Bogati koncertni dani u Beogradu i Novom Sadu (12.12.-13.12). : Novosadski tango kvintet, Nada Kolundžija, spektakl “Muzika čuva sećanja”

Veoma raznolik izbor zanimljivih nastupa u samo dva dana

0
ReklamaVeoma raznolik izbor zanimljivih nastupa u samo dva dana

BEOGRAD / NOVI SAD, 12. decembra: Mnogi koncerti klasične muzike biće izvedeni večeras i sutra na scenama u Beogradu i Novom Sadu kao što su Galerija Artget Kulturnog centra Beograd, Opera i teatar Madlenianum, ili Srpsko narodno pozorište.


Koncert učenika klavirskog odseka MŠ „Kosta Manojlović“
Ponedeljak, 12. decembar 2022.
Galerija ARTGET od 19.30

Sestre Milica i Marija Sabljić
12. decembar
Galerija ARTGET, u 21.00h
Kulturni centar Beograda / KCB


Na koncertu večeras (12.12.) od 19.30h u Galeriji Artget povodom Dana škole, nastupiće najbolji učenici klavirskog odseka Muzičke škole “Kosta Manojlović” iz Zemuna.
Prvih godina postojalo je nekoliko klasa, da bi danas taj broj dostigao čak 36.
Dan škole se proslavlja 4. decembra, datum rođenja Koste Manojlovića, ali i tokom prve polovine decembra koncertima u različitim beogradskim salama.
 Program obuhvata dela Kristofera Nortona, Nikola Paganinija, Petra Iljiča Čajkovskog, Ludviga van Betovena, Georga Fridriha Hendla, Frederika Šopena, Džiloka, Franca Šuberta, Sergeja Rahmanjinova…


Sestre Milica i Marija Sabljić imaće večeras (12.12.) koncert takodje u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda / KCB, od 21.00h. Njih dve su 2016. godine osnovale klavirski duo “M & M” i do sada su održale koncerte u beogradskim salama, kao i u Novom Sadu na festivalu “Piano City”.

Ovom prilikom će se predstaviti originalnim delima za klavir četvororučno, kao i aranžmanima za ovaj sastav koje su komponovali domaći autori.

Program:

Ivan Brkljačić
Komad, kolač, kolaž

Stanko Simić
Vertigo – Igre za orkestar (ar. za klavir četvororučno)

Svetislav Božić
San gospodara svetlosti (Posvećeno uspomeni na Nikolu Teslu)

Mihailo Živanović
Ala džez
Džez-folk

Vladimir Tošić
Altus
Marija Sabljić (1980, Beograd) je završila Srednju muzičku školu “Josip Slavenski”, odsek klavir, a na trećoj godini prešla je na Fakultet muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, gde je diplomirala 2004.

Tokom studija je svirala u različitim kamernim ansamblima. Bila je učesnik kursa kamerne muzike u Austriji (Preding). Kao član kamernog trija je održala koncerte u Predingu, Gracu, Beču, Minhenu i Beogradu. Od 2003. godine je pohađala pevanje na odseku za ranu muziku u MŠ Jospi Slavenski, i tada je postala član ansambla “Flauto dolče”, koji vodi Ljubomir Dimitrijević – učestvovala na mnogim koncertima širom Srbije, Hrvatske, Bosne, Italije i Grčke.

Član je ansambla “Flaklaud”, koji je osnovan 2009. godine, i čine ga mladi umetnici koji se bave istraživanjem i izvođenjem moderne i izvorne muzike Balkana. Održali su koncerte u Studentskom kulturnom centru i Galeriji SANU u Beogradu, u Kulturnom centru Požega, u okviru 5. Međunarodnog filmskog kampa “Interakcija”, kao i u Kragujevcu, Prilipcu i Prijedoru.

Maja je član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS) od 2008, radi kao klavirski saradnik u MŠ Josip Slavenski, i od oktobra 2021. godine je angažovana kao klavirski saradnik na Akademiji umetnosti, odsek –gluma.

