Bogat koncertni kalendar ove nedelje u Srbiji (17.11.-20.11.): Električni orgazam, Kralj Čačka, Pink Floyd tribute, Vlatko Stefanovski

Beograd, Valjevo i Novi Sad - muzičke prerstonice ovog vikenda: Veoma vanserijski izbor rock, pop, alternativne muzike kod nas

0
Reklama

Beograd, Valjevo i Novi Sad – muzičke prerstonice ovog vikenda:
Veoma vanserijski izbor rock, pop, alternativne muzike kod nas

BEOGRAD, VALJEVO, NOVI SAD: Električni orgazam, Kralj Čačka, Pink Floyd tribute band, Boris Novković, Vlatko Stefanovski na Valjevo jazz festivalu, neki su od muzičara koji će do kraja ove nedelje (17.11.-20.11.) održati koncerte u Beogradu, Valjevu i Novom Sadu.KRALJ ČAČKA
“Soundtrack za film koji nije snimljen”

Petak, 18. novembar 2022. u 20:00 –

Dom omladine Beograda //Velika sala


Beogradska premijera predstave “Soundtrack za film koji nije snimljen” i koncert Kralja Čačka publiku očekuje u petak, 18. novembra, u 20:00 u Velikoj sali Doma omladine Beograda /DOB/.


Nakon dužeg vremena u Dom omladine vraća se Kralj Čačka i to u dvostrukoj ulozi, ne samo kao kantautor već i kao deo neskakidašnje muzičke predstave sa pevanjem – “Soundtrack za film koji nije snimljen”, u kome songove izvode Kralj Čačka i Nina Bajsić, .


Projekat “Soundtrack za film koji nije snimljen” je pozorišno-radijski razgovor u produkciji Radio Teatra i sastoji se od poetskih, proznih i muzičkih zapisa koji su nastali u formi dijaloga između Beograda i Zagreba, odnosno između beogradskog pesnika, kantautora i slikara, Nenada Marića (Kralj Čačka) i zagrebačke pesnikinje, kantautorke i dramaturškinje, Nine Bajsić.

Dve kompozicije iz predstave su već objavljene kao singlovi: “Obrnut red stvari” i “Voz, vlak”.

Pored Kralja Čačka i Nine Bajsić, na sceni je prisutna i naratorka, Pavlica Bajsić Brazzaduro, a zvuk i atmosferu predstave dopunjuju Dino Brazzoduro i Lana Deban.

Posle predstave Kralj Čačka će održati koncert, što je prlika za ljubitelje njegove muzike da ga čuju nakon dužeg vremena.

Rijetko kada sam u kazalištu toliko uživao u bliskosti, mjeri i skladu,kao na Soundtracku za film koji nije snimljen“, izjavio je nakon predstave Darko Rundek.INDIREKT Showcase Belgrade 2022

Subota, 19. novembar od 20:00
Dom omladine Beograda

Velika sala, “Amerikana”, Klub DOB


Jednodnevni muzički festival „INDIREKT Showcase Belgrade 2022″ biće održan u subotu, 19. novembra od 20 sati u Domu omladine Beograda.

Kako navode organizatori, festival domaće i regionalne alternativne muzike biće organizovan uprkos veoma specifičnoj ekonomskoj situaciji, sa velikim entuzijazmom, ali ovog puta u formi koncertnog programa bez očekivanog konferencijskog sadržaja.

Kroz zajedničku viziju i selekciju INDIREKT tima, tokom ove jedinstvene noći u svim koncertnim prostorima Doma omladine (Velika sala, Klub DOB, “Amerikana”) biće realizovano nekoliko koncerata solo umetnika i sastava.

Festival predstavlja otvoreno okruženje nezavisno od žanra, vodechi se isključivo kvalitetom muzičara.

Čast da otvori ovogodišnji INDIREKT u intimnom Klubu Doma omladine imaće beogradski sastav “Proto tip” – urbani kvalitet u muzičkom prostoru izmedju tuge, odlučnosti i melanholične ambicije.

