Big bend iz Kelna „Subway Jazz Orchestra“ u Kragujevcu

0
Reklama

Predstavljamo vam džez u jednom od njegovih najatraktivnijih formi! Big bend Subway Jazz Orchestra iz Kelna, Nemačka, nastupiće u Kragujevcu. Ugostićemo savremeni big bend koji broji 18 članova i nastupa širom Evrope.

Nastao 2013. godine u Kelnu kao svojevrsna savremena platforma za kompozitore i aranžere raznih džez stilova i pravaca, ovaj big bend je od samog početka postavio visoke ciljeve – doneti publici svakog meseca novi program i novu džez inspiraciju. Ovakav koncept doveo je do stvaranja ogromnog broja autorskih kompozicija, pa Subway Jazz Orchestra iza sebe ima snimljena 4 albuma i brojna gostovanja na evropskoj sceni. Od ideje, komponovanja, izvedbe i improvizacije, 18 muzičara rade zajedno na stvaranju zvuka savremenog big benda.Članovi benda su renomirani muzičari koji su, između ostalog, svirali u big bendovima nemačkih radio-stanica, a dobitnici su i brojnih nagrada i priznanja poput nagrade za kompoziciju BuJazzO, Nagrade grada Kelna ili Nagrade za džez muziku radio-stanice WDR.

Koncert big benda Subway Jazz Orchestra će se održati 1. novembra 2021, na velikoj sceni Knjaževsko-srpskog teatra, Kragujevac, sa početkom u 20 časova.

Pored koncerta, posetioci će moći da pogledaju izložbu fotografija „Izvođači JazzFesta 2021.”. Izložene fotografije deo su su pratećeg programa i predstavljaju muzičare tokom njihovih nastupa, predstaviće muziku i džez kao inspiraciju za druge umetničke izraze.Koncert big benda se održava kao deo Internacionalnog džez festivala Kragujevac i programa MID JAZZ. IJFK je jedan od retkih festivala u Srbiji koji se 22 godine održava bez prekida. Moto pod kojim ove godine održavamo muzičke programe je STVARNOST, želimo da istaknemo potrebu i važnost održavanja kulturnih događaja i u vreme neizvesnosti i globalne krize.

Muzički kolektiv SUBWAY JAZZ ORCHESTRA je osnovan 2013. i sastoji se od 18 muzičara sa ambicioznim ciljem da svakog meseca u klubu ,Subway’, koji se nalazi u Kelnu i ima višedecenijsku tradiciju, izvedu novi program aktuelne muzike u izvođenju big benda. Žele da budu platforma za kompozitore i aranžere svih žanrova. Oni potiču kako iz vlastitih redova, tako i sa domaće i međunarodne džez scene. Zajednički se realizuju projekti koji spajaju više žanrova i kreativni koncepti na najvišem nivou, čime se savremenom big bend džezu nudi platforma na kojoj mogu maksimalno da dođu do izražaja.

Osim mesečnih koncerata u klubu Subway, orkestar je pozivan na veliki broj gostovanja i festivala (Kelnska filharmonija, JOE džez festival u Esenu, SummerKLAENG. MOERS Jazzfestival) i realizovao je programe zajedno sa brojnim gostima, među kojima su i Šejmus Blejk (Kanada), Miho Hazama (Japan), Helge Sunde (Norveška) ili Ana Veber (SAD).

Sasvim je nemoguće odoleti toj fascinaciji i neka se u Kelnu začuje ogromno BRAVO.“ – Volfgang Gize (Musikansich)

Svu muziku su komponovala i aranžirala trojica osnivača orkestra, Jens Bekamp, Johanes Ludvig i Štefan Karl Šmid. 

Organizator će poštovati sve zvanične preporuke i  sprovesti preporučene mere u cilju sprečavanja širenja virusa Covid-19, a kako bi i publika i izvođači mogli bezbedno da dožive atmosferu koncerta.

Reklama

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here