Milica Sabljić je diplomirala orgulje 2005. godine na FMU, a 2007. je upisala osnovne studije na Univerzitetu muzike i izvođačke umetnosti u Gracu, koncertni smer orgulje.

Diplomirala je 2011. godine, a tokom školovanja je bila stipendista Rotari fondacije iz Diseldorfa Udruženja Prijatelji Univerziteta za muziku i primenjenu umetnost iz Graca i Zadužbine Marta Debeli iz Graca.

Aktivan je učesnik međunarodnog festivala “Dani orgulja” u Beogradu.
Nastupala je kao solista i kamerni izvođač na koncertima u Srbiji, Austriji, Italiji i Sloveniji.

Od 2014. do 2019. godine je radila kao klavirski saradnik u Baletskoj školi Lujo Davičo, a već četvrtu godinu je profesor orgulja i korepetitor u MŠ “Josip Slavenski” i MŠ “Stanković”.

NOVI SAD KVINTET NSTK foto Nina Miljuš.jpgNOVOSADSKI TANGO KVINTET

Koncert posvećen Astoru Pjacoli
Utorak, 13. decembar
Srpsko narodno pozorište (SNP)

Novi Sad


Da li ste nekad posetili Buenos Aires? Da li znate kako izgleda tango avantura koju predvode Astor Pjacola i Horhe Luis Borhes? Ukoliko vaš um i telo ne mogu da odole primamljivim tango ritmovima, Novosadski tango kvintet uz glumca Danila Milovanovića prirediće koncert u utorak, 13. decembra na sceni „Pera Dobrinović” Srpskog narodnog pozorišta.

Novosadski tango kvintet čine: Vladimir Ćuković – violina, Vladimir Jakovljević – gitara, David Klem – klavir, Fedor Ruškuc – kontrabas, i Dragana Kuzmanović – harmonika, nastupiće i glumac Danilo Milovanović.
Nedavno su imali takodje solo koncert u ciklusu “Muzikom kroz muzeje” na sceni Galerije Istorijskog muzeja Srbije u Beogradu.

„Nuevo Tango“ argentinskog kompozitora Astora Pjacole (1921-1992) vešto kombinuje osobenosti najpopularnije plesne muzike sa elementima džeza i klasike, a dobio je „pojačanje“ u vidu stihova kultnog argentinskog pisca Horhe Luisa Borhesa (1899-1986).

Astor Pjacola, koji je tango muziku podigao na izuzetne visine, svog istomišljenika pronašao je među književnicima: Horhe Luis Borhes, jedan od najuticajnijih pisaca i književnika 20. veka, podario je svoje stihove upravo Pjacolinoj muzici.

U kombinaciji ova dva nadahnuta umetnika, koncert Novosadskog tango kvinteta prirediće jedan sasvim neobičan tango.

Novosadski tango kvintet je trenutno jedini ansambl u Novom Sadu koji neguje muziku Astora Pjacole. Glavni razlog njihovog okupljanja i momenat kada je počela Pjacola tango magija je upravo 100. godišnjica rođenja Astora Pjacole koja se prošle 2021. obeležena u celom svetu.

Harmonikašica Dragana Kuzmanović je otkrila da je za nju kao nekog ko je dobrim delom svog života u klasičnoj muzici i savremenoj umetničkoj muzici, tango muzika – potpuno otkrovenje, naročito „Tango Nuevo” pravac koji je stvorio kreativni um Pjacole.

Njegova muzika izuzetno slojevita, narativna, skrojena tako da čini fuziju tanga, džeza, klasike, zadire u skrivene odaje duše, noseći istovremeno bol i radost života. Saradnja sa Borhesom, još jednim kulturnim bardom Argentine, izrodila je nova književna i muzička dela, kojim ćemo bojiti koncert u utorak 13. decembra u Srpskom narodnom pozorištu”, otkrila je harmonikašica Dragana Kuzmanović.

