočekali tu šansu tri i po godine kasnije, kada će zagrmeti momci iz Šapca u centru Beograda i Cetinjske ulice. 

Klupski nastupi Goblina nisu toliko česti, ali nose veoma posebnu energiju pre svega zbog bliskosti koju bend ostvaruje sa publikom, a koja nije moguća na velikim letnjim scenama i u festivalskim uslovima. Upravo su na tim letnjim manifestacijama dosta svirali tokom ove godine, od novoosnovanih muzičkih smotri na Kalemegdanu do tradicionalnih po celoj Srbiji.

Na beogradskom koncertu u SubBeernom Centru 29. oktobra gosti Goblinima biće grupa Iskaz.
Za ovaj rep hard kor bend je veoma zanimljivo što će tog dana i večeri nastupati – dva puta.

Naime, Iskaz će gostovati i u Novom Sadu i deliće binu sa čuvenim kolegom Marčelom.
Udruženje Free Space veruje da ljudi zajedničkom saradnjom i međusobnom podrškom mogu da dovedu do pozitivnih kulturnih i društvenih promena.
U tom pravcu nastavljaju sa svojim aktivnostima kroz program „Prekinimo MUK…“, gde će nakon sedam godina, binu ponovo deliti benda – Iskaz i Marčelo & Napeti Quintet, u saradnji sa Draganom Kurucićem u dvorišnom prostoru njegovog ateljea na Petrovaradinskoj tvrđavi.
Taj koncert kreće u 18 časova, tako da će Iskaz imati vremena da stigne i u Beograd kod Goblina koji će početi koncert oko 21 sat.GOBLINI Foto – Marko Ristić
ISKAZ Foto Darko Kovačević

Dorćol Platz, 30. oktobar: Sharks, Snakes & Planes, Consecration i Remedy

Beogradska trojka koju čine alternativni bendovi “Sharks, Snakes & Planes”, “Consecration” i “Remedy” održaće zajednički triptih koncert naziva “Rockam Dorćol!” u subotu, 30. oktobra, na sceni kulturnog centra – kolektiva Dorćol Platz.

Sharks, Snakes & Planes su bend koji ne odustaje od ispitivanja okvira grandž zvuka i svakim novim singlom i nastupom dokazuju da granice u ovom žanru zapravo ne postoje.
,,Crni gnoj“, ,,Rđavi obarač“, „Sound of Sirens“ neki od singlova nastalih u poslednjih 10 godina, koje će publika slušati i pozdraviti.

Ovaj bend je zapravo domaćin koncertnog serijala koji započinju u Dorćol Platzu, a kao i uvek do sada sa sobom vode ekipu, a to su – Consecration i Remedy.

Za Remedy, all star bend koji predvodi Nemanja Kojić – Kojot, ovaj nastup će ujedno biti i prva koncertna promocija albuma „Ethiopian Mountains“ objavljenog pred sam početak pandemije (2020). Kritika kaže da je “album uspostavio nove aranžersko-izvođačke standarde”. Kojot vodi više paralelnih karijera, kao lider grupe “Eyesburn”, solo izvođač, sada i kao frontmen “Remedy”.

Alternativni rok sastav “Consecration” je u Beogradu ovog leta održao tek jedan kratki nastup na festivalu “D9VET” u Staroj Ciglani, a sada se vraćaju u vidu dužeg koncerta.


SHARKS SNAKES PLANES
REMEDY
Consecration Foto: Jovana Milovanović – Skullcheez
Somborske muzičke svečanosti“ – SOMUS 2021
/ od 28. do 31. oktobra /

Devete „Somborske muzičke svečanosti“ – SOMUS 2021 biće održane od 28. do 31. oktobra na više lokacija u Somboru. Na otvaranju jesenjeg SOMUS-a, 28. oktobra od 20 časova u Gradskoj kući Sombora, u selekciji “Somborske premijere”, nastupiće spomenuti Klavirski duo Lidija i Sanja Bizjak iz Francuske, samo dan nakon gostovanja u Beogradu, na Kolarcu. Uz njih će takođe svirati čuveni Kamerni orkestar “Muzikon”.

Publika će imati prilike da sluša dva premijerna izvođenja koncerata za neobični ansambl: klavir četvororučno i orkestar.
Na repertoaru su kompozicije V. A. Mocarta, M. Arnolda. B. Bartoka i L. Koželuha.