 U istom koncertnom prostoru publika će prvi put upoznati sastav “Nevaspitani” kroz kanalisanje radikalne začudnosti koji zamagljuje žanr dajući izmučen, uzbudljiv telesni glas.

Program će se onda preseliti u prostor ispod nivoa zemlje, odnosno u sedeću Veliku salu kada će posetioci gledati Nemečeka, aktuelnu regionalnu senzaciju iz Hrvatske.

U posebnom ambijentu ove dvorane, muzičar će imati solo koncert koga opisuju sledećim rečima – „To nije samozadovoljstvo ili patnja, emocija ili želja, već dugo očekivana meta-slika bez vremenskog opterećenja, senzualni narativ“.
Sastav „Mladabeba & Jymenik“ sviraće u sali „Amerikana“, a njihova muzika je zasnovana na autentičnim mističnim emocijama, fuziji žanrova hip hop, hip trap, R&B, popa i soula. 

Poslednji koncert večeri, takodje u Amerikani, a tačno u ponoć rezervisan je za holandski sastav „The Homesick“, simfonijski pop talas vodjen haotičnom pompom i duhovnom fantazijom.

Muzička konferencija i festival INDIREKT je godinama mesto susreta i početak muzičke industrije – mesto odakle sve (in)direktno počinje i zasniva se na kombinaciji koncertnih nastupa afirmisanih i novih umetnika/bendova sa konferencijama o trendovima u marketingu, razmenu iskustava i kontakta. 

 Povezivali su umetnike, muzičare, izdavače, promotere, festivale, urednike, novinare, audio inženjere i publiku iz celog regiona.

Klub Doma omladine

20.00h

PROTO TIP

21.00h

NEVASPITANI

Velika sala Doma omladine

22.00h

NEMEČEK /Hrvatska/

Amerikana

23.00

MLADABEBA & JYMENIK

00.00

THE HOMESICK /Holandija/ELEKTRIČNI ORGAZAM

19. novembar
Dom kulture Novi Sad


Legendarni beogradski rokeri „Električni orgazam“ konačno u novosadski Dom kulture stižu 19. novembra nakon veoma uspešne festivalske sezone tokom koje su nastupali na najvećim binama regiona.

Publika se sprema za dugoočekivani celovečernji koncert u okviru velike turneje kojom predstavnici Novog talasa proslavljaju 42 godine postojanja.

Novosadski koncert će biti jedan od retkih samostalnih koncerata grupe ove jeseni.


I ove godine navršava se i 40 godina od izlaska kultnog albuma poetskog i prelepog naziva „Lišće prekriva Lisabon“, tako da će bend publiku iznenaditi i nekim pesmama sa tog albuma koje dugo nisu izvođene uživo.

U Beogradu su Gile, Ljuba, Švaba, Banana i ekipa često u poslednjoj deceniji održavali samostalne koncerte u Domu omladine (Velika sala i “Amerikana”), trijumfovali su u decembru 2021. u Mts Dvorani kada su rasprodali celu Veliku scenu, i na datum nastanka benda 13. januara, imali su svirku u klubu Elektropionir ove godine.

EL ORG 1 Foto Marko Ristić
EL ORG 1 Foto Marko Ristić
EL ORG Foto Marko Ristić
EL ORG Foto Marko Ristić
EL ORG Foto Marko RistićImali su i često mnoga reizdanja starih albuma u kolekciji, ali i novih verzija spotova, tako da nikad nije nedostajalo novina u njihovom stvaralaštvu, i publika sigurno očekuje i nove pesme i studijski album.

Koncerti u Novom Sadu su od prvih dana karijere bili jedni od najvažnijih za nas, zato što smo tamo svirali posle svakog albuma i zato što jos uvek postoji deo publike koja je bila na većini tih koncerata. Upravo ti ljudi će uvek biti u našim srcima i zbog njih se svaki put u Novom Sadu osećamo kao kod kuće”, poručuju članovi “Električnog orgazma” – Gile, Ljuba, Švaba, Banana, Pače.


