Biografska knjiga o rok muzičaru Džimu Morisonu od danas (22.10.) u knjižarama širom Srbije

Prevod je uradio naš muzičar – Dejan Cukić

0
Reklama


Prevod je uradio naš muzičar – Dejan Cukić


Najnovija biografska knjiga o Džimu Morisonu – „Niko se odavde neće izvući živ“ autora Džerija Hopkinsa i Denija Šugermena, u prevodu Dejana Cukića, od danas (petak, 22.10.) će biti dostupna u svim knjižarama Beograda i cele Srbije, saopštio je njen izdavač “Laguna”.


Pred čitaocima je složeni, kompleksni karakter američkog rok muzičara Džima Morisona (1943-1971), briljantnog, harizmatičnog pevača, filozofa, pesnika, delinkventa, opsednutog tragača koji je odbacivao svaki autoritet, umetnika koji je iz nezasite radoznalosti istraživao granice stvarnosti.


Sveobuhvatna biografija lidera i njegove slavne grupe “Dors” (The Doors), sa 15 dosad neobjavljenih fotografija, novim epilogom i pogovorom Majkla Meklura, nastajala je tokom punih sedam godina.


Napisali su je poznati rok biograf Džeri Hopkins i Deni Šugerman, poverenik i pomoćnik grupe “Dors”. Oni su osobe koji imaju veliku empatiju i blisko iskustvo sa Morisonom, zbog čega su uspeli kao tandem da prenesu ovu veliku modernu tragediju.


Džeri Hopkins je muzički novinar koji je više puta intervjuisao Džima Morisona (Jim Morrison) za čuveni časopis “Rolling Stones”, a Deni Šugermen je počeo da radi za ovu grupu sa samo 12 godina.
Tako su knjizi dali autentičnost i istinu, oslanjali su se na znanje iz prve ruke kako bi već tada temeljno istraženoj biografiji dali poseban ton.Svako poglavlje je nalik priči koja se pripoveda uz logorsku vatru i ne upoznaje čitalačku publiku samo sa nezgodnim detaljima, već i sa atmosferom, prisutnim ličnostima, emocijama, opasnostima i trijumfima koji su pratili Morisona i Dorse tokom njihovog meteorskog uspona na tronu rok muzike.


Ima tu i epskih scena opijanja i gomile žena i Morisonovih sukoba sa zakonom.
Takođe, prisutne su i sekvence promišljenih osvrta na njegovu vešto prikrivanu ljudsku stranu, strahove i nesigurnosti koje mu je donela slava, i njegovu želju da promeni sliku javnosti o sebi i bude ozbiljno shvaćen kao pesnik, a želeo je da bude filmski reditelj.

Veliki rok muzičar je dobio i dugometražni igrani film o sebi – “The Doors” (1991), naziv prema grupi, a Džima Morisona je odigrao izvanredno Val Kilmer, dok je režirao Oliver Stoun.

Film je imao veoma zapažen uspeh, i ove godine se obeležava tri decenije od nastanka ostvarenja.
Osim Vala Kilmera, u filmu “The Doors” igrali su Meg Rajan, Kajl MekLahlan i drugi.


Grupa je za veoma kratko vreme karijere od osam godina (1965-1973) snimila šest studijskih albuma – “The Doors” (1967), “Strange Days” (1967), “Waiting for the Sun” (1968), “The Soft Parade” (1969), “Morrison Hotel” (1970) i “L.A. Woman” (1971).


Osim Džima Morisona, ostali članovi benda su bili: Rej Manzarek, Robi Kriger i Džon Densmor.


Knjiga „Niko se odavde neće izvući živ“ u prevodu našeg pop rok muzičara Dejana Cukića, od sutra (22.10.) čitaoci mogu pronaći u Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here