Kamerni sastav Novosadski tango kvintet je nastao sa željom da se osnuje tango ansambl po uzoru na čuveni Pjacolin kvintet, a pred publikom u Srpskom narodnom pozorištu će izvesti neka od najlepših njjjegovih kompozicija originalno pisanih za njegov kvintet, a koja nisu toliko izvođena na domaćoj muzičkoj sceni.

NOVI SAD NSTK foto Nina Miljuš
NADA KOLUNDŽIJA

Koncert „Lujeve Uspomene ruža“

Utorak, 13. decembra od 20.00
Galerija ARTGET –
KCB

 
Ovim programom savremene muzike „Lujeve Uspomene ruža“, naša čuvena pijanistkinja Nada Kolundžija želi da podseti na nedavno preminulog holandskog kompozitora Luja Andrisena (1939–2021), čiji je stvaralački doprinos na muzičkom polju ogroman.

Takođe, ona želi da ukaže i na nit koja objedinjuje program, a to je veza sa tradicijom, po nazivima nekih kompozicija: valcer, tokata, etida, pesma.

Kroz ovakvu prizmu, koja prelama staro i novo, slušalac sa jedne strane dobija osećaj bliskosti i sigurnosti, a sa druge strane mu se otvara  mogućnost da prihvati nove elemente savremenog muzičkog jezika kompozitora.


Program obuhvata dela Luja Andrisena, Gevina Brajersa, Dejvida Langa i Mauricia Kagela.

Nada Kolundžija je pasionirani izvođač savremene muzike. Njeni solistički nastupi su veoma posebni prema “imaginativnim programima i visoko ocenjenim interpretacijama”, kako navode iz organizacije koncerta sutra uveče.

Svoje nastupe je obogatila sviranjem prepariranog klavira, klavira igračke, snimljenim zvučnim matricama, višemedijskim konceptima, četvrt stepenom muzikom za dva klavira.
Brojni kompozitori su joj posvetili svoja dela i ona ih je premijerno izvela.
Paralelno sa solističkim nastupima, dugi niz godina nastupa sa nekolioko sastava, kao i sa svojim bratom, violinistom Jovanom Kolundžijom, i nedavno su imali koncerte u salama četiri beogradske opštine, i spremaju se za veliki koncert 22. decembra u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Program koncerta:


Luj Andrisen:
“Ne (na) početku”

Zbirka “Uspomene ruža” (izbor)
Pesma “Uspavanka za Ani van Os”
Valcer “Slika Moroa” tokata za klavir

Gevin Brajers
Posle Hendlove ‘Večernje’

Dejvid Lang
Ovo je napisano rukom

Mauricio Kagel
Na dirkama, klavirska etidaBila je saradnik i gost muzičar “Les AMIS” ansambla iz Toronta, a član je Ansambla za drugu novu muziku.

Nada Kolundžija je dobitnica internacionalnih nagrada i priznanja – Zlatna medalja na takmičenju “Global Music Awards” za izdanje “Udah/Izdah: Mala antologija muzike za klavir”, nagrada magazina “Muzika klasika” za ženskog uzvođača 2019. godine, specijalna nagrada Udruženja kompozitora Srbije “Aleksandar Pavlović” za životne zasluge na promociji srpske muzike i nagrada za životno delo Udruženja muzičkih umetnika Srbije (UMUS).


Održala je preko 1000 koncerata u Evropi, Aziji i Americi, a njeno ime se nalazi u leksikonu značajnih ljudi Srbije u izdanju internacionalne izdavačke kuće “Oxford book”.


Nada Kolundžija je ostvarila mnoge snimke za potrebe radijskih i televizijskih programa u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji i ima bogatu diskografiju.


MUZIKA ČUVA SEĆANJA

Utorak, 13. decembar u 19.30

Velika scena Madlenianuma


Koncert povodom obeležavanja jubileja 25 godina diplomatskih odnosa Republike Azerbejdžana i Republike Srbije biće održan na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu.