“Poslednji samostalni nastup u ovom gradu imali smo pre tri i po godine u krcatom Firčijevom studiju. Tog 19. aprila sreli smo mnoge drage ljude i na bini proslavili Bananin 56 rođendan, što je dodalo nešto posebno na ceo događaj. Bila je to super svirka i dobra zabava, koju je svojim foto aparatom za sva vremena ovekovečio Marko Ristić – Zamrznuti tonovi. Željno iščekujemo i radujemo se ponovnom susretu sa divnom novosadskom publikom. Vidimo se u Domu kulture ove subote, 19.novembra.

Takodje, oni će održati 17. decembra od 21 sat ekskluzivni koncert u beogradskom Domu omladine, kojim će obeležiti 40 godina od izlaska svog drugog albuma „Lišće prekriva Lisabon“.

Beogradski rok sastav ovom prilikom neće odsvirati sve pesme sa pomenutog antologijskog albuma, kako je to ponekad običaj kod muzičara, već će napraviti izbor pesama koje publika dugo nije imala priliku da čuje uživo.

Foto: Wood
Foto: Wod
EL ORG FOTO Dejan Matekalo
EL ORG FOTO Mikica Andrejić
EL ORG FOTO Branko GavrićValjevski Jazz festival 38. put
od 17. do 19. novembra:
Vlatko Stefanovski, Mokhtar Samba, Stjepko Gut, Nenad Vasilić
– Centar za kulturu Valjevo


VALJEVO – Valjevski Jazz festival po 38. put biće održan u velikoj sali Centra za kulturu ovog grada od 17. do 19. novembra, gde će nastupati Vlatko Stefanovski, Stjepko Guta, Nenad Vasilić, ali i specijalan gost iz inostranstva – Mokhtar Samba, saopštili su organizatori te muzičke manifestacije.


Prepoznatljiva ideja očuvanja tradicije, uz udruženi koncept svetskih džez festivala, poslednjih godina puni gledalište i čini Valjevo centrom ove vrste događaja u regionu, a tako će biti i ove godine, sudeći prema najavama organizatora, uz ekskluzivnog gosta iz inostranstva.

Tradicionalno, prvo veče u četvrtak, 17. novembra je rezervisano za “Veče valjevskog džeza”, a nastupiće Nina Kolarić i Lazar Avramović duo, Pilot blues band”, “ABV bend”, “Blue train band”, Mehanički balet, “Musical doctors” i “Midnight buzz”.


VALJEVO Vlatko Stefanovski trio foto Željka Dimić.jpg

VALJEVO Ivan Kukić – Vlatko Stefanovski trio foto Željka Dimić.jpg

VALJEVO Jan Stefanovski Vlatko Stefanovski trio foto Željka Dimić
VALJEVO Big Bend RTS 1 foto Nebojša Babić.jpg
VALJEVO Big Bend RTS 3 foto Nebojša Babić.jpg
VALJEVO Big Bend RTS foto Nebojša Babić.jpg


U petak, 18. novembra, publici će se predstaviti BIG bend RTS-a sa čuvenim solistom Stjepkom Gutom, jednim od najpriznatijih svetskih solista na trubi, kao i Nenad Vasilić trio.


Veče kasnije, odnosno 19. novembra nastupiće dva trija – Vladimira Samardžića, uz ekskluzivnu “live” promociju aktuelnog autorskog albuma, i virtuoznog vrhunskog gitariste Vlatka Stefanovskog iz Severne Makedonije, koji često nastupa u Beogradu i po Srbiji.

Tako smo Vlatka nedavno gledali na Ušću povodom prvog izdanja jednodnevnog festivala “WOMBA” u produkciji Exit festivala, kada su na sceni pre njega nastupali Marko Louis, spektakl “Karmina Burana”, a takodje ga je publika verno dočekala i na Kolarcu u septembru.

