Big Bend RTS-a sa inostranim gostima održao koncert “Toska” u džez aranžmanu (16.12.2021.)

Muzički spektakl kao zanimljiv koncept

0
Reklama

Muzički spektakl kao zanimljiv koncept


BEOGRAD, 17. decembra – Instrumentalna džez verzija čuvene opere “Toska” kompozitora Đakoma Pučinija izvedena je sinoć (16.12.) uz veliki ansambl Big Benda RTS-a na sceni Kombank Dvorane kao svojevrstan muzički i multimedijalni spektakl.

Jedinstveni projekat je realizovan u džez aranžmanu nemačkog muzičara Petera Rajter-Šauba koji je ove noći nastupio i u ulozi dirigenta, gde se izuzetno uspešno snalazi, a uz njega su svirala i još trojica inostranih solista – Martin Auer (truba), Frančesko Santuči (tenor saksofon) i Edrijen Mirs (trombon).


Zanimljivo je da zvuk instrumenata navedenih muzičara predstavlja glavne operske uloge: Floria Toska – slavna pevačica (sopran), Mario Kavaradosi – slikar (tenor) i Baron Skarpia – šef policije (bariton), što je svakako neobičan koncept i ideja.

Organizator koncerta Centar beogradskih festivala–CEBEF u poslednjem periodu često uspeva da prijatno iznenadi publiku prestonice sa raznim vrhunskim kulturnim doživljajima, posebno u domenu muzike, tako da su i sa ovim poduhvatom ispisali stranice trijumfa.


Izvođenje „Toske“ u koncertnom formatu donekle podseća na nedavno gostovanje operske dive Eline Garanče iz Litvanije, koja je realizovala program „Karmen“ na stadionu Tašmajdan u okviru festivala BELEF 2021, gde je uz pratnju Simfonijskog orkestra odigrala ovu junakinju uz još troje solista.
Dakle, nije bila u pitanju pozorišna predstava, već je sve prikazano u koncertnom obliku, svedeno, na manjem proiscenijumu, intimnije, gde akteri ne glume i pevaju, već samo pevaju svoje role.


Tako su Big Bendu RTS-a priključili ugledne goste iz inostranstva i priredili nesvakidašnje instumentalno čitanje antologijske opere Đakoma Pučinija iz tri čina, čija je praizvedba – svetska premijera bila davne 1900. godine u pozorištu „Teatro Costanza“ u Rimu.

Autori libreta, odnosno dramaturgije su Luiđi Ilica i Đuzepe Đakosa, prema pozorišnoj drami „La Tosca“ (Toska) Viktoriena Sardua.


Peter Rajter-Šaub je jedan od najznačajnijih nemačkih džez muzičara savremenog doba, koji je veoma svestran u muzici, jer je vrhunski saksofonista, poznat i kao kompozitor i aranžer za Big Bend RTS-a.
On je ovde bio “vođa parade”, predstavio je svojim dirigovanjem transformaciju opere u džez format, koja sasvim korektno fukcioniše na pozornici.

Istina, iskrenim ljubiteljima opere sigurno nedostaje da čuje svoje (omiljene) junake – Tosku, Maria i Barona da zapevaju sopran, tenor ili bariton, a ne da budu zamenjeni duvačkim instrumentima.


Sva trojica solista su na svoj nenametljiv način dominirali ovim koncertom, pazeći da ne istisnu jedan drugoga, odnosno trećeg, već da svako od njih iskoristi sasvim dovoljno onoliko neophodnog prostora koliko im je pruženo i bude umereno istaknut.

Martin Auerje studirao trubu, kompoziciju i aranžiranje u Majnhajmu i Berlinu, a od 2008. godine usavršavao je džez trubu na Univerzitetu za muziku u Lajpcigu.
Sarađivao je sa džez ansamblima u Nemačkoj i nastupao sa vodećim muzičarima ovog žanra.


Tenor saksofon Frančesko Santuči jedan je od vodećih italijanskih džez muzičara, koji je sa svega 17 godina prvi put nastupao na Džez festivalu u Rimu.
Od tada do danas stekao je bogato iskustvo kao izvođački umetnik, a delio je svetske scen sa mnogim poznatim džez sastavima i solistima.

 Edrijen Mirs je nosilac titule „Najboljeg australijskog tromboniste“, koji je studirao u Njujorku, a karijeru razvijao u Evropi.
Član je međunarodnog seksteta „Ugetsu“, sa kojim je snimio četiri albuma, a kao i dirigent Šaub, i on se bavi komponovanjem i aranžiranjem.


Sva trojica uz gromoglasan i dinamičan nastup Big Benda RTS-a, sa kapetanom u vidu maestra dirigenta, muzički su plovili kroz operu “Toska” i probijali se kroz veoma zahtevna i nekad teško prohodna tri čina.

Radnja opere u je smeštena u Rim i obrađuje samo nepuna dva dana – 14. jun poslepodne (I čin) i veče (II čin), kao i rano jutro 15. juna (III čin) 1800. godine.

