Bogat izbor novih domaćih filmova na 49. FEST-u (7.-16. maj 2021)

Projekti Olega Novkovića, Ivana Ikića, Nemanje Ćeranića, Natalije Avramović

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

Projekti Olega Novkovića, Ivana Ikića, Nemanje Ćeranića, Natalije Avramović


Šest domaćih dugometražnih filmova i dve manjinske srpske koprodukcije biće premijerno prikazane na 49. Međunarodnom filmskom festivalu – FEST 2021, koji će se održati od 7. do 16. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS).

 U glavnom takmičarskom programu publika će gledati dugometražne igrane filmove „Oaza“ Ivana Ikića, „Živ Čovek“ Olega Novkovića i „Lihvar“ Nemanje Ćeranića.

   Ostvarenja „Prolećna pesma“ Natalije Avramović i dokumentarno-animirani film „Prizori iz života džukca“ Tanje Brzaković biće predstavljeni u selekciji „Fest fokus“, dok će dokumentarni film „Kreka: Lovac na snove“ Slobodana Ivetića, o čuvenom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki, biti prikazan na svečanom zatvaranju festivala.

  Ovogodišnji program FEST-a, koji ima slogan “Povratak u budućnost”, ponudiće publici više od 70 premijernih filmova najnovije svetske kinematografije u 7 programskih celina.


LIHVAR
OAZAFilm „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića (prethodni igrani film “Varvari” je bio zapažen na festivalima), premijerno je prikazan prošle godine na Venecijanskom festivalu, gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film u sekciji “Dani autora”, koju dodeljuje mreža “Europa Cinemas”.

 Radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama, gde se rađa jedan neobičan ljubavni trougao između vodećih protagonist – Marije, Dragane i Roberta.
U glavnim ulogama su – Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer, kao i sve traženiji Goran Bogdan.

Drama „Živ čovek“ je novi film nagrađivanog reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala njegova supruga i stalna saradnica – Milena Marković.

   Radnja je fokusirana na člana kultnog benda „Sinovi” Igora Đelića-Đelu, koji živi sa ženom Sunčicom, sa kojom ima dosta problema, kao i mnogo zajednički provedenih godina.
 Kada se desi neočekivano i uznemirujuće ženino priznanje i jedna novost koju mu priređuje ćerka tinejdžerka, on shvata da želi da hitno promeni svoj život.
  Tako odlučuje da počne sve ispočetka, a možda i pokuša da ispravi neke greške iz prošlosti.

Uloge tumače Nikola Đuričko, Nada Šargin, Bojan Žirović, Jana Bjelica, Filip Hajduković, Iva Milanović, Tanja Bošković, Branko Cvejić i mnogi drugi.

 Tandem Novković-Marković potpisao je nedavno emitovanu krimi seriju “Močvara”, igrane filmove – “Sutra ujutro”, “Otadžbina”, “Beli, beli svet”, kao i dokumentarac – “Rudarska opera”.

POTENCIJALNI KANDIDAT
Kreka: Lovac na snove

„Lihvar“ Nemanje Ćeranića (serija “Švindleri”), po scenariju Strahinje Madžarevića, prati jedan dan u životu zelenaša u malom gradu Srbije, kome se život preokreće zbog gluposti u trenutku kada je bio na korak do sna.

 Kada je vratio dug kriminalcu koji mu je pomogao da uđe u posao i još naplatio sve glavnice od svojih dužnika, protagonista Mundir misli da počinje novo poglavlje u njegovom životu. Ipak, jedna nesmotrenost, usled stresa koji je poremetio njegov dijabetes, mnogo će ga koštati.
 U glavnim ulogama su Dušan Petković, Strahinja Blažić, Zlatan Vidović, Jovo Maksić, Branko Vidaković i drugi.


„Prolećna pesma“ Natalije Avramović, koja je pisala i scenario zajedno sa Ljubinkom Stojanović, gradi filmsku priču, melodramu o mladoj rediteljki Petri.
 Ona je samohrana majka, koja pokušava da sredi svoj život nakon razvoda, a pritom se sprema da snimi ozbiljan film o pesnikinji Desanki Maksimović.

 Iznenadna očeva smrt uzburka u njoj osećanja kojih nije bila svesna, a na sve to biva pozvana na prolsavu 15 godina mature u rodnom gradu.

Uloge tumače Mihaela Stamenković, Ivan Đorđević Džudi, Đorđe Đoković, Milan Kolak, Svetozar Cvetković, Danica Maksimović.


Dokumentarno-animirano ostvarenje „Prizori iz života džukca“ rediteljke i scenaristkinje Tanje Brzaković kroz sedam prizora prati život i sudbine pasa lutalica sa margine društva.
 Kombinacijom dokumentarnog materijala, animacije Vuka Palibrka i glumačke interpretacije misli životinjskih junaka, publika  upoznaje živote između razočarenja i nade.
  Glasove junacima su dali Jelena Bosanac, Anica Dobra, Momčilo Bajagić Bajaga, Mirjana Karanović.

Prizori iz života džukca“
Dokumentarni film ,,Kreka: Lovac na snove’’ prati karijeru poznatog filmskog scenografa Miljena Kljakovića – Kreke,  koji je dao neprocenjiv doprinos domaćem i svetskom filmskom stvaralaštvu, gde se otkrivaju neuhvatljivi trenuci skriveni iza filmske kamere.
U filmu uz do sad neobjavljene materijale iz lične arhive, učestvuju značajni sagovornici kao što su Džoni Dep, američki reditelj Beri Levinson (“Kišni čovek”), scenarista i režiser Brajan Helgeland, direktor fotografije Vitorio Storar, i drugi.

U glavnom takmičarskom programu FEST-a naći će se i dve manjinske srpske koprodukcije kao što je  „Zastoj“ Vinka Moderndorfera (Slovenija, Srbija, Severna Makedonija), koji će imati svetsku premijeru upravo na FEST-u.

 Dva bračna para iz različitih društvenih slojeva na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, ali . nesreća i tragični događaj spajaju ih sudbonosno u jednoj noći i najverovatnije ih vezuju ceo život.

 Film „Potencijalni kandidat“ Ercana Kesala (Turska, Srbija) prati junaka Kemala, koji priprema svečanu večeru nadajući se da će ga na njoj predsednik partije proglasiti kandidatom za gradonačelnika.


FEST 2021 će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.


ŽIV ČOVEK
ZASTOJ
- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Rok klub Fest ima ozbiljno novo pojačanje u julu: Divlje jagode, Kolja, Dža ili Bu

Sezona koncerata se ubrzano zakuhtava Tokom pandemije dok je još bilo dozvole za održavanje koncerata sa svim poratećim merama,...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket