BITEF 2021 u drugoj polovini na repertoaru ima zanimljive i aktuelne teme

Predstave istražuju dehumanizaciju izvođača na sceni u različitim oblicima

Ivan Makragić
Diplomirani dramaturg sa Fakulteta dramskih umetnosti, kreativac, umetnik, u šali za sebe voli da kaže da je bedno piskaralo. Ali ne i skriboman.

podeli

popularno

 
Predstave istražuju dehumanizaciju izvođača na sceni u različitim oblicima


BEOGRAD, 21. septembra (Tanjug) – Dvostruko, 54. i 55. izdanje Međunarodnog pozorišnog festivala BITEF ušlo je u svoju drugu polovinu trajanja, a svečana dodela nagrada i zatvaranje se očekuje 25. septembra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

    Tada će, kao i veče pre, biti izvedena neobična predstava-instalacija “Fleš” čuvenog reditelja i koreografa Franka Vigrua, u produkciji trupe “Compagnie d’Autres Cordes” iz grada Manda, Francuska.

 Na dvostrukom festivalu biće izvedeno 12 predstava iz 9 zemalja u glavnom programu, a novo izdanje je počelo 13. septembra kada je izvedena premijera drame “Living Room” nemačkog autora Ersana Montaga u BDP-u.

  Usled sve teže situacije sa pandemijom, dve predstave kao favoriti festivala – “Neprijatelj naroda” Henrika Ibzena u režiji slavnog Tomasa Ostermajera (teatar “Šaubine” iz Berlina) i “Pluća” Dankana Makmilana u režiji talentovanog slovenačkog umetnika Žige Divljaka (SNG Drama, Ljubljana), morale su biti otkazane.   


U ponedeljak je odigran “Kaspar” Petera Handkea, u režiji Miloša Lolića (JDP), da bi večeras srpska umetnica Dragana Bulut gostovala sa predstavom “Future Fortune” u Bitef teatru.

 
Njen autorski projekat u koprodukciji sa berlinskim pozorištem “HAU”, uz učešće humanoidnog robota kao jednog od ”izvođača” predstave, težište ima na  perspektivama kontrolisanja i projektovanja naše budućnosti. 
 Koreografski komad “Future Fortune” će imati četiri izvođenja, 21. i 22. septembra u 18 i 21 čas oba dana.

Future Fortune“, autorka: Dragana Bulut, foto: Marta Popivoda


 
 

U drugoj polovini festivala, na programu će biti predstave koje su u vezi sa estetskim fokusom festivala, a koji istražuje dehumanizaciju izvođača na sceni u različitim oblicima, od koreografskih postupaka, do upotrebe robota i dronova na sceni, zaključno sa odsustvom učesnika sa pozornice.

 Takođe danas i sutra, u Ateljeu 212 će biti izvedena koreografija „Opčinio sam teiranskog umetnika Ehsana Hemata, u produkciji trupe “2nd to the right” iz Irana i Belgije (Teheran i Brisel).  Ovaj projekat artikuliše jedan od glavnih problema savremenog sveta, koji se sve više odvaja od humanističkih ideala i okreće autoritarnosti, odnosno tehnološkoj, medijskoj kontroli i manipulaciji.

  Publici se vraća ponovo gostovanje čuvene trupe “Rimini protokol” iz Berlina. ovog puta sa svojim najnovijim projektom “Konferencija odsutnih, čija su tri izvođenja na programu 23. septembra od 20h, kao i 24.09. od 15 i 20 časova. 
  U ovoj nemačkoj predstavi, izvođači su publika koja je pozvana da učestvuje i zameni stručnjake na međunarodnoj konferenciji koji nisu fizički prisutni.

  Do kraja Bitefa, publika će moći da pogleda i autorski projekat Nikole Zavišića “Kao da kraj nije ni sasvim blizu” u vidu 15 izvođenja u tri dana  – 23, 24, 25. septembra u Bitef teatru, ali i onlajn – Zoom predstavu Boba Jelčića “Višnjik u Višnjiku”, prema Čehovu.  Ovaj hrvatski reditelj postavio je kod nas uspešnu predstavu “Zašto je poludeo Gospodin R?” na sceni JDP-a.  


“Opčinio sam te” – autor: Ehsan Hemat, foto: Victor Malyshev

Na zatvaranju BITEF-a biće izvedena spomenuta francuska predstava – instalacija “Fleš” Franka Vigrua, odnosno igraće se dve večeri zaredom – 24. i 25. septembra.
  Zasnovan donekle na poznatom romanu „Sudar“ (1973) Dž. G. Balarda, po kome je Dejvid Kronenberg snimio kasnije i čuveni šokantni film (2006),  narativna nit dela je o fetišizmu, opsesiji automobilima, kao i sladostrastima, uzbuđenju.

  Umetnik Vigru istovremeno gradi karijeru reditelja i muzičara, ovde je autor koncepta i muzike, dok je koreograf Miriam Gurfink, a dramaturg Mišel Simon.