Narednog dana, 29. oktobra na redu je dvostruki program, gde će prvo od 11 sati u Svečanoj sali Kulturnog centra Sombor biti obeležavanje desete godine od smrti Dušana Trbojevića, pijaniste, profesora, osnivača Somborskih muzičkih večeri.

Događaj će sadržati promociju knjige “Moja muzička kazivanja” upravo Dušana Trbojevića u izdanju FMU i redakciji Dragana Šobajića.

U nastavku programa, biće organizovan koncert njemu u čast u Gradskoj kući od 20 sati, gde će biti izvedena dela koja je Dušan Trbojević najčešće izvodio.
Tada će nastupiti – pijanisti Rita Kinka i Biljana Gorunović, Klavirski duo Nikolajević/Kršić, Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva.


Sledećeg dana, 30. oktobra, takođe je u planu dvostruki program – prvo će se realizovati matine koncert od 11 časova na sceni Gradske kuće.
Muzički događaj će biti u znaku obeležavanja prošlogodišnjeg jubileja, 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena.

 Profesionalci klavirskog dua, profesori Fakulteta Muzičke Umetnosti u Beogradu, Akademije Umetnosti iz Novog Sada i profesori muzičke škole “Petar Konjović” u Somboru, izvešće uvertiru “Koriolan op. 62” i “Simfoniju br. 7” Betovena, za dva klavira u osam ruku i jedno iznenađenje.
 Osim umetnika iz Srbije, na koncertu će svirati i spomenuta Lidija Bizjak, koja živi u Francuskoj. 


Uveče istog dana 30.10. će biti izveden i pozorišni program u vidu predstave “Eks/odus radosti” u Narodnom pozorištu Sombor, u režiji Eve Hribernik, u dramatizaciji Maje Gal Štromar, koja je i plesač tog komada. Scensko delo o migrantima je nastalo prema dnevniku migrantkinje Jelene Sušnik, koja je dirigent i autor projekta.

Nastupaju – glumica Vanja Iva Kretič, sopran Katja Konvalinka, violinista Peter Jud, Ema Krečić na violončelu, Luka Železnik – flauta, Urška Sikovček – klarinet, Darja Mlakar Maležič – klavir, na muziku Nataše Bogojević.

 Poslednjeg dana, 31. oktobra, na matine koncertu pod nazivom “Crno belo ogledalo” u Gradskoj kući nastupiće italiojanski Klavirski duo – Markeđani/Skjavo.

 Serđo Markeđani i Marko Skjavo nastupaju od 2006. godine sa blizu 200 koncerata godišnje i do sada su obišli najznačajnije koncertne dvorane sveta: Karnegi hol u Njujorku, Mocarteum sala u Salcburgu, Velika sala Berlinske filharmonije, sala Hamburške filharmonije, Betovenova kuća u Bonu, Smetana i Dvoržak sale u Pragu, Sale Verdi u Milanu, Santori sale u Tokiju.

  U karijeri su obišli i muzičke centre – Rim, Pariz, Cirih, London, Sofija, Istanbul, Moskva, Sankt Peterburg, Montreal, Toronto, Vašington, Meksiko Siti, Baku, Astana, Hong Kong, Bangkok, Singapur.
 Na programu će biti dela J. S. Baha, V. A. Mocarta, F. Šuberta, J. Bramsa, Đ. Rosinija.
Tokom 2014. godine izdali su svoj prvi kompakt disk za muzičku izdavačku kuću “Deka” sa delima Franca Šuberta i dobili najviša priznanja muzičke kritike. 


Duo Schiavo-Marchegiani
SOMUS 2021 – EXODUS


 
Za sam kraj festivala će biti organizovan koncert „Veče velikih solista” od 20.00h takođe u Gradskoj kući, kada će u goste doći veoma traženi makedonski pijanista Simon Trpčeski.

Trpčeski je ostvario veliki uspeh snimcima svojih resitala koje je izdao za diskografsku kuću “EMI”.

Njegovo prvo izdanje dela Čajkovskog, Skrjabina, Stravinskog i Prokofjeva, osvojilo je nagradu „Izbor urednika“, kao i nagradu za najbolji debitantski album u organizaciji britanskog časopisa “Gramofon”.

Na sceni Gradske kuće će mu se pridružiti Jana Jovanović (sopran) i Simonida Rodić (flauta), rodom iz Sombora. 


Ivan Makragić

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here