BITEF 2021 u drugoj polovini na repertoaru ima zanimljive i aktuelne teme

Predstave istražuju dehumanizaciju izvođača na sceni u različitim oblicima

0
Reklama

 
Predstave istražuju dehumanizaciju izvođača na sceni u različitim oblicima


BEOGRAD, 21. septembra (Tanjug) – Dvostruko, 54. i 55. izdanje Međunarodnog pozorišnog festivala BITEF ušlo je u svoju drugu polovinu trajanja, a svečana dodela nagrada i zatvaranje se očekuje 25. septembra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

    Tada će, kao i veče pre, biti izvedena neobična predstava-instalacija “Fleš” čuvenog reditelja i koreografa Franka Vigrua, u produkciji trupe “Compagnie d’Autres Cordes” iz grada Manda, Francuska.

 Na dvostrukom festivalu biće izvedeno 12 predstava iz 9 zemalja u glavnom programu, a novo izdanje je počelo 13. septembra kada je izvedena premijera drame “Living Room” nemačkog autora Ersana Montaga u BDP-u.

  Usled sve teže situacije sa pandemijom, dve predstave kao favoriti festivala – “Neprijatelj naroda” Henrika Ibzena u režiji slavnog Tomasa Ostermajera (teatar “Šaubine” iz Berlina) i “Pluća” Dankana Makmilana u režiji talentovanog slovenačkog umetnika Žige Divljaka (SNG Drama, Ljubljana), morale su biti otkazane.   


U ponedeljak je odigran “Kaspar” Petera Handkea, u režiji Miloša Lolića (JDP), da bi večeras srpska umetnica Dragana Bulut gostovala sa predstavom “Future Fortune” u Bitef teatru.

 
Njen autorski projekat u koprodukciji sa berlinskim pozorištem “HAU”, uz učešće humanoidnog robota kao jednog od “izvođača“ predstave, težište ima na  perspektivama kontrolisanja i projektovanja naše budućnosti. 
 Koreografski komad “Future Fortune” će imati četiri izvođenja, 21. i 22. septembra u 18 i 21 čas oba dana.

Future Fortune„, autorka: Dragana Bulut, foto: Marta Popivoda


 
 

U drugoj polovini festivala, na programu će biti predstave koje su u vezi sa estetskim fokusom festivala, a koji istražuje dehumanizaciju izvođača na sceni u različitim oblicima, od koreografskih postupaka, do upotrebe robota i dronova na sceni, zaključno sa odsustvom učesnika sa pozornice.

 Takođe danas i sutra, u Ateljeu 212 će biti izvedena koreografija „Opčinio sam teiranskog umetnika Ehsana Hemata, u produkciji trupe “2nd to the right” iz Irana i Belgije (Teheran i Brisel).  Ovaj projekat artikuliše jedan od glavnih problema savremenog sveta, koji se sve više odvaja od humanističkih ideala i okreće autoritarnosti, odnosno tehnološkoj, medijskoj kontroli i manipulaciji.

  Publici se vraća ponovo gostovanje čuvene trupe “Rimini protokol” iz Berlina. ovog puta sa svojim najnovijim projektom “Konferencija odsutnih, čija su tri izvođenja na programu 23. septembra od 20h, kao i 24.09. od 15 i 20 časova. 
  U ovoj nemačkoj predstavi, izvođači su publika koja je pozvana da učestvuje i zameni stručnjake na međunarodnoj konferenciji koji nisu fizički prisutni.

  Do kraja Bitefa, publika će moći da pogleda i autorski projekat Nikole Zavišića “Kao da kraj nije ni sasvim blizu” u vidu 15 izvođenja u tri dana  – 23, 24, 25. septembra u Bitef teatru, ali i onlajn – Zoom predstavu Boba Jelčića “Višnjik u Višnjiku”, prema Čehovu.  Ovaj hrvatski reditelj postavio je kod nas uspešnu predstavu “Zašto je poludeo Gospodin R?” na sceni JDP-a.  


„Opčinio sam te“ – autor: Ehsan Hemat, foto: Victor Malyshev

Na zatvaranju BITEF-a biće izvedena spomenuta francuska predstava – instalacija “Fleš” Franka Vigrua, odnosno igraće se dve večeri zaredom – 24. i 25. septembra.
  Zasnovan donekle na poznatom romanu „Sudar“ (1973) Dž. G. Balarda, po kome je Dejvid Kronenberg snimio kasnije i čuveni šokantni film (2006),  narativna nit dela je o fetišizmu, opsesiji automobilima, kao i sladostrastima, uzbuđenju.