  Pod sloganom “Na ivici budućnosti”, tematski fokus festivala je na pojmu posthumanizma, čime se bave i druge viđene predstave – pravo remek delo “Tragovi” belgijskog reditelja – koreografa Vima Vandekejbusa, trupe “Ultima vez” iz Brisela, u JDP-u, “Cement Beograd” u režiji Sebastijana Horvata, produkcije BDP.

  Takođe, publika je imala priliku da gleda i “Klimatske promene” koreografkinje Amande Pinje (koprodukcija Austrije, Meksika i Čilea) u Teatru na Brdu, i eksperiment “Farm Fatale” Filipa Kena (Nemačka-Francuska) u Pozorištu na Terazijama.


Do kraja programa, biće odigrane i predstave dva festivala pod krovom Bitefa – “Cirkobalkana” (Savremeni festival cirkuske umetnosti) produkcije “Cirkusfera” – šatori kod Silosa Beograd, kao i čuvena “Bitef polifonija”, na mnogim prostorima po Beogradu.Predstava Future Fortune, autorka Dragana Bulut, foto – Dorothea Tuch

BITEF POLIFONIJA – CIRKOBALKANA

Prateći pozorišni program “Bitef Polifonija” u okviru dvostrukog izdanja BITEF festivala počeo je u ponedeljak, 20. septembra ispred Ustanove kulture “Parobrod” na Dorćolu, pod sloganom ,,Igra za život“.

   Na taj način je počela 21/22. Bitef Polifonija, a program će otvoriti interaktivna predstava “Igra za život – Igra za planetu – Zemlja”.

  Poznati program ovog mini festivala kao deo 54. i 55. BITEF-a biće održan do 24. septembra, a publika će imati priliku da vidi šest predstava, da učestvuje u razgovorima sa autorskom ekipom.
  
“Polifonija” će biti realizovana u 4 prostora: UK “Parobrod” na Dorćolu,  Malo pozorište ,,Duško Radović“, Dorćol Platz, Teatar Vuk, a svi programi kreću od 15h. 


Autorka koncepta Bitef Polifonije, Ljubica Beljanski-Ristić osvrnula se na i dalje aktuelnu pandemiju korona virusa.

  „Kreirajući izdanje Bitef Polifonije 2020, u uslovima koje je diktirala pandemija, neminovno smo se vratili temi o ulozi umetnika u radu sa mladima u vremenima krize kao našem iskustvu u velikom međunarodnom projektu iz kojeg je i nastala prva Polifonija sa sloganom “Igra za život”, rekla je Beljanski-Ristić.

   Ona je podsetila da je slogan “Igra za život”, poruka i inspiracija, preuzet kao metafora iskustva iz čuvene pripovetke Ive Andrića “Aska i vuk”.  


“S posebnim zadovoljstvom najavljujemo da ovogodišnje dvostruko izdanje Bitef Polifonije ima dve predstave podstaknute upravo ovom čudesnom pripovetkom”, otkrila je autorka koncepta Bitef Polifonije. 
Tako će se igrati komad “Aska i vuk” produkcije Malog pozorišta “Duško Radović”, u dramatizaciji i režiji Tatjane Piper Stanković, a na istom mestu će biti izvedena i predstava “2100: Skaska o Vuku“, koreodrama Sanje Krsmanović Tasić, Omladinskog pozorišta Patos iz Smedereva.  U ovom pozorištu će se predstaviti i “Dečak sa koferom” Majka Kenija, u režiji i koreografiji glumca Damjana Kecojevića.
 

  Takođe na programu su “Ajduci” prema Jovanu Steriji Popoviću, rediteljke Anđelke Nikolić (NP Priština), “Dekameron 2020” u koreografiji Mine Ćirić (Institut za umetničku igru), obe na sceni Teatra “Vuk”, a na repertoaru je i “Ana Frank” u režiji Jelene Bogavac, Šabačkog pozorišta, na sceni Dorćol Platz.

  Umetnički susreti u vidu tribina, diskusija će se prezentovati kroz četiri dijaloga i tematskih celina pod nazivom “Obećano pozorište”, “Pozorište i nećutanje”, “Pozorište i polifone prakse”, kao i “Polifonija u trajanju”, koja će se održati posle završetka BITEF-a, tačnije – 4. oktobra.  

Dvostruka Bitef Polifonija će se posebno baviti pitanjem otvorenosti pozorišta i pozorišnih grupa koji svoje predstave obogaćuju upravo takvim procesima i projektima.  
Ivan Makragić


- Advertisement -

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
Reklama

Aktuelno

Zdenka Kovačiček i Matija Cvek osvojiće vas zajedničkim singlom “Tvoje usne”

Novi singl “Tvoje usne” kolaboracija je s genijalnim Matijom Cvekom kao gostom na Zdenkinom hvaljenom albumu “Konstatacija jedne mačke” koji je tokom ove godine uz CD...

Prijavi se na Newsletter

Nedeljni pregled musicpocket objava na tvoju email adresu!

Reklama
musicpocket