Tokom pandemije bio je jedan od retkih redovnih muzičara na koncertima te je tako gostovao na Beogradskom jazz festivalu 2020 (Mts Dvorana), Guitar Art festu 2021 (Dom omladine Beograd), ili na Stadionu Tašmajdan (2021).

VALJEVO Stjepko Gut.jpg

VALJEVO VLADIMIR SAMARDŽIĆ TRIO 3 VNV FB BANER
“Ove godine imamo i veoma ekskluzivnog gosta, može se reći svetsku džez atrakciju – iz Pariza dolazi Mokhtar Samba. Harizmatični muzičar će izvesti svoj autorski “African Jazz Project” i predstaviti svoj poslednji album, koji promoviše širom sveta na prestižnim pozornicama”, najavio je umetnički direktor festivala Milan Đurđević, poznat svima kao frontmen pop rok grupe “Neverne bebe”, inače rodom iz Valjeva.


Uz moto „New Jazz moment“, koji poslednjih godina opisuje novo ruho jedne od najstarijih džez manifestacija u regionu, ove godine su organizatori dodali i simbolično – „Vreme za buđenje“.

VALJEVO Nenad Vasilić Trio photo Peter Purgar
VALJEVO Mokhtar Samba photo promo
VALJEVO Mokhtar Samba Photo promo
Koncert Marije Rašić:
GITARIZACIJA
Konak Knjeginje Ljubice

Subota, 19. novembar u 18.00h

Nova muzika za gitaru savremenih srpskih kompozitora

Solistički koncert gitaristkinje Marije Rašić, na kome će publika imati priliku da čuje pet premijernih izvođenja kompozicija za klasičnu gitaru savremenih srpskih autora, održaće se ove subote (19. novembra) u Konaku kneginje Ljubice u 18.00h.

Na programu će biti dela Dušana Bogdanovića, Ivana Vukosavljevića, Svetozara Nešića, Damjana Jovičina, Stevana Kovača Tikmajera i Vlastimira Trajkovića.

Ulaz na koncert je besplatan, a projekat je podržan od strane SOKOJ-a (Organizacija muzičkih autora Srbije).

Projekat „Gitarizacija” je jedinstvena inicijativa na domaćoj gitarističkoj sceni koja podstiče i promoviše srpsko stvaralaštvo, naručujući i prezentujući novonastale kompozicije za klasičnu gitaru.Publika će imati priliku da čuje raznovrstan program koji uključuje izvođenje 5 premijernih dela napisanih za ovaj projekat.
Izbor značajnih autora različitih generacija i estetskih pristupa, među kojima se deo prvi put susreo sa komponovanjem za klasičnu gitaru, nudi novu perspektivu posmatranja ovog instrumenta, pozivajući na njegovo značajnije prepoznavanje na savremenoj sceni.

Značaj projekta ogleda se u proširivanju repertoara za gitaru i upoznavanju publike sa aktuelnim tendencijama domaće scene.

Posle Beograda, naredni koncert će se održati u Novom Sadu, 25. novembra (petak), u 20h, u Amfiteatru muzičke škole „Isidor Bajić”.

Marija Rašić, inicijator projekta, je mlada gitaristkinja i nastavnik u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi „Davorin Jenko” u Beogradu, koja je nedavno završila master studije klasične gitare na „Franc List Akademiji” u Budimpešti.

Nastupala je na mnogim koncertima kao solista, u kamernim ansamblima i kao solista sa simfonijskim orkestrom, među kojima se izdvaja: serija koncerata kao solista sa Segedinskim simfonijskim orkestrom 2022. godine u Šolti sali („Franc List Akademija”, Budimpešta), Korzo kući muzike u Segedinu, Domu umetnosti u Kanjiži, solistički koncert na „BorGuitar” festivalu u Italiji, solistički koncert klasične gitare i laute u Staklenoj dvorani „Mupa” u Budimpešti, solistički koncert „Balkansko lice gitare” u zamku Kornik u Poljskoj, na „Naissus Guitar” festivalu u Nišu

Marija je suosnivač i organizator projekta „Karika”, u okviru koga su izvodena nova dela mađarskih i srpskih kompozitora na koncertima u Studentskom kulturnom centru u Beogradu i Tekelijanumu u Budimpešti.
Dobitnik je više nacionalnih i stranih stipendija, te je osvojila više od 40 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Aktivno izvodi muziku savremenih kompozitora i naručuje dela za solo gitaru i kamerne ansamble.
Osim na klasičnoj gitari, Marija je nastupala na lauti, teorbi, baroknoj gitari, sapeu (indonežanskoj lauti) i električnoj gitari.

