“Bizjak duo“ i orkestar „Muzikon“ održali uspešan koncert na Kolarcu (sreda, 27.10.2021.)

Veoma uspešno muzičko veče za sve ljubitelje instrumentalne i klasične muzike

0
Reklama

Veoma uspešno muzičko veče za sve ljubitelje instrumentalne i klasične muzike

BEOGRAD, 27. oktobra (Tanjug) – Francusko-srpske umetnice na klaviru Lidija i Sanja Bizjak u okviru piano sastava “Bizjak duo” uz Kamerni orkestar “Muzikon” održale su simnoć (27.10.) koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Poznata glumica Milena Radulović je svečano otvorila koncert gde je istakla da je predstojeći koncert prema idejnom konceptu podeljen u dva poglavlja, od čega će prvi deo biti posvećen stvaralaštvu klasicizma, dok je drugi deo rezervisan za kompozitore 20. veka.

  Takođe, junakinja filmova i serija otkrila je da će tokom pauze u holu Kolarca biti moguće kupiti diskove “Bizjak dua”, a kompletan prihod će otići za pomoć ove ustanove kulture, koja je već duže vreme u problemima.

Orkestar “Muzikon” koncert je počeo kompozicijom “Divertimento B-dur KV 137” Volfganga Amadeusa Mocarta, bez pijanistkinja, kao uvertira za glavni program koji će tek usijati dvoranu.

Rođene sestre Bizjak onda dolaze na “Koncert za klavirski duet i gudački orkestar” autora Leopolda Koželuha (1747-1818), češkog muzičara i pedagoga.

  Kompozitor se usavršavao u Pragu gde je dobio više muzičko obrazovanje, a onda ga je put odveo u svetski grad klasične umetnosti – Beč (1778), gde je izgradio karijeru kao pijanista, autor opera, kamerne muzike i učitelj do kraja svog života.

Bizjak duo je predstavio ovo kompleksno delo velikog umetnika kroz tri stava, tri poglavlja koja su imala različitu dinamiku, kao svojevrsna trilogija i muzička priča koja lebdi kroz prostor neprimetno.

Samouvereno i odvažno dve sestre okrenute u profilu bliže ka publici, svirale su za istim klavirom, što je bila posebna atrakcija.
 Kompozicija im dozvoljava da dominiraju, odnosno budu istaknute sa solo deonicama u prvi plan, bez pomoći gudačkog orkestra, a onda se sastav uključio u pratnju, kao naizmeničan postupak muziciranja.

“Muzikon” time nastavlja praksu saradnje sa solistima, kao što im je bio zvezda večeri violinista Stefan Milenković na koncertu u Botaničkoj bašti “Jevremovac” krajem juna.


Nakon iscrpne kompozicije češkog autora, usledila je pauza, na kojoj je publika u velikom broju zaista kupovala diskove “Bizjak dua” da bi pomogla Kolarcu u tekućim problemima.
 Taj čin je bio zaista za svaku pohvalu i dragoceno je što auditorijum često dolazi na koncerte klasične muzike i još pomaže toj ustanovi uz kolekciju vrhunskih albuma.


Drugi čin muzičke večeri je protekao u znaku “Koncerta za klavirski duo i gudački orkestar” engleskog kompozitora Malkolma Arnolda (1921- 2006).
  Tokom bogate karijere, muzički umetnik koji je stvarao tokom 20. veka, oprobao se u mnogim žanrovima, i opus mu čini devet simfonija, veći broj koncerata, kamerne i koralne muzike, a takođe je stvarao i primenjenu muziku za pozorište – opere, mjuzikle i balete.

Popularnost je stekao kao kompozitor muzike za čuveni ratni film – remek delo “Most na reci Kvaj” (1957), za koji je osvojio, ni manje ni više – Oskara.

I ovde su prisutne tri celine kompozicije, veoma zahtevne, višeslojne, sveobuhvatne, i sestre Bizjak ovoga puta menjaju poziciju – nisu više bliže proscenijumu, već se udaljavaju od auditorijuma, sedaju anfas prema gledalištu, udaljene, između članova orkestra.

Komotno ušuškane među kolegama, svojim snažnim izvođenjem su predstavile značajno delo britanskog kompozitora, sa oscilacijama u nastupu i ponovo gradacijom dinamike do samog energičnog i eksplozivnog kraja.

Kako ih je publika zvala na bis, one su vidno srećne kratko izvele odlomak ovog koncerta, na seriju aplauza veoma zadovoljnih ljubitelja klasike.
 Moglo je tako potrajati do dužeg muzičkog putovanja u noć.


Poslednju kompoziciju, kao i na početku, Muzikon je svirao bez sestara Bizjak, reč je o delu “Divertimento Sz 113 za gudački orkestar” mađarskog autora Bele Bartoka (1881-1945).

 Umetnik Bela Viktor Janoš Bartok smatran je za jednog od najznačajnijih kompozitora 20. veka, a uz Franca Lista bio je najveći mađarski muzički umetnik.
 Rođen u Rumuniji, a umro u SAD, tokom karijere je bio pijanista, etnomuzikolog i kompozitor.


Sestre Lidija i Sanja Bizjak predstavljaju srpsko-francuski sastav “Bizjak duo”, a žive u Parizu duže vreme i imaju zapaženu internacionalnu karijeru.
Obe su se pridružile klasi čuvenog muzičara i pedagoga Žaka Ruvijea na Pariskom konzervatorijumu.

Veoma su popularne među francuskom publikom, nastupale su po Japanu, u Veneciji, Nantu (Francuska), Ekaterinburgu (Rusija).
Redovno sviraju sa mnogim orkestrima i filharmonijama u Francuskoj, često u Tuluzu, ali i u Varšavi, Štutgartu, Hong Kongu, a diskografski uspeh su imale sa delima “Petruška” i “Posvećenje proleća” Igora Stravinskog sa Štutgartskom filharmonijom.Photo: Marco Borggreve

Starija sestra Lidija Bizak (Beograd, 1976) počela je da svira klavir već sa šest godina, a diplomirala je na FMU 1996., da bi se otisnula u svet, gde je osvajala glavne nagrade na mnogim takmičenjima, kao u Dablinu (2000).
Nastupala je na raznim svetskim koncertnim dvoranama u Beču, Amsterdamu, Parizu i naravno Karnegi Holu u Njujorku.

Sanja Bizjak (Beograd, 1988) studirala je u Parizu, Gracu, Minhenu i Londonu, a debitovala u Parizu na koncertu 2006. godine.

Kao solista gostovala je i na festivalu BEMUS kod nas, i po svetskim metropolama (Tokio, Nant, Ženeva, Teatar na Elisejskim poljima u Parizu), a snimala je nastupe za mnoge televizije (BBC 3, RAI 2, SAT, TV France 3), kao i svoj prvi samostalan CD posvećen “Etidama Tableauk” Sergeja Rahmanjinova.

“Bizjak duo” i “Muzikon” već sledeće noći, odnosno danas – gostovaće u Somboru na festivalu “Somborske muzičke svečanosti” – SOMUS.

Na koncertu su bili prisutni i ličnosti javnog života, odnosno dramski umetnici – glumice Vaja Dujović, Aleksandra Anja Alač, Milica Stefanović, muzičar i dirigent Aleksandar Sedlar i naravno – Milena Radulović.


Ivan Makragić

TANJUG – Music Pocket


Photo: Marco BorggreveNapomena: Slike nisu autentične sa koncerta, već su u pitanju promo fotografije.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here