Događaj će biti realizovan u organizaciji ambasade Azerbejdžana i Kulturnog centra ove zemlje u Beogradu.


Dirigent je Đorđe Stanković, a učesnici – “BRAS ansambl”, Jasmina Trumbetaš – sopran, Mina Ristić – klavir, Mina Ristić – klavir, Fagan Hasanli – klavir, Marko Josifoski – violina, Plesni par iz Azerbejdžana.

Fagan Hasanli pijanista je rođen u Azerbejdžanu u Bakuu 1990. godine.
Diplomirao je na Muzičkoj akademiji Hajibejov Baku, pobedio je u „Gran-pri“ takmičenju između muzičkih škola u Bakuu 2006. Bio je laureat i osvajač 1. mesta na „Hopes, Talents, Masters“ Internacionalnom takmičenju u Dobriču, u Bugarskoj, 2010. i na Međunarodnom naučnom i izvođačkom konkursu G. Garajev u Bakuu 2010. On je bio prvi izvođač „Fuge“ Gare Garaeva i „Sonate“ Jahangira Garajeva.


Takođe je pijanista- umetnik u Državnoj akademskoj operi i baletskom pozorištu u Azerbejdžanu. Davao je recitale u Rusiji (Baškortostan Republika) i učestvovao na raznim festivalima i konferencijama u Moskvi i Novosibirsku. Kao solista i koncertmajstor učestvovao je na koncertima u SAD, Izraelu, Turskoj, Ukrajini, Estoniji, Gruziji, Kazahstanu.

Plesači Elnur Sulejmanov i Gunel Alahjarova su solisti Državnog akademskog filharmonijskog pozorišta u Azerbejdžanu i Državnom ansamblu za pesmu i igru Azerbejdžana.

Oni su predstavljali nacionalne plesove Azerbejdžana u više od 50 zemalja sveta. Po ukazu predsednika Republike Azerbejdžana gospodina Ilhama Alijeva, dodeljena im je počasna titula Zaslužnih umetnika Republike Azerbejdžana.

Đorđe Stanković (dirigent) diplomirao je i magistrirao na odseku za dirigovanje na FMU u Beogradu. Stručno se usavršavao kao stipendista UNESCO-a u Francuskoj a potom u Njujorku.

Od 2003. godine angažovan je u Operi Narodnog pozorišta, često pozivan kao dirigent Opere i teatra Madlenianum, jedan je od osnivača Zemunskog kamernog orkestra kao i horskog studija Zvon katolikon. Sa Beogradskim BRAS ansamblom ostvario je saradnju u projektima Opera brass music.


JASMINA TRUMBETAŠ PETROVIĆJasmina Trumbetaš Petrović (sopran), prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, rođena je u prestonici gde je uporedo sa studijama slavistike učila pevanje u muzičkoj školi „Kosta Manojlović“, a zatim diplomirala i magistrirala na FMU.
U angažmanu Opere NP u Beogradu je od 1993, a Prvakinja opere postaje 2002. godine. Dobitnica je mnogih nagrada u zemlji i inostranstvu tokom studija i karijere za tumačenje uloga: Aida, Toska, Margareta, Leonora, Manon Lesko…


Tokom karijere sarađivala je na scenama pevajući Aidu, Leonoru, Madam Baterflaj, Tosku u Italiji, Austriji, Francuskoj, Rumuniji, Nemačkoj, Koreji, Mađarskoj, Portugaliji, Grčkoj, Bugarskoj, Azerbejdžanu. Do sada je ostvarila niz uloga sopranskog faha: Manon Lesko, Madalena u Andre Šenijeu, Toska, Aida, Dezdemona u Otelu, Amelija u Balu pod maskama, Elizabeta u Don Karlosu, Adriana Lekuvrer, Leonora u Trubaduru i Moći sudbine, Tatjana u Onjeginu, Baterflaj, Mimi u Boemima, Mikaela u Karmen, Hasanaginica.