BORIS NOVKOVIĆ
17. novembar:
Dom kulture Novi Sad, 22.00h

19. novembar:
MTS Dvorana u 20.00h


Hrvatski pop muzičar – kantautor Boris Novković će večeras, 17.11. od 22.00h održati koncert u Domu kulture Novi Sad, a onda stiže u Beograd u subotu 19.11., posle nekoliko godina pauze da ponovo zasvira pred beogradskom publikom u 20h i time obeležiti jubilej 35 godina od izlaska prvog albuma „Kuda idu izgubljene djevojke.“

U svoju diskografiju je upisao 16 studijskih albuma, mnoge singl ploče i kompilacije, a prošle godine je objavio album „Gori ulica“. Jedan je od najuspešnijih i najpopularnijih regionalnih kantautora, čiji su albumi prodavani u zlatnim i platinastim tiražima, a svi njegovi novi hitovi kao i oni stariji, redovno se mogu čuti na svim radio stanicama.

Pre više od 10 godina imao je redovno rasprodate koncerte u Beogradu i to na sceni Sava centra gde ga je uvek pratila puna sala od 4000 ljudi, a onda je iznenada nastala pauza kada nam nije više dolazio.

Uoči dugoočekivanog susreta s beogradskom publikom, Novković poručuje da su se njegova iskustva sa ovdašnjom publikom oduvek zasnivala na uzajamnim emocijama ljubavi i poštovanju.

Boris Novković Dinamit foto1 Raul Brzić
Boris Novković Dinamit foto2 Raul Brzić
Boris Novković Foto Raul Brzić moja djevojka
Boris Novković Foto 2 Raul Brzić Moja DjevojkaTako je od samih početaka moje karijere, gdje sam od Beograda dobio bezrezervnu podršku publike i medija, pa do godina i desetljeća moje karijere ispunjenih mnogim koncertima sjajne energije i sinergije između beogradske publike i mene. Iako je uslijedila jedna pauza od nekoliko godina, niti jednog trenutka nisam sumnjao da ćemo se opet sresti u još boljem raspoloženju i izdanju, tako da se neizmjerno veselim što ćemo ukrstiti ovu pozitivnu nagomilanu energiju i napraviti koncert za pamćenje kroz koji ćemo proputovati kroz sve faze i pjesme moje karijere, od onih starijih, romantičnih, nostalgičnih, do ovih najnovijih pjesama. Mogu samo da kažem Beograđanima, vidimo se 19. novembra puni energije, ljubavi i rokenrola“, jasan je Novković.

Boris Novković važi za prepoznatljiv vokal, a za njega se vežu pop -rok zvuk, energičnost, ljubavna tematika, a koji su zajedno recept za uspeh i dugotrajnost.

Publika željna energije i rokenrola imaće 19. novembra priliku da uživa u hitovima poput „Kuda idu izgubljene djevojke“, „Jači i od sudbine“, „Daleko“, „U dobru i zlu“, „Dok svira radio“, „Eloiz“, “Vukovi umiru sami “.


Uoči nastupa: „Veseli me da nakon dosta vremena ponovo sastanem sa beogradskom publikom, gde je taj odnos zasnovan na uzajamnoj ljubavi i velikoj podršci koju sam dobio od Beograda na početku i nastavilo se tokom moje čitave karijere. Očekujem eskploziju energije, jedan divan koncert, da prođemo kroz sva sećanja i romantiku sa mojih početaka, ali i da čujemo neke nove pesme. Pripreme teku dobro i bend i ja štelujemo dobru energiju i jedva čekamo da izađemo pred novosadsku i beogradsku publiku“, kaže popularni muzičar.