  Umetnik Vigru istovremeno gradi karijeru reditelja i muzičara, ovde je autor koncepta i muzike, dok je koreograf Miriam Gurfink, a dramaturg Mišel Simon.

  Pod sloganom “Na ivici budućnosti”, tematski fokus festivala je na pojmu posthumanizma, čime se bave i druge viđene predstave – pravo remek delo “Tragovi” belgijskog reditelja – koreografa Vima Vandekejbusa, trupe “Ultima vez” iz Brisela, u JDP-u, “Cement Beograd” u režiji Sebastijana Horvata, produkcije BDP.

  Takođe, publika je imala priliku da gleda i “Klimatske promene” koreografkinje Amande Pinje (koprodukcija Austrije, Meksika i Čilea) u Teatru na Brdu, i eksperiment “Farm Fatale” Filipa Kena (Nemačka-Francuska) u Pozorištu na Terazijama.


Do kraja programa, biće odigrane i predstave dva festivala pod krovom Bitefa – “Cirkobalkana” (Savremeni festival cirkuske umetnosti) produkcije “Cirkusfera” – šatori kod Silosa Beograd, kao i čuvena “Bitef polifonija”, na mnogim prostorima po Beogradu.Predstava Future Fortune, autorka Dragana Bulut, foto – Dorothea Tuch

BITEF POLIFONIJA – CIRKOBALKANA

Prateći pozorišni program „Bitef Polifonija“ u okviru dvostrukog izdanja BITEF festivala počeo je u ponedeljak, 20. septembra ispred Ustanove kulture „Parobrod“ na Dorćolu, pod sloganom ,,Igra za život“.

   Na taj način je počela 21/22. Bitef Polifonija, a program će otvoriti interaktivna predstava „Igra za život – Igra za planetu – Zemlja“.

  Poznati program ovog mini festivala kao deo 54. i 55. BITEF-a biće održan do 24. septembra, a publika će imati priliku da vidi šest predstava, da učestvuje u razgovorima sa autorskom ekipom.
  
„Polifonija“ će biti realizovana u 4 prostora: UK „Parobrod“ na Dorćolu,  Malo pozorište ,,Duško Radović“, Dorćol Platz, Teatar Vuk, a svi programi kreću od 15h. 


Autorka koncepta Bitef Polifonije, Ljubica Beljanski-Ristić osvrnula se na i dalje aktuelnu pandemiju korona virusa.

  „Kreirajući izdanje Bitef Polifonije 2020, u uslovima koje je diktirala pandemija, neminovno smo se vratili temi o ulozi umetnika u radu sa mladima u vremenima krize kao našem iskustvu u velikom međunarodnom projektu iz kojeg je i nastala prva Polifonija sa sloganom „Igra za život“, rekla je Beljanski-Ristić.

   Ona je podsetila da je slogan „Igra za život“, poruka i inspiracija, preuzet kao metafora iskustva iz čuvene pripovetke Ive Andrića „Aska i vuk“.  


„S posebnim zadovoljstvom najavljujemo da ovogodišnje dvostruko izdanje Bitef Polifonije ima dve predstave podstaknute upravo ovom čudesnom pripovetkom“, otkrila je autorka koncepta Bitef Polifonije. 
Tako će se igrati komad „Aska i vuk“ produkcije Malog pozorišta „Duško Radović“, u dramatizaciji i režiji Tatjane Piper Stanković, a na istom mestu će biti izvedena i predstava „2100: Skaska o Vuku„, koreodrama Sanje Krsmanović Tasić, Omladinskog pozorišta Patos iz Smedereva.  U ovom pozorištu će se predstaviti i „Dečak sa koferom“ Majka Kenija, u režiji i koreografiji glumca Damjana Kecojevića.
 

  Takođe na programu su „Ajduci“ prema Jovanu Steriji Popoviću, rediteljke Anđelke Nikolić (NP Priština), „Dekameron 2020“ u koreografiji Mine Ćirić (Institut za umetničku igru), obe na sceni Teatra „Vuk“, a na repertoaru je i „Ana Frank“ u režiji Jelene Bogavac, Šabačkog pozorišta, na sceni Dorćol Platz.

  Umetnički susreti u vidu tribina, diskusija će se prezentovati kroz četiri dijaloga i tematskih celina pod nazivom „Obećano pozorište“, „Pozorište i nećutanje“, „Pozorište i polifone prakse“, kao i „Polifonija u trajanju“, koja će se održati posle završetka BITEF-a, tačnije – 4. oktobra.  

Dvostruka Bitef Polifonija će se posebno baviti pitanjem otvorenosti pozorišta i pozorišnih grupa koji svoje predstave obogaćuju upravo takvim procesima i projektima.  
Ivan Makragić


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here