Paralelno je negovala i koncertni repertoar: Rekvijem od Verdija, Dvoržaka, Bramsa, Mocarta, Betovenovu Misu, Rahmanjinova Zvona, Vaskrsenje Stevana Hristića.

Od sezone 2018/2019. i 2021/2022. je bila umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i dobitnica je nagrade ,,Pečat Narodnog pozorišta” za doprinos radu u ansamblu Opere.
Trenutno radi na pripremi opere “Turandot” Đoakima Pučinija, za premijeru 23. decembra u Narodnom pozorištu i 30.12. u Madlenianumu, kao koprodukcija dve umetničke kuće.

Marko Josifoski (violinista) je rođen u Zemunu 1978, završio je FMU u Beogradu, usavršavao se u Bernu kod čuvenog violiniste i prof. Igora Ozima.
Osvajao je domaće i međunarodne nagrade i priznanja, kao solista svirao je sa domaćim i stranim orkestrima na mnogim festivalima.
Sa pijanistkinjom Zarifom Ali-Zade snimio je svih 10 Betovenovih sonata, i objavio za PGP-RTS.
Zaposlen je na FMU u Beogradu kao profesor violine.

Mina Ristić Jonić (pijanistkinja) je završila osnovne i master akademske studije iz klavira na FMU gde je takodje okončala uspešno specijalističke i doktorske studije iz kamerne muzike. Nastupala je na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima, gde je osvajala prve nagrade i laureate kao solista i u kamernim sastavima.

BRAS ANSAMBL je beogradski muzički sastav koga čine limeni duvači, timpani,perkusije i harfa i sastavljen je od instrumentalnih umetnika izvođača koji nastupaju u više različitih orkestara kao što su orkestri Filharmonije, Opere, Simfonijjskog orkestra i drugi.

Svojim zvukom koji proizvode svirajući dela različitih kompozitora, doprinose utisku da svira veliki orkestar i zbog te specifičnosti deluju grandiozno i posebno.

Sastav ansambla je sledeći:

Trube: Srđan Đaković, Vladimir Jovanović, Ana-Marija Danilović

Horne: Milan Roksandić, Katarina Popović

Tromboni: Igor Ilić, Petar Torbica

Bass trombon: Ivan Platner

Tuba: Miloš Budimirov

Perkusije: Miloš Vesić

PROGRAM:

Đuzepe Verdi: Trijumfalni marš iz opera AIDA – BRAS ansambl

Dmitri Šostakovicč: Waltz No.2- BRAS ansambl

Đakomo Pučini: V’ issi d’ arte, arija Toske – Jasmina Trumbetaš Petrović

Nizayi Tagizade : Arzu – Jasmina Trumbetaš Petrović

Herb Alpert: Medley, arranžman H.Alpert – Tijuana Brass

Azer Rzayev: sonata za violinu i klavir – Marko Josifoski i Mina Ristić Jonić

Dzevdet Gadziyev: Balada za klavir- Mina Ristić Jonić

Milan Prebanda: Mila Nane – Jasmina Trumbetaš Petrović i Mina Ristić Jonić

Vagif Mustafazadeh: Marš – Fagan Hasanli

Fikret Amirov: Improvizacija na temu ,I am looking for you (100 godina od rođenja kompozitora Amirrova) – Fagan Hasanli

Zarrin Shukur: Mala svita (na temu iz operete The cloth peddler U. Hajibeylia – Fagan Hasanli

Naz Eleme – tradicionalna azerbejdžanska igra – Elnur Suleymanov i Gunel Allahyarova

Uzun Dere – Karabah tradicionalna igra – Elnur Suleymanov i Gunel Allahyarova

Sari Gelin (solo) – tradicionalna azerbejdžanska igra

FOTO: Marko JosifoskiReklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here