Boris Novković Dinamit foto2 Raul Brzić
Boris Novkovic Pun mjesec ti ja foto Raul Brzic

Boris Novkovic Pun mjesec ti ja foto Raul Brzic

PINK FLOYD TRIBUTE
Hangar Luke Beograd
20. novembar u 20.00h


Nakon najvećeg australijskog i britanskog tribjut spektakla, prvi put u Srbiju 20. novembra dolazi najveći evropski Pink Floyd Tribute projekat, pravo u Hangar Luke Beograd.

Vrhunski show i jedinstvenu Pink Floyd magiju doživeće svi ljubitelji ove neprolazne britanske simfonik i progresiv rock grupe.


U Beograd dolazi devetočlani sastav sačinjen od profesionalaca i istinskih fanova grupe Pink Floyd. Naravno, uz legendarno ime ide i zahtevna produkcija, za audio i vizuelni doživljaj se brinu Full Production, Johnny Grudić, producent, inženjer zvuka i muzički direktor projekta, kao i dizajner svetla Dino Petrina.

Hitovi i remek dela “Hey you”, “Wish You Were Here”, “Time”, “Learning to Fly”, “Great Gig in the Sky”, “Shine on You Crazy Diamond”, “Another Brick in the Wall”,vodiće auditorijum na putovanje kroz sve faze neuništivog Pink Floyda.

Pred očekivani spektakl svoj kratki nastup će pripremiti mali polaznici Rokenroler muzičke škole Zemun.Projekat je nastao i osmišljen je u maju 2016. godine od strane niza karlovačkih muzičkih entuzijasta koji su okupili odabrane muzičare sa ciljem da kvalitetno i verno izvode bogati muzički opus grupe “Pink Floyd”. Koncept je zamišljen kao audio-vizuelni show koji će fanove Pink Floyda vratiti kroz čitavo vreme od nastanka do rastanka članova benda od kojih je svako otišao na svoju stranu solo karijere sa nasledjem ovog monumentalnog epskog sastava.


Tako nam je Roger Waters gostovo 2013. godine sa spektaklom “The Wall” u Beogradskoj Areni, a bubnjar Nick Mason je ove godine priredio sjajan koncert u hali BelExpo centra na Novom Beogradu.

Šou tribjut benda je kreiran kao performans koji ima sve komponente – zvuk, video, svetlosni efekti i muzički aranžmani vrlo su slični originalnom izgledu Pink Floyda, a na njihovim koncertima na bini sa devet muzičara, uvek ih prate muzički producent, inženjer zvuka, video tehničar i reditelj rasvete.Sviraćemo sve planetarno poznate hitove jednog od najznačajnijih muzičkih sastava u istoriji muzike? Na muzici Floyda smo odrastali, širili muzičke vidike. Tada, na samim počecima bavljenja muzikom nismo mogli ni da zamislimo da ćemo se jednog dana uhvatiti tako zahtevne materije i pokušati da je savršeno reprodukujemo i da će nam to po svim dosadašnjim kritikama poprilično ići od ruke”, izjavili su članovi tribjut grupe.


Zahtevne su deonice svih učesnika tog audio vizuelnog spektakla, bilo da se nalaze na bini ili ispred nje. U isto vreme je i veliko uzbuđenje i izazov na svakom novom koncertu biti na vrhuncu zadatka.

Pred svoj prvi beogradski koncert, članovi benda očekuju u Hangaru Luke Beograd veliki broj kolega muzičara i znaju da će svi redom u publici biti poznavaoci opusa grupe čiju muziku sviraju.
Daćemo sve od sebe da mogu da zatvore oči i čuju Pink Floyd, da sa ovog koncerta kući odu punog srca i nose lepe uspomene”, poručili su iz Pink Floyd tribute benda.


IVAN MAKRAGIĆ

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here