Da bi se priča barem vizualno približila gledaocima i slušaocima u sali, multimedijalnost muzičkog projekta se ogledala u atraktivnom scenskom rešenju.
Naime, dok je trajao koncert, na velikom panelu su se nizali kadrovi nepokretnih slika iz jedne od iscenacija opere “Toska”, koji putem tih prizora donekle interpretiraju lepotu instrumentala.

Big Bend RTS-a je uz soliste kao glavne “junake” koncerta, zapravo predstavljao ostale karaktere ovog klasika – Cezare Angeloti – politički zatvorenik (bas), Spoleta – policajac (tenor), Skjarone – policajac (bas), crkvenjak (bas), tamničar (bas) i pastirica (alt ili meco-sopran).


Okosnica radnje – libreto opere je u sledećim redovima ….

Nakon Francuske revolucije, republikanski duh je počeo da se širi i u Italiji. Nakon što je Ferdinand od Napulja sa svojom ženom, kraljicom Karolinom, objavio rat Francuskoj, ovakav pokret je smatran izdajničkim.

Rim su osvojile francuske snage i osnovana je Rimska republika, čiji je jedan od konzula bio i Čezare Anđeloti. Francuzi nakon toga kreću na jug i osvajaju i Napulj gde se osniva saveznička republika.

Kraljica Marija Karolina, koja je pobegla sa mužem na Siciliju, organizuje otpor koji, zajedno sa saveznicima Britanijom, Rusijom i Austrijom, proteruje francuze iz Napulja. Njene snage tada marširaju ka Rimu, ponovno osvajaju grad i kraljica se vraća u njega, ostavljajući Ferdinanda na Siciliji.

Da bi se iskorenili izdajnici i saradnici sa Francuzima, osniva se tajna policija na čijem je čelu bio baron Vitelio Skarpija. Nakon pada republike, svi konzuli i čelnici su bačeni u zatvor pod optužbom izdaje.

Kako se zavesa na početku opere diže, Čezare Anđeloti je baš pobegao iz zatvora u tvrđavi Sant’Anđelo.
Koncert je pratio radnju opere putem nota i melodija, bez vokala, i kraj prvog čina nakon punih sat vremena označio je i prvu od dve pauze.

Onda su drugi i treći čin zajedno stali u drugo poglavlje koncerta od skoro dva i po sata intenzivne svirke ogromnog orkestra Big Benda RTS-a sa izvanrednim solistima.

Na samom kraju, dirigent i aranžer komada za džez “Toska” Peter Rajter-Šaub, nije preskočio da se prvi put obrati publici.

“Moram reći da nakon ovako sadržajne večeri, kada smo isporučili čitav muzički paket, teško dolazim do reči, kao da ih ne pronalazim. Ipak, moraću barem nešto reći. Vi, divni ljudi iz Beograda, ne znam da li ste svesni uopšte kako fantastičan i neverovatan orkestar imate ovde? Big Bend je izuzetan”, nadahnuto je izjavio nemački dirigent i muzičar, što je izazvalo duži aplauz u velikoj sali.

Dalje je detaljno predstavio svakog člana ponaosob, što je svakako potrajalo, i fino se snalazio u izgovaranju njihovih srpskih imena i prezimena.

Simpatičan deo je usledio kada ipak imena nekih kolega nije upamtio, tako da ih je tiho pitao da mu u tome pomognu, što je u nekoliko navrata bilo duhovito kako se Šaub spontano snalazi da sve sazna, beskrajno šarmantno i blisko.


Orkestar Big Bend RTS-a je jedini profesionalni džez ansambl u Srbiji koji od svog osnivanja, 1954. godine sarađuje sa najznačajnijim domaćim i stranim umetnicima.


Nedavno su na istoj sceni velike sale Kombank Dvorane održali uspešan koncert sa gostom iz Amerike – jazz muzičarem na trubi – Džonom Maršalom (John Marshall).


Tokom godina, sa orkestrom su nastupala najveća imena džez muzike kao deo svetskog šou biznisa: Rej Čarls, Deni Kej, Žozefina Beker, Mirej Matje, Enriko Masijas, Ani-Frid Lingstad (ABBA).

Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković i Stjepko Gut.


Na Džez festivalu u Juan Les Pins 1960. godine osvojio je prvu nagradu.
Posle svoje prve turneje 1957. godine, orkestar je nastupao na poznatim svetskim festivalima (Tel Aviv, Montre, Marsej, Solun, Minhen), na nekoliko UNICEF koncerata (Beograd, Pariz, Ženeva).

Big Bend je ostvario brojne studijske albume, kao i trajne snimke za Zvučni arhiv Radio Beograda. Stvorio je čitavu plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu – Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev, Stjepko Gut.


Ivan Makragić

TANJUG – Music Pocket
Napomena: u izveštaju nisu utisnute autentične slike sa koncerta u Kombank Dvorani 16.12., već fotografije Big Benda RTS-a od ranije, sa mnogih nastupa.


Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here